גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הכלכלה למפכ"ל: "פגיעה באיכות חקירת תאונות עבודה"

עמית לנג פנה כבר לפני חודש וחצי למפכ"ל רוני אלשיך במכתב בעניין חקירות תאונות עבודה, אולם לטענתו לא קיבל מענה ■ בינתיים, גורמים בענף הבנייה מפנים אצבע מאשימה דווקא למשרד הכלכלה

פועלים באתר בנייה / צילום: תמר מצפי
פועלים באתר בנייה / צילום: תמר מצפי

ביקורת חריפה מצד משרד הכלכלה והתעשייה על אופן התפקוד של משטרת ישראל בחקירה של תאונות עבודה: במכתב ששלח באחרונה למפכ"ל המשטרה רוני אלשיך, והגיע לידי "גלובס", טוען מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לנג, כי "יש חוסר בהכרת הוראות, חוסר בהירות וחוסר אחידות בפעולת של תחנות המשטרה השונות ושל חוקרי המשטרה. מצב זה פוגע באיכות החקירות המתבצעות".

מכתבו של לנג אל המפכ"ל נשלח באמצע חודש מארס האחרון. במכתבו למפכ"ל הזכיר לנג הסדר שגובש באחרונה בין המשטרה, משרד הכלכלה ופרקליטות המדינה, במטרה לייעל את פעולות המניעה והחקירה. חקירה של תאונות עבודה קשות וקטלניות, נקבע, היא בסמכות בלעדית של המשטרה.

מהמכתב עולה כי בין הצדדים הוסכם שהמשטרה תעניק לתאונות העבודה דרגת חשיבות גבוהה; שקצין חקירות יגיע לכל זירת אירוע ויפקח מקרוב על החקירה; שזירת התאונה תישמר; ושתתבצע גבייה מהירה של עדויות מצד גורמים המעורבים באירוע ושל חשודים.

במכתב ששיגר לנג למפכ"ל נטען עוד כי בפגישה שהתקיימה לפני כחודשיים בהשתתפות גורמים מקצועיים ממחוז תל-אביב במשטרה וממשרד הכלכלה והתעשייה, סוכם על הגברת שיתוף-הפעולה בנושא זה. עם זאת, "חוץ מפגישה זו, ניסיונותיו של מינהל הבטיחות במשרד הכלכלה לקבוע בצורה ברורה את אופן הטיפול המצופה מחוקרי המשטרה - לא הניבו תוצאה".

נוסף על אלה ביקש לנג מהמפכ"ל לפעול למען העברת מידע מהמשטרה למינהל הבטיחות במשרדו אודות תיקי חקירה של תאונות עבודה ולעדכן אותו בסטטוס של החקירות השונות. גורמים במשרד הכלכלה אמרו היום (א') ל"גלובס" כי עד כה לנג טרם קיבל מהמפכ"ל מענה לפנייתו.

מינהל הבטיחות מעסיק מטעמו 9 חוקרים ועוד כ-60 מפקחים, שפועלים בכ-13 אלף אתרי בנייה ברחבי הארץ.

"אף כתב אישום"

בקואליציה למאבק בתאונות בענף הבנייה, המורכבת בין השאר מהארגונים קו לעובד, ארגון העובדים מען, רופאים לזכויות אדם והאגודה לזכויות האזרח, אמרו כי הנתונים שעולים מהדוח על תאונות העבודה בישראל משקפים הזנחה ודלות משאבים המושקעים מצד המדינה במלחמה בתאונות העבודה: "השקעות המדינה ובכלל זה התקציב המוקצה למניעת תאונות עבודה הן פחות מאחוז אחד מההוצאות שנגרמות למשק בגין תאונות העבודה".

עוד אמרו שם כי "הנתונים אודות קורבנות העבודה בענף הבנייה זועקים לשמיים: מאז שנת 2000 עד 2015 נהרגו 480 עובדי בניין המהווים 52% מכלל הרוגי תאונות העבודה באותה תקופה. גם כאן הממוצע החמש-שנתי נמצא במגמת עלייה. הממוצע החמש-שנתי לשנת 2010 עמד על 25.4 הרוגים, ובשנת 2015 עלה ל-33.2 הרוגים.

בקואליציה מפנים אצבע מאשימה אל משרד הכלכלה עצמו: "אין ספק כי ריבוי הפגיעות הוא תוצאה של הפקרות בטיחותית חמורה באתרי הבנייה ושל סירובו העיקש של משרד הכלכלה לתגבר את מצבת מפקחי הבטיחות כנדרש. 26 עובדים נהרגו בענף הבניין במחצית השנה האחרונה שבה פועלת הקואליציה למאבק בתאונות בניין, אולם אף מפקח לא נוסף בתקופה זו למצבת מנהל הבטיחות התעסוקתית, ולא ידוע לנו ולו על מקרה אחד שבו הוגש כתב אישום כנגד גורם רשלן". 

"רוב ההרוגים הם ערבים וזרים"

עוד הם אומרים כי "רובם המכריע של ההרוגים הם אזרחים ערבים, פלסטינים ועובדים זרים, ומתעוררת תחושה קשה מאוד כי עובדה זו תורמת לאדישות המחפירה כלפי ביטחונם של העובדים".

"זאת הפקרות", אמר בהתייחס לדוח ראובן בן-שמעון, ממונה בטיחות שעומד בראש הפורום למניעת תאונות עבודה: "משרד הכלכלה, שאמון על האכיפה, לא עושה די בשמירה על חיי העובדים וחוטא לתפקידו. לא הכול מתחיל ונגמר בהקצאת משאבים כספיים ותקנים. מדובר בחוסר רצון להתעמת עם קבלנים, עם בעלי הון ואינטרסנטים. ביום חמישי האחרון נהרג באתר בנייה בצפון סטודנט שזה עתה סיים את לימודי הרפואה שלו והגיע לעבוד בבניין. הוא נהרג כשנפל מפיגום ביומו הראשון בעבודה, לאחר שחזר ארצה מרומניה כדי לסייע להוריו בכלכלת הבית ולמימון לימודים".

ביקורת חריפה על אופן הפיקוח והאכיפה על נהלי בטיחות במקומות עבודה נמתחה גם מצד התאחדות בוני הארץ, ושם מפנים אצבע מאשימה דווקא אל משרד הכלכלה עצמו: "מדינת ישראל עוד לא השכילה להעמיד כמות מספקת של מפקחים כמו שיש בכל העולם. שיצאו לשטח ויפקחו על הבטיחות בענף", אמר היום נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק. "אבסורד שלא קיבלנו זאת עד עכשיו. עכשיו נלמד את הדוח ונפיק לקחים. בינתיים עשינו במקום המדינה כל פעולות שונות בניסיון לקדם הכשרות של עובדים וקיימנו הרצאות על בטיחות, מכספים שלנו, בסך של מיליוני שקלים בשנה".

מהמשטרה נמסר בתגובה: "המכתב נשוא הפנייה לא התקבל בלשכת המפכ"ל. עם זאת, נציין כי ככל שמובא לידיעת המשטרה על תאונת עבודה במהלכה נפגע אדם, המשטרה מגיעה לזירה. עם זאת, מרבית התאונות אינן מובאות כלל לפתחה של המשטרה, והטיפול בהן מצוי באחריות משרד הכלכלה והתעשייה.

"משטרת ישראל פותחת בחקירה פלילית רק במקרים בהם עולה חשד לקיומה של עבירה פלילית, דוגמת גרימת מוות או חבלה ברשלנות, זאת בהסתמך על ממצאי הזירה ועל חוות-דעת של חוקרי מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית של משרד הכלכלה והתעשייה. לעניין הגשת כתבי אישום, ההחלטה בעניין זה מצויה בסמכות הפרקליטות".

עיקרי הדוח: רוב ההרוגים הם בענף הבנייה

מכתבו של לנג נשלח על רקע הנתונים שהתפרסמו היום גם בדוח של משרד הכלכלה והתעשייה והמוסד לביטוח לאומי על תאונות העבודה בישראל בשנת 2015. מהדוח עולה כי אשתקד נפגעו כ-50 אלף עובדים בתאונות עבודה בענפים השונים - 54 מהם נהרגו. מהדוח עולה כי 34 מההרוגים עבדו באתרי בנייה, ו-64% מהם נהרגו בתאונות עבודה במהלך בניית בתים למגורים. 21 מבין ההרוגים באתרי בנייה, נהרגו בעקבות נפילה מגובה.

בענף התעשייה נהרגו אשתקד 10 עובדים, בענף השירותים והמסחר נהרגו 8 עובדים, ובענף החקלאות נהרגו שניים. על-פי הדוח, ישראל נמצאת במקום השלישי במספר ההרוגים בתאונות העבודה לכל 100 אלף מועסקים: 13.2 ל-100 אלף מועסקים, ונמצאת במקום השלישי ברשימה זו, אחרי פורטוגל וקפריסין.

מהדוח עולה עוד כי בשנת 2015 שילם המוסד לביטוח לאומי גמלאות בהיקף של מעל 4.5 מיליארד שקל לנפגעי עבודה, והמשק איבד בעקבות תאונות אלה יותר מ-2 מיליון ימי עבודה ואובדן פריון הנאמדים במיליארדי שקלים.

לדברי מנכ"ל הביטוח הלאומי, פרופ' שלמה מור-יוסף, בשנים 2013 ו-2014 השקיע המוסד כ-2 מיליון שקל בכל שנה כדי להגביר את הבטיחות בענף הבנייה, ובשנת 2015 הרחיב המוסד את השקעתו בתחום זה לכ-3 מיליון שקל.

"המציאות מחייבת פעילות מאומצת לצמצום נגע תאונות העבודה בישראל", אמרה ראש מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה, ורדה אדוארדס. "לפעילות צריכים להיות שותפים גם המנהלים במגזרים השונים, ועליהם להפנים את עומק הפגיעה שתאונות עבודה עלולות להסב לחוסנו של מקום עבודתם". 

תאונות עבודה

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים