גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי הרכישה: ביתן יצליח להחזיר קונים למגה?

וגם: כיצד קרה שמגה - שפעם לא הייתה אטרקטיבית במיוחד בעיני רמי לוי ומוטי בן-משה - הפכה עם זכייתה של יינות ביתן למשאת-נפשם, כשהם מנהלים עליה קרב ללא גבולות?

נחום ביתן / צילום: תמר מצפי
נחום ביתן / צילום: תמר מצפי

קשה שלא לתהות מה בדיוק רצו להשיג רמי לוי ומוטי בן-משה בקרב העיקש שניהלו על רשת מגה. הרי רק לפני כמה חודשים לא היו קופצים על הרשת, ולוי עצמו הציע תמורתה 120 מיליון שקל בלבד. גם ההצעה שהוגשה במסגרת המכרז - 224 מיליון שקל - נמוכה יחסית למה שהוא הציע בהמשך, כשהביע נכונות בתנאים מסוימים להוסיף 100 מיליון שקל על הצעתה של יינות ביתן.

כיצד קרה שמגה - שהייתה ביום אחד לא אטרקטיבית במיוחד בעיני לוי ובן-משה - הפכה עם זכייתה של רשת יינות ביתן למשאת-נפשם, כשהם מנהלים עליה קרב ללא גבולות?

מניעיו של בן-משה, שנמצא בדרך לרכישת השליטה בחברה-האם של מגה, אלון רבוע כחול, ברורים. הוא רצה למזער נזקים. מבחינתו, זול יותר לקנות גם את מגה מאשר לקנות רק את אלון רבוע כחול ולעמוד בהתחייבות שלה כלפי הנושים של מגה. אצל בן-משה, בטח במחיר שהוא מציע, 1+1 היה יכול לתת 3. בינתיים, המחוזי והעליון דחו את עתירותיו.

כבר לא קורע רשתות

אצל לוי הסיפור אחר. רמי לוי שיווק השקמה הייתה המועמדת הטבעית לרשת את מקומה של מגה כרשת השיווק השנייה בגודלה בישראל. לוי עצמו לא ציפה בשום שלב שרשת יינות ביתן תעקוף אותו בסיבוב. וכשמדובר ברשת הרביעית, הכבוד והאגו משחקים תפקיד אצל כולם. לרמי לוי יש מחזור מכירות שנתי של 4 מיליארד שקל, ליינות ביתן, אחרי רכישת מגה, יהיה מחזור מכירות של לא פחות מ-5.5 מיליארד שקל.

בפן האישי, רמי לוי ונחום ביתן שמרו לאורך השנים על מערכת יחסים סבירה. זה השתנה מעט בשנה האחרונה, כשלוי פתח סניפים בגזרת פעילותה של יינות ביתן, וזו מצדה ערכה לו קבלת-פנים מיוחדת. כשלוי פתח את הסניפים בכפר-סבא לפני כשנה וברעננה לפני כחודשיים, הוא נאלץ להתמודד עם מכירת ירקות ב-10 אגורות לק"ג, סלמון טרי ב-19.90 שקל ועוד.

לוי, שהיה רגיל לכבוש אזורים עם הכרזה על "עוף בשקל", מצא את עצמו נאלץ להגיב לאותה אסטרטגיה - אלא שהפעם מי שהכתיב לו אותה היה ביתן בעצמו. זה קרה גם ברחובות, ביבנה, בכרמיאל ובאשקלון - העיר שמסמלת יותר מכול את הכניסה לגזרתו של ביתן, שהחל את דרכו שם.

לדברי קמעונאי, "לוי היה רגיל לרסק רשתות בכל אזור שהוא נכנס אליו. הוא היה מחולל 'פיגוע מכירות'. פותח - ו'בום', כולם אצלו. הוא הזדעזע מהנחישות של ביתן, שגרמה לו לפתיחות בינוניות יחסית למה שהוא היה רגיל. מבחינת רמי לוי, יינות ביתן הוא היום מתחרה מרכזי. ב'אושר עד' יש לו בעיה רק עם מחיר; ביינות ביתן, לפחות בסניפים החדשים, יש לו בעיה גם עם חוויית הקנייה".

מבחינתו של רמי לוי - ואגב, גם מבחינת כל קמעונאי אחר במקומו - עדיף שיינות ביתן תגיע למיזוג הזה חלשה. בהיבט הזה, ככל שמהלכים שונים יגרמו לביתן להכניס עמוק יותר את היד לכיס - הדבר ישחק לטובת המתחרים שלו. המהלך של רמי לוי היה עלול להקפיץ לביתן את המחיר תמורת מגה בעשרות מיליוני שקלים. וככל שהמחיר יהיה גבוה יותר - ביתן יהיה גמיש פחות.

יינות ביתן היא רשת שגדלה באמצעות רכישות, שתיים מהן בולטות במיוחד. היא רכשה את רשת יד יצחק ב-121 מיליון שקל ואת מחסני כמעט חינם ב-350 מיליון שקל. אחרי רכישת מחסני כמעט חינם נאלצה יינות ביתן להשקיע 70 מיליון שקל בשיפוץ הסניפים המוזנחים, כך שהשקעתה נסקה ל-420 מיליון שקל.

אם ביתן לא היה עושה את עסקת מחסני כמעט חינם, הוא היה קונה היום את מגה בהליכה. אבל גם עכשיו, מבחינת יינות ביתן זו הזדמנות. מי שמבין כיצד עסקים קמעונאיים בתחום המזון עובדים, מבין גם שביתן, שהציע מרכיב מזומן של 110 מיליון שקל בלבד, ישלם את שאר העסקה - 115 מיליון שקל ב-44 תשלומים - באמצעות אשראי ספקים.

ביתן כבר הוכיח שהוא יודע למזג עסקים. מגה זה לא רק עוד עסק, אבל הוא סבור שהוא יכול לעמוד באתגר. 

על מיתוג ועל תמחור

לפני ימים אחדים התחילו עובדי יינות ביתן לערוך ספירות מלאי בסניפי מגה. העבודה נמצאת כעת בעיצומה. ספירות המלאי נעשות בתיאום עם נאמני הרשת, אבל דבר עדיין לא סופי.

אף שבית המשפט המחוזי דחה אתמול (ד') את עתירתם של לוי ובן-משה, ביתן צריך לעבור את אישור הנושים. האסיפה מתוכננת להיום (ה'), ובימים האחרונים השמיעו לא מעט גורמים קולות של התנגדות. היום, לפי הערכות, יתברר כי היו אלה רעשי רקע בלבד. בית המשפט אמר את דברו, והספקים צפויים ליישר קו.

ביתן ניסה תחילה - מיד אחרי הודעת הזכייה ברכישת מגה - להגדיל את האשראי מספקים, אבל הוא עצר כשהבין שהעיתוי לא מוצלח. הרי לאותם ספקים יש זכות הצבעה באסיפת הנושים, שיכולה לדון את עתיד הרכישה לשבט או לחסד.

יינות ביתן היא רשת דיסקאונט הרוכשת רשת עירונית עם פערי מחירים ועלויות תפעול גבוהים משמעותית. השאלה היא מה יעשה ביתן ברמת התמחור וברמת המיתוג. ההערכה היא כי לפחות בשלב הראשון הוא ישמור על מיתוג נפרד של מגה בעיר, ובמקביל יסב סניפים עירוניים של יינות ביתן למגה בעיר, ולהפך - יסב סניפים גדולים של מגה בעיר ליינות ביתן.

בשלב שני הוא יצטרך לעסוק בתמחור באופן זהיר במיוחד. מחד גיסא, הוא יצטרך להחזיר את הקונים למגה בעיר - משימה לא פשוטה. מאידך גיסא, הוא יצטרך לשמור על רווחיות. בכל מקרה יקשה עליו להתוות אסטרטגיה בשבועות הראשונים, כי ייקח לו זמן ללמוד כיצד מגה התנהלה ואם הבעיה שלה הייתה ביחסים מסחריים גרועים עם הספקים. לביתן יהיו תשובות, מכיוון שכלל הנתונים המסחריים של מגה יהיו חשופים בפניו. 

כך או כך, ביתן יוכל למנף את כוח הקנייה הגדל שלו לשיפור התנאים המסחריים. הרי אין דומה רשת עם מחזור שנתי שנושק ל-3 מיליארד שקל, לרשת שחוצה מכירות של 5.5 מיליארד שקל.

מגה בעיר, ראוי לציין, נהנית מרווחיות גולמית של 30%, הגבוהה ביותר בשוק המזון, אז מדוע המחירים כל-כך גבוהים? את החידה הזאת נחום ביתן יצטרך לפצח. 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה שוב שברה שיאים; מדד הביטוח זינק ב-4.3%, הקלינטק ב-3%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.7% ● מודי'ס העלתה את דירוג  האשראי של הפניקס ● דוראל זינקה בעקבות גיוס הון ● קרן ההשקעות מנור אוורגרין רכשה את השליטה ביצרנית הנייר שניב

מאות פקיסטנים ממתינים בכניסה לקונסוליה הפקיסטנית בברצלונה בעקבות החלטת ממשלת ספרד להעניק אישורים למהגרים / צילום: ap, Emilio Morenatti

בניגוד למגמה ביבשת, ספרד מעניקה תושבות למאות אלפי מהגרים לא חוקיים

ממשלת ספרד מובילה מהלך היסטורי להענקת תושבות לשנה עם אפשרות להארכה למהגרים לא חוקיים ● המטרה: להילחם בהעסקה לא חוקית ולתמוך בצמיחה הכלכלית במדינה ● באופוזיציה מיהרו להזהיר כי המהלך יביא "לקריסת השירותים הציבוריים" ו"רק יחמיר את בעיית הדיור"

בורסת תל אביב. שינויים במדד ת''א 35 / צילום: Shutterstock

רף השווי הוכפל: מלך חוות השרתים או אימפריית מחשוב בדרך למדד ת"א 35

בתוך שנה וחצי בלבד זינק השווי הנדרש לכניסה למדד הדגל, לכ–13 מיליארד שקל ● אם לא תשלוף שפן מהכובע, תפנה דמרי את מקומה במדד למגה אור של צחי נחמיאס או לענקית המחשוב מטריקס (ואולי אף לשתיהן) ● גלובס עם השינויים המסתמנים במדדים המובילים

המוסדיים מעריכים שהשקל ימשיך להתחזק / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך שתומך בהתחזקות השקל ומסמן - השיא כנראה עוד לפניו

החשיפה של הגופים המוסדיים בישראל למטבע חוץ צומצמה בהדרגה, עד שהגיעה לפחות מ-20% - רמות שפל שלא נראו מאז סוף 2022 ● בכך הם מצטרפים לגורמים המקומיים והגלובליים התומכים בהתחזקות השקל ● איך הם עשו זאת, ואילו גופים צמצמו את החשיפה בצורה חדה במיוחד?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; הביטקוין נפל לשפל של מעל שנה; למה מניות התוכנה נפלו?

בבלומברג פורסמה היום כתבה המתארת רעידת אדמה בסקטור התוכנה, הכותרת: "Get Me Out", בין הישראליות וויקס נפלה ב-8%, מאנדיי בכ-10% ● היסטוריה: וולמארט הפכה לרשת הקמעונאות המסורתית הראשונה בעולם שמגיעה לשווי שוק של טריליון דולר ● מניית פלנטיר זינקה בעקבות הדוחות ● פייפאל מחליפה מנכ"ל על רקע דוחות חלשים ● מחירי המתכות היקרות התאוששו, הזהב בזינוק היומי הגבוה אי פעם

ראמין מוסאבי, מנכ''ל Cathworks / צילום: LSI Lens Magazine

"החוצפה הישראלית כל כך חשובה": אקזיט של 585 מיליון דולר לחברת ביומד

Cathworks, שפיתחה מערכת לא פולשנית לאבחון סיכון למחלות לב, תימכר לענקית המכשור הרפואי מדטרוניק בעסקה שעשויה להגיע למיליארד דולר ● המנכ"ל האיראני־אמריקאי ראמין מוסאבי מספר לגלובס על הקשר עם ישראל ועל התוכניות להרחיב את מרכז המו"פ בארץ

חברת טומורו (Tomorrow.io)

החברה הישראלית שגייסה 175 מיליון דולר להקמת מערך לוויינים מתקדם

חברת Tomorrow.io, המפתחת תחזיות מזג אוויר מבוססות בינה מלאכותית, תשקיע את הגיוס בפיתוח והפעלת מערך לוויינים חדש לאיסוף נתוני מזג אוויר ומותאם לשימוש ב-AI

רונן סולומון, מנכ''ל התאחדות המלאכה והתעשייה / צילום: רמי זרנגר

הארגונים שתובעים עשרות אלפי שקלים מעסקים, והחוק שינסה לעשות סדר

בחודשים האחרונים מתרבות תביעות מצד ארגוני עובדים הדורשים מעסקים קטנים רטרואקטיבית דמי טיפול ארגוני בסכומים גבוהים ● הצעת חוק חדשה מנסה להכניס סדר ולצמצם את התשלום

ועדת הכנסת בראשות ח''כ אופיר כץ. הנושא: חלוקה ופיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בגלל מרפאה אחת בנתיבות: החוק הכלכלי החשוב ביותר בתחום הבריאות פוצל מחוק ההסדרים

חוק ה־CAP, ההסדר הכלכלי המרכזי במערכת הבריאות, פוצל לראשונה מזה 29 שנה לאחר לחץ פוליטי סביב מרכז רפואי שהקים בית חולים הדסה בנתיבות ●  מאז שעות הבוקר פיצלה ועדת הכנסת חוקים רבים, ונראה שחוק ההסדרים כולו מתפורר

המומחה שמעריך: "סיכון מוגבר למלחמה עם איראן דווקא בימים הקרובים"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: התרחישים האפשריים בחזית האיראנית, שלב ב' בעזה תלוי בפירוז חמאס וזה לא יהיה פשוט, ולמה ישראל מחזרת אחרי הימין הקיצוני באירופה? • כותרות העיתונים בעולם

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

הכול כבר היה מוכן: מדוע מתעכבת הנפקת החברה הביטחונית של רפאל

אף שהגישה תשקיף לפני למעלה מחודש, הנפקת DSIT בת"א טרם הושלמה ● לגלובס נודע שמאחורי העיכוב עומדת דרישת רשות ני"ע לחשיפת שני לקוחות מרכזיים של החברה, באפריקה ואסיה

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אילון מאסק יוצא להרפתקה נוספת בוול סטריט. האם זה יצליח לו?

באמצעות מיזוג של שתי החברות שבבעלותו,מבקש איל ההון האמריקאי להפוך את SpaceX מחברת טילים לענקית תוכנה וענן ● הניסיון של מאסק בוול סטריט לא תמיד צלח: לפני שנים ספורות הוא מחק מהמסחר את הרשת X, לאחר עסקת רכישה רוויית תהפוכות משפטיות

חוות השרתים באלבניה / הדמיה: APPA Architects

החברה הישראלית שתבנה את חוות השרתים הראשונה באלבניה

חברת ADC הישראלית תקים את החווה הראשונה עבור ממשלת אלבניה, שתתבסס על מעבדי אנבידיה ועל חשמל ירוק ● המיזם נהנה ממימון אירופי ומהיתרים מהירים בצל הידוק היחסים ● ראש ממשלת אלבניה אדי רמה הפך לאחד מתומכיה הבולטים של ישראל באירופה מאז פרוץ המלחמה

משק חקלאי / צילום: Shutterstock

פסיקה תקדימית עשויה לפתור את סוגיית הבנים הממשיכים במושבים

פסק דין של בג"ץ איפשר לנכד ולדוד לגור באותה נחלה, מבלי שהדבר ייחשב לפיצול זכויות, על אף התנגדות רמ"י ● למעשה, מדובר בפסק תקדימי שעשוי לרשום נקודת מפנה בהתייחסות המוסד לסוגיית הבנים הממשיכים

יפעת תומר-ירושלמי, הפצ''רית לשעבר / צילום: דובר צה''ל

המשטרה עם סיום חקירת הפצ"רית: בהרב-מיארה לא מעורבת

היועץ המשפטי של משטרת ישראל מסר את הדברים ליועצת המשפטית של משרד המשפטים, ובו ביקש ממנה לבחון מחדש את קביעתה כי היועמ"שית גלי בהרב-מיארה מצויה בניגוד עניינים בחקירת פרשת הפצ"רית יפעת תומר-ירושלמי ● בכך הוא רומז כי יש מקום לאפשר את ליווי החקירה ע"י בהרב-מיארה

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

שביתת הרפתנים הוקפאה; ועדת הכנסת דנה ברפורמת החלב

התאחדות יצרני החלב הודיעה כי העיצומים באספקת החלב יוקפאו באופן זמני "על מנת לאפשר מיצוי הליכים" ● במקביל, בכנסת החלו הדיונים על רפורמת החלב: "זה בכי לדורות", אמר מנכ"ל משרד החקלאות ● מוקדם יותר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הצהיר כי יחתום בקרוב על צו לביטול מכסים בשוק החלב לפרק זמן ממושך

מגדלי YOO בתל אביב / צילום: Shutterstock

דוח מומחה: הסרת קיר מגן בדירה באחד ממגדלי YOO מסכנת אותו

דוח מומחה, שהוגש במסגרת סכסוך משפטי סביב עסקה שבוטלה באחד ממגדלי YOO בת"א, קובע כי במגדל בוצעו עבודות שיפוץ ללא היתר ● על פי הדוח, השיפוץ גרם לפגיעה בקונסטרוקציית המבנה, והדבר מגדיל את הסיכון להרס המבנה או לחלקים ממנו

חסן שייח' מחמוד, נשיא סומליה / צילום: Reuters, Presidency of Somalia

טורקיה שולחת F-16, וסומליה סוגרת מרחב אווירי: המאבק בקרן אפריקה מתעצם

סומליה מעכבת את אישור מעבר מטוסי ארקיע בשמיה ● הרקע: ההכרה הישראלית בסומלילנד וביקור שר החוץ במדינה ● החשש: סגירת המרחב עלולה להאריך את הנתיבים למזרח הרחוק ולהגדיל את העלויות

יובל באר אבן, מגדל / צילום: גל חרמוני

מנהל ההשקעות הבכיר שמעריך: מה יקרה השנה בת"א ועד לאן יגיע השקל?

יובל באר אבן, מנהל השקעות עמיתים בחברת הביטוח מגדל, מעריך כי התמחור של הבורסה המקומית "נדיב - אבל ביחס לשאר העולם הוא בסדר" ● לדבריו, למרות העליות החדות בשנים האחרונות, "נדיר שיש מפולת בגלל תמחור גבוה" ● ומדוע הוא ממליץ דווקא על מניות שכבר קפצו?

היועצת המשפטית לכנסת, עו''ד שגית אפיק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

יועמ"שית הכנסת נגד התנהלות האוצר: “הליך החקיקה פוגע בכנסת”

בדיון בפיצולי החוקים מחוק ההסדרים, עו"ד שגית אפיק טענה כי הליך החקיקה פוגע ביכולת הכנסת לפקח על הרפורמות, וקראה לצמצום דרמטי של היקף החוק ● באוצר טוענים: זהו ה"ניו נורמל" של התקציב שאחרי המלחמה