גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי כבר נתפנה לעסוק בשאלה כיצד לייצר ערים טובות יותר

איך קובעים אם עיר היא טובה או רעה? איך מודדים יופי או כיעור של ערים? האם יופי הוא רק ביטוי תרבותי וזמני? ומי רשאי לשפוט - התושבים, אנשי המקצוע או רק ההיסטוריה?

תל אביב מלמעלה. בכל הערים אין כמעט מדרכה שניתן לצעוד עליה בלי לרדת לכביש / צילום: תמר מצפי
תל אביב מלמעלה. בכל הערים אין כמעט מדרכה שניתן לצעוד עליה בלי לרדת לכביש / צילום: תמר מצפי

איך קובעים אם עיר היא טובה או רעה? איך מודדים יופי או כיעור של ערים? האם יופי הוא רק ביטוי תרבותי וזמני? ומי רשאי לשפוט? התושבים? אנשי המקצוע או רק ההיסטוריה?

האם שיכוני הרכבות של פעם שנועדו לעלייה ולקליטה הם יפים? או טובים? מרבית הציבור יאמר שלא, אולם בשנים האחרונות יצאו מאמרים וספרים המהללים את השיכונים כאידיאל של שיכון ציבורי. מבני הבטון החשוף של באר שבע התפרסמו במרבית עיתוני האדריכלות העולמיים בשנות ה-50 וה-60 והיום אולי נראים לנו מיושנים, וכך גם המבנים הפוסט-מודרניים בוורוד וסגול של שנות ה-80. ומה עם המגדלים של העשור האחרון? אנחנו נוטים לבלבל בין "חדש" ל"טוב ויפה", אבל גם הבניינים החדשים, עם חזיתות האבן הנסורה והגינות המטופחות אינן סמל לאיכות, אלא רק סמל של חדש.

מהיופי לשימושיות

לא לחינם, בוואקום של האסתטיקה העירונית, נוצר מושג חדש, עיצוב טוב (good design) או "תכן טוב". טבע אותו דיטר ראמס הגרמני, ממובילי עיצוב המוצר העולמי לאחר מלחמת העולם. "העיצוב הטוב" מנסה לברוח ממבחן היופי ולתת ערך איכותי לעיצוב.

עשרת הערכים שטבע ראמס מתאימים למוצרים, למבנים וגם לערים: 1. חדשנות; 2. שימושיות; 3. ביצוע טוב; 4. מובן (ללא צורך בהסברים); 5. לא מוגזם (מאפשר גם ביטוי עצמי של המשתמש); 6. ישר (לא מתיימר לעשות משהו שהוא לא); 7. עמיד לאורך זמן; 8. מתוכנן בקפידה ומותאם לצרכים; 9. ידידותי לסביבה; 10. פשוט ומעוצב כמה שפחות.

התיאוריה של ראמס השפיעה על מעצבים ומתכננים רבים, על תכנון ערים ואדריכלות, ובתחומים אלו מדדי "עיצוב טוב" הובילו למדדים קצת שונים, ובעיקר להרחבת המושג שימושיות לנגישות כלכלית (בר השגה) ולנגישות פיזית. המדדים נכנסו גם לתוכניות אסטרטגיות ולתוכניות מתאר במקומות שונים בעולם. כך ניתן לראות תנאי של "תכן טוב" בתוכנית מתאר הארצית לדיור הבריטית, בתוכנית האסטרטגית של ברמינגהם, ובהנחיות להוצאת היתרי בנייה של העיר ניו יורק.

בישראל, של משבר הדיור ושל בנייה בכל מחיר - כל אדריכל או מתכנן שיעלה התניה מעין זו במדיניות לאומית או מקומית, אין לו מקום. "יפה" או "טוב" מיתרגמים לשלושת האיומים הגדולים - כסף, זמן ושטח.

אז האם יש ערים או שכונות מכוערות בישראל? וערים טובות? האם ניתן לייצר כלי לתכנון, לבנייה או לניהול ערים יפות וטובות? אנשים שמסתובבים הרבה בעולם נוטים לחוות את דעתם על ערים לפי שלושה קריטריונים מרכזיים, סובייקטיביים מאוד, שיש להם רק קשר מועט לאסתטיקה: א. לכלוך וזוהמה (לא נעים לי); ב. נגישות ותנועה (לא נוח לי); ג. זהות מקומית (לא מובן לי).

בניגוד לערים ה"רעות", מרבית הערים שאנחנו אוהבים הן נקיות, נטולות פקקים (או שיש אלטרנטיבה לפקקים) ויש בהן תחושה ייחודית.

למרבה הצער והמבוכה, מאז הקמתה, מדינת ישראל טרם שאלה את עצמה איך עושים ערים טובות יותר. שיכוני הרכבות של שנות ה-50 אינם מהווים סמל לאיכות וגם לא תוכננו ככאלה, שיכוני ה-H של שנות ה-60 וה-70 תוכננו כפתרון מחיה לגלי העלייה הרבים. גם השינויים והתוספות האורבניות, ואף פעולות ההתחדשות העירונית של כל עשור ועשור, מעולם לא עסקו בסוגיית התיקון או שיפור המראה, הנגישות והזהות (ובוודאי לא את הקיימות, השימושיות והעמידות של העיר). תמיד היתה סיבה - בין אם זאת "עליית המיליון" או משבר דיור.

אז כן, יש בישראל לא מעט ערים רועשות, לא נגישות, מלאות כיסים בעייתיים של ונדליזם והזנחה. כל מבנה "יפה" הופך במהרה לנזם זהב באף חזיר שרק מחדד את הבלגן שסביבו.

הערים ה"יפות" הן בדרך כלל ערים ותיקות יותר, בעלות אופי היסטורי, או ערים שבהן יש השקעה אסטרטגית בבנייה ובשימור האופי המקומי, שיורדת לכל שדרות הניהול והביצוע העירוניים. לצערנו יש מעט מדי מקרים כאלה. רוב הערים בישראל מנוהלות ומתוחזקות בלי שיתעוררו שאלות איך הופכים את העיר ל"מקום", איך הופכים את העיר לשימושית יותר, איך מבטלים את הצורך להיות כל הזמן ברכב בדרך המהירה ל"מקום אחר", איך גורמים לאנשים לרצות להסתובב ברחובות ולא בקניון ממוזג.

זהות מקומית

הערים בישראל בעשור השני במאה ה-21 הן שם נרדף לבלגן ולחוסר סדר. אין עיר שאין בה "שפת רחוב" של שלטים מבולגנים, גדרות עקומות ומבני מכירות. אין מדרכה באף עיר במרכזה של המדינה, וגם בחלקים רבים מהפריפריה, שניתן לצעוד לכל אורכה בלי לרדת לכביש. זמני? מחויב המציאות? בהחלט לא. זהו חלק מהתופעה של תכנון וניהול עירוני המבוסס על אילוצים, תירוצים והישרדות.

בהסכמי הגג הנחתמים בין האוצר לרשויות מקומיות, שנועדו להבטיח מימון תשתיות במקביל לפיתוח המגורים, יש הזדמנות פז, אבל גם סכנה - בנייה של שכונות מגדלים שמטרתן היחידה להוסיף דיור (עם קצת מרכזים מסחריים) שיהפכו מהר מאוד ל"שום מקום". מגנט להזנחה ושאינם מעודדים תחושת שייכות.

השכונות הטובות הן בדרך כלל השכונות שאינן "גמורות" על ידי המעצבים - אלא משאירות מקום והזדמנות שהאזרחים ירגישו שזה שלהם ויוסיפו עליהן את מימד ה"יופי". בתכנון וניהול שינוי צריך להקפיד לא רק על התוצאה הסופית, אלא גם על הדרך לשם - איך השכונה נראית ומתנהלת גם בשלבי הבנייה, איך יתקבלו ויתחברו סגנונות (וגם כישרונות בדרגות שונות), ואיך התושבים ירגישו שהשכונה והעיר שלהם.

בשביל יופי כזה לא צריך דווקא כישרון גדול אבל דרושה צניעות של המתכננים, ובעיקר תכנון מספיק גמיש שמאפשר לדברים האלו לקרות מעצמם.

*** הכותב אדריכל ומתכנן ערים, לשעבר מנהל אגף בכיר במשרד הפנים ומנכ"ל SUITS - אסטרטגיות וטכנ' לעירוניות חכמה

עוד כתבות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"