גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחזיקי האג"ח הארוכות ב-IDB מאוכזבים: לא מונה מפרק זמני

נציג האג"ח הקצרות: "זה הליך הזוי, שנעשה בצורה הזויה. הגישו כאן בקשת פירוק, אבל הם בכלל לא רוצים פירוק אלא הסדר חוב, ויודעים שלא יוכלו להשיגו"

אדוארדו אלשטיין / צילום: רויטרס
אדוארדו אלשטיין / צילום: רויטרס

חברת אי.די.בי פתוח אינה נמצאת במצב של חדלות פירעון, ולכן אין כל סיבה למנות לה כעת מפרק זמני - זוהי המסקנה שעלתה היום (ג') בתום דיון סוער בן 3.5 שעות, שנערך בבית המשפט המחוזי בתל-אביב בפני השופט חגי ברנר, בבקשה שהגיש נאמן סדרת אג"ח ט' (האג"ח הארוכות) של אי.די.בי, הרמטיק נאמנויות, לפרק את חברת ההחזקות ולמנות כבר כעת בעל תפקיד מטעם בית המשפט שיעצור את התשלומים לשאר הנושים.

הבקשה לפירוק אי.די.בי ולמינוי מפרק זמני הוגשה רק בשבוע שעבר, וכבר ביום שישי הקרוב תידרש החברה לפרוע למחזיקי אג"ח ז' (אחת משתי הסדרות הקצרות) סכום של 368 מיליון שקל בגין קרן וריבית שנצברה. אי לכך התבקש בית המשפט בידי נאמן אג"ח ט' למנות כבר כעת בעל תפקיד מטעמו, לצורך עיכוב התשלום הנוכחי, כמו גם את יתר התשלומים לשאר הנושים, ובהם תשלום ריבית של 30 מיליון שקל למחזיקי אג"ח ט'.

אלא שהבקשה של מנכ"לית הרמטיק, מרב עופר, זכתה להתנגדויות מקיר לקיר, ואפילו נציגו של כונס הנכסים הרשמי (כנ"ר) טען כי אין להיענות בשלב הזה לבקשה לסעדים זמניים, וכי מומלץ לקבוע את הדיון בבקשה העיקרית רק לעוד 4-6 חודשים.

"בגלל שמצבה של אי.די.בי פתוח אינו מזהיר, וענייני כלל ביטוח (החברה הבת, ע' כ') הם שובר השוויון עבורה, הרי שכמה חודשים יבהירו את השמיים או יקדירו אותם", ציין נציג הכנ"ר. הוא הוסיף כי מימוש נכסים בהנחה על מחיר השוק, או שיעבוד חלק מהם כנגד נטילת הלוואות, יפגעו גם בערך הנכסי הנקי (NAV) של אי.די.בי וגם באיתנותה.

השופט ברנר קיבל את דברי נציג הכנ"ר, והציע למנכ"לית הרמטיק ולבא-כוחה, עו"ד גיא גיסין, לסגת מהבקשה למינוי מפרק זמני על כל הסעדים שנכללו בה, כך שתשלום יוני ואלה שאחריו לא יעוכבו. במקביל הציע השופט לקבוע את הדיון לחודש ספטמבר, קרי לאחר פגרת חודש אוגוסט ולפני חופשות חגי אוקטובר.

עו"ד גיסין, מצדו, ביקש מבית המשפט שהות של 24 שעות לצורך התייעצות עם המחזיקים הגדולים בסדרה, ובהם קרן הגידור האמריקאית DK פרטנרס, קרנות הגידור הישראליות ברוש וכלירמארק וכן גופים מוסדיים דוגמת הראל ופסגות.

"כל מכירה תעמיק את הבעיה"

הדיון נפתח בדין ודברים בין השופט לבא-כוח נאמן האג"ח. "בתצהיר המקורי של מרב עופר לא ראיתי טענה לחדלות פירעון. התצהיר קובע כי זו רק סביבת חדלות פירעון", אמר השופט. "כשבוחנים את החברה מאזנית ותזרימית, רואים שהחברה נדרשת למקור ממכירת מניות כלל או דסק"ש, או לשעבד אותם. זה הדרך שלהם לעמוד בתשלומים הקרובים. במצב כזה, כל מכירה של בלוק מניות תעמיק את הבעיה", ענה עו"ד גיסין.

עו"ד גיסין הוסיף כי "יש צורך לבחון את תוכנית הפירעון של החברה, כי נאמן אגח ט' מאמין שהיא חדלת פירעון".

"האם הקביעה של המומחה מטעם החברה, שהשווי הנכסי הנקי שלה הוא 225 מיליון שקל, לא אומרת שהחברה לא חדלת פירעון?", שאל השופט, ובתגובה ענה עו"ד גיסין כי כותב העבודה, פרופ' ברנע, כתב בעצמו בעבר שכדי לקבוע כי החברה לא חדלת פירעון, צריך להראות כי השווי הנכסי הנקי מהווה לפחות 10%-15% מהמאזן.

טענת המבקשת, הרמטיק נאמנויות, התבססה על הקביעה שלפיה אי.די.בי נמצאת "בסביבה של חדלות פירעון". אולם בהיעדר קביעה ברורה שהחברה אכן חדלת פירעון, לצד הצגת אסמכתאות מתאימות לכך, העניקה בקשתה תחמושת למתנגדים. זאת מאחר שלפי החוק הישראלי, מוגשת בקשת פירוק רק לחברה שכבר הגיעה באופן מובהק למצב של חדלות פירעון. נוסף על כך, תקפו המתנגדים את הערכת השווי שצורפה לבקשת הפירוק, שלדעת המתנגדים היו בה טעויות וקלקולים רבים.

חלק מהמתנגדים הסבירו כי מהבקשה עולה כי נאמן אג"ח ט' אמנם הגיש בקשת פירוק, אולם מתוך הבקשה עולה שהוא כלל אינו רוצה בפירוק, אלא בהסדר חוב, שאותו אינו יכול להשיג, מאחר שהחוב לסדרה (1.35 מיליארד שקל) מהווה מיעוט ביחס לכלל החובות לנושים.

"זה הליך הזוי, שנעשה בצורה הזויה. הגישו כאן בקשת פירוק, אבל הם בכלל לא רוצים לפרק. הם הגישו בקשת פירוק, כי הם יודעים שלא יוכלו לקבל הסדר חוב, אז אבל מבקשים למנות בעל תפקיד שיפעל להשיג הסדר חוב", אמר בדיון עו"ד עדי פיגל, המייצג את נאמני סדרות האג"ח הקצרות (ז' ו-י').

עו"ד עופר צור ממשרד גורניצקי ושות', שייצג בדיון את אי.די.בי, הדגיש כי "החברה מתנהלת מתוך הערכה שהיא יכולה להתנהל לפי תוכנית, וכל מהלך כמו זה פוגע בה פגיעה מהותית. חברה כזאת לא יכולה להתנהל כל יום עם מדחום שבודק את ה-NAV שלה, והיא תמכור את כלל ביטוח רק כאשר היא תחליט שהיא ממקסמת את הערך שלה".

הוא הוסיף כי הערת "עסק חי" לאי.די.בי אינה משפיעה על הפירוק לחלוטין, ונמצאת בדוחות "בגלל שהבנקים סבורים כי החברה לא עומדת בקובננטים, אבל במקום לדרוש פירוק מיידי, הם מעדיפים לדחות את העמידה בהם".

עו"ד איל רוזובסקי ממשרד מיתר ליקוורניק, שמייצג את אדוארדו אלשטיין, הדגיש כי "בעל השליטה השקיע עד היום כ-2.5 מיליארד שקל, ואם החברה תלך לפירוק הוא יהיה המפסיד הכי גדול".

עו"ד רוזובסקי הדגיש כי "לא תהיה התחייבות מראש של בעל השליטה להזרים עוד כסף, אבל אם החברה תחליט שאין לה מוצא אחר אלא לבקש את עזרת בעל השליטה, זה יישקל.

"מדובר בנושים שקנו אג"ח ארוכות-טווח, והם תמיד יוכלו לבוא ולהגיד מה יהיה עם ערך הנכס. הם רוצים להיות כמו הנושים הקצרים, למרות שהם ארוכים, ושהתנאים שלהם שונים. הם קיבלו ריבית יותר גבוהה, ועכשיו הם מבקשים להשוות תנאים. אין להם גם יכולת להעביר החלטה על הסדר באסיפה של כלל הנושים, אז הם מבקשים פירוק. זה שימוש לרעה בהליך משפטי. צריך לדחות את בקשת הפירוק".

עו"ד חגי אולמן, נאמן הסדר החוב באי.די.בי אחזקות (לשעבר החברה-האם של אי.די.בי פתוח), הצטרף גם הוא למתנגדים, למרות שאלה לא ממש רצו בכך, וציין כי "כשמבקשים פירוק, צריך להוכיח חדלות פירעון, וכשלא טוענים לחדלות פירעון אלא רק לסביבת חדלות פירעון, אז דין הבקשה להידחות". 

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 90% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?