גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תושבי צפון ת"א ניסו להיאבק בהקמת שבט צופים - והפסידו

תושבי תל-ברוך עתרו נגד כוונת עיריית ת"א להקים מבנה שבט צופים סמוך לביתם, מחשש לירידת ערך נכסיהם ■ ביהמ"ש קבע כי העותרים, חלקם עורכי דין, היו צריכים לדעת ששטח ציבורי מול ביתם ייבנה יום אחד

השטח המיועד לשבט הצופים, מתחם החמורים / צילום: איל יצהר
השטח המיועד לשבט הצופים, מתחם החמורים / צילום: איל יצהר

תושבי שכונת תל-ברוך צפון שבתל-אביב גילו כי העירייה מתכננת להקים מבנה לשבט צופים בסמוך לביתם, שאמור לשרת למעלה מ-1,000 חניכים, והביעו חשש ממטרדי רעש וירידה בערך דירותיהם.

בעתירה שהגישו 17 מהתושבים נגד עיריית תל-אביב, נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ונגד תנועת הצופים לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, דרשו העותרים להורות על ביטול החלטת הוועדה המקומית להקים את המבנה בסמוך לביתם.

השופט אליהו בכר דחה את העתירה וקבע כי העותרים, חלקם עורכי דין, היו צריכים לדעת כי יבוא יום ושטח המיועד להקמת מבנה ציבור בסמוך לביתם יממש את ייעודו.

מפסק הדין עולה כי במהלך 2014 פנתה עיריית תל-אביב לתושבים והודיעה להם כי יש צורך בהקמת מתחם שישמש את שבט צופי "הנשיא", הממוקם כיום ברחוב רפידים בעיר; וכי נבחנים שני מקומות חלופיים: האחד ברחוב אלכסנדר פן 19, הידוע כ"מתחם הכלבים"; והשני מאחורי בית ספר נעמי שמר, הידוע כ"מתחם החמורים".

לטענת העותרים, הם פנו לעירייה וציינו כי "מתחם הכלבים" עדיף על "מתחם החמורים" לבניית מבנה השבט, לאור מידת הקירבה של בתי המגורים, לאור גודלו של "מתחם הכלבים" לעומת "מתחם החמורים" ולאור שיקולי תנועה. לטענת העותרים, העירייה החליטה כי הסניף יוקם ב"מתחם הכלבים". 

על כלבים וחמורים

אלא שבמהלך חודש דצמבר 2015 נדהמו העותרים לגלות כי ב"מתחם החמורים" הוצב שלט "כאן יוקם שבט צופים", והתברר כי העירייה מקדמת שני היתרים: האחד למבנה בן שתי קומות עבור הצופים ב"מתחם החמורים"; והשני למבנה דו-קומתי עבור גני ילדים ב"מתחם הכלבים". לטענתם, מיקום השבט שונה מ"מתחם הכלבים" ל"מתחם החמורים" בשל לחצים של בעלי קשרים בעירייה.

העותרים פנו לעירייה ולוועדה בתחילת פברואר 2016 ועתרו לעצירה מיידית של הקמת סניף הצופים ב"מתחם החמורים", אולם העירייה דחתה את הבקשה והחלה בביצוע העבודות. על כן הגישו העותרים עתירה למתן צו ביניים. באפריל 2016 נתן השופט קובי ורדי צו ביניים למניעת כל עבודות הבנייה בשני המתחמים עד לבירור העתירה.

בעתירה טענו העותרים, באמצעות עו"ד אילן בומבך, כי על-פי מדיניות מינהל התכנון, אין למקם מועדון של תנועת נוער בצמוד למבני מגורים. לטענתם, מדובר בהחלטה לא סבירה, מאחר שמרחק "מתחם הכלבים" מבתי המגורים גדול - להבדיל מ"מתחם החמורים" המצוי בלב השכונה ובצמידות דופן לבתי מגורים, וסניף הצופים אמור לשרת 1,000 בני-נוער מבלי שיהיה חיץ בין בתי המגורים למבנה.

עוד הם טענו כי פעילות הצופים נערכת רובה ככולה בשעות אחר-הצהריים, בערבים, בחגים ובסופי שבוע, ולכן לעותרים הגרים בצמוד לו לא יהיה רגע אחד של שקט, והם צפויים למטרדי רעש רבים - מה שיפגע משמעותית בערך דירותיהם.

עוד נטען כי היעדר כבישי גישה ל"מתחם החמורים" יוביל לסתימת רחובות סמוכים והגברת עומסי תנועה במקום - להבדיל מ"מתחם הכלבים" המצוי בקצה השכונה ויביא להפחתת עומס התנועה בתוך השכונה.

השבט הגדול בעיר

העירייה והוועדה המקומית עתרו לביטול צו הביניים, וטענו כי מדובר בעתירה הלוקה בחוסר תום-לב, שעיקרה במונח ה"נימבי" - not in my back yard. לטענתן, העתירה גם לוקה בשיהוי במיוחד, לאחר שהקמת גן הילדים במתחם הכלבים הייתה בעיצומה, והעותרים ידעו על החלטת העירייה להקמת סניף שבט הצופים בינואר 2015, לאחר שחלקם היו מעורבים בהליך שיתוף ציבור שהתקיים בעניין.

עוד טענה העירייה כי מדובר בשבט הצופים הגדול בעיר, שנדרש לו מבנה ל-1,400 חניכים, ואף קם צורך דחוף בהקמת 3 גני ילדים ב"מתחם הכלבים" שהרישום אליהם אמור להתבצע בשנת הלימודים הקרובה. עצירת הבנייה גורמת, לדבריה, נזק מוערך של 8,000 שקל ליום ואף פגיעה ממשית בציבור.

העירייה הוסיפה ונימקה כי "מתחם הכלבים" הוא שטח ריק בן 2.5 דונם המיועד לבנייני ציבור, וכי "מתחם החמורים" כולל 18 דונם שבו מבנה פנימייה שבו מתוכננת הקמת מבנה שבט הצופים.

בעירייה התקבלו 77 מכתבי התנגדות להחלטה, 62 מהם להקמת השבט ב"מתחם הכלבים" ו-15 נגד הקמת השלוחה ב"מתחם החמורים". המתנגדים זומנו לפגישה אצל מנכ"ל העירייה, ולאחר ישיבות מקצועיות שהתקיימו בעירייה הוחלט על מיקום השבט ב"מתחם החמורים", מתוך הנחה כי מיקומו בסמוך לבית ספר יוצר רצף חינוכי נכון, המיקום בפאתי השכונה בטוח ומוגן יותר לילדים, ויפחית את עומסי התנועה לתוך השכונה מאשר הקמתו בקצוות השכונה.

לטענת העירייה, שני המתחמים גובלים בבתי מגורים, ולכן מדובר במקרה קלאסי של עותרים המעוניינים להעביר את המטרד למקום אחר.

גם תנועת הצופים טענה, באמצעות עורכות הדין הילה סמורזיק והגר אסף ממשרד גדעון פישר ושות', כי לא עתידים להיגרם כל מטרדים לעותרים, מאחר שמדובר בפעילות שמתקיימת פעמיים בשבוע בלבד, ולפני כן פעלו במקום גני ילדים 6 ימים בשבוע; וכי כל חששם האמיתי של העותרים מסתכם בירידת ערך נכסיהם. 

"לגלות הבנה לצורכי ציבור"

השופט אליהו בכר קבע כי העותרים הגישו את העתירה בשיהוי, כשנה וחודשיים אחרי שידעו לפחות בחלקם על ההחלטה, ולמעלה מחודשיים אחרי שהוצב השלט במקום.

עוד קבע בכר כי הנימוקים שניתנו על-ידי העירייה להחלטתה להקמת שבט צופים ב"מתחם החמורים" אינן סוטים ממתחם הסבירות בהשוואה למתחם השני. בשני המקומות מדובר בסמיכות לבתי תושבים, ודווקא קירבת "מתחם החמורים" למוסדות חינוך קיימים הוא סביר, ובפרט הקמת שבט צופים בסמיכות לבית ספר. לחשש התושבים ממפגעי רעש ניתן פתרון אקוסטי, ומבחינה תחבורתית לא קיים הבדל משמעותי בין שני המתחמים.

"אין להכחיש כי גם העותרים, כתושבי השכונה כולה, מעוניינים בקיומו של שבט הצופים, ולחלקם יש ילדים שהינם חניכים יום או שיהיו חניכים בשבט, אך כל זה טוב כל עוד הפעילות אינה ליד ביתם", קבע בכר.

השופט הוסיף כי הוא אינו מקבל את טענת העותרים לחריגה ממדיניות מינהל התכנון, לפיה הקמת מועדון נוער שכונתי צריכה להיות רחוק ככל האפשר מבתי מגורים, מאחר שלא הייתה לעותרים כל בעיה שסניף הצופים יוקם ליד בתי תושבים ב"מתחם הכלבים". 

בכר הוסיף כי אמנם המרחק בין בתי התושבים לסניף שיוקם במתחם החמורים אינו גדול, אך מספיק. "אין לשכוח כי העותרים ידעו - כך יש להניח, בהיות חלקם עורכי דין - כי בתיהם צמודים למתחם בקרקע ציבורית ובו קיימים מבני חינוך. קשה להלום מצב בו לא יכלו להניח כי המתחם יפותח באותו התחום גם בעתיד".

השופט בכר דחה את העתירה וקבע כי צו הביניים יבוטל, והשית על העותרים הוצאות משפט בסך 15 אלף שקל. לדבריו, "מובנת לי עתירת העותרים החוששים לרכושם ולשלוות חייהם במקום. יחד עם זאת, עליהם לגלות גם הבנה לצורכי הציבור, שהינם בין היתר צורכיהם שלהם בצורה זו או אחרת, ונועדה גם לשרת את עצמם. מצופה כי ערבות הדדית וחיים משותפים במתחם יתחילו בהסכמות אליהן יגיעו נציגי הצופים והעירייה עם נציגי התושבים, על-מנת שבכל מקרה של חריגה ניתן יהיה לטפל לאלתר, למען יוכלו התושבים להמשיך בשגרת חייהם בסמוך למתחם ללא הפרעה".

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן