גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רבעון אופטימי ברשתות השיווק: נהנו מקריסת מגה

כל הרשתות רשמו עלייה במכירות, והראשונות שצמחו הן אלה שרכשו סניפים ממגה ■ האם לשוק שצומח בקושי הייתה עדנה - או שהמיזוג בין יינות ביתן למגה יסיג אותן שוב לאחור?

מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

רשתות השיווק נהנו מקריסתה של רשת מגה, והדבר בא לידי ביטוי בשיפור ביצועיהן ברבעון הראשון השנה. כמו כן, שיחקה לטובתן העלאת מחירים שביצעו הרשתות באחוזים בודדים, צעד שיחד עם חדירת המותג הפרטי בחלק מהן הביא לשיפור הרווח הגולמי, וממילא גם לשיפור יתר הביצועים הכספיים.

האם העדנה הזאת ברשתות השיווק צפויה להימשך - או שמא חולשת השוק שצומח בקושי, וגם המיזוג הקרב בין יינות ביתן לרשת מגה יחזירו את הרשתות אחורה?

שופרסל: בזכות מגה והמותג הפרטי

לחג הפסח יש השפעה מהותית על המכירות. בעוד שאשתקד הוא חל בתחילת חודש אפריל, והרשתות נהנו ממכירות החג ברבעון הראשון - השנה פסח חל לקראת סוף אפריל, כך שרוב המכירות חלו ברבעון השני של השנה. למרות זאת, כל הרשתות רשמו עלייה במכירות, שעיקרה בפתיחת סניפים חדשים. הראשונות שצמחו הן הרשתות שרכשו סניפים מרשת מגה.

רשת שופרסל, המפעילה 273 סניפים, רשמה ברבעון הראשון גידול של 0.9% במכירות הרשת, שהסתכמו ב-2.86 מיליארד שקל. שופרסל פועלת זה מכבר לסגירה של סניפים הפסדיים ולצמצום רצפת המכירה בסניפים גדולים. הרשת מתכננת לסגור בהמשך 7 סניפים הפסדיים. בעקבות זאת, היא רשמה הפסד מירידת ערך בגובה 11 מיליון שקל בסעיף הוצאות המכירה והשיווק, וביצעה הפרשה נוספת בגובה 2 מיליון שקל לסעיף חוזים מכבידים.

שופרסל היא הרשת שרושמת את הצמיחה הגבוהה ביותר בשיעור העלייה במכירות חנויות זהות, שהגיעה ל-3.6%, וזאת למרות עיתוי הפסח. בנתון הזה יש כדי להעיד הן על כך ששופרסל נהנתה מסגירת סניפים של מגה, והן על נאמנות שהיא מצליחה לשמר בקרב לקוחותיה.

קפיצה גדולה במיוחד עשתה שופרסל ברווח הגולמי, ששיעורו עולה מ-22.2% ברבעון הראשון אשתקד ל-26% ברבעון הראשון השנה. בשופרסל מסבירים כי השיפור הושג הודות לשיפור תנאי הסחר, שינוי תמהיל הזכיינים בחברה, גידול בנתח המותג הפרטי והתייעלות בעקבות יישום התוכנית העסקית.

ואולם, יש להניח כי לצד כל אלה, שופרסל העלתה את מחירי המוצרים ברשת בשיעור קל שיכול לנוע ב-2%-4%. כאשר רשת מעלה מחירים בשיעור חד-ספרתי נמוך ובמוצרים שהצרכן לא מודע למחיר שלהם, הדבר עובר בשקט ותורם לשיפור הרווח הגולמי.

התופעה הזאת, יש להניח, התרחשה גם ברשתות האחרות - רשת רמי לוי שיווק השקמה, רשת ויקטורי ורשת טיב טעם.

לדברי קמעונאי, האסטרטגיה לשיפור הרווח הגולמי של שופרסל באה לידי ביטוי גם בפסח האחרון. "בפסח לפני שנתיים שופרסל עשתה מבצעי כאסח למוצרים מוטי חג, כמו ממרח שוקולד 'השחר', ומכרה אותם במחירים נמוכים. השנה שופרסל לא פרסמה בתקשורת מוצרי כאסח. היא פרסמה מבצעים על סירים, מגבות וכדומה. אם אחת הרשתות השתגעה ומכרה מצות ב-15 שקל, שופרסל לא הלכה לשם. היא הביאה את האנשים לחנויות דרך מוצרים שיש לה בהם ערך מוסף", הוא אומר.

בזמן שאת מגזר הקמעונאות ברבעון הראשון אשתקד שופרסל חתמה בהפסד תפעולי של 3 מיליון שקל, את הרבעון הראשון השנה היא חתמה ברווח תפעולי של 66 מיליון שקל שהיוו 2.3% מהמכירות.

לצד הקמעונאות, לשופרסל יש גם פעילות במגזר הנדל"ן שהרוויחה ברבעון 33 מיליון שקל, כך ששיעור הרווח התפעולי של כלל החברה הגיע ברבעון ל-3.3%.

את השורה התחתונה חתמה שופרסל עם נסיקה של 307% ברווח הנקי, שהסתכם ב-53 מיליון שקל.

מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן, הציב לו למטרה לשפר את הרווחיות של שופרסל, והרשת מיישמת תוכנית אסטרטגית שנועדה לתמוך בכך. בין היתר מדובר בהגדלת נפח הפעילות של המותג הפרטי. אברכהן יכול לסמן לעצמו "וי", כי לפי שעה התוכנית האסטרטגית מוכיחה את עצמה.

אבל שופרסל היא גם זו שצפויה לחוש יותר מיתר השחקניות את המיזוג בין יינות ביתן למגה, כיוון שהיא מפעילה סניפים עירוניים תחת שופרסל שלי וסניפי נוחות תחת שופרסל אקספרס. ככל שיינות ביתן תסיים את המיזוג מהר יותר, וככל שהבעלים החדשים, נחום ביתן, יכתיב אסטרטגיית מחיר - כך ההשפעה על שופרסל עשויה להיות משמעותית יותר. בינתיים, התהליך הזה צפוי להימשך מספר חודשים.

רמי לוי: ניכרת השפעת הטרור

רשת רמי לוי שיווק השקמה חתמה את הרבעון הראשון השנה עם עלייה של 7.4% במכירות שהגיעו למיליארד שקל, לאחר שזו פתחה ברבעון סניפים חדשים ביבנה וברעננה, ואלה תרמו לעלייה במכירות. עם זאת, הפדיון למ"ר בחנויות זהות של הרשת ירד ב-6.7%.

ברבעון הראשון השנה עדיין ניכרת השפעת גל פיגועי הטרור, שהביאה לירידה במכירות בחלק מסניפי הרשת, אם כי נראה שהשפעה זו הלכה ופחתה יחד עם הירידה בתדירות הפיגועים.

רשת רמי לוי שיפרה גם היא את הרווחיות הגולמית, שעלתה מ-20.6% ל-22%, והשליכה על השורות התחתונות. הרווח התפעולי הגיע ל-29 מיליון שקל, ושיעורו מהמכירות עלה מ-2.4% ל-2.9%. את השורה התחתונה חתמה הרשת עם רווח נקי של 21.3 מיליון שקל - עלייה של 17%.

בהתייחס לביצועי רשת רמי לוי אומרת מיכל אלשיך, אנליסטית בכירה באקסלנס ברוקראז', כי "הדוח אמנם הפתיע לטובה ברמת הרווחיות, אך בהסתכלות קדימה על 2016, אנו צופים המשך נתוני צמיחה חלשים בחנויות הזהות ובמכירות למ"ר ורווחיות תפעולית עדיין מתחת ל-3%. בעתיד הרחוק יותר ייתכן שיפור בתוצאות על רקע התייצבות בשוק ובמבנה התחרות, גידול בהיקפי המכירות ברשת שיחזקו את מעמדה מול הספקים והבשלה של כלל החנויות, שהליכי הפתיחה שלהן מעיבים על הרווחיות.

"יחד עם זאת, בינתיים מצב השוק (ירידה בהיקף שוק המזון וצפי להתגברות התחרות בין שחקני הדיסקאונט - א"ח) וכן נתוני צמיחה חלשים עבור רמי לוי עם אפשרות להמשך מגמת ירידה במחירים, מביאים לחששות".

באקסלנס ברוקראז' ממשיכים להמליץ על רמי לוי בתשואת שוק, ללא שינוי במחיר היעד של המניה.

ויקטורי: זינקה בזכות YOU

רשת ויקטורי רשמה את הצמיחה הגבוהה ביותר במכירות, שנסקו ל-325.7 מיליון שקל ושיקפו גידול של 39.4%. העלייה במכירות היא תוצאה ישירה של רכישת 11 סניפי YOU מרשת מגה, שנפתחו במהלך הרבעון הראשון מחדש תחת השם "ויקטורי". גם הפדיון בחנויות זהות צמח ברבעון ב-0.9%, למרות עיתוי חג הפסח.

"ויקטורי נהנתה מרכישת 11 סניפי YOU, ולהערכתי היא תמשיך ליהנות מהן", אומר אייל רביד, מנכ"ל ומבעלי השליטה בויקטורי. "ברמה התחרותית, למגה לא הייתה השפעה על ויקטורי, ואני מעריך שלא תהיה גם בעתיד. אם תהיה השפעה לרעה על המיזוג בין יינות ביתן למגה, היא תהיה בעיקר על שופרסל, כי לה יש את עיקר הממשק עם מגה".

- תלוי באסטרטגיה שיכתיב ביתן. אם הוא יילך יותר למחיר, הוא עשוי לגרום למעבר צרכנים מהדיסקאונט לחנויות העירוניות.

"אין לנו ממשק אזורי. לנו יש 6 סניפים בתל-אביב, אבל תושבי העיר קונים ליד הבית ולא מזיזים את הרכב, ולו בגלל שלא תהיה להם חניה כשהם יחזרו מהקניות". 

בכלל, רביד טוען כי קריסת מגה שיחקה לידיה של שופרסל. לדבריו, "שופרסל נהנתה מאוד מהאינטרנט של מגה שעבר אליה באופן מלא, נהנתה מממשקים מול החנויות השכונתיות שלה ומהעובדה שסניפי YOU שנסגרו עדיין לא נפתחו במלואם על-ידי הרוכשים. אחרי שכולם ייפתחו, אני מאמין ששופרסל תשלם מחיר. בנוסף, ברגע שיינות ביתן תפעיל את מכירות האונליין, חלק מקוני מגה יחזרו, אם כי בעניין הזה אני מציב סימן שאלה גדול, כי שופרסל נותנת שירות טוב באינטרנט".

ויקטורי שיפרה את שיעור הרווח הגולמי, שעלה מ-23.2% ל-23.6%. לדברי רביד, "אני לא חושב שעלייה של 0.4% זה עליית מחיר. זה כלום. בפריט של 10 שקלים זה 40 אגורות. ברמה הצרכנית זה בטל בשישים. אצלנו הרווח הגולמי השתפר רק בזכות השיפור בתנאי הסחר".

רשת ויקטורי שמרה על שיעור הרווחיות התפעולית (2.8%), אך הודות לנסיקה במכירות, גם הרווח התפעולי עלה ב-40.8%. את השורה התחתונה חתמה ויקטורי עם עלייה של 10.7% ברווח הנקי, שהסתכם ב-5.8 מיליון שקל.

טיב טעם: רווח מזערי

רכישת עדן טבע מרקט תרמה לגידול של 25.3% במכירות של רשת טיב טעם ברבעון, שנסקו ל-276.4 מיליון שקל. המכירות של חנויות זהות צמחו גם הן, ב-3.7%.

טיב טעם שיפרה במקביל את הרווח הגולמי, ששיעורו עלה ברבעון מ-28.9% ל-29.5%. את העלייה ברווח הגולמי מייחסת הרשת להכללת תוצאות עדן טבע מרקט וכן לשיפור בתנאי הסחר.

למרות זאת, השיפור בשורות העליונות של הרשת לא התגלגל לשורות התחתונות, וטיב טעם חותמת רבעון חלש. הרווח התפעולי של הרשת הסתכם ב-265 אלף שקל בלבד (0.1% מהמכירות).

לטיב טעם כחברה יש גם פעילות יצרנית בהיותה בעלים של מפעלי בשר. הפעילות כחברה מאוששת מעט יותר, כשכלל המכירות הסתכמו ברבעון ב-336.6 מיליון שקל והניבו רווח תפעולי של 3.6 מיליון שקל (1% מהמכירות).

את השורה התחתונה חתמה החברה עם רווח נקי של 971 אלף שקל בלבד.

מכירות הרשתות

הרווחים של רשתות השיווק

עוד כתבות

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

על הצעצוע הכי חם של השנה חתום סטארט־אפ טכנולוגי שלא שמעתם עליו

חברה אלמונית שהתחילה בכלל מאפליקציות וכמעט אזל לה הכסף - הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט ● הרעיון: קונסולת משחקים שגם הורים רוצים לילדים שלהם, וקהל היעד שלה הוא ממש לא הגיימר הסטריאוטיפי

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

מה צפוי למשכירי הדירות / צילום: Shutterstock

באוצר מנסים שוב להטיל חובת דיווח על שכירות: מה צפוי למשכירי הדירות?

התוכנית של משרד האוצר להקים רשם שכירויות ולחייב את כל משכירי הדירות במדינה לדווח על כך, חזרה שוב לטיוטת חוק ההסדרים ● איך זה יעבוד ועל מי זה יחול ● גלובס עושה סדר

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף, הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

האם המשבר בהייטק הסתיים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח חדש חושף- סיכום השנה בהייטק: שיא בעסקאות לצד שפל במספר המועסקים

דוח חדש חושף כי בשנה החולפת נרשמה לראשונה ירידה שנתית במספר העובדים בענף ההייטק, ובמקביל הג׳וניורים מתקשים להיכנס לשוק למרות שנת שיא פיננסית

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

אנדרו סטנטון ודמותו של וול-E. ''נתיב אחר לגמרי בכביש המהיר'' / צילום: Reuters, Martin Klimek

יוצר "וול-E" של פיקסאר ראה שחורות בנוגע לעבודה בעתיד, וצדק

לבמאי והתסריטאי-המשותף אנדרו סטנטון היה חזון של עולם דיסטופי, שנראה כעת נבואי באופן מטריד ● בראיון כעת הוא אומר שבעיניו הבינה המלאכותית לא תמחק את היוצרים: "המגע האנושי צריך תמיד להיות מעורב איכשהו"

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

מה קבע בית משפט כששבעה ילדים ורעייה נשארו מחוץ לצוואה של האבא

בית המשפט דחה תביעת עו"ד לפיצויים בעקבות הפסקת ייצוג ● העליון קבע כי ניתן להותיר בידי המדינה כספים שנתפסו מנאשם בשוחד לצורכי חילוט עתידי ● צוואה שנישלה רעיה ושאר ילדים בוטלה בשל מעורבות והשפעה בלתי הוגנת של היורש ● 3 פסקי דין בשבוע 

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

משחק הכיסאות בשוק החשמל: דוראד חוזרת למרוץ ולוחצת את המתחרות לפינה

לאחר שנים של סכסוכים יצריים, משיכת התביעות של אדלטק סוללת את הדרך להקמת תחנת הכוח "דוראד 2" ● מול מגבלות הרגולציה ולוח הזמנים הצפוף של רשות החשמל, חזרת התחנה למגרש מגבירה את הלחץ על המתחרות — ועשויה להכריע מי מהן תישאר מחוץ לרשת

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

צפוי להיסגר בסוף השנה: הפגנה מחוץ למפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Sebastian Kahnert

בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה

שלוש שנים וחצי אחרי ההחלטה הדרמטית לאסור מכירת כלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית מ־2035, הנציבות האירופית נסוגה - בעיקר בשל לחצים מצד גרמניה והביקוש הנמוך לכלי רכב חשמליים ● המהלך מסמן שינוי סדרי עדיפויות וניסיון לאזן בין יעדי האקלים ליציבות כלכלית