גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא הכניס כסף: מיזם הרכב הרובוטי הקרבי של צה"ל נבלם

התעשייה האווירית ואלביט מערכות שיתפו פעולה בניסיון לפתח רובוט קרקעי אך מיזם "גארדיום" נסגר: "הכלי דווקא ידע לעשות את העבודה לא רע, אבל הוא לא הכניס הזמנות"

הרכב הרובוטי גארדיום. "כנראה שהתוכנית הזאת הקדימה את זמנה" / צילום: רויטרס
הרכב הרובוטי גארדיום. "כנראה שהתוכנית הזאת הקדימה את זמנה" / צילום: רויטרס

הרעיון היה טוב: הוא התייחס לצרכים של כל צבא מודרני שמתכנן את עצמו שנים קדימה, תוך הסתכלות על התפתחות שדה הקרב: רכב קרבי משוריין ובלתי מאויש שיעשה בשטח את העבודה המסוכנת - באופן שיציל חיים של חיילים. החזון דיבר על רכב רובוטי שיבצע משימות כמו "פתיחת ציר" כך - שאחריו ינועו בבטחה כוחות צבאיים בשר ודם; לפטרל לאורך גבולות של מדינות בלי לחשוף כוחות לסכנת פגיעה של מטעני נפץ, מארבים קטלניים וירי של טילי נ"ט מדויקים; לאסוף מודיעין באמצעות מערכות ייעודיות שיותקנו על גביו; לזהות את האיום ואפילו להנחית עליו מכת אש מדויקת וקטלנית - בהוראה שתינתן מקרון שליטה ובקרה מרוחק.

לפני יותר מעשור קבעה המנהלה לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) שבמשרד הביטחון מפרט שעל פיו יפותח רכב קרבי משוריין ובלתי מאויש - שישולב בפעילות השופטת של כוחות היבשה של צה"ל. באוויר כבר טסו מטוסים ללא טייס, שמסוגלים לאסוף מודיעין ולטוס למקומות מרוחקים באמצעות מערכות ניווט לווייניות.

במשרד הביטחון סברו שאת כל היכולות האלה, ששינו דרמטית את אופן הפעלת הכוחות האוויריים, אפשר להוריד גם למטה - אל צבאות היבשה.

לקראת המיזם השאפתני התבקשו שתי החברות הביטחוניות הגדולות בישראל, התעשייה האווירית ואלביט מערכות להניח את התחרות העזה שמתקיימת ביניהן בצד, לשלב ידיים ולהוביל יחדיו את התוכנית שתספק לצה"ל רכב קרבי משוריין בלתי מאויש.

פעילות מבצעית ברצועת עזה

שתי החברות, שעד אז עסקו בנפרד בתחום הרובוטיקה הצבאית הקימו את החברה המשותפת G-NIUS: עובדים מאלביט ועובדים מתע"א הועברו אליה, ניהלו ביחד מחקר ופיתוח, הפרו אחד את השני בידע שצברו שנים לפני כן, בדקו את הצרכים של הכוחות בשטח, בחנו התכנות טכנולוגית והעמידו את כלי הרכב הרובוטי גארדיום: הוא מבוסס על שלדת כלי הרכב טומקאר, מסוגל לשאת מאות קילוגרמים של שריון, מערכות תצפית וירי, חיישנים, מצלמות ועוד - ולנסוע במהירות מרבית של כ-80 קמ"ש.

כלים מעטים כאלה הועברו להתרשמות של כמה מהיחידות הלוחמות בצה"ל שגם שילבו אותו בפעילות המבצעית השוטפת ברצועת עזה ובגבולות הצפוניים של ישראל. כל העת, G-NIUS עסקה בניתוח ביצועים של הגארדיום, ניתחה משובים שהתקבלו ממפעיליו בשטח, שקדה על שיפור של יכולות - אך בכל זאת, משהו במיזם המאתגר והמסקרן הזה חרק: "כנראה שהתוכנית הזאת הקדימה את זמנה", אמר ל"גלובס" גורם שמעורב בנושא: "לא נמצא הלקוח שהיה מוכן לשלם על המוצר הזה באופן שיכסה את ההשקעות הלא קטנות שהיו על המיזם במשך השנים ויצדיק אותן והמוצר לא החזיק את עצמו כלכלית: הכלי דווקא ידע לעשות את העבודה לא רע, אבל הוא לא הכניס הזמנות ולא הכניס כסף".

בשבועות האחרונים G-NIUS נסגרה, בעקבות החלטה משותפת שהתקבלה בתע"א ובאלביט מערכות, תוך תיאום עם משרד הביטחון. עובדי החברה הוחזרו אל חברות האם שלהן, מי לתע"א ומי לאלביט מערכות, כך גם המידע שנצבר במהלך עשור של פעילות: "כל חברה תמשיך לפעול בנפרד ובאופן עצמאי בתחומי הרובוטיקה", נמסר בהתייחסות שמסרו אלביט מערכות ותע"א לידיעה על ההחלטה לסגור את החברה. עוד נמסר כי "החברות הסכימו לבחון המשך שיתוף פעולה בשוק הבינלאומי".

ועדיין - בתעשייה האווירית לא ממהרים להספיד את הרעיון שביום מן הימים עוד יעמדו לכוחות היבשה בישראל ובעולם כלי רכב בלתי מאוישים שיעשו, את מה שהיה אמור לעשות ה"גארדיום" בשדה הקרב העדכני: "הרובוטיקה תתפוס מקום מרכזי בשדה הקרב היבשתי וצבאות מתקדמים בעולם, בהם גם צה"ל כבר הפנימו שיש לא רק מקום לשילוב כלים כאלה - אלה הכרח של ממש", אומר בשיחה עם "גלובס" ראש מטה היבשה בתע"א, האלוף (במיל') גדי שמני: "רובוטיקה היא תחום צומח בעולם ואנחנו בהחלט נמצאים בו. כרגע אנחנו מתמקדים בצרכים של צה"ל - ויש לו הרבה צרכים בתחום הזה ושם אנחנו מתמקדים. בשלב הזה אנחנו מעדיפים שלא להיכנס לפרטים. אני מניח שבהמשך נצליח לענות גם על צרכים של צבאות אחרים בעולם בנושא הזה. יש לנו יכולות מרשימות בתחום הרובוטיקה הצבאית, הורדנו יכולות שפותחו כבר לפני שנים עבור כלי הטייס הבלתי מאוישים אל הקרקע - באופן שהן עוברות התאמות גם לכלים היבשתיים. זה חלק מהחוזק של התעשייה האווירית".

לפי החזון של האלוף (במיל') שמני, שמכיר את הצרכים של צה"ל ואת מורכבות האיומים שאיתם הוא מתמודד מלפני ומלפנים, זה רק עניין של זמן עד שנראה כלי רק"מ רובוטיים מפטרלים ואוספים מודיעין, מקיימים משימות הנדסיות מסובכות ומובילים אספקה לכוחות הלוחמים בשטח: "המטרה היא לסכן כמה שפחות חיילים ולכן אנחנו נראה את הכלים האלה קודם כל, במקומות הכואבים והקשים יותר. בהמשך, כלים כאלה יותאמו לביצוע של משימות נוספות".

"אנחנו עוד לא שם"

"הרעיון היה טוב, אך משהו שם לא הבשיל מבחינה טכנולוגית ולכן בכל מקום שאליו הובא הגארדיום - לא אהבו אותו", אומר עמוס גורן, איש מערכת הביטחון לשעבר ובשנים האחרונות יזם בתחום כלי רכב בלתי מאוישים המשמשים להגנה על שדות תעופה ומתקנים אסטרטגיים רגישים: "כולם אוהבים לדבר היום על כלי רכב בלתי מאוישים, אוטונומיים או חצי אוטונומיים. צריך לקחת בחשבון שמבחינה טכנולוגית - אנחנו עוד לא שם. הטכנולוגיה, שתאפשר יצור של רכב שימלא בדיוק את מה שמצפים מרכב כזה, תהיה זמינה רק בעוד 5 עד 10 שנים. אנחנו בכיוון הנכון - אך יש עוד דרך לעבור".

כבר כמה שנים שגורן מקדם, לרוב באופן עצמאי, את שיווקו של כלי רכב בלתי מאויש שפיתח ומכונה בשם האימתני "אמסטף". לדבריו, בשל הקושי בהפעלה של כלי כזה במתאר של לחימה בשדה קרב משתנה - הוא בחר ליעד את ה"אמסטף" שלו למטרות אחרות, כמו הגנה על מתקנים רגישים: "בתחום האבטחה מתקיימים שלושה אלמנטים מרכזיים: הרתעה ומניעה; גילוי וזיהוי ותגובה. הכלי אמסטף עונה על שלושת האלמנטים האלה, ומיועד למשימות של אבטחה ולא לניהול לחימה בשטח שאינו מוכר".

בשנים האחרונות גורן החל לשתף פעולה עם חברת תעשיות רכב נצרת, שם הוא מקיים את הייצור של הכלים. בד בבד הוא מחפש לו קונים ובמזרח הרחוק האמסטפים שלו זוכים ללא מעט עניין: "יש לנו כבר הזמנות של כמה עשרות כלים כאלה המיועדים לשוק ההודי, ובמקביל פיתחנו בשיתוף הקרן הדו לאומית ישראל - הודו אמסטף קטן, שבא על 4 גלגלים במקום 6 גלגלים או 8 גלגלים - תלוי בדגם. למרות שהוא קטן יותר, יכולות העבירות שלו לא נפגעו. מסביב לשיתוף הפעולה עם הודו - מתקיים פוטנציאל למכירה של כמה מאות כלים מהסוג הזה", אמר.

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות