גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מחפשים משקיעי הנדל"ן ליד מוסדות להשכלה גבוהה?

קמפוסים ומתחמים אקדמיים מעלים את ערך הדירות סביבן ■ פרויקטים רבים נבנים היום בסמוך לאוניברסיטאות ומכוונים למטרת השכרה. כלומר, למשקיעים

דירות להשקעה ליד מרכזים אקדמיים/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דירות להשקעה ליד מרכזים אקדמיים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה נכתבה בשיתוף קרסו מבנים 38 יזמי פרויקט קרסו אונו

שר אוצר הולך ושר אוצר בא ומחירי הדיור ממשיכים לעלות. ההבטחות שלא באמת מתממשות פוגעות בכל מי שמחפש דירה למגורים, אך הן מהוות בשורה לא רעה בכלל למי שמחפש דירה להשקעה.

כאשר שוקלים לרכוש דירה להשקעה יש לדעת מהם האזורים המועדפים לשם כך, גם אם התכנון הסופי הוא למכור אותה ביום מן הימים, עד אז מרבית הסיכויים הם כי בעל הנכס יציע אותה להשכרה. במקרה כזה חשוב מאוד לבחור את מיקום הדירה הנרכשת. בעוד מחירי הדירות לרכישה עולים תדיר, מחירי השכירות לא צומחים באותו מתאם ולכן כדאי לקנות דירה במקום מבוקש, באיזור בו אכן קיים פוטנציאל השכרה. וכאשר שוקלים בחירת מיקום לקניית דירה שכזו להשקעה, מתברר שאין טוב יותר מאשר ליד מוסדות להשכלה גבוהה.

השקעה שמחזירה עצמה

לפי ערן לוי, יועץ לחברות נדל"ן , ישנן שלוש סיבות מרכזיות לקניית דירות באזורי מוסדות להשכלה גבוהה:

הסיבה הראשונה והברורה ביותר היא ביקוש. "סטודנטים בדרך כלל מעדיפים לגור קרוב למוסדות הלימוד שלהם. התחשיב שעושה סטודנט הוא עלות מול זמן. לגור רחוק ממוסד הלימודים אינו דבר הכרוך רק בעלויות הנסיעה, אלא גם גורר זמן, שהוא מצרך יקר מאוד לסטודנטים".

דוגמה טובה לכך הן השכונות בקרבת האוניברסיטה העברית בירושלים, אשר קשה מאוד למצוא בהן דירה להשכרה, משום שהסטודנטים מעדיפים את הקרבה לאוניברסיטה, המאפשרת אף קפיצה הביתה בהפסקות בין שיעורים, ומייתרת את הצורך בתחבורה הציבורית. "פרט לסטודנטים," מוסיף לוי, "יש לזכור את הסגל האקדמי. מרצים וחוקרים העובדים במוסד האקדמי, יעדיפו לקנות דירה בקרבתו. כך שדירה שרוכשים באזור, תהיה תמיד מבוקשת גם להשכרה וגם לקנייה".

הסיבה השנייה מחוברת יותר לאנשים המעוניינים לשכור את הדירה. "זה אולי לא נעים לומר, אבל סטודנטים מוכנים יותר להתפשר על איכות הדירה, תמורת הקרבה שמגיעה איתה לכיתת הלימוד. יותר מכך, שכר הדירה יכול להיות גבוה יותר באם הדירה מושכרת לשותפים. בעוד שמבני זוג על דירת שלושה חדרים ייגבה מחיר מסויים, כאשר הדירה תחולק לשני שותפים, המחיר יהיה גבוה יותר משום שכל שותף משלם את חלקו ואינו חש שהמחיר גבוה במיוחד.

 

קהל היעד: סטודנטים בשכירות/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

"מעבר לכך, בדירת סטודנטים, בעלי דירה רבים נוטים לסגור את הסלון ולהפכו לחדר נוסף. באם הדבר מוזיל לכל שותף בדירה את מחירה, הסטודנטים לרוב מרוצים מכך".

דוגמה לפערי המחיר ניתן לראות בראשון לציון: דירת ארבעה חדרים בקרבת המכללה למנהל תעלה כ-5,600 שקל לחודש, כאשר דירה בגודל זהה במרחק גדול יותר מהמכללה תעלה כ-4,900 שקל בחודש. בקרבת מכללת אשקלון יעלה חדר כ-1,000 שקלים, בעוד שבמרחק 20 דקות נסיעה משם ירד מחירו של חדר לכ-600 שקל בחודש.

קרסו אונו - חווית מגורים ייחודית ופסטורלית בסמוך לקריה האקדמית אונו >>

אקדמאים כמשפרי אזור

הסיבה השלישית היא עליית ערך מחירה של הדירה למכירה. "סטודנטים ואנשי סגל מעלים את איכות השכונה אליה הם עוברים", מסביר לוי. "על פניו נראה כי אנשים יחששו לגור ליד סטודנטים, מפאת מסיבות ורעש, אך בסופו של דבר, אנשי השכלה גבוהה נחשבים לאיכותיים יותר, ולכן מעמד השכונה עולה. כאשר מעמד השכונה עולה, מגיעים עוד דיירים איכותיים לאזור, ומתקני השכונה - גנים, בתי ספר, פארקים וכדומה, משתפרים".

דוגמה טובה לכך ניתן לראות בשכונה ד' בבאר שבע. השכונה, הקרובה מאוד לאוניברסיטה, נהנית מהתפתחות כלכלית מרשימה בשנים האחרונות. בזכות הסטודנטים שעברו לאזור נפתחו בתי עסק ברחובות סביב האוניברסיטה, לאזור עוברים זוגות צעירים והפיתוח העירוני מתרחב בה.

"באם המשקיע רוכש דירה ישנה", מוסיף לוי," קיים סיכוי רב שדירה כזו תעבור פיתוח עירוני (תמ"א 38), משום שהשכונה הופכת טובה ומשתלם לקבלן לבנות בה. גם אם אין מדובר בדירה ישנה, פעמים רבות מחיר דירה ליד מוסד אקדמי יהיה נמוך יותר מאזור מבוקש במרכז העיר, כאשר השתפרות השכונה תביא גם לעלייה במחיר הדירה".

ניקח דוגמה המאחדת את כל הנתונים הללו: בגבעה הצרפתית בירושלים, מרחק הליכה מהאוניברסיטה, מחיר דירת שלושה חדרים יגיע לכ-1.2 מיליון שקל, כאשר דירה במרכז העיר תעלה כמיליון יותר. במקביל, השכירות במרכז העיר תהיה גבוהה יותר, אך רק בכ-500 שקל יותר לחודש לחדר. בסופו של דבר התשואה על הדירה הקרובה לאוניברסיטה תהיה כ3.5% לעומת 2.3% על הדירה במרכז העיר.

איפה לקנות?

קבלנים מודעים לתשואה הגבוהה שניתן להשיג על דירות בקרבת מוסדות אקדמאיים ופרויקטים רבים נבנים ומוקמים באזורים אלו.

 

מגדל אוקספורד, באר שבע/ הדמייה : - ARCreative LTD  ארקריאייטיב

בבאר שבע, פרט לאוניברסיטה, יש את מכללת סמי שמעון. המכללה ממוקמת בשכונה א' ובקרוב יוקם בה מגדל אוקספורד. המגדל יתנשא ל-17 קומות ויכלול 180 דירות בנות שני חדרים ללא סלון ו-2.5 חדרים, כולל סלון. התכנון הוא להרים מגדל מגורים ברמה גבוהה, שעליו יהיו מוכנים הסטודנטים לשלם מעט יותר מאשר מחיר ממוצע לדירות בעיר.

באזור האוניברסיטה עצמה נבנה מגדל A+ שבו דירות בגודל שניים, שלושה וחמישה חדרים. במגדל מתוכנן גם אזור לאונג' ללימודים משותפים, פארק ירוק למנוחה ואף מכבסה משותפת.

פרויקט יפה של התחדשות עירונית יבנה בקרוב במתחם הביטחון בקרית אונו, בסמוך למכללת קריית אונו- במסגרת פרויקט של התחדשות עירונית תמ"א 38/1. הפרויקט יכלול חידוש, שדרוג וחיזוק המבנים הקיימים ותוספת של 2.5 קומות מעליהם ו-73 דירות בגדלים שונים, משלושה חדרים, דרך ארבעה וחמישה ועד דירות פנטהאוז.

 

 קרסו מבנים, קרית אונו/ קרדיט הדמייה: Assaf perez

במרכז המתחם יוקם פארק פרטי ותחתיו חניה תת קרקעית. כבר היום מאוכלס האזור באחוז ניכר של אקדמאים ועובדי הקריה האקדמית, אוניברסיטת בר אילן שקרובה גם היא ובית החולים תל השומר. בפרויקט זה אין מדובר במגדלים גבוהים, אלא בשמירה על אווירה קהילתית בעלת מבנים נמוכים יותר.

"פרויקטים של התחדשות עירונית הם רעיון שרק נבנה בישראל. אנחנו מדינה צעירה וכך גם ההתפתחות שלנו," מסכם לוי, "עם זאת, ניתן לראות שזה בהחלט קורה, ואזורים שכבר התיישנו וזקוקים לכך באמת עוברים שינוי ופיתוח, וזה קורה במיוחד ליד מוסדות אקדמיים".

קרסו אונו - פרויקט התחדשות עירונית עם פארק פרטי במחירי השקה >>

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה