גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיזוג הדשנים הגדול: באייר תרכוש את מונסנטו ב-62 מיליארד ד'

העסקה, שתשולם במזומן, נעשית חודש בלבד לאחר כניסתו של מנכ"ל באייר החדש לתפקידו ■ המשקיעים חוששים שהמחיר גבוה מדי: מניית באייר בשפל של שנתיים וחצי

מוצרים של מונסנטו. ניסתה בעבר בעצמה לרכוש את יצרנית קוטלי החרקים סינג’נטה / צילום: בלומברג
מוצרים של מונסנטו. ניסתה בעבר בעצמה לרכוש את יצרנית קוטלי החרקים סינג’נטה / צילום: בלומברג

חברת התרופות הגרמנית באייר מציעה לרכוש את החברה האמריקאית מונסנטו בעסקת ענק של 62 מיליארד דולר במזומן, וליצור בכך את יצרנית הדשנים החקלאיים והזרעים המהונדסים גנטית הגדולה בעולם. המשקיעים חוששים שהמחיר גבוה מדי.

באייר הציעה 122 דולר לכל מניה של מונסנטו  במזומן בהצעתה הכתובה מ-10 במאי, מסרה החברה מלברקוזן בגרמניה בהודעה שפרסמה היום (ב'). זהו מחיר גבוה ב-37% ממחיר הנעילה של מניית מונסנטו ב-9 במאי. המימון ייעשה בשילוב של הנפקות אג"ח ומניות, וכ-25% משווי הפעילות של מונסנטו יבואו ממכירת מניות לבעלי מניות קיימים של באייר.

ההצעה מספקת למשקיעים הצצה להלוך הרוח של מנכ"ל באייר החדש, ורנר באומן, שמנסה לבצע את ההשתלטות הגדולה ביותר של חברה גרמנית פחות מחודש אחרי כניסתו לתפקיד. קניית מונסנטו מסנט לואיס תעניק לבאייר את אספקת הזרעים החקלאיים הגדולה בעולם ואת מעמד החלוצה בביוטכנולוגיה של גידולים. הזרעים המהונדסים גנטית שמונסנטו החלה לשווק לפני 20 שנה מהווים היום את רוב יבולי התירס ופולי הסויה שגדלים בארה"ב.

שתי החברות מצויות ב"דיונים קונסטרוקטיביים", אמר באומן. מניית באייר איבדה הבוקר 3.4% ל-86.48 אירו במסחר בפרנקפורט, שפל של יותר משנתיים וחצי.

ביום ' שעבר נרשמה הירידה היומית התלולה ביותר בשבע שנים במניה, לאחר שבאייר אישרה את הצעתה לרכישת מונסנטו בלי לפרסם את הפרטים הפיננסיים. מונסנטו לא הגיבה רשמית, מלבד הודעה שהיא בוחנת את התנאים.

"מה שראינו בשבוע שעבר היה תגובה לא מושכלת של התקשורת, מפני שלא פרסמנו אז את פרטי ההצעה שלנו", אמר באומן לכתבים היום. הוא הוסיף: "אנחנו משוכנעים לגמרי בהיגיון של ההצעה שלנו".

לפי באייר, העסקה תוסיף כ-5% לרווח למניה בשנה המלאה הראשונה אחרי השלמת המיזוג, ואחוז דו-ספרתי בשנים שלאחר מכן. החברה הגרמנית צופה שיפור לרווחים גם מחיסכון צפוי של 1.5 מיליארד דולר מהשנה הרביעית למיזוג.

מבחינת מונסנטו, העסקה היא היפוך של תפקידים. החברה ניסתה בעבר לרכוש את יצרנית קוטלי החרקים השווייצית סינג'נטה, אך היא נטשה את הצעת המיזוג הזו בהיקף 43.7 מיליארד דולר באוגוסט 2015, מפני שהשווייצים סירבו להצעת המחיר.

תעשיית הזרעים והיבולים החקלאיים משנה את פניה בעקבות סדרת עסקאות גדולות. כמצ'יינה הסכימה בפברואר לקנות את סינג'נטה בכ-43 מיליארד דולר. דופונט ודאו כמיקל מתכוונות להתמזג ולהנפיק לאחר מכן את חטיבת מדעי הגידולים שלהן (ראו מסגרת).

קונסולידציה הכרחית בעסקי החקלאות

זמן קצר אחרי שיו"ר סינג'נטה מישל דומארה דחה הצעת השתלטות בהיקף 46 מיליארד דולר של מונסנטו באוגוסט שעבר, הוא התנבא שיהיו עוד עסקאות בהמשך הדרך. "כולנו משוכנעים שעסקי החקלאות ייראו אחרת לגמרי בעוד חצי שנה", אמר והוסיף שכל חברה גדולה מנהלת שיחות עם חברות אחרות.

הנבואה הזו בהחלט הגשימה את עצמה. ביום ה' שעבר התברר שבאייר, קבוצת הכימיקלים והתרופות הגרמנית, מעוניינת בעסקת ענק עם מונסנטו, שידועה בעיקר בזרעים המהונדסים גנטית שלה. היום הוגשה הצעת הרכש באופן רשמי. עסקה כזו תהיה עסקת הענק השלישית במגזר האגרו-כימי בחצי שנה, אחרי הודעת דופונט על מיזוג עם דאו כמיקל והשתלטות כמצ'יינה על סינג'נטה.

עסקי החקלאות מצויים תחת לחץ זה כמה שנים מאחר שמחירי היבולים צנחו בעקבות יבולי שיא. הירידה בהכנסות החקלאים השפיעה ישירות על רווחי חברות האגרו, ותחזית העסקים הגרועה העיקה על מחירי המניות שלהן.

פול מסעוד, אנליסט בשטיפל, אומר ש"על רקע מחירי היבולים הנמוכים, קונסולידציה הופכת ליותר ויותר הכרחית כדי להרחיב את נתחי השוק ואולי אפילו לצמוח".

כישלון הצעת המיזוג של מונסנטו לסינג'נטה בשנה שעברה הצית שיחות מיזוג רציניות אחרות, כאשר החברות החלו לחשוב על הקמת חטיבות גדולות לכימיקלים וזרעים חקלאיים. תחילה ניסתה סינג'נטה להתמזג עם פעילות האגרו-ביזנס של דופונט, וכשלה בכך. אחר כך הודיעה דופונט על כוונתה להתמזג עם דאו כמיקל ולהתפצל לשלוש חברות בנות.

ברקע ניסתה BASF הגרמנית להתמודד על סינג'נטה ולפצל אגב כך את החטיבה החקלאית שלה, אך בסופו של דבר היא לא יכלה להתמודד עם הצעת המזומנים הענקית של כמצ'יינה.

שתי העסקאות הללו (דופונט-דאו כמיקל, כמצ'יינה-סינג'נטה) השאירו את מונסנטו, BASF ובאייר בחיפושים קדחתניים אחרים אופציות אחרות. "דאו-דופונט וכמצ'יינה-סינג'נטה יצרו קבוצות ענקיות, ולכן השלוש האחרות היו צריכות לחפש מיזוג כלשהו", אמר ג'ים תומאס מ-ETC גרופ, חברת מחקר בתחום.

אם באייר ומונסנטו יגיעו לכלל עסקה, החברה האמריקאית תממש את האסטרטגיה שלה - תגבור עסקי הכימיה - מה שהיא ניסתה לעשות בשנה שעברה בהצעת המיזוג עם סינג'נטה. "מיזוג עם באייר יהפוך למאוזן הרבה יותר בין חטיבת הזרעים לחטיבת הכימיקלים. מונסנטו תביא חשיפה גדולה לתחום הראשון, ובאייר לתחום השני", אמר קית דנינג'ר מחברת הברוקרים טוליבטרי פייננשל.

מבחינת באייר, העסקה תאפשר לה להקפיץ בכמה ליגות את עסקי החקלאות שלה. אנליסטים העריכו שהיא תוכל להכפיל ויותר את המכירות השנתיות, מ-12 מיליארד ל-28 מיליארד דולר, ותהיה גם הזדמנות למכור (בספין-אוף) את החטיבה הזו.

באייר אותתה בעבר שהיא מעוניינת להרחיב את עסקי הזרעים שלה ולחזק את חטיבת מדע הגידולים, והיא מחפשת לצורך זה רכישות או בריתות. המנכ"ל לשעבר מרין דקרס אמר ל"פייננשל טיימס" בשנה שעברה שבאייר תהיה קונה יותר ממוכרת בעסקי החקלאות.

אם באייר ומונסנטו יגיעו להסכם, אנליסטים בברנסטין מעריכים את הסינרגיה בכ-1.5 מיליארד דולר בשנת 2020.

פירושה של עסקה כזו יהיה שעסקי החקלאות של BASF יתקשו להתמודד. עם צנרת מוצרים חלשה והתמקדות בקוטלי פטריות באירופה, החברה הזו לא תוכל להתמודד מול שלוש הקבוצות המאוחדות היריבות. "BASF תסבול כשחקנית משנית בתחום ההגנה על יבולים בשוק העולמי", מעריכה חברת ברנסטין.

הקונסולידציה תצמצם את מספר השחקניות בשוק. מונסנטו-באייר תחזיק בכרבע משוק הכימיקלים החקלאיים העולמי, ובקצת מתחת לשליש משוק הזרעים העולמי.

עוד כתבות

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%