גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אריקסון: שיחות טלפון מהוות רק 5% מהשימוש ברשתות הסלולר

דוח אריקסון: הודו היא המדינה הכי צומחת בסלולר עם תוספת של 21 מיליון משתמשים ברבעון

סלולר / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
סלולר / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

דוח הניידות של אריקסון מספק שפע תובנות לגבי המגמות בעולם הסלולר השנה. עם זאת, רוב המידע שמתפרסם בדוח פחות או יותר צפוי, בעיקר בכל הקשור לביקוש לאינטרנט סלולרי ולהיקפי התנועה ברשתות כתוצאה מכך. הדוח מדבר על מגמות עולמיות ואזוריות, והוא שימושי מאוד עבור חברות מחקר וייעוץ, עבור רגולטורים שצריכים לנפק תחזיות ועבור כל מי שעוסק בתחום הסלולר ורוצה למצוא, בין השורות, טיפים ורעיונות היכן להשקיע את כספו.

המגמות הכלליות הן כאמור צפויות. בין 2015 ל-2021 עולם ה-IoT (Internet of things) צפוי לצמוח בשיעור של 23% ולהגיע ל-28 מיליארד התקנים מחוברים. הדור הרביעי המשיך לצמוח ברבעון הראשון של 2016, ובעולם נרשמה תוספת של 150 מיליון מכשירים נוספים. בעולם כולו ישנם כיום 1.2 מיליארד מכשירים של הדור הרביעי.

ברבעון הראשון של 2016 מספר המשתמשים בסלולר (מכשירים מכל הדורות) עמד על 7.4 מיליארד. הודו היא המדינה הכי צומחת בסלולר עם תוספת של 21 מיליון משתמשים ברבעון, מיאנמר עם 5 מיליון מצטרפים ברבעון, אינדונזיה 5 מיליון, ארה"ב עם 3 מיליון ופקיסטן עם 3 מיליון.

במונחים שנתיים האינטרנט הסלולרי צומח בעולם בשיעור של 20% מדי שנה. מדובר בתוספת של 140 מיליון משתמשים חדשים רק ברבעון הראשון של 2016.

מחכים לדור החמישי

הדוח של אריקסון מתייחס בין השאר לדור החמישי בסלולר, שצפוי להפוך למסחרי רק ב-2020 וקובע כי הוא צפוי לאפשר לטווח גדול של התקנים להיות מחובר לרשת, כאשר במקביל צפויים שינויים גדולים בתחום הסוללות שיאפשרו זמן עבודה גבוה פי 10 ממה שאנחנו מכירים היום. הגידול במספר ההתקנים המחוברים מצד אחד, וצריכת האנרגיה המופחתת של ההתקנים יהיו קריטיים לצמיחת עולם ה-IoT.

התקינה בדור החמישי עדיין לא הושלמה, ורשתות מסחריות יופעלו כאמור רק ב-2020, אך לדברי אריקסון, במדינות מסוימות נראה רשתות עובדות בדור החמישי עוד לפני כן. המדינות שצפויות להוביל את הדור החמישי ב-2021 יהיו דרום קוריאה, ארה"ב וסין, ולהערכת אריקסון, יהיו 150 מיליון משתמשי דור חמישי במדינות הללו בעוד כ-5 שנים. איזה מכשירים יתמכו בטכנולוגיה הזו? השאלה הזו נשארת בשלב זה פתוחה.

פרק מעניין מוקדש כאמור לנושא ה-IoT. נדמה שכולם מסכימים שזה הדבר הבא בעולם התקשורת. יותר ויותר מכשירים והתקנים שידברו ביניהם יציפו מידע רלוונטי שוטף בכל מקום ובכל רגע שנרצה. הגידול במספר ההתקנים יביא איתו במקביל להפחתת העלויות שלהם.

המכשירים הסלולריים הם באופן טבעי הקטגוריה הגדולה ביותר בתחום ההתקנים המחוברים, אבל ב-2018 הם ייעקפו על-ידי תחומים כמו מכוניות מחוברות, מכונות, מכשירי מדידה ואלקטרוניקה בידורית. לדברי אריקסון, מ-2015 ועד 2021 מספר ההתקנים המחוברים בעולם יגדל בקצב של 23% מדי שנה.

בסוף 2015 היו בעולם כ-400 מיליון התקנים שמחוברים לרשתות סלולריות. השלמת התקינה להתקנים סלולריים תסייע לצמיחה, בנוסף להתקדמות בנושא האבטחה והניהול.

בתוך עולם ה-IoT ניתן להצביע על שני תחומים, בעלי דרישות שונות, שהולכים ומתאחדים. התחום הראשון, שאריקסון מכנה Massive IoT connections, מאופיין בנפחי חיבור גדולים, עלויות נמוכות, דרישה לצריכה אנרגטית נמוכה והיקפי תנועה נמוכים. בסגמנט הזה אפשר למצוא חיבור בניינים, לוגיסטיקה בתחבורה, ניהול ציי רכב, מונים חכמים וחקלאות. לדברי אריקסון, הרבה מאוד התקנים יחוברו לרשתות קטנות מקומיות. זה ימנף את הנוכחות, האבטחה והניהול של רשתות סלולריות. היום 70% מההתקנים בתחום הסלולר הם מבוססי GSM (דור שני) בלבד. ככל שהמעבר לדורות מתקדמים יואץ - כך הניהול של הרשת יהיה טוב יותר, ויותר התקנים יוכלו להיות מחוברים.

הסגמנט השני בתחום ה-IoT מכונה באריקסון Critical IoT connections, והוא מאופיין על-ידי דרישות לאמינות גבוהה וזמינות בהשהיה מאוד נמוכה. דוגמאות לקטגוריה הזו: בטיחות בתחבורה, מכוניות אוטונומיות, אפליקציות תעשייתיות, בריאות ורפואה מרחוק, כולל ניתוחים מרחוק.

כיום מספר ההתקנים המחוברים דרך דור רביעי הוא 5% בלבד. המספר צפוי לגדול משמעותית בגלל היתרונות של הדור הרביעי שמביאים איתם יכולות ניהול ופיקוח, השהייה נמוכה, אפליקציות מתקדמות יותר, רוחבי פס שגדל, מהירות גבוהה וכו'. להערכת אריקסון, אירופה צפויה לקחת חלק חשוב בצמיחת התחום בזכות תעשיית הרכב. מכונית אחת יכולה לכלול מאות סנסורים מחוברים לרשת.

נתון מעניין בדוח הניידות של אריקסון מתייחס למחוללי התנועה ברשת. באופן צפוי בעליל, הווידאו בסלולר הוא הצומח ביותר, והתחזית היא לגידול של 55% מדי שנה לפחות עד 2021. שני שליש מהתנועה ברשתות הסלולריות נובעים מווידאו. הרשתות החברתיות מהוות מחולל תנועה משמעותי שני והן יגדלו ב-41% בשנה ב-6 השנים הבאות, אך חלקן בהיקף התנועה ילך ויירד ל-10% ב-2021, בגלל הגידול המשמעותי בתחום הווידאו.

יותר מהירות, פחות סוללה

בכל הנוגע לביצועים ולמהירויות הרשתות, אריקסון מציינת כי ניתן להגיע למהירויות של 1 גיגה ביט בשנייה, ברשתות LTE Advance, ולפחות רשת אחת כזאת תהיה מסחרית כבר השנה. לדברי אריקסון, הדבר תלוי בעיקר בתדרים שיש למפעיל, שכן כידוע כמות התדרים שיש למפעיל משפיעה על הביצועים והמהירות למשתמשים. בעולם ישנם עשרות מפעילים שהטמיעו כבר את ה-LTE Advance, והם מספקים קצבים של מאות מגה ביט למשתמש.

עדות להתקדמות הרשתות ולקשיים של המפעילים מתואר על-ידי אריקסון תחת הקטגוריה של ניהול חוויית המשתמש. המשמעות היא שהיום ה-Voice מהווה 5% מהתנועה ברשת. לפני שנים מספר חוויית המשתמש באה לידי ביטוי ביכולת של המפעיל לספק כיסוי משופר. היום החוויה מתבטאת ביכולת של המפעיל לספק כיסוי לאפליקציות. כלומר, האינטרנט הסלולרי הפך להיות חשוב הרבה יותר מאשר השיחה. הלקוחות רוצים שהמהירות למשתמש תהיה גבוהה ובנוסף תלווה בצריכה נמוכה בסוללה. המשמעות היא הפחתת העומס על האתרים ומעבר לשימוש באתרים קטנים. ניתוחי דאטה אף מוכיחים את הקשר בין חוויית המשתמש להיקף השימוש.

בשורה התחתונה אפשר ללמוד מהדוח כי מצבה היחסי של ישראל גרוע. ההשקעות בדור הרביעי הואטו למינימום, והטיפול בהקצאות התדרים סובל קשות מהיעדר יוזמה וחוסר יכולת להגיע להידברות והבנות לגבי צרכי המפעילים. בסוף, כמו תמיד, זה ייגמר במשבר, כאשר נמצא את עצמנו עם תשתיות מפגרות שלא מסוגלות להתחרות עם רשתות בעולם.

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר