גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היתרון שבחיסרון

יש אפילו היגיון במינוי שר ביטחון שאיננו יוצא האליטה הצבאית

אביגדור ליברמן / צילום: תמר מצפי
אביגדור ליברמן / צילום: תמר מצפי

מינויו של אביגדור ליברמן לתפקיד שר הביטחון עורר סערת רגשות בציבוריות הישראלית. אך דווקא אחד החסרונות שעליו הצביעו רבים - היעדר ניסיון ורקע צבאי אישי - נראה בעיניי כיתרון.

מאז מינויו של משה דיין לתפקיד שר הביטחון, ערב מלחמת ששת הימים - בלחץ דעת-הקהל, ותוך גרימת עוול היסטורי לראש-הממשלה המנוח לוי אשכול, מינוי שתרם בסופו של דבר לכשל חוצה-מערכות במלחמת יום הכיפורים, שהעמיד את המדינה בסכנה קיומית - השתרשה אצלנו תפיסה שלפיה אין מתאים מאיש צבא בכיר בדימוס, כדי למלא את תפקיד שר הביטחון.

אחרי דיין קיבלנו את רבי-האלופים (במיל') - יצחק רבין, אהוד ברק, שאול מופז ומשה-בוגי יעלון; וכן את האלופים-לשעבר ויצמן, שרון ומרדכי, ואפילו תת-אלוף (במיל'), בנימין (פואד) בן-אליעזר. בתווך, כיהנו רק שני שרים "אזרחיים" בתפקיד זה - משה ארנס (ב-3 סבבים), ועמיר פרץ. מנחם בגין ושמעון פרס מילאו את התפקיד בנוסף על תפקידם כראשי-הממשלה, לזמן קצר בלבד. ארנס ופרץ הוכיחו, כי גם אזרחים יכולים למלא את התפקיד לא פחות טוב משר ביטחון בעל ניסיון צבאי מפואר.

ארנס נחשב עד היום לאחד משרי הביטחון המצטיינים שהיו כאן. במהלך כהונתו הוא יזם את הקמת מפקדת כוחות היבשה ופיקוד העורף - דוגמאות ליוזמות פורצות-דרך. עמיר פרץ זוכה כיום לעדנה, לאחר שהתברר חלקו המכריע בהקמת מערכת "כיפת-ברזל", בניגוד גמור לתפיסת המערכת לגבי נחיצותה באותה עת.

בעולם המערבי זהו דפוס מקובל, ומרבית שרי הביטחון הם פוליטיקאים אזרחיים. בחלק ממדינות מערב אירופה אף כיהנו נשים בתפקיד הרגיש, ובממשלת גרמניה מכהנת היום אישה בתפקיד שר/ת הביטחון. לעולם אזכור את התמונה של שרת הביטחון הספרדית סוקרת משמר כבוד צבאי, כשכרסה בין שיניה, תמונה שספק אם נראה כזו אצלנו.

לכן, אין כל רע במינוי אדם אזרחי ללא רקע צבאי לתפקיד שר הביטחון. להיפך, שר שאיננו שבוי בתפיסות, במנטליות ובדפוסי ההתנהלות הצבאיים, ומשוחרר מכבלי הפרדיגמה הביטחונית המסורתית, יכול לספק נקודת-מבט רעננה, ו*-סליחה על הקלישאה, חשיבה מחוץ לקופסה, הדרושות כל-כך למערכת הביטחון.

נזכיר, כי מערכת הביטחון, על כל שלוחותיה, היא מערכת אנושית, משקית וטכנולוגית עצומה, החולשת על תקציבי ענק (60-70 מיליארד שקל לשנה, תלוי את מי שואלים), לא כולל הסיוע הביטחוני מארה"ב, התעשיות הצבאיות, ועוד הוצאות שמסתתרות בסעיפי תקציב עלומים. זוהי מערכת ארגונית מסועפת וענפה, שהפיקוח האזרחי עליה איננו מושלם, והיא דורשת ניהול מודרני ומתוחכם.

הדבר דומה לניהול תאגיד עסקי ענק. חלק גדול מהמטלות השגרתיות-ביורוקרטיות מבוצעות על-ידי דרגי הביניים. בראש הפירמידה ניצב מנהל, שתכונתו העיקרית - ועל בסיס זה הוא נבחר לתפקיד - יכולת הניהול. לשולחנו מוזרמות ההחלטות האסטרטגיות, והוא נדרש לקבוע סדרי עדיפויות, להציב יעדים, להבטיח מנגנוני ניהול ובקרה תקינים, ולקבל החלטות, שיצעידו קדימה את הארגון.

מנהל בכיר לא נדרש לניסיון ספציפי בתחום שבו פועל התאגיד. ניהול-הוא-ניהול-הוא-ניהול. כך למשל, ארז ויגודמן מונה למנכ"ל תאגיד טבע לאחר שהיה מנכ"ל מכתשים-אגן, ולפני כן של שטראוס-עלית. שלושת התחומים שבהם פעלו חברות אלה רחוקים ושונים זה מזה. ויגודמן נבחר למנהל, לא בשל היכרותו המוקדמת עם התחומים הללו, אלא בשל יכולות הניהול המוכחות שלו. מנהל טוב יודע ללמוד את תחום עיסוקו, אך הוא נבחן ביכולת הניהול של אנשים, תקציבים ומערכות.

יש יתרון נוסף לשר ביטחון בעל רקע אזרחי - נוסף לפיקוח על הצבא, למערכת הביטחון יש השלכות על תחומים אזרחיים רבים בחיינו. החל מחינוך (התלמידים של היום הם החיילים ואנשי הטכנולוגיה של המחר), דרך התיישבות (גרעיני נח"ל), פיתוח אזורי (העתקת בסיסי צה"ל לנגב), רווחה (אגף השיקום של צה"ל), סחר-חוץ (יצוא ביטחוני), שיכון ובינוי (הקמת שכונות לקציני הקבע), תקשורת (גלי צה"ל), רשויות מקומיות (היערכות לשעת חירום), דת (ישיבות הסדר), וגמור בתחום הטכנולוגי, שבו למערכת הצבאית יש השפעה עצומה על הפיתוח הטכנולוגי האזרחי.

מערכת הביטחון היא מקור עצום לרכש ולהצטיידות ממאות חברות ישראליות, ולדבר יש השלכות רוחב על המסחר והכלכלה. זה בוודאי נכון לאור ההתעקשות האמריקאית האחרונה, לגבי חבילת הסיוע הרב-שנתית, שכל כספי הסיוע (100%) יופנו לרכש פנים-אמריקאי ולא 75% כנהוג כיום. ובנוגע לתקציב הביטחון - מדי שנה בשנה צה"ל ומשרד הביטחון מתקוטטים עם משרד האוצר על גובה תקציב הביטחון. למרות הוועדות השונות שהציעו מתווה מוסכם, המו"מ בין המשרדים מתנהל ללא מסגרת כספית רציונלית, מושכלת וארוכת טווח. גם בהיבט הזה נדרש תיקון עומק, וגם בו לשר אזרחי, בעל ראייה רחבה, יש עדיפות על פני שר בעל עבר צבאי, הבא לשמר את עוצמתה היחסית של המערכת הביטחונית.

בצד המדיני, למשרד הביטחון השפעה ניכרת על עיצוב מדיניות הביטחון הלאומי ויחסי החוץ של ישראל. אמ"ן הוא "המעריך הלאומי", ולעמדות מערכת הביטחון בסוגיות המדיניות-הביטחוניות יש חשיבות מוגברת, לעיתים עודפת, במערכת קבלת ההחלטות הישראלית.

בכל ההיבטים הללו, לשר הביטחון יש מה לומר ומה להציע; ולמי שמגיע מרקע אזרחי זהו דווקא יתרון. זה בעיקר נכון לשר שכבר כיהן בכמה תפקידים מיניסטריאליים אזרחיים מרכזיים, כליברמן.

דרושה - תפיסת ביטחון מעודכנת

מערכת הביטחון נדרשת בשנים האחרונות לעצב מחדש את תפיסת הביטחון הלאומי ואסטרטגיית הפעלת הכוח. זאת בעקבות ולאור השינויים הגיאו-פוליטיים, המדיניים, החברתיים והטכנולוגיים, שפוקדים באחרונה את העולם בכלל ואת המזרח-התיכון בפרט. לישראל אין תפיסת ביטחון מעודכנת ומוסכמת, חרף הניסיונות לעצב תפיסה כזאת. זה ארבעה עשורים שישראל כבר אינה נדרשת להתמודד מול צבאות סדירים, על כל המשמעות הנלווית לכך מבחינה צבאית ולוגיסטית, ונאלצת להתמודד בסבבים כוחניים בעלי עצימות נמוכה. למרות זאת, תפיסות הביטחון, הרכש וההצטיידות כמעט לא עברו שינוי והתאמה.

למרות תרבות הפקת הלקחים שמעוגנת בצה"ל מראשיתו, המערכת בכללותה מתאפיינת בשמרנות מחשבתית. גם בהקשר זה, יש יתרון לשר אזרחי, שיכול לנער את החשיבה השגרתית, ולספק ראייה חדשנית, מתסיסה ושוברת מוסכמות. ליברמן כבר הוכיח שיש לו רעיונות בלתי-שגרתיים וחשיבה פורצת-דרך בשורה של סוגיות לאומיות.

מעל הכול, משרד הביטחון, כממונה על הצבא מטעם הממשלה, נדרש להגדיר מחדש את היחסים בין הדרג המדיני לדרג הצבאי, ואת הכפיפות של אנשי הצבא לממשלת ישראל, שהיא המפקד העליון של הצבא, כפי שמעוגן בחוק יסוד הצבא. משהו בהיררכיה הברורה הזאת התרופף בזמן האחרון, ושר ביטחון אזרחי יכול לחדד את ההבחנות הללו, שהן בליבה של כל דמוקרטיה מערבית.

אסור שיובן מכך, ששר הביטחון נדרש א-פריורי להציג גישה לעומתית למערכת הביטחון. להיפך. שר הביטחון נדרש לעבודת צוות הרמונית עם מפקדי הצבא ועם ראשי המערכת הביטחונית, על בסיס ניסיונם הממושך, הידע והגישה המקצועית שמאפיינת אותם בדרך-כלל. כלומר, שר ביטחון טוב יישפט הן ביכולת שלו לעבוד בצוותא עם המערכת הביטחונית והצבאית, והן ביכולתו לאתגר אותה מעת לעת בחשיבה רעננה. לשר ביטחון בעל רקע אזרחי יש יכולת טובה לעשות זאת.

■ הכותבת היא מ"מ ראש מועצת עומר, חברת הוועד המנהל של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ויו"רית עמותת "יחדיו". 

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות