גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח המבקר: משרד החקלאות - החממה לניגודי עניינים

המנכ"ל הקודם רמי כהן עשה עסקים פרטיים ■ המבקר מעיר לסמנכ"לית על סחבת בהסדרת ניגודי העניינים של בכירים, בעיקר ביחידת האכיפה ■ כך נתפר תפקיד חדש לבכיר שהסתיר עבירת משמעת

מבקר המדינה יוסף שפירא/ צילום: תמר מצפי
מבקר המדינה יוסף שפירא/ צילום: תמר מצפי

דוח מבקר המדינה מאמת סדרה של פרסומים ב"גלובס" על פרשיות של בכירים במשרד החקלאות: ניגודי העניינים של המנכ"ל הקודם רמי כהן, שהפרסום הראשון בעניינו (10.12.14) הביא לחקירת המשטרה הגלויה בפרשה 242 הקשורה לסיעת ישראל ביתנו, חקירה המצויה לקראת הגשת כתבי אישום; המחדלים והדיווחים הבעייתיים של מנהל אגף הדיג חיים אנג'וני; בעיית ניגודי העניינים של בכירים ביחידת הפיקוח על החי והצומח (פיצו"ח) הפועלת גם עבור השירותים הווטרינריים, ובעיקר סגן מנהל היחידה אבי בן שושן.

על פי הדוח, בעת עריכת הסדר ניגוד העניינים שלו, המנכ"ל הקודם כהן לא דיווח על שותפות שלו בחברה מסחרית עם טלי קידר, פעילה בסיעת ישראל ביתנו שהייתה עוזרת שר החקלאות יאיר שמיר וחשודה גם היא בפרשה 242. חמור מכך, בהיותו מנכ"ל משרד החקלאות, חתם כהן על הסכם למתן שירותי ייעוץ לחברה בשם טנדו, בסך 1.24 מיליון שקל בשנה, בלי שקיבל את האישור המתחייב מכללי מניעת ניגוד עניינים. חברת טנדו עסקה בתחום האבטחה והייתה קשורה למשרד החקלאות. אחרי כניסתו של כהן לתפקיד המנכ"ל קיבלה חברת טנדו מהשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות חוזה ייעוץ במסגרת מכרז שהיה כפוף לכהן, אף שתחום זה לא היה בתחום עיסוקיה.

באופן כללי, הדוח מתייחס פעמים אחדות לבעיות בתפקודה של הסמנכ"לית למינהל ומשאבי אנוש, רחל פנצר, בכל הנוגע לטיפול בהסדרי ניגודי העניינים ומשמעת של עובדי המשרד.

זה שנים מתריע המבקר על כך שאין במשרד החקלאות הסדרים ראויים לטיפול בניגודי עניינים, בעיקר של בכירים שמנהלים עסקים חקלאיים פרטיים, לעתים בהיקף גדול. דגש מיוחד ניתן על ידי המבקר לניגודי עניינים ועבודות פרטיות של בכירים ביחידת הפיקוח על החי והצומח (פיצו"ח), משום שהם בעלי סמכויות פיקוח ואכיפה, כולל החרמת סחורה, מעצר וסגירת עסקים.

הסמנכ"לית פנצר הייתה אמורה להכין נוהל מפורט קבוע למניעת ניגוד עניינים, אבל בדוח נאמר: "משרד מבקר המדינה רואה בחומרה את הסחבת במשרד החקלאות בהוצאת נוהל ניגוד עניינים, זאת למרות התראות חוזרות ונשנות של משרד מבקר המדינה".

"פגיעה בטוהר המידות" 

הנה כמה מהדוגמאות הבולטות מתוך הדוח בתחום ניגוד עניינים של בכירים במשרד החקלאות, תוך עיסוקם באינטרסים פרטיים:

מנהל יחידת שירות והדרכה, חנן בזק, חתם על השאלון למניעת ניגוד עניינים, ובמועד החתימה החזיק במחצית ממניות חברה פרטית, בניגוד להצהרתו.

אמרכל מחוז הנגב, סעיד אבו סיאם, נמנע מלפרט בשאלון הראשון את החזקותיו בתאגידים פרטיים שונים, ובשאלונים הוא נמנע מלגלות את מלוא הפרטים על החזקותיו. האמרכל היה בעל ענין בארבע חברות, בתחומים שונים ומגוונים. למרות הליכים שנערכו נגדו, הוא זכה לקיצור פז"מ וקידום, על ידי ועדה בראשות הסמנכ"לית פנצר.

הענין החמור ביותר קשור לאבי בן שושן, סגן מנהל יחידת הפיצו"ח, בן מושב לוזית. בניגוד לאיסורים על עבודות צדדיות ללא אישור ובניגוד עניינים, בן שושן היה חבר בוועדה של תנועת המושבים הקובעת את שכרם של בכירי התנועה. הוא הקים עסק גדול לגידול ויצוא תבלינים בשם "מיטב הירק למהדרין", שהגיע להליכי פירוק, ובן שושן עצמו הוכרז פושט רגל. הוגשה נגדו תלונה על ש"עקץ" חברה שבה שותפה אחותו של ראש יחידת הפיצו"ח, רועי קליגר. בן שושן מונה לתפקיד חבר בוועד ממונה של אגודת "מימי מבואות ירושלים", בניגוד לאיסור על פושט רגל לכהן בתפקיד כזה, וכשהתגלה הדבר הוא נאלץ לוותר על התפקיד, אבל מונה למזכיר בשכר של האגודה.

מבקר המדינה מקדיש כמה עמודים לתיאור ההתחמקויות של בן שושן מגילוי והסדרת ניגודי העניינים שלו, למרות הליכי חקירה ומשמעת שננקטו מולו בנציבות שירות המדינה (להלן - נש"ם).

בדוח נאמר: "משרד מבקר המדינה רואה בחומרה את התנהלותו של סגן מנהל הפיצו"ח. התנהגות בלתי הולמת עד כדי חשש לפגיעה בטוהר המידות". המבקר העיר גם לסמנכ"לית פנצר, על כך, שלא קיימה את ההנחיה של נציבות שירות המדינה לנזוף בבן שושן. המבקר הדגיש: "הסמנכ"לית לא קיימה את המלצת אגף המשמעת ורשמה לו הערה בלבד. רישום הערה אינו עולה בקנה אחד עם חוק שירות המדינה (משמעת)... לא נמצאו נימוקים להחלטתה של הסמנכ"לית לכך שהסתפקה בהערה לעובד".

"תקלה מצערת במכרז" 

על פי הדוח, גם בתחום המינויים נעשו פעולות חמורות, חלקן בוועדות מכרזים בהשתתפות נש"ם.

סמנכ"ל לתכנון ואסטרטגיה, אורי צוק-בר, נבחר בהליך פסול. בוועדת המכרזים המשותפת ל משרד ולנש"ם, שבה ארבעה חברים, היה צריך להיבחר עופר זקס, מי שהיה נספח חקלאי בבריסל, וזאת בגלל תמיכת יו"ר הוועדה בו ולא בצוק-בר. אולם בוועדה צץ "משקיף", שאיננו חבר בוועדת המכרזים אך נתן לעצמו זכות הצבעה שלא כחוק, והצבעתו הטתה את הכף לטובת בחירתו של צוק-בר לתפקיד.

לתמיהה של מבקר המדינה על הפרשה ועל כך שמסיבות עלומות כלל לא נמצא פרוטוקול או אישור לפעולת "המשקיף", הגיבה נש"ם כי "קרתה כנראה תקלה מצערת... נש"ם תפיק את הלקחים כדי למנוע הישנותם של כשלים מסוג זה במכרזים בעתיד". זקס עזב את משרד החקלאות וכיום הוא מנהל מכון היצוא. 

אנג'וני הסתיר עבירת משמעת

אחד העניינים החמורים ביותר בדוח מתייחס לחיים אנג'וני, מי שהיה מנהל אגף הדיג במשרד החקלאות. בסדרה של תחקירים ב"גלובס" ובעקבותיהם בדוח קודם של מבקר המדינה, נפרשה תמונה קשה על המתרחש באגף הדיג תחת הנהלתו של אנג'וני.

בעיקר אמורים הדברים לגבי מצב הדגה בכנרת, שם הטיל המבקר על אנג'וני אחריות אישית בענין "ההדרדרות שחלה במצב הדגה באגם. אנג'וני נושא באחריות למצב שנוצר". בהמשך הסתבר שמבקר המדינה מצביע על דיווחים בעייתיים וחשודים של אנג'וני. בעקבות הדוח נמסרה בכנסת בתחילת 2012 הודעה על כך שאנג'וני יודח מתפקידו בעקבות הכשלים בתפקודו.

במשך שנתיים התחמק משרד החקלאות מלהדיח את אנג'וני, ורק בסוף 2013 התחילה מהלך להרחקתו מאגף הדיג.

הסמנכ"לית פנצר בנתה תפקיד חדש במשרד החקלאות וביקשה את אישור נש"ם - "מנהל אגף בכיר לניהול משברים וביצוע חוק ההתיישבות", תפקיד שיש בו מרכיב של אכיפת חוק על החורגים מכללי השימוש בקרקע חקלאית ומים.

למרות שתפקיד כזה חייב במכרז, בכירי משרד החקלאות לא הסתירו כלל, שהוא תפור עבור אנג'וני, ונש"ם, מסתבר, שיתפה פעולה. מבלי שעובדי המשרד ידעו על פתיחת תפקיד בכיר וחדש להתמודדות במסגרת "מכרז פנימי", הוצע אנג'וני לתפקיד כמועמד יחיד.

במסמכים שעליהם חותם מועמד נדרש גילוי על כל הליך משמעתי או פלילי שננקט נגדו. אנג'וני לא גילה על הליך משמעתי שננקט נגדו, על כך שארגן אירוע משפחתי ביום כיפור במתקן של אגף הדיג בגינוסר.

המנכ"ל כהן הצטרף להרכב ועדת הבוחנים כדי להשפיע על בחירתו של אנג'וני. בתרשומת של האירוע נכתב: "אם יושב פה מנכ"ל המשרד ואומר שהמשרד רוצה אותו יש לכך משקל". אנג'וני נבחר לתפקיד.

מבקר המדינה קובע כי אנג'וני לא דיווח על ההליך המשמעתי ועל תוצאותיו, וכי "היעדר דיווח זה לא הובא לידיעת חברי ועדת הבוחנים... לדעת משרד מבקר המדינה, ההליך שהתקיים משקף אי תקינות: לא הובאה בפני ועדת הבוחנים העובדה שאנג'וני לא דיוח על ההליך המשמעתי בטופס המועמדות; קיים טעם לפגם באמירת יו"ר הוועדה לפיה 'המשרד רוצה אותו' לתפקיד החדש".

גילוי נאות: חיים אנג'וני הגיש תביעת לשון הרע נגד "גלובס" בגין פרסומים קודמים והצדדים מחכים לקבלת פסק דין.

המבקר: "להמשיך ולחקור"

מבקר המדינה דורש ממשרד החקלאות ומנציבות שירות המדינה להמשיך ולחקור את הצהרות בכירי משרד החקלאות שהסתבכו בניגודי עניינים, ולפעול נגד מי שהסתיר מידע.

לסיכום, אומר המבקר: "נוכח חומרת הממצאים, הליקויים הנמשכים שנים והסחבת בטיפול במקרים שתוארו, שפוגעים במינהל התקין ובאמון הציבור במשרד החקלאות, מן הראוי שמשרד החקלאות ונש"ם יעשו, כל אחד בתחומי אחריותו, בדק-בית יסודי בנושאים שהועלו בדוח. נוסף על כך, על משרד החקלאות למסד בנהלים את כל ההיבטים הנדרשים בענייני כוח-האדם ולאכוף את הנהלים בנחישות". 

תגובת משרד החקלאות 

תגובת משרד החקלאות על דוח המבקר בעניין סוגיית ניגוד העניינים: "סוגיית ניגוד העניינים נבחנת לגבי כל עובד ועובד במשרד. הליך זה הינו ייחודי וחריג בין כלל משרדי הממשלה. כל עובד במשרד החקלאות נדרש למלא שאלון לאיתור חשש לניגוד עניינים ומוחתם במידת הצורך על הסדר מתאים למניעתו כנדרש. יתירה מכך, המשרד פועל למען הטמעת מודעות העובדים לחובותיהם, בכל הקשור לסוגיית ניגוד העניינים, ע"י פרסום הודעות בעניין.

"בנוסף, המשרד ממשיך לפעול בנושא ולאחרונה סיים לבדוק את רוב השאלונים שמולאו ע"י עובדי המשרד.מאחר ומרבית הערות המבקר תוקנו, ישלים המשרד את המלצות המבקר בהקדם בהמשך להנחיות הנציבות, פרסם משרד החקלאות 'נוהל הנחיות להגשת בקשות של עובדי משרד החקלאות לשירות, תמיכה ולהקצאת גורמי ייצור שבתחום סמכות המשרד', העונה על הסדרת נהלים, ומונע מצבים של ניגוד עניינים.

"בשנת 2013, התקבלו ממצאי חקירת נציבות שירות המדינה לפיהם לא נמצא יסוד להליכים משמעתיים למעט עניין חוסר שיתוף הפעולה של סגן מנהל יחידת הפיצוח במילוי שאלון ניגוד העניינים. ההמלצה של נציבות שירות המדינה הייתה נזיפה בכפוף לשימוע. שימוע חייב להיעשות בלב פתוח ובנפש חפצה. יובהר כי ההחלטה בסיום הליך השימוע בעניין זה, התקבלה על סמך שיקול-דעת מקצועי וענייני, לאחר בחינת כל הנתונים שעמדו בפני המשרד,  תוך בחינת המלצת מנהל אגף המשמעת אשר יש בה כדי להוות שיקול רלוונטי אך לא שיקול בלעדי בהחלטה על נקיטת הפעולה המשמעתית בעניינו של עובד.

"מנכ"ל משרד החקלאות ופיתוח הכפר דאז, מר יוסי ישי, קבע בהסבריו כי מנהל אגף בכיר לניהול משברים, בתפקידו הקודם כמנהל אגף הדיג, עשה עבודה טובה בתחומי אחריותו, למעט תחום הדייג הימי. עוד הוסיף המנכ"ל בחוות-דעתו השנתית כי הנ"ל הינו עובד עם פוטנציאל אישי. לאור זאת הסמנכ"לית למינהל ומשאבי אנוש העבירה את פנייתה ואת כל החומר במלואו בעייננו של העובד ובכלל זה דוח מבקר המדינה לגורמים הרלוונטיים בנציבות שירות המדינה ולמנהלת האגף הבכיר לבחינות ומכרזים בנציבות, וזאת כדי שיובא בפני חברי ועדת הבוחנים בבואם לבחון את התאמתו לתפקיד זה.

"יובהר כי ניהולם של וועדות המכרזים/ וועדות איתור לתפקידים בכירים במשרדי הממשלה הינם באחריות האגף הבכיר לבחינות ומכרזים בנציבות שירות המדינה. את הביקורת בעניין זה אין להפנות למשרדנו".

עוד כתבות

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות