גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רבעון אופטימי ברשתות השיווק: נהנו מקריסת מגה

כל הרשתות רשמו עלייה במכירות, והראשונות שצמחו הן אלה שרכשו סניפים ממגה ■ האם לשוק שצומח בקושי הייתה עדנה - או שהמיזוג בין יינות ביתן למגה יסיג אותן שוב לאחור?

מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

רשתות השיווק נהנו מקריסתה של רשת מגה, והדבר בא לידי ביטוי בשיפור ביצועיהן ברבעון הראשון השנה. כמו כן, שיחקה לטובתן העלאת מחירים שביצעו הרשתות באחוזים בודדים, צעד שיחד עם חדירת המותג הפרטי בחלק מהן הביא לשיפור הרווח הגולמי, וממילא גם לשיפור יתר הביצועים הכספיים.

האם העדנה הזאת ברשתות השיווק צפויה להימשך - או שמא חולשת השוק שצומח בקושי, וגם המיזוג הקרב בין יינות ביתן לרשת מגה יחזירו את הרשתות אחורה?

שופרסל: בזכות מגה והמותג הפרטי

לחג הפסח יש השפעה מהותית על המכירות. בעוד שאשתקד הוא חל בתחילת חודש אפריל, והרשתות נהנו ממכירות החג ברבעון הראשון - השנה פסח חל לקראת סוף אפריל, כך שרוב המכירות חלו ברבעון השני של השנה. למרות זאת, כל הרשתות רשמו עלייה במכירות, שעיקרה בפתיחת סניפים חדשים. הראשונות שצמחו הן הרשתות שרכשו סניפים מרשת מגה.

רשת שופרסל, המפעילה 273 סניפים, רשמה ברבעון הראשון גידול של 0.9% במכירות הרשת, שהסתכמו ב-2.86 מיליארד שקל. שופרסל פועלת זה מכבר לסגירה של סניפים הפסדיים ולצמצום רצפת המכירה בסניפים גדולים. הרשת מתכננת לסגור בהמשך 7 סניפים הפסדיים. בעקבות זאת, היא רשמה הפסד מירידת ערך בגובה 11 מיליון שקל בסעיף הוצאות המכירה והשיווק, וביצעה הפרשה נוספת בגובה 2 מיליון שקל לסעיף חוזים מכבידים.

שופרסל היא הרשת שרושמת את הצמיחה הגבוהה ביותר בשיעור העלייה במכירות חנויות זהות, שהגיעה ל-3.6%, וזאת למרות עיתוי הפסח. בנתון הזה יש כדי להעיד הן על כך ששופרסל נהנתה מסגירת סניפים של מגה, והן על נאמנות שהיא מצליחה לשמר בקרב לקוחותיה.

קפיצה גדולה במיוחד עשתה שופרסל ברווח הגולמי, ששיעורו עולה מ-22.2% ברבעון הראשון אשתקד ל-26% ברבעון הראשון השנה. בשופרסל מסבירים כי השיפור הושג הודות לשיפור תנאי הסחר, שינוי תמהיל הזכיינים בחברה, גידול בנתח המותג הפרטי והתייעלות בעקבות יישום התוכנית העסקית.

ואולם, יש להניח כי לצד כל אלה, שופרסל העלתה את מחירי המוצרים ברשת בשיעור קל שיכול לנוע ב-2%-4%. כאשר רשת מעלה מחירים בשיעור חד-ספרתי נמוך ובמוצרים שהצרכן לא מודע למחיר שלהם, הדבר עובר בשקט ותורם לשיפור הרווח הגולמי.

התופעה הזאת, יש להניח, התרחשה גם ברשתות האחרות - רשת רמי לוי שיווק השקמה, רשת ויקטורי ורשת טיב טעם.

לדברי קמעונאי, האסטרטגיה לשיפור הרווח הגולמי של שופרסל באה לידי ביטוי גם בפסח האחרון. "בפסח לפני שנתיים שופרסל עשתה מבצעי כאסח למוצרים מוטי חג, כמו ממרח שוקולד 'השחר', ומכרה אותם במחירים נמוכים. השנה שופרסל לא פרסמה בתקשורת מוצרי כאסח. היא פרסמה מבצעים על סירים, מגבות וכדומה. אם אחת הרשתות השתגעה ומכרה מצות ב-15 שקל, שופרסל לא הלכה לשם. היא הביאה את האנשים לחנויות דרך מוצרים שיש לה בהם ערך מוסף", הוא אומר.

בזמן שאת מגזר הקמעונאות ברבעון הראשון אשתקד שופרסל חתמה בהפסד תפעולי של 3 מיליון שקל, את הרבעון הראשון השנה היא חתמה ברווח תפעולי של 66 מיליון שקל שהיוו 2.3% מהמכירות.

לצד הקמעונאות, לשופרסל יש גם פעילות במגזר הנדל"ן שהרוויחה ברבעון 33 מיליון שקל, כך ששיעור הרווח התפעולי של כלל החברה הגיע ברבעון ל-3.3%.

את השורה התחתונה חתמה שופרסל עם נסיקה של 307% ברווח הנקי, שהסתכם ב-53 מיליון שקל.

מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן, הציב לו למטרה לשפר את הרווחיות של שופרסל, והרשת מיישמת תוכנית אסטרטגית שנועדה לתמוך בכך. בין היתר מדובר בהגדלת נפח הפעילות של המותג הפרטי. אברכהן יכול לסמן לעצמו "וי", כי לפי שעה התוכנית האסטרטגית מוכיחה את עצמה.

אבל שופרסל היא גם זו שצפויה לחוש יותר מיתר השחקניות את המיזוג בין יינות ביתן למגה, כיוון שהיא מפעילה סניפים עירוניים תחת שופרסל שלי וסניפי נוחות תחת שופרסל אקספרס. ככל שיינות ביתן תסיים את המיזוג מהר יותר, וככל שהבעלים החדשים, נחום ביתן, יכתיב אסטרטגיית מחיר - כך ההשפעה על שופרסל עשויה להיות משמעותית יותר. בינתיים, התהליך הזה צפוי להימשך מספר חודשים.

רמי לוי: ניכרת השפעת הטרור

רשת רמי לוי שיווק השקמה חתמה את הרבעון הראשון השנה עם עלייה של 7.4% במכירות שהגיעו למיליארד שקל, לאחר שזו פתחה ברבעון סניפים חדשים ביבנה וברעננה, ואלה תרמו לעלייה במכירות. עם זאת, הפדיון למ"ר בחנויות זהות של הרשת ירד ב-6.7%.

ברבעון הראשון השנה עדיין ניכרת השפעת גל פיגועי הטרור, שהביאה לירידה במכירות בחלק מסניפי הרשת, אם כי נראה שהשפעה זו הלכה ופחתה יחד עם הירידה בתדירות הפיגועים.

רשת רמי לוי שיפרה גם היא את הרווחיות הגולמית, שעלתה מ-20.6% ל-22%, והשליכה על השורות התחתונות. הרווח התפעולי הגיע ל-29 מיליון שקל, ושיעורו מהמכירות עלה מ-2.4% ל-2.9%. את השורה התחתונה חתמה הרשת עם רווח נקי של 21.3 מיליון שקל - עלייה של 17%.

בהתייחס לביצועי רשת רמי לוי אומרת מיכל אלשיך, אנליסטית בכירה באקסלנס ברוקראז', כי "הדוח אמנם הפתיע לטובה ברמת הרווחיות, אך בהסתכלות קדימה על 2016, אנו צופים המשך נתוני צמיחה חלשים בחנויות הזהות ובמכירות למ"ר ורווחיות תפעולית עדיין מתחת ל-3%. בעתיד הרחוק יותר ייתכן שיפור בתוצאות על רקע התייצבות בשוק ובמבנה התחרות, גידול בהיקפי המכירות ברשת שיחזקו את מעמדה מול הספקים והבשלה של כלל החנויות, שהליכי הפתיחה שלהן מעיבים על הרווחיות.

"יחד עם זאת, בינתיים מצב השוק (ירידה בהיקף שוק המזון וצפי להתגברות התחרות בין שחקני הדיסקאונט - א"ח) וכן נתוני צמיחה חלשים עבור רמי לוי עם אפשרות להמשך מגמת ירידה במחירים, מביאים לחששות".

באקסלנס ברוקראז' ממשיכים להמליץ על רמי לוי בתשואת שוק, ללא שינוי במחיר היעד של המניה.

ויקטורי: זינקה בזכות YOU

רשת ויקטורי רשמה את הצמיחה הגבוהה ביותר במכירות, שנסקו ל-325.7 מיליון שקל ושיקפו גידול של 39.4%. העלייה במכירות היא תוצאה ישירה של רכישת 11 סניפי YOU מרשת מגה, שנפתחו במהלך הרבעון הראשון מחדש תחת השם "ויקטורי". גם הפדיון בחנויות זהות צמח ברבעון ב-0.9%, למרות עיתוי חג הפסח.

"ויקטורי נהנתה מרכישת 11 סניפי YOU, ולהערכתי היא תמשיך ליהנות מהן", אומר אייל רביד, מנכ"ל ומבעלי השליטה בויקטורי. "ברמה התחרותית, למגה לא הייתה השפעה על ויקטורי, ואני מעריך שלא תהיה גם בעתיד. אם תהיה השפעה לרעה על המיזוג בין יינות ביתן למגה, היא תהיה בעיקר על שופרסל, כי לה יש את עיקר הממשק עם מגה".

- תלוי באסטרטגיה שיכתיב ביתן. אם הוא יילך יותר למחיר, הוא עשוי לגרום למעבר צרכנים מהדיסקאונט לחנויות העירוניות.

"אין לנו ממשק אזורי. לנו יש 6 סניפים בתל-אביב, אבל תושבי העיר קונים ליד הבית ולא מזיזים את הרכב, ולו בגלל שלא תהיה להם חניה כשהם יחזרו מהקניות". 

בכלל, רביד טוען כי קריסת מגה שיחקה לידיה של שופרסל. לדבריו, "שופרסל נהנתה מאוד מהאינטרנט של מגה שעבר אליה באופן מלא, נהנתה מממשקים מול החנויות השכונתיות שלה ומהעובדה שסניפי YOU שנסגרו עדיין לא נפתחו במלואם על-ידי הרוכשים. אחרי שכולם ייפתחו, אני מאמין ששופרסל תשלם מחיר. בנוסף, ברגע שיינות ביתן תפעיל את מכירות האונליין, חלק מקוני מגה יחזרו, אם כי בעניין הזה אני מציב סימן שאלה גדול, כי שופרסל נותנת שירות טוב באינטרנט".

ויקטורי שיפרה את שיעור הרווח הגולמי, שעלה מ-23.2% ל-23.6%. לדברי רביד, "אני לא חושב שעלייה של 0.4% זה עליית מחיר. זה כלום. בפריט של 10 שקלים זה 40 אגורות. ברמה הצרכנית זה בטל בשישים. אצלנו הרווח הגולמי השתפר רק בזכות השיפור בתנאי הסחר".

רשת ויקטורי שמרה על שיעור הרווחיות התפעולית (2.8%), אך הודות לנסיקה במכירות, גם הרווח התפעולי עלה ב-40.8%. את השורה התחתונה חתמה ויקטורי עם עלייה של 10.7% ברווח הנקי, שהסתכם ב-5.8 מיליון שקל.

טיב טעם: רווח מזערי

רכישת עדן טבע מרקט תרמה לגידול של 25.3% במכירות של רשת טיב טעם ברבעון, שנסקו ל-276.4 מיליון שקל. המכירות של חנויות זהות צמחו גם הן, ב-3.7%.

טיב טעם שיפרה במקביל את הרווח הגולמי, ששיעורו עלה ברבעון מ-28.9% ל-29.5%. את העלייה ברווח הגולמי מייחסת הרשת להכללת תוצאות עדן טבע מרקט וכן לשיפור בתנאי הסחר.

למרות זאת, השיפור בשורות העליונות של הרשת לא התגלגל לשורות התחתונות, וטיב טעם חותמת רבעון חלש. הרווח התפעולי של הרשת הסתכם ב-265 אלף שקל בלבד (0.1% מהמכירות).

לטיב טעם כחברה יש גם פעילות יצרנית בהיותה בעלים של מפעלי בשר. הפעילות כחברה מאוששת מעט יותר, כשכלל המכירות הסתכמו ברבעון ב-336.6 מיליון שקל והניבו רווח תפעולי של 3.6 מיליון שקל (1% מהמכירות).

את השורה התחתונה חתמה החברה עם רווח נקי של 971 אלף שקל בלבד.

מכירות הרשתות

הרווחים של רשתות השיווק

עוד כתבות

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

כוחות צה''ל בלבנון, באוקטובר / צילום: דובר צה''ל

נתניהו נוטה להגדלה דרמטית של תקציב הביטחון. באוצר תוקפים: ״יוביל למסים חדשים״

לכולם ברור שהתקציב שהיה לפני המלחמה יגדל באופן דרמטי, אולם בין משרד האוצר למערכת הביטחון נרשמו פערים של עשרות מיליארדים ביחס לתקציב ● ראש הממשלה נתניהו הבהיר כי בכוונתו להוביל החלטה להגדלת תקציב הביטחון ב-350 מיליארד שקל במשך עשור ● גורמים במשרד האוצר: לא ברור איך בכוונת נתניהו לגשר על הפערים האלה

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

אירופה מזנקת, בעוד אמריקה יורדת: רבעון שיא לרפאל

צמיחה של 14.5% במכירות לכ־1.59 מיליארד דולר מתחילת השנה, וצמיחה של 17.6% לכ־4.46 מיליארד דולר, כך עולה מדוחות הרבעון השלישי של רפאל ● זהו רבעון שיא בהיבט הרווח הנקי: 95.23 מיליארד דולר, זינוק של 39.2% ביחס לרבעון המקביל אשתקד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

הבנקים הגדולים בארה"ב מעריכים: מה יקרה ל-S&P 500 בשנה הבאה?

בנקי השקעות בארה"ב ובעולם מפרסמים את תחזיותיהם העדכניות למדד הדגל האמריקאי - ורבות מהן חיוביות באופן ניכר ● בג'יי. פי. מורגן מאמינים כי ייתכן שה-S&P 500 יחצה את רף 8,000 הנקודות - מה שישקף עבורו אפסייד של מעל 17% ● מנגד, בבנק אוף אמריקה צופים "תשואות צנועות" ומזהירים מפני "כיס אוויר" בתחום ה-AI

מנכ''ל וויזאייר ג'וזף וראדי ומירי רגב / צילום: צילום מסך

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

בפגישה בין מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית ג'וזף וראדי ושרת התחבורה מירי רגב, הודיע המנכ"ל שוויזאייר מתכוונת להקים בסיס כבר באפריל הקרוב ● עם זאת, לא כל הפערים נפתרו והתנגדות ועדי העובדים הישראליים וההסתדרות עשויים להרים קשיים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

מה שחק את הרווח של רמי לוי, ואלטשולר ממשיך לאבד לקוחות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● התחזקות השקל וירידה בתיק ני"ע פגעו ברווח של רמי לוי ● אלטשולר שחם איבד 150 אלף לקוחות מתחילת השנה

א.ל.מ / צילום: אייל טואג

לא רק בנקים וחברות תעופה: א.ל.מ נכנסת לעולם סוכני ה-AI

רשת מוצרי החשמל משיקה סוכן AI שלומד את העדפות וצרכי הלקוח, משווה דגמים ועונה על שאלות ● מהנדסי ישראל קוראים להאצת פרויקטי תשתיות לאומיים ● סטודיו באובאב יוצא במכירת אמנות פומבית למען נפגעי המלחמה ● וגם: המינויים החדשים של הח"כ ומנהל רשות המסים לשעבר ● אירועים ומינויים

ד''ר זואי צ'אנס / צילום: איאין כריסטמן

"קודם כול תגידו לא": ד"ר זואי צ'אנס רוצה ללמד אותנו איך להשפיע על אחרים

כמומחית לשיווק וחוקרת של קבלת החלטות, צ'אנס הבינה שמערכות יחסים יותר אפקטיביות מטיעונים כשמנסים לשכנע אחרים ● הקורס שלה באוניברסיטת ייל כבר הפך לאחד המבוקשים בקרב מנהלים וקובעי מדיניות ● בראיון לגלובס, עם יציאת רב המכר שלה "התנין והשופט" בעברית, היא מסבירה איך כל אחד יכול לחולל שינוי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

חברת בנייה חדשה בדרך לבורסה: עומר הנדסה תנסה לגייס לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל

חברת הבנייה צפויה להצטרף בקרוב לבורסה עם השלמת ההנפקה, שתכלול הנפקת מכר בהיקף של 120 מיליון שקל ● בין הפרויקטים שהוקמו על ידיה: מגדלי בסר ברמת גן, מגדל ART בבני ברק וקניון רמות בירושלים

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

לפני עשור הוחלט להאיץ את מיזמי התחבורה. מה קרה בפועל?

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות ● כמעט עשור אחרי שהממשלה החליטה על האצת מיזמי הענק בתחום התחבורה, איפה הם עומדים כיום? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח - בשיתוף 15 דקות, ארגון צרכני תחבורה ציבורית בישראל - עוקב אחרי ההשקעה בפיתוח התחבורה הציבורית במטרופולינים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: אעצור לצמיתות את ההגירה לארה"ב ממדינות עולם שלישי

בפוסט שפתח בברכה לחג ההודיה, טען הנשיא: "נטל הפליטים - הגורם המוביל לתפקוד חברתי לקוי באמריקה" • הוא כתב שיגרש כל אזרח זר "המהווה סיכון ביטחוני" ויבטל את כל ההטבות הפדרליות למהגרים • "מאות אלפי פליטים מסומליה משתלטים על מינסוטה", טען - ותקף את המושל וולז: "הוא מפגר ולא עושה דבר בגלל פחד וחוסר יכולת" • דבריו מגיעים לאחר הירי שביצע השבוע מהגר סמוך לבית הלבן

גילדת השוחטים בחו''ל חוגגת / צילום: Shutterstock

שכר של 300 אלף שקל בחודש וטיסות בביזנס לכל המשפחה: הגילדה שחוגגת בחו"ל - על חשבוננו

צריכת הבשר זינקה וישראל מסתמכת על יבוא ● אך הרבנות לא ממהרת להכשיר שוחטים שיטוסו לחו"ל וכך יוצא שקבוצה קטנה וסגורה נותנת מענה לעשרות יבואנים ● הם מצדם נאלצים לשלם כל שכר, שמגיע למאות אלפי שקלים בחודש, ולהיענות לעוד גחמות ● בינתיים העלויות מתגלגלות לצרכן

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

מה גרם למניית דוראל לזנק בחדות בבורסת ת"א?

מניית דוראל זינקה ביותר מ-17% ביום המסחר, בעקבות התוצאות החיוביות של הדוח שלה לרבעון השלישי של 2025: עלייה של יותר מ-50% בהכנסות, מגוון רחב של פרויקטים עתירי הון בארה"ב, וצפי לביקוש גבוה במיוחד ● בחצי השנה האחרונה מניית דוראל יותר מהכפילה את עצמה

מכוניות ליצוא בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המאבק סביב הריכוזיות עולה מדרגה: יבואני רכב זומנו לשימוע במשרד התחבורה

משרד התחבורה שוקל שלא לחדש רישיונות ליבואנים גדולים בעקבות המלצות רשות התחרות; ממשלת סין עשויה להתערב ● אחרי שנתיים של חרם טורקי, הקורולה ההייברידית עושה קאמבק לישראל ביבוא חדש הפעם מיפן ● וגם: מרצדס מציגה דגם חשמלי חדש ו־BYD מוסיפה לשוק גרסת פלאג־אין מוזלת ● השבוע בענף הרכב

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

אירופה נסחרת במתינות, המסחר המוקדם בוול סטריט הושבת בעקבות תקלה

תקלה באחד ממרכזי הנתונים של בורסת שיקאגו (CME) גרמה להשבתה של המערכת: מחירי החוזים העתידיים על WTI, אג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים וה־S&P 500 - לא עודכנו ● היום יתקיים יום מסחר מקוצר בוול סטריט ● שער הביטקוין מראה מגמת שיפור מתונה ועומד על 91 אלף דולר

פרויקט exchange ברמת גן / צילום: 3division

למרות פגיעת הטיל: אזורים מקווה להשלים את בניית מגדל Exchange בר"ג עד לסוף השנה

החברה מציינת בדוח הכספי לרבעון השלישי של 2025 כי היא ממשיכה לפעול לקבלת תעודת גמר "במועד שתוכנן", קרי הרבעון הרביעי של השנה ● השיפוצים צפויים להתארך מעבר לכך ● אחת מהשפעות הפגיעה: החברה מכרה לאורך השנה רק שלוש דירות בפרויקט

 

לב לבייב / צילום: תמר מצפי

המחוזי קבע: חברת היהלומים של לבייב תשלם עשרות מיליונים במס

שנים לאחר שחברת היהלומים ארגנה מחדש את פעילותה בחו"ל ומכרה את חלקה בחברות בארה"ב, קובע המחוזי כי העסקאות ההן יובילו כעת לחיוב מס בישראל

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללוחמים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן

דוחות שיכון ובינוי: מספר העסקאות של מכירות דירות צנח, אך הרווח זינק

למרות צניחה חדה במכירות הדירות, שיכון ובינוי מציגה זינוק ברווח הנקי - שהגיע ל־55 מיליון שקל ברבעון ו־325 מיליון שקל מתחילת השנה ● העלייה מיוחסת בעיקר לצמיחה במגזרי התשתיות והנדל”ן בחו”ל ● בחברה מעריכים כי אי־הוודאות בענף תתמתן ותחזיר את הביקושים ב־2026