גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אשת הברזל

עשרות פסלי הענק שלה הוצבו בסין, בהודו וביוון. בגיל 80, דינה מרחב מכה בברזל. "זה הפרדוקס של החיים. הציפורים שאני מפסלת לא יכולות להתעופף, אבל אני נותנת להן גלגלים, וזה מאפשר להן לצאת למסע, כמו המסע שאני עברתי בחיים"

החיים מתחילים בגיל 57, כך על פי הפסלת דינה מרחב, שלאחרונה חגגה את יום הולדתה ה80-. היא מפסלת בברזל, תחום הנשלט ברובו על ידי גברים. העיסוק ברתכות וברנרים, כמו גם המשקל הכבד של הברזל, לא קוסמים לנשים רבות. "אולי זה בגלל העבודה הפיזית והלכלוך", אומרת מרחב. "שואלים אותי אם לא קשה לי. אז לא, לא קשה. יש מנוף ויש אסיסטנט, ואני מסתדרת. זה עניין של תפיסת עולם".

ובכל זאת, קצת מוזר לראות את האישה הצנומה הזאת בבגדי עבודה, כפפות ומשקפי מגן, אוחזת בברנר וחורכת בחומר. "זה אצלי בנשמה", היא אומרת. "אף פעם לא שיחקתי בבובות. בתור ילדה תמיד העדפתי לשחק עם הבנים. אף פעם גם לא הרגשתי מוגבלת בגלל שאני אישה. אמנם תמיד מתפעלים שאני מרתכת, ופעם מישהו שאל אותי למה אני צריכה לעשות את זה, כי כנראה לתפיסתו אישה צריכה לשבת בבית ולסרוג, אבל אני אף פעם לא הרגשתי ככה".

למה דווקא ברזל?

"המשפחה שלי הגיעה ליוגוסלביה באמצע המאה ה19-, וסבא רבא שלי הקים שם בית חרושת ענק לעבודות ברזל. אני דור רביעי לאנשים שעוסקים בברזל. כנראה ירשתי את התכונות של המשפחה, מבחינה זו שהם היו יזמים, אנשים עם חזון, תעשיינים, אנשי תרבות. אז אבותיי היו יותר תעשיינים וסוחרים, ויצרו תנורים וכלים חקלאיים. ב2013- סגרתי מעגל כשהקמתי שם פארק פסלים לזכר המשפחה שלי".

פסלי הענק של מרחב מוצגים כיום בסין (לא פחות מ19- פסלים), בהודו, במקדוניה, ביוון, בקרואטיה ובטורקיה, וגם בארץ. "אין יום בחיים שלי שלא יצרתי. אמנם לא התעשרתי מהאמנות שלי, אבל זה מאפשר לי להמשיך לעבוד בגיל שרוב האנשים בני גילי גרים בבתי אבות".

מי צריך את הצעצועים האלה

במשך כמעט 30 שנה הייתה מרחב מעצבת גרפית, ורק בגיל 48 שינתה כיוון. "עברתי מהדו ממד לעולם התלת ממד, ופתאום חשתי התרוממות רוח, הייתה לי תחושה שזה החומר שלי. לברזל הגעתי כשנשלחתי למחנה צבאי של חיל החימוש כדי לעשות עבודת אמנות עם תלמידים שלי. באותם ימים עבדתי באבן, אך התעניינתי מאוד דווקא בגרוטאות שהיו מפוזרות במחנה. החיילים לימדו אותי לרתך בסדנאות שלהם, ועשיתי שם שתי עבודות שהוצגו באתר של חיל החימוש בנתניה.

"מי שהיה בזמנו מנהל מפעל נשר ראה את הפסלים האלה, והזמין ממני פסל גדול. אותו היום, בנובמבר 1989, היה יום מהפך בחיי. הוקסמתי מהגרוטאות, מהברזל עם ההיסטוריה והנשמה, הפסולת של המכונות בשירות האדם. למחרת כבר הצגתי בפניו סקיצות לעבודה הראשונה, פסל בגובה שמונה מטר, המשלב שני חישוקים של כבשן ואבן התלויה מאחד החישוקים.

"התאהבתי במפעל הזה, וביקשתי לעבוד שם בסדנה פעם בשבוע, כדי שתהיה לי גישה לפועלים, למלגזות ולמנוף. זה נמשך עשר שנים, כבר הייתי שם בת בית. בסוף גם יצא מזה פארק פסלים. נציגים של מפעלים מיוון ומטורקיה שבאו לבקר, הזמינו ממני עבודות.

"הפסלים תרמו גם בממד החינוכי. העובדים במפעל החלו לשים לב לדברים מסביבם, וניגשו אליי עם כל מיני חתיכות ברזל כדי להתייעץ מה אפשר לעשות איתן. אנשים התחילו פתאום להתעניין באמנות. ברור שהיו גם כאלה שלא הבינו. מהנדס אחד ניגש אליי ושאל 'למה אנחנו צריכים את הצעצועים האלה'. עניתי לו שה'צעצועים' הם השאריות של התרבות שלנו".

מאז היא אוספת דברים מהרחוב, ויוצרת את האמנות שלה מגרוטאות. על הקיר בסלון ביתה תלויות שתי פלטות ברזל חלודות שמצאה זרוקות במפעל. "כולם צחקו עליי שאני מלכת הזבל. אני הולכת לקולנוע ורואה איזו מסגרת עץ, ומבקשת מאדם זר לעזור לי לשים אותה באוטו. הסטודיו שלי מלא ג'אנק".

דינה הסגולה

היא גדלה, כאמור, ביוגוסלביה, וכשהנאצים הגיעו לשם, באפריל 1941, אביה נשלח למחנה שבויים בצפון גרמניה, ויתר המשפחה ברחה לאיטליה, "שם גרנו בחדר קטן יחד עם הסבים שלי. ב1943-, כשהגרמנים הגיעו לאיטליה, ברחנו לשווייץ. היום כשאני רואה את הפליטים באירופה אני ממש מזדהה איתם, כי אני עברתי את זה על בשרי. אפילו שהייתי ילדה קטנה, אני זוכרת את הרגשת הפחד שאין לך בית, שאתה נמלט על נפשך, והיצר היחיד שחי בך הוא יצר ההישרדות, הרצון להמשיך לחיות".

ב1949- עלתה כל המשפחה לארץ. "שוב למחנה פליטים, הפעם בעתלית, עד שהשתקענו בקרית מוצקין". בגיל 17 כבר למדה בבצלאל עיצוב גרפי, ועברה לגור לבדה בירושלים. שם הכירה סטודנט לרפואה, אריה מרחב, ובשנת 1962 נולד בנם היחיד, ירון. חיי הנישואים לא צלחו, והיא שבה לחיפה.

"בחיפה האדומה הייתי טיפוס יוצא דופן. קראו לי דינה הסגולה, כי במשך 20 שנה לבשתי הכול סגול. גם החדר שלי היה סגול. למה? כנראה איזה אלמנט מסתורי, שאין לי מושג מאיפה הגיע. הייתי תופעה מוזרה למדי - אם חד הורית עם ילד קטן בשנות ה60-, מעצבת גרפית עם משרד משגשג. צחקו עליי, ושמעתי כל מיני סיפורים שהיו מספרים עליי, אבל תמיד אמרתי שיש כאלה שמדברים ויש כאלה שעושים, ואני שייכת לאנשי המעשה. אגב, אני עיצבתי את הסמל של אוניברסיטת חיפה לפני 40 שנה, והוא עדיין שומר על טריותו".

תחושת הפליטות אינה מרפה ממנה, גם היום. "נקשרתי מאוד לכל בית שגרתי בו, ואני הכי אוהבת להיות בבית. ביתי הוא מבצרי, ובמיוחד הבית הזה בעין הוד, שהוא הגשמת החלום שלי. בחיפה גרתי על יד אמי, וידעתי שאני לא יכולה לעזוב אותה, למרות הרצון הרב שלי להתחבר לטבע, לתת חופש לראש ולחשיבה.

"אני לא יכולה להסביר לך איזה שחרור רוחני חשתי כשהיא נפטרה. ממש בעומקים של הנשמה. ואז ידעתי שאני עוזבת את חיפה. חברה בדיוק סיפרה לי על בית קטן שמתפנה בעין הוד, ומיד הלכתי לראות. השנה הייתה 1993, ואני הייתי בת 57. גרתי שם חמש שנים עד שקיבלו אותי לכפר, ואז מצאתי את הבית שאני גרה בו עד היום. זו הייתה תחילת המעוף שלי. רק בשביל עבודה אני מוכנה לעזוב את הבית הזה. תגידי לי לנסוע למקום שכוח אל כדי לבנות שם פסל, אני נוסעת מחר, גם אם מדובר בנסיעה של 30 שעות לסין".

פסל לאולימפיאדה

מבחינה אמנותית, סין היא ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. ההתפתחות העירונית שם פועלת בצורה הפוכה למה שאנו מכירים - הערים החדשות נבנות בשלמותן, על גורדי השחקים שלהן ומדרכותיהן המבריקות, וממתינות לאכלוס. מוזיאונים ופארקים הם חלק מהתשתית העירונית, ויש לאכלס גם אותם.

ב2001- שמעה מרחב מחבר על סימפוזיון פיסול בסין, וכתבה למארגנים. "רק כעבור שנתיים קיבלתי תשובה. שלחתי שלוש הצעות לפסלים, ואחרי זמן קצר קיבלתי טלפון שהתקבלתי והם מזמינים אותי. באותה תקופה הייתה התפרצות של מחלת הסארס, ואנשים פחדו לטוס. במשפחה שלי אמרו שאני לא נורמלית, אבל לי לא היה אכפת. הייתי הפסלת היחידה מישראל, וגם האישה היחידה. למרות שאני זקיינע בובע, כולם התייחסו אליי נורא יפה. הסימפוזיון הזה היה חלום. קיבלתי ארבעה אסיסטנטים, ובנינו שני פסלים ענקיים.

"ב2005 קיבלתי מייל מאוצר סיני שהציע להיות הסוכן שלי, במסגרת תנופת הבנייה לקראת אולימפיאדת בייג'ין. באמצעותו הצעתי פסל לפארק הפיסול האולימפי. ההצעה שלי הייתה אחת מתוך 2,500 הצעות מכל העולם. רק 150 פסלים נבחרו, ושלי ביניהם. הפסל ההוא פתח בפניי את הדרך בסין. היום אני כבר לא זקוקה לסוכן, שולחים לי ישירות הצעות לפרויקטים.

"ביקרתי שם 13 פעמים, וכשאני מגיעה לעשות פסל, אני לא מוציאה אפילו גרוש אחד. הם מממנים הכול - מהטיסה, דרך מלון מפואר, אוכל, חומרים. ובנוסף הם, כמובן, משלמים על הפסל. זה שאף אחד לא שמע עליי פה, הם לא יודעים".

רבים מפסליה מתארים ציפורים ויצורים מכונפים שונים. "כמו שמנשקה קדישמן מזוהה עם כבשים, אני ידועה בסין כאשת הציפורים. אולי זה מבטא רצון רוחני פנימי להתחבר לשמים, לעוף".

ומצד שני הם עשויים מברזל, הם למעשה כבולים, לא יכולים לעוף.

"זה הפרדוקס של החיים. הם לא יכולים להתעופף, אבל אני נותנת להם גלגלים, וזה מאפשר להם לצאת למסע, כמו המסע שאני עברתי בחיים - ההישרדות, היצירה, החיבור לקרקע, כמו החיבור לאדמה שאני מרגישה מאז שהגעתי לעין הוד. המסר הכי משמעותי של העבודה שלי, בעצם, הוא חיפוש אחרי עולם טוב יותר, עולם פחות אגרסיבי, בלי מלחמות, גם אם זה אוטופיה".

בארץ לא מפרגנים

קשה לחדור דרך הקליפה הקשה של הברנז'ה האמנותית בישראל. שדה האמנות הוא מאוד קליקאי. מי שאינו קרוב לצלחת מתקשה להגיע למודעות ציבורית. "בסין כולם שמעו עליי, בסין אני סלב. שם כבר עשו עליי כתבות בטלוויזיה ובעיתונים. גם כשאני מגיעה לעשות פסלים בהודו ובקרואטיה אני מקבלת יחס של מלכה. בחו"ל בטוחים שאני האמנית הכי מפורסמת בארץ. מתייחסים אליי שם בכבוד גדול, אבל בארץ אני מרגישה שלא מפרגנים לי. אני פוגשת פסלים מכל העולם, ואיזה פרגון יש בינינו, לא כמו בארץ, שאף אחד לא שם עליך.

"בארץ יש ארבעה פסלים בברזל שזכו להכרה: דורצ'ין, תומרקין, קדישמן ושמי. אני חושבת שהעבודות שלי לא פחות טובות משלהם. פעם או פעמיים ניסיתי לדבר עם דורצ'ין, אבל בואי נגיד שהוא לא התייחס אליי".

כשאני מנסה לברר איתה על חיי זוגיות, היא מספרת שהיו לה כמה רומנים משמעותיים, "אחד מהם חבר הכי טוב שלי כבר 50 שנה, אמן ואדריכל שגר בפולין. זוגיות זה המון אנרגיה. זו השקעה, ואז לא נשארת מספיק אנרגיה בשביל האמנות, שדורשת התמסרות. אבל יש לי חבר סודי כבר 30 שנה, שמאוד תומך בי ועוזר לי, החל מקניות ועד לעבודה, כולל תכנון והצבה של עבודות".

מה היית משנה לו היית יכולה להתחיל הכול מחדש?

"לא חושבת שהייתי משנה. עשיתי הכול בדרך שלי, על פי האינטואיציה שלי, והיו לי חיים טובים, למרות הקשיים. הגשמתי את חלום הבית שלי, יש לי קרוב ל30- פסלים בחו"ל, ועוד ידי נטויה. כל הצטברות החוויות המהפכניות בחיי, כל הסערות והתהפוכות, הובילו אותי למקום שאני נמצאת בו ב-20 השנה האחרונות.

"כל החיים שניהלתי הם חיי אוונגרד. עשיתי דברים לא מקובלים, כמו לעבור לגור לבד בירושלים בגיל 17 כדי להגשים את משאת נפשי ללמוד בבצלאל, להתגרש עם תינוק בן שנה וחצי, להיות אם חד הורית בחיפה בשנות ה60- ולעבוד עם ברזל חלוד. והנה אני בת 80, ובמקום לבכות על המספר הזה החלטתי לחגוג. הוצאתי ספר שכל החיים שלי חסכתי כסף בשבילו. אז תהיה ירושה קצת יותר קטנה. אין ספק שזה לוקסוס גדול, אבל זה משהו שנשאר. גם הפסלים נשארים, כמובן, אבל הספר הזה מסכם את כל מה שאני גאה בו בחיים".

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות