גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו, הרייגניזם והתאצ'ריזם כשלו

השמאל הכלכלי העולמי זכה לחיזוק לא צפוי מכיוונה של קרן המטבע הבינלאומית

רונלד רייגן / צילום: רויטרס
רונלד רייגן / צילום: רויטרס

שלושה כלכלנים בכירים של קרן המטבע העולמית חתמו לאחרונה על מסמך כלכלי אשר כותרתו היא האם הניאו-ליברליזם הוא אג'נדה כלכלית ששווקה בשיווק-יתר? אמירה כזו מכיוונה של קרן-המטבע העולמית, המניפה בעשרות שנים האחרונות בגאון את דגל הניאו-ליברליזם, דומה לכך שהאפיפיור יהרהר בקול רם על האפשרות שישו לא צעד על פניה של הכינרת.

מבחינה כלכלית, ניאו-ליברליזם היא אג'נדה כלכלית הנשענת על צמד רגליים מרכזיות. רגל אחת היא הגברת התחרות במשק, באמצעות דה-רגולציה ופתיחת השווקים המקומיים לתחרות גלובלית ולתנועות הון גלובליות; הרגל המרכזית השנייה היא הקטנת תפקידה והתערבותה של הממשלה במשק, באמצעות הפרטות ומגבלות על כושרה של הממשלה להציג גירעונות גדולים ולצבור חוב ממשלתי גדול.

נשיא ארה"ב בעבר רונלד רייגן וראשת-ממשלת בריטניה מרגרט תאצ'ר, היו צמד המנהיגים הגלובליים המזוהים ביותר עם פריחתו של הניאו-ליברליזם. גם המדיניות הכלכלית של ראש-הממשלה בנימין נתניהו, מראשית ימיו כשר אוצר ועד היום, היא תרגום מילה במילה של אג'נדה כלכלית זו במדינת ישראל (דוגלת בשוק חופשי, יוזמה פרטית, הפרטה, והתערבות מינימלית של המדינה בתהליכים הכלכליים במשק).

על פניו נראה כי השמאל הכלכלי העולמי זכה לחיזוק לא צפוי דווקא מכיוונה של מי שנחשבת למכה של הניאו-ליברליזם, קרן-המטבע. אולם קריאה מעמיקה של המאמר מלמדת, כי לא מדובר ב"יום-כיפור" כלכלי של קרן-המטבע העולמית, שבמסגרתו הגיעו הכלכלנים לתובנה כי יש לחשב מחדש את המסלול הכלכלי הגלובלי, אלא קריאה של כלכלנים אלו לבצע עדכון גרסה לתפיסת העולם הכלכלית ששולטת בכלכלה העולמית ביד רמה, מאז ראשית שנות ה-80.

כלכלני קרן-המטבע מזכירים לקוראי המאמר את התרומות הגדולות שהביאה התפיסה הניאו-ליברלית לכלכלה הגלובלית. בין התרומות המרכזיות שלה, מציינים כלכלני הקרן את התרחבות הסחר הגלובלי אשר הוציאה מיליוני בני-אדם בעולם מעוני. השקעות זרות הביאו טכנולוגיות מתקדמות למדינות מתפתחות. הפרטת חברות ממשלתיות הביאה להתייעלות, והקטינה את העול התקציבי על הממשלה.

אולם לאחר שמנו בקצרה את תרומות הענק של הניאו-ליברליזם לכלכלה העולמית, מציגים כלכלני קרן-המטבע צמד בעיות מרכזיות שאג'נדה כלכלית זו יצרה.

הבעיה הראשונה שאותה מציגים אנשי הקרן היא הקריאה המסורתית של הניאו-ליברלים להסרה גורפת של המגבלות על תנועות הון בינלאומיות; קרי, פתיחות פיננסית. תנועות הון חופשיות מאפשרות לנתב את ההון הפיננסי העולמי למקומות שבהם תהיה להון פרודוקטיביות גבוהה. מדינות מתפתחות בעלות הון מועט, יכולות ללוות הון בשווקים הגלובליים, ולבצע השקעות בלי שהן יידרשו להגדיל באופן חד את החיסכון.

גם כחלון פועל תחת האג'נדה הניאו-ליברלית

העברות של טכנולוגיות והון אנושי מגבירות את הצמיחה ארוכת הטווח, אולם התרומות החיוביות לצמיחה ארוכת הטווח של זרימת כסף חם, מכיוונם של בנקים ומשקיעים פיננסיים גלובליים, מוטלת בספק. כלכלני קרן-המטבע מציינים, כי רבים מן המשברים הפיננסיים בכלכלות מתעוררות בעשורים האחרים, התרחשו כפועל יוצא מתנועות הון מהירות החוצה משווקים מתעוררים, שקודם לכן משכו אליהם פנימה תנועות הון חריגות.

קרן-המטבע מציינת, כי כיום (בניגוד לעבר) מתרחבת ההסכמה בין קובעי המדיניות הכלכלית, באשר לצורך בהגבלת תנועות הון קצרות, אשר עלולות להאיץ משברים כלכליים. בעבר, טענו אנשי הקרן במשך שנים כי כל הגבלה על תנועות הון היא פגיעה בפרודוקטיביות; ואילו כיום הם רואים בחיוב הגבלות על תנועות הון על-מנת למזער תנודתיות הנובעת מתנועות הון.

תופעה זו - של תנועות הון קצרות - אינה זרה למשק הישראלי, שחווה בשנים האחרונות תנועות הון ספקולטיביות בשוק מטבע-החוץ. תנועות אשר מביאות להתחזקות השקל, ומאלצות את בנק ישראל לפעול באגרסיביות בשוק המטבע, ולהילחם בתנועות הון אלו. לפיכך, המלצת כלכלני קרן המטבע, אינה "מגלה לבנק המרכזי הישראלי את אמריקה".

הבעיה השנייה שמעלים כלכלני קרן-המטבע היא ההידוק (הריסון) הפיסקלי וצעדי הצנע. הניאו-ליברליזם חותר להגבלת משקלה של הממשלה בשוק החופשי, והוא מבצע זאת בין השאר באמצעות הפרטות והגבלות על עומק הגירעון התקציבי של הממשל והחוב הלאומי (כאשר ממשלה נוקטת מדיניות פיסקלית מרסנת וצעדי צנע היא מקטינה את הוצאותיה וגובה יותר מסים). "אמנת מסטריכט" המגבילה את החוב הלאומי של מדינות גוש האירו ל-60% תוצר, נועדה לשם כך.

לפי האמנה, ברור כי מדינות דוגמת יוון וונצואלה אשר השווקים לא יאפשרו להן למחזר את חובן, חייבות לבצע צעדי צנע פיסקליים, אולם בקרן-המטבע טוענים כי בדילמה בין חיים עם יחס חוב-תוצר גבוה היורד בהדרגה, בשל צמיחה מוגברת, לבין הפעלת צעדי צנע המיועדים להגדיל עודפים תקציביים וכך להקטין את יחס החוב-תוצר, ממשלות עם מרווח תמרון פיסקלי מספק, יעשו נכון יותר אם יימנעו מצעדי הצנע.

הכלל שמציגים כלכלני קרן-המטבע הוא, כי כל זמן שהשווקים הפיננסיים לא "יענישו" את המדינה על גודל החוב הלאומי, באמצעות עליית תשואות החוב וחוסר יכולת לגייס ולמחזר חוב בשוק הפתוח (ע"ע יוון), אין רע בחוב לאומי גדול. צעדי צנע פוגעים הן בתקציבי הרווחה וגם בביקוש המצרפי, ומביאים לגידול באבטלה.

התבוננות על ההתנהלות הפיסקלית של ממשלת ישראל בשנים האחרונות, מלמדת כי גם כאן פועלת הממשלה על-פי היגיון זה. ולראיה, יעד הגירעון בשנים האחרונות מוגדל באופן כמעט שיטתי באמתלות שונות, אולם יחס החוב-תוצר קטן בשל הצמיחה; ועלויות מימון החוב הלאומי, מתכווצות. במילים אחרות, הממשלה הגדילה וכנראה תמשיך להגדיל את הגירעונות כל זמן שיחס החוב-תוצר ימשיך לרדת כתוצאה מצמיחה. אם היו עומדים כאן ביעד הגירעון המקורי, אזי יחס החוב-תוצר היה קטן באופן מהיר יותר.

ההנהגה הכלכלית של ישראל פועלת תקופה ארוכה תחת ההגדרות המעודכנות של הניאו-ליברליזם. שר האוצר משה כחלון מוביל את הדגל של עדכון הגרסה של הניאו-ליברליזם דור 1, שאותו הוביל וייצג נתניהו בשנים האחרונות, ואולם גם כחלון פועל תחת האג'נדה הניאו-ליברלית ואינו מערער עליה. כלומר, כחלון אחראי במידה מסוימת לעדכון הגרסה של הניאו-ליבלרליזם המקומי מהגישה השמרנית שהוביל נתניהו. עדכון שמתבטא בכלל הפיסקלי של הגדלת גירעון עד לנקודה שתביא לגידול ביחס החוב-תוצר וניסיון להפנות עודפים לתיקון עיוותי שוק.

התפיסה, שלפיה צעדי צנע פיסקליים מביאים לצמיחה בפעילות, בשל התרומה שלהם להגדלת הביטחון של העסקים ולגידול בהשקעות, לא הוכיחה עצמה בבחינות אמפיריות. מחקרים מוכיחים, כי הידוק פיסקלי של 1% תוצר, מגדיל את האבטלה ב-0.6%, ואת מדד האי-שווין של ג'יני ב-1.5% בתום חמש שנים.

בקרן-המטבע מציינים, כי היתרונות של כמה מהצעדים המרכזיים של האג'נדה-המדיניות הניאו-ליברלית מוטלים בספק. אנשיה מכוונים את הזרקור, ובצדק, לעובדה כי התמקדות מוחלטת ב"מולך" שקרוי צמיחה כלכלית, הביאה עימה עלייה באי-השוויון אשר פוגמת בצמיחה העתידית. הנזק הכלכלי של הגידול באי-השוויון מלמד כי קובעי המדיניות מחויבים לתת יותר תשומת-לב לחלוקת ההכנסות במשק. על המדינה להגדיל את השקעותיה על חינוך והכשרות מקצועיות, אשר מגבירים את השוויון, ומייצרים יותר הזדמנויות, וכן לעשות שימוש מושכל במדיניות המיסוי ובהוצאות ממשלה, על-מנת לתקן חלוקת הכנסות מעוותת.

כלכלני קרן-המטבע מציינים עוד, כי נדרשת אחריות פיסקלית לטווח הזמן הבינוני, ולא קפדנות פיסקלית פנאטית בטווח הקצר. הבעיה היא, שהמערכת הפוליטית נוטה לנצל גמישות פיסקלית על-מנת לממן העברות תקציביות למטרות פוליטיות, ולא על-מנת לממן השקעות מוגברות במשרדים החברתיים ובתשתיות. ולפיכך, נוצר מצב שבו האמינות הפיסקלית מתערערת, הצמיחה הכלכלית מאבדת מומנטום, והלכידות החברתית נפגעת.

הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"