גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקורת על טוויטר: השעתה חשבונות שצחקו על פוטין והקרמלין

חברת המדיה החברתית האמריקאית כבר החזירה לאוויר כמה מהחשבונות שהושעו, וכעת הם צוברים עוקבים בקצב מהיר הרבה יותר

ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס

חמישה חשבונות טוויטר פופולריים שידועים בלגלוג הציני שלהם על מדיניות החוץ של רוסיה נהפכו לקורבנות האחרונים במלחמת אינפורמציה קולנית יותר-ויותר בין הקרמלין למערב. חשבונות כמו @DarthPutinKGB - פרודיה מעודנת על נשיא רוסיה (50,000 עוקבים, סיסמה: "לא אתה מבקר ברוסיה, אנחנו מבקרים אותך"); @SovietSergey - פרודיה על משרד חוץ הרוסי (969 עוקבים, סיסמה: "אני מכחיש, כלומר אני קיים") ו-@AmbYakovenkoNot - פרודיה על שגריר רוסיה בבריטניה (725 עוקבים, סיסמה: "מעריץ של פוטין, חבר של קורבין") הוסרו שלשום (ג') על ידי טוויטר בפעולה שנראתה מתואמת.

דובר של חברת המדיה החברתית האמריקאית מסר שהחברה אינה יכולה להסביר את החלטתה "מטעמים של פרטיות וביטחון", והצביע על המדיניות הרשמית של האתר כלפי פרודיות, פרשנות וחשבונות אוהדים. רוב משתמשי טוויטר לא שמעו ולא ישמעו לעולם על חסימת החשבונות הללו, אבל מבחינת הממסד הביטחוני-הגנתי באירופה, מדובר על שלב נוסף בקמפיין הנפת אצבע מאשימה והכפשה שמוסקבה מנהלת באירופה.

לפי משקיפים על הקרמלין, רוסיה החלה לחזק וללטש את המסרים שלה לקהל הביתי ולקהלים מעבר לגבולותיה, כאשר הקרמלין מחפש אמצעים גלויים פחות וצבאיים פחות להשגת יעדיו הגאו-אסטרטגיים - מהסרת העיצומים המערביים על רוסיה עד לניסיון לזרוע פילוג באיחוד האירופי ובנאט"ו.

"ירי לכל הכיוונים"

"הביטוי שצץ בראש בהקשר זה הוא 'ירי לכל הכיוונים'", אומר בן נימו, עמית מחקר במועצה האטלנטית, שהיא מכון חשיבה. "יש כעת ספקטרום רחב של מאמץ רוסי להפיץ דיסאינפורמציה, באמצעות מדיה באנגלית ובשפות אירופיות". אואנה לונגסקו, דובר של נאט"ו, כינה את הקמפיין של רוסיה "המאמץ הגדול והמאסיבי ביותר שנאט"ו ניצבת בפניו מאז תום המלחמה הקרה", ואמר שהוא מיועד "לבלבל, להסיח את הדעת ולפצל את דעת הקהל במערב".

הצורך לחסן מדינות מפני מידע כוזב שמגיע מרוסיה נהפך אחד מנושאי הדיון העיקריים בין אנשי צבא וביון במדינות נאט"ו. הוא יידון על ידי כל 28 חברות הברית בפסגת הארגון הדו-שנתית הקרובה, בחודש יולי. נאט"ו החלה גם להפעיל אמצעי נגד משלה. הצבא הבריטי מקים חטיבה (בריגדה) חדשה, החטיבה ה-77, שתהיה מוקדשת למלחמת מדיה חברתית.

כמה מאמצים רוסיים הם צנועים יחסית. בבריטניה, לדוגמה, שגרירות רוסיה השיקה באחרונה קמפיין סולמית בסיסי, #WhatBritainLost, שמיועד להצביע על הנזק הכלכלי לבריטניה שנובע מהעיצומים שהוטלו על רוסיה אחרי הסיפוח החד-צדדי של חצי האי קרים. מאמצים אחרים הם זדוניים יותר. בגרמניה הורתה הקנצלרית אנגלה מרקל לשירותי הביון שלה לחקור את המקרה הבלתי-רגיל של "ליסה", נערה גרמנית-רוסית בת 13 שטענה כי נאנסה על ידי מהגרים, והתברר שהטענה הייתה כוזבת. ההאשמות של ליסה עוררו סערה בגרמניה, כולל הפגנות זועמות של הקהילה הרוסית-גרמנית - בייחוד אחרי שהובלטו בשידורי הטלוויזיה הממלכתית הרוסית לחו"ל. הרשויות בגרמניה מנסות לברר אם רוסיה השתמשה במדיה חברתית כדי ללבות את היצרים בפרשה הזו.

בעולם דובר האנגלית, רוסיה מסתמכת על שני ערוצים ממלכתיים, RT וספוטניק, כדי לשדר לקהלים מערביים זרם ידיעות שתומכות בפוליטיקאים אנטי-ממסדיים, כמו מארין לה-פן בצרפת. אנליסטים מצביעים גם על שימוש בפרשנים פרו-רוסיים באתרי תקשורת מערבית, כולל "פייננשל טיימס" (לעתים קל לזהות את כותבי המאמרים כרוסים - הם שוגים בניבים באנגלית, או משמיטים את היידוע, שלא קיים ברוסית).

הורדת חשבון @DarthPutinKGB מטוויטר, אומר נימו, היא "הרחבה נוספת" של טכניקות הדיכוי שרוסיה כבר בחנה בעבר בתחומה. רוסיה נהנתה מהצלחה בחסימת משתמשי טוויטר ב-2014, מציין נימו. מאמץ שאפתני יותר היה בתחילת שנה זו, כאשר עשרות בלוגרים אוקראינים גילו שחשבונות טוויטר שלהם הושעו. זה קרה, אומר נימו, מפני שפעילים רוסים שמועסקים במתקן של המדינה בסנט פטרסבורג "הפציצו" את מערכת התגובה האוטומטית של טוויטר במאות תלונות על "תכני שנאה", וגרמו לסגירה אוטומטית של החשבונות הללו. עדיין לא ברורה מידת ההצלחה של המאמץ הרוסי הכולל. טוויטר כבר החזירה לאוויר כמה מהחשבונות שהושעו, וכעת הם צוברים עוקבים בקצב מהיר הרבה יותר. "הבעיה היא שזה נעשה מלמעלה למטה. ההנחה היא שאם אתה צועק חזק, זה יהפוך לוויראלי, אבל במציאות הדברים מתנהלים אחרת. אי אפשר לשלוט במדיה חברתית ממשרד במוסקבה", אומר נימו.

ואכן, ההשעיות של טוויטר גררו במהירות תגובה קולנית של אויבי רוסיה. "טוויטר יקרה, למה בשם אלוהים השעיתם את אחת הפרודיות המצחיקות ביותר שהיו לנו", שאל נשיא אסטוניה, תומאס הנדריק אילבס. אתמול בצהריים כבר השתמשו אלפים ממשתמשי טוויטר בסולמית חדשה, #NoGulag ForDarthPutinKGB ("אין גולאג לדארת - הדמות ממלחמות הכוכבים - פוטין ק.ג.ב").

עוד כתבות

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026 / צילום: AP

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026

בדרך אליכם: אייפונים מתקפלים, רובוטים ביתיים, טכנולוגיה לקריאת מחשבות ומכוניות־על חשמליות, לצד אתגרים שמציבה הבינה המלאכותית בתחומי הבריאות והסייבר

צורי דבוש / צילום: מורג ביטון

הצטרפות בדקה ה־90 ועתירה לביהמ"ש: המרוץ על התאחדות התעשיינים

בסוף החודש יתקיימו הבחירות להתאחדות התעשיינים - ומניצחון בטוח של מתמודד יחיד הפכו לעימות משפטי עם העתירה לשינוי שיטת ההצבעה ● ברקע: המאבק בממשלה על היטל ההיצף

גרינלנד / אילוסטרציה: ap, Evgeniy Maloletka

התוכנית האירופית: להציב חיילים מהיבשת בגרינלנד נגד השתלטות טראמפ

לאחר שהנשיא האמריקאי החריף את הרטוריקה בנושא גרינלנד בימים האחרונים, מדינות אירופה שוקלות לשלוח חיילים למדינה ● ראש ממשלת בריטניה שוחח על כך עם מנהיגים נוספים, בגרמניה פוליטיקאים ואנשי ציבור קוראים לבצע את המהלך ובדנמרק איימו על סופה של נאט"ו: "הנשיא האמריקאי שינה את כללי המשחק"

יוגב שרביט / צילום: ארקדי ריסקין

כך תשפיע הדמוגרפיה על אזורי הביקוש של ישראל

ב־25 השנים הבאות אוכלוסיית ישראל צפויה לעבור שינוי משמעותי - מה שישפיע על אזורי הביקוש ועל אופי בנייה ● יוגב שרביט, כלכלן מבילד אסטרטגיה אורבנית, מסביר מהן המגמות הדמוגרפיות שצריכות לעניין את המשקיעים

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

סוף לסאגת המינויים באוצר: פרוזנפר מונה לממונה על התקציבים, עבאדי-בויאנג'ו לחשבת הכללית

אישור הממשלה מביא לסיום סאגה ארוכה, שהשאירה את אגף התקציבים ללא ממונה בראשו בתקופה רגישה של העברת תקציב המדינה לשנת 2026

התותח הישראלי החדש שיודע להתמודד עם האיום האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מגזין אמריקאי טוען שהתותח החדש של אלביט יכול לתת מענה לטילים מאיראן, האם המחאה באיראן יכולה להפיל את המשטר, וישראל וחמאס בדרך לעימות נוסף • כותרות העיתונים בעולם

חפשו את הנציג האנושי / צילום: AI

החברה הזאת פיטרה 700 עובדים והחליפה אותם בבוטים. ואז החזירה את כולם

חברות רבות עוברות לאייש מוקדי שירות בבוטים, מחליפות את הנציגים האנושיים וגם גורמות ללקוחות ללא מעט תסכול ● יש מי שהחזירו את הגלגל לאחור ואת הנציגים האנושיים, ואחרים דווקא מתהדרים באחוזי פניות גבוהים שנסגרים בדיגיטל ● האם זו הצלחה או שרבים מהלקוחות נותרים חסרי מענה? ● גלובס יצא לבדוק לאן הולכת המהפכה, מה אנחנו מרוויחים ממנה ואם עוד אפשר לסגת לאחור

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

הנתונים שמצפים להם בישראל ובארה"ב, ומה צפוי מחר במניות הדואליות?

שבוע המסחר החדש שנפתח מחר יושפע מהמתיחות הגיאו-פוליטית ברחבי העולם, מונצואלה ועד איראן ● המניות הביטחוניות בלטו בעליות בשבוע החלף, והמדד קפץ במעל 11% בת"א ● מדדי המחירים לצרכן יעמדו במוקד בישראל ובארה"ב ● אלביט ונובה צפויות לחזור עם פערי ארביטראז' חיוביים, ומה יקרה לטבע? ● וגם: המדדים המובילים בוול סטריט • כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

''יאפא''. התנגשות / צילום: רם שוויקי, באדיבות כאן 11, מובי פלוס הפקות

עוד אירוע ירי ביפו: "יאפא" של כאן 11 מציפה את המתיחות שקיימת בעיר

הדרמה החדשה שעלתה לתאגיד מציעה הצצה לחיים המשותפים ביפו דרך מערכת יחסים בין ערבי ליהודיה ● היחסים המורכבים נבחנים לאור המתיחות הכללית שקיימת בעיר

גבי ויסמן, יורם זלינגר, אורן הולצמן / צילום: נובה, ולנס סמיקונדקטור, יח''צ

חברת השבבים הישראלית שזינקה בכ-60% ביום אחד בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● חברת השבבים הישראלית ולנס קפצה בכ-60% ביום שישי, ייתכן שבעקבות ציוץ שהצביע על פרסום שגוי לגביה באחד האתרים הכלכליים ● נובה עלתה לשיא כל הזמנים ● ואודיטי טק ירדה לשפל של מעל שנה, אך האנליסטים חיוביים לגביה

כורדים סורים מפגינים נגד המשטר בחסכה, השבוע / צילום: Reuters, Orhan Qereman

המחאות באיראן עלולות לפגוע באינטרסים הישראליים בסוריה

בעוד שהקשב הבינלאומי מופנה לאיראן ולוונצואלה, טורקיה שולחת כוחות צבאיים לשטח מדינת החסות סוריה - והמיעוט הכורדי מבין שזהו חלון הזדמנויות מסוכן ● המונים התקבצו היום בשערי בסיס אמריקאי בחיפוש אחר הגנה מפני ארדואן, אך וושינגטון שומרת בינתיים על שתיקה

האשפה נערמת ברחובות הוואנה, קובה / צילום: ap, Ramon Espinosa

קובה כבר נמצאת על סף קריסה, והדחתו של מדורו דוחפת אותה לשם

הדחת נשיא ונצואלה מאיימת לנתק את קובה ממקור הנפט המרכזי שלה, בעיצומו של משבר כלכלי וחברתי חריף ● הפסקות חשמל, הגירה המונית וקריסת שירותים בסיסיים מעמידות את המשטר הקומוניסטי בפני מבחן קשה, והקובנים תוהים: האם ממשלתם תהיה הבאה שתיפול?

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור, ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ-70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

מושיק רוט. ''אני צריך כל יום לרוץ ולנצח את המאה מטר'' / צילום: אסף קרלה

"התחלתי ב-800 שקל ארוחה לאדם והבנתי שזה לא כלכלי": מושיק רוט בראיון על המסעדה הכי יקרה בישראל

מושיק רוט הציע את הארוחה הכי יקרה בישראל – 2,000 שקל לראש בסעודת הסילבסטר - ואנשים רבו כדי לשלם גם 5,000 ● בראיון לגלובס הוא מדבר על התמחור ("פחדתי מאיך שזה יתקבל פה"), מספר על הקושי בפיין דיינינג ("אתמול ביטל זוג - 10% מהמחזור נפל"), ומקפיד על כל פרט בארוחה שהיא פשוט פנטסטית: "אני לא מזייף, ואני יודע שאני מספק את הסחורה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מנכ"ל ענקית הנפט אקסון לטראמפ: "ונצואלה לא ראויה להשקעה"

בפגישה בבית הלבן עם מנכ״לי ענקיות האנרגיה האמריקאיות ביקש טראמפ להזרים כ-100 מיליארד דולר לתעשיית הנפט של ונצואלה ● אולם הבכירים הגיבו בספקנות: למרות רזרבות הנפט העצומות, בעיני התעשייה ונצואלה עדיין מחייבת שינויי עומק לפני שיוזרמו אליה מיליארדים ● מנכ״ל אקסון אמר: "חזרה נוספת לונצואלה מחייבת שינויים משמעותיים"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

חד קרן חדש בסייבר: טורק מגייסת לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר מתל אביב מגייסת 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר בהובלת קרן ההון סיכון האמריקאית מרלין ונצ'רס

קוטג' עם 7 חדרים בקריית גת

תושב חוץ קנה בית בקריית גת במחיר גבוה במיוחד

קוטג' בעל 7 חדרים בשכונת כרמי גת בקריית גת נרכש תמורת 5.18 מיליון שקל ● זוהי העסקה השנייה בגובהה בעיר, ולגלובס נודע כי הרוכש הוא תושב חוץ מארה"ב ● "יש ביקושים לצמודי קרקע בקריית גת, אבל בני המקום לא משלמים מחירים בסדרי גודל כאלה"

עמי לוטבק / צילום: עומר הכהן

מול יקב בנימינה: מייסד WIZ השלים רכישת מגרשים ב־28 מיליון שקל, כולל ההשבחה

לגלובס נודע כי בעסקה המרכזית, שבה רכש עמי לוטבק מחצית ממגרש שפוצל ואושרה בו תוכנית ל־4 קוטג'ים, התחייב הרוכש לשלם גם את היטל ההשבחה שחל על המוכר ● בסך הכול רכשו לוטבק ואשתו רות שני מגרשים צמודים שעליהם שלושה בתים, במסגרת שלוש עסקאות שנמשכו יותר משנתיים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: "איראן רוצה חירות, ארה"ב ערוכה ומוכנה לעזור"

גורמים בממשל טראמפ ערכו דיון ראשוני בנוגע לאפשרות של תקיפה באיראן ● ח'אמנאי הורה על העלאת הכוננות באיראן ● רופא בטהרן אמר לטיים כי בשישה בתי חולים בעיר נרשמו לפחות 217 מפגינים הרוגים ● רזא פהלווי יורש העצר הגולה של איראן: "אני מתכוון לחזור למולדת כאשר המהפכה תנצח" ● ניתוק האינטרנט באיראן נמשך כבר 48 שעות ● דיווח: בישראל ובחמאס נערכים לאפשרות של חידוש הלחימה ברצועת עזה ● ראש עיריית ניו יורק ממדאני גינה קריאות בעד חמאס בהפגנה נגד ישראל בעיר ● שר החוץ של איראן עראקצ'י נפגש אתמול בלבנון עם מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם ● עדכונים שוטפים