גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

מאבק חריף בין דירקטוריון כלכלית י-ם לבעל המניות הגדול בה

דירקטוריון כלכלית: "השתלטות של סאמיט על החברה מנוגדת להוראות חוק הריכוזיות" ■ סאמיט בתגובה: "אתם
נאחזים בקרנות המזבח"

זוהר לוי / צילום: תמר מצפי
זוהר לוי / צילום: תמר מצפי

לקראת אסיפת בעלי המניות של חברת כלכלית ירושלים, שתתכנס בתחילת החודש הבא, מתלהט העימות החריף בין דירקטוריון חברת הנדל"ן, בראשות היו"ר אהרון פוגל, לבין בעל המניות הגדול בחברה, זוהר לוי. לוי מחזיק כ-20% ממניות כלכלית באמצעות החברה הציבורית סאמיט שבשליטתו, ומבקש להחליף את כל חברי הדירקטוריון של כלכלית למעט הדירקטורים החיצוניים.

היום (ה') פרסמה כלכלית - במקביל לזימון האסיפה ל-9 ביוני - הודעת עמדה המתבססת על ייעוץ משפטי שקיבל הדירקטוריון, ובה אזהרה לפיה "ככל שייווצר ספק בשאלה אם סאמיט היא בעלת שליטה בחברה מהבחינה המשפטית, עצם האי ודאות בעניין השליטה תרבוץ כעננה מעל החברה שמא היא תמצא בהפרה של חוק הריכוזיות עם כל הנזק הנגרם בעטייה של האי ודאות. נראה כי במקום שיש ספק אין ספק".

בדירקטוריון כלכלית מזהירים כי "החברה עומדת בפני סיכון הנובע מהשילוב בין היותה חברה ציבורית ללא גרעין שליטה ומניותיה מבוזרות בציבור, לבין הוראות חוק הריכוזיות האוסרות על חברה ציבורית לשלוט בחברה, בין אם זו שליטה מכוח החזקה במניות ובין שליטה מכוח יכולתה של חברה ציבורית לכוון בפועל את פעילותה כהגדרת החוק. החוק מטיל סנקציות חמורות ביותר על חברה שהפרה את הוראות חוק הריכוזיות ויצרה 'פירמידה' של חברות ציבוריות בניגוד לחוק".

עוד נאמר בהודעת הדירקטוריון, שהתקבלה פה אחד למעט לוי עצמו - שציין במפורש כי נייר העמדה אינו מקובל עליו ולדעתו אינו משקף את העובדות - כי "הדירקטוריון סבור שעל החברה החובה למנוע את המצב המתואר, וזאת באמצעים תקנוניים שינטרלו את הסיכון האמור". יתרה מכך, בדירקטוריון ממליצים בפני בעלי המניות לוודא טרם הצבעתם כי קבלת ההצעות שעל סדר היום לא תביא לתוצאה העולה כדי שליטה של חברה ציבורית בחברה.

במילים אחרות, דירקטוריון כלכלית קורא לבעלי המניות למנוע מלוי - שמנסה להשפיע על קבלת ההחלטות בחברה ולנווט אותה כביכול ללא יצירת גרעין שליטה כמוגדר בחוק (החזקה של 25% מהמניות או יותר) - להגיע לשליטה דה פקטו בחברה.

"הקושי שמונח לפתחה של סאמיט בדרכה לשליטה אפשרית בחברה נובע מהיותה חברה ציבורית העשויה להיות מוגדרת כ'חברת שכבה' על פי חוק הריכוזיות", נכתב עוד בהודעת הדירקטוריון. "ההשלכות של הפרת חוק הריכוזיות והנזק העלול להיגרם בעטיין לחברה, לחברות שבשליטתה, לבעלי המניות בה ולמחזיקים באיגרות החוב שלה, מחייבים בחינה זהירה ביותר של השאלה האם ההצעות של סאמיט יובילו למצב שבו סאמיט תיחשב כשולטת".

עוד כותבים בדירקטוריון כי "'שליטה' אינה מותנית בשיעור החזקה מזערי כלשהו. המבחן המובהק לשליטה, שאליו מפנה חוק הריכוזיות, הוא המבחן המהותי-איכותי המתמקד כלשון החוק 'ביכולת לכוון את פעילותו של תאגיד'. כך, בחברה שבה ההחזקות מבוזרות, עשוי בעל מניות בעל אחוזים בודדים להיחשב כבעל שליטה".

בכלכלית מוסיפים כי "בהעדר חקיקה שתסדיר את המצב שנוצר בחברה ללא גרעין שליטה, שוקל הדירקטוריון הצעות שונות לתיקון התקנון. הדירקטוריון ישקול את ההצעות ויגבש הצעה אותה יעמיד לאסיפה מיוחדת במועד המוקדם האפשרי. הדירקטוריון אינו כופר בזכותם של בעלי המניות להחליף דירקטורים מסוימים או את כל הדירקטוריון כולו, אך סבור שאם יבחרו בעלי המניות לעשות כן עליהם לפעול תוך הכרת מלוא העובדות לאשורן, לרבות המשמעויות הנובעות מכך".

סאמיט: "בקשתנו לגיטימית ותקינה"

בתגובה לדברים הללו נמסר היום מסאמיט ל"גלובס" כי החברה חולקת על טענות הדירקטוריון בנייר העמדה, ורואה בבקשתה מהלך לגיטימי ותקין. דירקטוריון כלכלית נאחז בקרנות המזבח, וזורה פחד בקרב בעלי המניות כדי לשמר את מעמדו, וזאת למרות שמונה מטעם בעלי מניות שאינם רלוונטיים עוד למצב ההחזקות בחברה. בכל מקרה, סאמיט תבחן את הנאמר בנייר העמדה של הדירקטוריון ותציג בימים הקרובים את עמדתה לגבי תוכנו".

לפני כשלושה שבועות שיגרה סאמיט הודעה לכלכלית ובמסגרתה דרישה מדירקטוריון החברה לכנס בהקדם האפשרי אסיפה כללית של בעלי המניות. באסיפה אמורים היו בעלי המניות, לפי הדרישה המקורית של סאמיט, להחליט על סיום כהונתם של כל הדירקטורים המכהנים, למעט הדירקטורים החיצוניים, למנות את זוהר לוי ועוד שניים מאנשיו כדירקטורים, ולתקן את סעיף 77 בתקנון החברה, כך שמספר החברים בדירקטוריון החברה יעמוד על 5 עד 7 בלבד.

בהמשך נסוג לוי מהדרישה המקורית לצמצם את הדירקטוריון אולם הוא עדיין מתעקש על פיטורי כל חברי הדירקטוריון, למעט הדח"צים, ומינוי הרכב חדש שיכלול אותו ועוד שניים מאנשיו (רון בארי ויאיר שלהב). כיום כולל דירקטוריון כלכלית, מלבד הדח"צים ולוי, את אריה גנס, מירי כץ, שמשון הראל, רם בלינקוב, קותי גביש ואת היו"ר פוגל. על פי תקנון החברה ניתן למנות 5 עד 20 דירקטורים.

מוקדם יותר השבוע הוחלט בדירקטוריון כלכלית להביא להחלטת בעלי המניות הצעה להעניק למנכ"ל החברה, דודו זבידה, מענק של כ-600 אלף שקל, על רקע הצלחתו של זבידה להעשיר את קופת החברה באמצעות הנפקות אקוויטי בהן גייסה בחודשים האחרונים כמיליארד שקל, במהלך שלמעשה הבטיח את שרידותה בשנים הקרובות. בנוסף מתבקשים בעלי המניות לאשר מענקים של 75 אלף שקל לסמנכ"לית עידית עמיר, המכהנת גם בתפקיד מזכירת החברה והיועצת המשפטית שלה, ו-50 אלף שקל לאמיר שחר, סמנכ"ל הכספים של החברה.

זבידה, נזכיר, הוביל בנובמבר 2015 "הנפקת בזק" של מניות כלכלית לגופים מוסדיים, שנועדה לאפשר לחברה לפרוע את התחייבויות הענק שלה למחזיקי האג"ח ולבנקים, ולהעניק לה שקט בחזית מימוש הנכסים. במסגרת אותה הנפקה הצליחה כלכלית לגייס כ-200 מיליון שקל, לאחר שמכרה מניות בהנחה של כ-16% על המחיר בבורסה.

בהמשך, לאחר הנפקה מוצלחת נוספת, בה גייסה כלכלית בסוף פברואר השנה כ-750 מיליון שקל, מכר בנק לאומי מניות ששועבדו לטובתו על ידי בעל השליטה הקודם בחברה, אליעזר פישמן, למשקיעים הגדולים בהנפקה: סאמיט ואיש העסקים דוד פורר, שהגדיל את החזקתו בכלכלית לכ-12%.

בתוך כך, הצליחה אתמול החברה הבת של כלכלית, מבני תעשיה, לבצע גיוס של כ-620 מיליון שקל בהנפקת אג"ח (בשלב המוסדי). החברה הנפיקה סדרת איגרות חוב חדשה (י"ח), המובטחת בשעבוד על נכסי נדל"ן מניב, בריבית שנתית של 2.85% צמודה למדד ומח"מ של כ-7 שנים. על רקע התשואות האפסיות בשוק האג"ח הממשלתי, זכתה ההנפקה לביקושים בהיקף של כ-1.4 מיליארד שקל בשלב המוסדי, כך שמבני תעשיה צפויה לגייס בסופו של דבר כ-680 מיליון שקל עם השלמת השלב הציבורי.

*** אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס"

מחזיקי המניות בכלכלית ירושלים

עוד כתבות

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

דריכות בישראל ובארה"ב בצל שורת ניסויי הטילים האיראניים

בישראל ובארצות הברית עוקבים בדריכות אחר שורת ניסויי ירי בטילים בליסטיים שביצעה איראן בימים האחרונים ועוד צפויה לבצע ● לפי הערכות בישראל, מדובר במאמץ לשיקום איטי וחלקי של מערך הטילים האיראני ● למרות המתיחות, בשלב זה אין שינוי בהערכת המצב המודיעינית המצדיק מהלך צבאי בשבועות הקרובים ● הבכיר הביטחוני בבריטניה חשף: איראן מגבירה את הניסיונות לפגוע ביעדים רגישים ומתקנים צבאיים ● עדכונים שוטפים

המכשיר המתקפל של אפל מגיע לישראל. כמה יעלה, מהו מועד המכירה המוקדמת ומתי תחזיקו את המכשיר בידיים?

המכירה המוקדמת של האייפון המתקפל הראשון של אפל תיפתח בישראל ביום שישי, 16 באוקטובר, בשעה 15:00 ● המכשיר כולל מסך חיצוני בגודל 5.4 אינץ' ומסך פנימי בגודל 7.6 אינץ', גוף טיטניום ועמידות למים ולאבק ● ומהו טווח המחירים?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט, לוקהיד מרטין, AP

המניות הביטחוניות איבדו גובה, האם הן אטרקטיביות להשקעה?

לאחר שהפכו ללהיט בשוק ההון של השנים האחרונות, איבדו המניות הביטחוניות חלק ניכר מערכן, תוך שהן מוחקות יותר מ־75 מיליארד שקל משוויין בשיא ● באיזו מניות נוצרה הזדמנות רכישה לדעת המומחים, וממי הם מציעים להתרחק גם אחרי נפילה כואבת?

לגארד ומקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

הבנק המרכזי האירופי יצטרך להכריע: האם לחלץ את צרפת ממשבר החוב

זינוק בתשואות האג"ח, גירעון תפוח והיעדר רוב פרלמנטרי מציבים את צרפת בפתח משבר חוב חריף ● כשעיני המשקיעים נשואות לנשיאת ה–ECB כריסטין לגארד, השאלה אינה אם הבנק המרכזי יתערב - אלא עד כמה גרמניה והשכנות יסכימו לשלם את המחיר

מה צפוי במדד המחירים לצרכן? / צילום: Shutterstock

הכלכלנים מעריכים: מה צפוי בנתוני האינפלציה בישראל?

מדד המחירים לצרכן צפוי לרדת בספטמבר ב-0.3%-0.4%, בעיקר בשל הוזלת הטיסות והדלק, אך קצב האינפלציה השנתי דווקא צפוי לעלות ● הפחתת מס הבלו על הדלק צפויה לפוג ימים ספורים לאחר הבחירות, ומחירי הדלק עלולים לשוב ולהתייקר ● למרות הירידה הצפויה במדד, בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי בהחלטתו בשבוע הבא

חברות ביטוח / צילום: יח''צ, איל יצהר, שרון פאר

כמה זמן תחכו על הקו? חברות הביטוח והפנסיה שעונות מהר, ואלו שלא

לפי מדד השירות לשנת 2025 של רשות שוק ההון, ילין לפידות בראש במהירות המענה, ואילו חברת הראל בולטת לרעה ● ואיך דורגו חברות הביטוח ובתי ההשקעות במדד שביעות-הרצון?

משאית של ורידיס / צילום: בר לביא

אחרי שנתיים: עדיין לא התקבלה החלטה בתיק הפלילי נגד ורידיס

שנתיים לאחר סיום החקירה נגד חברת הטיפול בפסולת הציבורית ורידיס, והעברת התיק לפרקליטות מחוז ת"א - עדיין לא התקבלה החלטה אם להעמיד את החברה ובכיריה לדין ● בינתיים ממשיכה החברה לקבל תמיכות מהמדינה ● הפרקליטות: "התיק נמצא בבחינה ומטופל כמקובל" ● ורידיס ונושאי המשרה מכחישים את החשדות

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

לאחר האירוע החמור: בזן נדרשת להציג תוכנית חדשה לפני חידוש העבודות

לאחר הזינוק החריג בפליטות הבנזן שהוביל לפינוי בתי ספר ולעצירת עבודות התחזוקה במפעל גדיב, במשרד להגנת הסביבה מתנים את חידוש העבודות בהצגת תוכנית למניעת זיהום ● לפי חישוב המבוסס על דוחות בזן, כל יום עיכוב עלול לגרוע הכנסות של מיליוני שקלים

נועם שזיר / צילום: מתוך כנס של WeCNLP ביוטיוב

גוגל קנתה אותו במיליארדים, עכשיו החברה שלו פושטת רגל

חברת Character.AI, שהקים חוקר הבינה המלאכותית נועם שזיר, הגישה בקשה להגנה מפני נושים בארה"ב והגיעה להסכם ראשוני למכירת חלק מנכסיה לדיסני ● רק לפני שנתיים שילמה גוגל כ-2.7 מיליארד דולר במסגרת עסקה חריגה עם החברה, שנחשבה לאחת ההבטחות הגדולות בתחום הבינה המלאכותית

ניסוי אקסטרא 2 מגה / צילום: יח''צ

הברית מול טורקיה מתהדקת: ישראל עשויה לייצר טילים בליסטיים ביוון

המו"מ בין ישראל לבין יוון בנוגע לרכישת טילים בליסטיים מסדרת לורה של התעשייה האווירית מתקדם, כשלפי אתר נמסיס HD היווני, הוא מתמקד כיום בייצור משותף על אדמת יוון ● לפי דיווחים זרים, הטווח של טילי לורה הוכח בכ־500 ק"מ ויותר - דבר שעשוי להועיל מאוד ליוונים במשוואת ההרתעה מול טורקיה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מעיין טואף, לע״מ

הממשלה אישרה: מיליארד שקל למשרד הביטחון על חשבון החברה הערבית

הממשלה אישרה רכש ביטחוני דחוף בהיקף של מיליארד שקל לרכישת מסוקי אפאצ'י לצה"ל, ומרבית הכסף יוקצה מתוכנית החומש של החברה הערבית ● בנוסף תאשר קיצוץ רוחבי בתקציב בעלות של כ-2.6 מיליארד שקל לטובת מערכת הביטחון

מנכ''ל ומייסד אקסוניקה, אסף טובול / איור: גיל ג'יבלי

עם 20 עובדים בלבד: חברת השבבים החדשה מהרצליה שמסעירה את השוק

אקסוניקה, שהוקמה ביוני האחרון בהרצליה פיתוח ע"י בכיר קוואלקום לשעבר אסף טובול, מגייסת עד 80 מיליון דולר בסבב פרה־סיד ● עם 20 עובדים בלבד, החברה מפתחת שבב חסכוני בחשמל להפעלת מודלי AI - ומכוונת להתחרות באנבידיה ובסריבראס בשוק ההסקה החם

מגדל הספירלה של עזריאלי / צילום: KPF

עזריאלי מבטלת בנייה של קרוב ל-300 דירות בת"א. זו הסיבה

קבוצת עזריאלי החליטה לבטל את הדירות שתוכננו במגדל הספירלה ולהמיר את שטחיהן למשרדים ● הדירות תוכננו החל מהקומה העשירית במגדל בן 91 קומות - שיהיה הגבוה בישראל ● האם החברה סבורה שהמשבר בשוק המגורים חמור מזה של שוק המשרדים ומה היא תבנה במקום?

שרון רייך, מנכ''ל איילון ביטוח / צילום: רמי זרנגר

עסקת כאל: איילון בוחנת רכישה בשל הערכה שסיכוייה מול הרגולטור משופרים

איילון, כשחקן קטן בענף הביטוח, מעריכה שסיכוייה מול רשות התחרות טובים משל קבוצת יוניון-הראל ● מה שלא ברור כעת הוא השווי לפיו כאל עתידה להימכר - מעריכים כי הוא נמוך מאשר העסקה שנפלה לפני כחודש ● בסבירות נמוכה, יש גורמים שמעריכים כי יש עדיין סיכוי שעסקת יוניון-הראל תקום לתחיה

מערכת מכ''ם טקטית של תע''א / צילום: IAI

מיירט היפרסוני ומכ"ם מתקדם: תעשיות הביטחון חושפות פיתוחים חדשים

החברות הביטחוניות הישראליות הציגו השבוע את המוצרים החדשים בתערוכה היוקרתית AUSA בארה"ב ● בין המוצרים: גרסה חדשה לטילי ספייק ומערכת הגנה עם רחפני יירוט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

שר האוצר סמוטריץ': "העסקה לרכישת מסוקי אפאצ'י היא שגיאה"

לדברי שר האוצר, "יש עסקה לרכישת 12 מסוקי אפאצ'י שצריך לחתום עליה היום. אני חושב שהעסקה הזו היא שגיאה" ● דבריו של סמוטריץ' מגיעים לאחר שהממשלה אישרה היום רכש ביטחוני דחוף בהיקף של מיליארד שקל לרכישת מסוקי אפאצ'י לצה"ל, כשמרבית הכסף יוקצה מתוכנית החומש של החברה הערבית

הכניסה למכון דוד של רפאל בקריית ים / צילום: דוברות רפאל

דוח חדש מזהיר מפני השלכות חובות הענק של משרד הביטחון לחברות הביטחוניות

משרד הביטחון צבר חובות של מיליארדי שקלים לתעשייה האווירית ולרפאל, והחברות נאלצות לשאת בעלויות מימון של יותר מחצי מיליארד שקל ● דוח חיצוני שהוזמן בידי רשות החברות מצביע על ליקויים במנגנון התשלומים ומזהיר מפני התייקרות המוצרים שרוכשת המדינה

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

בגיל 85, המדען שעומד מאחורי אחת התרופות הישראליות המצליחות במהלך מפתיע

האם נוטלי תרופות הרזיה בסיכון גבוה לזיהומים בניתוחים? ● מה מחפש פרופ' חזי ברנהולץ, מפתח התרופה הכימותרפית המצליחה דוקסיל, בחברת נקסטייג' הבורסאית ● ולמה אחת המנכ"ליות המבטיחות בתעשיית הביוטק, תלמידתה של כלת הנובל פרופ' ג'ניפר דודנא, לא מצליחה לגייס כסף לניסוי? ● השבוע בביומד

דוד אוחנה / צילום: גדי סיארה

יבואנית הרכב הישראלית שמרחיבה את הפעילות בשוק האירופי

יבואנית ומשווקת האוטובוסים והמיניבוסים אוטו חן מוביליטי החלה להתרחב לשווקים באירופה ● בזאת היא מצטרפת למגמת הרחבת הפעילות של יבואני הרכב הישראליים מהשנים האחרונות ● דוד אוחנה, מנכ"ל החברה: "אני מעריך שבסוף 2027 נהיה עם עשרות אוטובוסים בכבישי אירופה"

ציפי עוזר ערמון, פרופ' אוריאל פורת ואסתר חיות / צילום: יעל צור

אוניברסיטת תל אביב חוגגת 70, בכירי המשק באו לחגוג

במסגרת אירוע לרגל 70 שנים להקמתה, צוין מיזם "70 ל–70", במסגרתו הוענקו 70 מלגות עבור 70 סטודנטיות וסטודנטים משרתי מילואים ● רן אקרמן, מנכ"ל זוגלובק עוזב אחרי שש שנים בתפקיד ● וכנס המשקיעים שערכה קרדן נדל"ן ● אירועים ומינויים