גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בביטוח לא מאמינים בדיון מול האוצר ומחזקים את הארסנל המשפטי

השבוע הודיע מאיר שביט על התפטרותו מאיגוד חברות הביטוח, ומי שיחליפו הוא מנכ"ל משרד המשפטים לשעבר, גיא רוטקופף ■ יותר מכל מעידים חילופי הגברי הללו על התחושות הקשות בענף הביטוח כלפי הרגולציה ועל האופן שבו ראשיו חושבים שיש לפעול מולה

דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי
דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי

בצל המאבקים הרבים, והמחריפים, בין חברות הביטוח, ובעיקר הגדולות שבהן, לבין המפקחת על הביטוח באוצר, דורית סלינגר, נודע השבוע על שינוי משמעותי בראשות המערך שאמור לייצג את ענף הביטוח ולהשמיע את קולו, בעיקר מול הרגולציה.

לאחר פחות משנה וחצי בתפקיד מנכ"ל התאחדות חברות לביטוח חיים ובתפקיד מנכ"ל איגוד חברות הביטוח, הודיע מאיר שביט על כוונתו לפרוש מתפקידיו אלה, לאחר חודשים של חוסר שביעות רצון מהמצב הקיים. בד בבד נודע כי מי שצפוי להחליפו הוא גיא רוטקופף, לשעבר מנכ"ל משרד המשפטים.

השינוי הפרסונלי האמור יכול להעיד על התחושות בענף הביטוח מול הרגולציה הגוברת, וגם על הישגיו המועטים עד כה, בניסיונותיו לחסום כמה מהתהליכים שמובילה המדינה, ושצפויים להביא לשחיקה במעמד הענף ובתוצאותיו, וכן במעמדם האישי של נושאי התפקידים הבכירים.

מדובר בעיקר בהעברת השיח בין ענף הביטוח לאוצר יותר ויותר אל הזירה המשפטית, תוך דחיקת הדיון המקצועי בין הצדדים לקרן זווית. זאת בעקבות האמונה ההולכת וגוברת בענף הביטוח שבאוצר יש רצון אדיר להזיז ולשנות במהירות רבה הרבה יותר מדי - ממש בפזיזות - על חשבון המקצועיות, החשיבה לעומק ובחינה מקדימה של ההשלכות האפשריות של השינויים המתוכננים.

כלומר, בעוד שבעבר חברות הביטוח היו מעוניינות לפתור את חוסר ההסכמות שלהן מול האוצר בדיונים מקצועיים גרידא, הרחק מהעין הציבורית, הרי שמעצם השינויים שחלו ניתן ללמוד שמעתה, בצמרת האיגודים של קבוצות הביטוח מוכנים ורוצים לפעול מול הרגולציה לא רק בהיבטים מקצועיים, ואפילו לא בעיקר, כי אם בהליכים שעוברים דרך משרד המשפטים (שמתוקף תפקידו מעורב בכל הליך חקיקתי) וגם דרך בתי המשפט.

לא מדברים בקול אחד

במכתב ההודעה על כוונתו לסיים את הסכם העבודה שעליו חתם בשלהי 2014 כתב שביט, ששימש בעבר הרחוק למדי כמפקח על הביטוח באוצר, כי "בקשתי זו באה לאחר התלבטות, שהביאתני למסקנה, כי מכלול הנסיבות שבהן פועל האיגוד בעת הזו, לא יאפשר לי להביא לידי ביטוי את מלוא כישורי המקצועיים ולממש חלק מהמטרות המקצועיות שהצבתי לעצמי עם כניסתי לתפקיד ב-1 בינואר 2015. כיוון שכך, אני מעדיף לחזור ולהתמקד בעסקי הפרטיים, ולפנות את תפקיד מנכ"ל האיגוד לאדם ראוי אחר, שבטוחני שתגייסו בהקדם".

ככל הידוע, מבחינת שביט, שעסק, עוסק ויעסוק בייעוץ בנושאי ביטוח ופנסיה, גם מול חברות הביטוח ועבורן, הבעיה עם הנסיבות נוגעת לכך שראשי חברות הביטוח אולי מתנגדים כאחד לצעדים שמובילה הרגולטורית האחראית עליהם, אבל לא מוכנים ולא יכולים להסכים על דרך פעולה שתשקף את העמדה המקצועית של הענף מול הפיקוח. זאת, כנראה, בגלל בעיות מבניות באיגוד ובהתאחדות, ובגלל מאבקים אישיים בין חלק מהמנכ"לים בענף, לצד פיחות במעמד האיגוד וההתאחדות, שדרג המשתתפים בדיוניהם הלך וירד עם השנים.

ואולם, נראה שהבעיות המבניות וחוסר ההסכמה בין החברות בענף לא היו השיקולים היחידים שהובילו את שביט לעזוב את תפקידיו, ואת החברות למנות מנכ"ל חדש בעל רקע ממשלתי, ושלא מהאוצר. למעשה, מינוי מישהו חיצוני לענף הביטוח לתפקיד זה אינו דבר חדש, ודווקא מינוי שביט - שמקצועו בענפי הביטוח והפנסיה - היה חריג. כך, בעבר היו באיגוד ובהתאחדות מנכ"לים יוצאי המשטרה, ולפני שביט ניהל את האיגודים ניצב בדימוס זאב אבן חן. האחרון נכנס לתפקידים אלה ב-2001, במקומו של ניצב בדימוס גבי לסט, שעזב אז את האיגוד לטובת קבוצת דלק.

כך או אחרת, מבחינת בכירים בענף, הבאתו של ד"ר גיא רוטקופף, לשעבר מנכ"ל משרד המשפטים, ומי שהוזכר לאחרונה כמועמד אפשרי לתפקיד מזכיר הממשלה, מצביע על הבנה שהדרך שבה הלכו בשנים האחרונות ממש לא הובילה להצלחות, ועמדת הענף נדחקה כמעט תמיד לקרן זווית, הן בדיון הציבורי והן מול הרגולטורים והח"כים.

מה עוד על הכוונת המשפטית?

מה זה אומר לגבי מה שיקרה מכאן ואילך? נראה שמה שבעבר היה חריג מאוד - והפך בחודשים האחרונים לסוג של מגמה - ילך ויתחזק. אנו מתכוונים לפנייה למערכת המשפט נגד חקיקה והוראות רגולטוריות אחרות שניחתות על הענף. זאת, לצד ניסיון להשפיע על הרגולציה והחקיקה דרך דיון מקצועי-משפטי מול משרד המשפטים.

כך או אחרת, לפני שנים רבות איימו בענף על הגשת בג"ץ, אך בחרו שלא לשבור את הכלים מול הפיקוח. כבר זמן ניכר שמבחינת החברות אין כלים שניתנים לשבירה, והאוצר משית עליהן הוראות שלרוב ראויות מבחינת הכותרת והמטרה המוצהרת, אבל בפועל אינן ברורות, אינן מלאות ומקיפות, ובעיקר נראה שיישומן יוביל לתוצאות הפוכות מאלה שהרגולציה והח"כים כיוונו אליהן.

כך, בימים אלה ישנם כמה דיונים משפטיים שהתקיימו ומתקיימים. האחד, בג"ץ שהוגש, ונגמר, נגד הרפורמה בביטוחי הרכב חובה שמוביל האוצר דרך יצירת חלופה לחברות באמצעות הפול (שפעילותו והפסדיו ממומנים על-ידי חברות הביטוח). בתחום הרכב חובה, הרפורמה שמוביל האוצר גוררת ביקורת אדירה מכלל החברות, ויש הטוענים שהרפורמה של האוצר אף תוביל את חלקן ליציאה מחלקים נרחבים מהתחום הזה. בכל אופן, באוצר נחושים בעמדתם, וימים יגידו מי צודק.

נוסף על כך, לאחרונה הגישה ההתאחדות בג"ץ נגד הליך בחירת קרן פנסיה ברירת מחדל שמובילה סלינגר. לפי שעה הוציא בג"ץ צו לעצירת המהלך, עד לדיון שיתקיים בעתירה ב-22 ביוני. כמו כן, ישנו ערעור שנדון בביהמ"ש העליון נגד החלטת המחוזי על דחיית המרצת הפתיחה שהגישו החברות בעניין נייר עמדה שהוציאה סלינגר על אופן ההתקשרות עם סוכני הביטוח.

אגב, ברקע ישנם עוד שני בג"צים נגד סלינגר, האחד בעניין הרפורמה בביטוחי הבריאות שהובילה, שהוגש על-ידי סוכן הביטוח שלמה אייזיק, אחד שהגיש איגוד בתי ההשקעות, בנושא אפליה באופן חלוקת האג"ח המיועדות, ועוד הליך של לשכת סוכני ביטוח בעניין המסלקה.

ומה עוד? נראה שעתה נערכים ראשי ענף הביטוח למאבקים משפטיים בעוד שתי זירות: הראשונה בנושא הגבלת שכרם של הבכירים בתחומי הפיננסים (לצד המערכת הבנקאית), והשנייה, בעניין איסור על העסקת בעל שליטה או קרובו בגוף מוסדי. לא מן הנמנע שבענף אף ייצאו למאבק בסמכויות האדירות שבכוונת האוצר להוסיף לפיקוח, עם הפיכתו של האחרון לרשות שוק הון - תוך הרחבת קהל הגופים המפוקחים והגברת העצמאות של הפיקוח.

כך או כך, נראה שבענף הביטוח לא רואים עוד ערך רב בדיון מקצועי עם אגף שוק הון, ביטוח וחיסכון, בין אם משום שזה לא שועה לטענותיהם, או בין אם משום שאינו מעמיק דיו, לתפיסת החברות, בניסיון להבין את הבעיות שהן מציפות, ובוחרים להרחיב את ארסנל הפעילות המשותפת לאפיקים נוספים, מול משרד המשפטים ומול מערכת המשפט.

עוד כתבות

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, 25 מיליון שקל, עובר לראובני פרידן

ב–12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס וכעת הוא יעבור לראובני פרידן ● היקף התקציב של חברת כרטיסי האשראי עומד על כ–25 מיליון שקל בשנה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?