גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוך 3 שנים: 30% גידול בפעילות חב' ישראליות בבוסטון

כך עולה ממחקר של לשכת המסחר של ניו אינגלנד וישראל ■ התחום הישראלי הצומח ביותר: הסייבר ■ היקף ההכנסות של החברות ב-2015: 9.3 מיליארד ד', לעומת 6 מיליארד ב-2012

MIT / צילום: בלומברג
MIT / צילום: בלומברג

גידול של כ-30% בתוך 3 שנים בפעילות הכלכלית של חברות ישראליות הפועלות בבוסטון, מסצ'וסטס - כך עולה ממחקר שמפרסמת היום (ד') לשכת המסחר של ניו אינגלנד וישראל.

על פי המחקר, יזמים ישראלים או ידע ישראלי הביאו להקמתן של 216 חברות הפועלות באזור בוסטון ואחראיות ל-4% מהתוצר של מדינת מסצ'וסטס. היקף ההכנסות של החברות ב-2015 הגיע ל-9.3 מיליארד דולר, לעומת 6 מיליארד דולר במחקר הקודם שנערך ב-2012.

שליש מהגידול מיוחס לחברות שלא כוסו בעבר במחקר ושני שלישים לגידול בפעילות החברות שהופיעו במחקר הקודם. בניכוי החברות החדשות, מראים נתוני המכירות צמיחה בקצב גבוה פי חמישה מהקצב הממוצע של הסקטור העסקי במדינה.

14 חברות סייבר בתוך שנתיים

לפני שנה בדיוק השיקה אל-על קו של 3 טיסות שבועיות ישירות בין תל אביב לבוסטון, על רקע התרחבות התנועה האווירית בין היעדים. קהילת המהגרים הישראלים באזור בוסטון מונה כ-20 אלף איש המתגוררים בעיקר בפרברים ברוקלין, לקסינגטון וניוטון. כ-300 ישראלים נמצאים בבוסטון למטרות לימודים גבוהים באוניברסיטאות כמו הארווארד, MIT וברנדייס. הקהילה היהודית של בוסטון, הנחשבת אחת המאורגנות ביותר בארה"ב, מספקת שירותי חינוך יהודי וחיי קהילה ברמה גבוהה.

30% מהחברות הישראליות באזור בוסטון נוסדו על ידי בוגרי האוניברסיטאות במדינה. אחת המפורסמות שבהן היא אקאמאי טכנולוגיות, שנוסדה בסוף שנות ה-90 על ידי דני לוין (שנהרג בפיגוע במגדלי התאומים), בעקבות מחקר משותף עם פרופ' למתמטיקה ב-MIT.

חברות אחרות החלו לפעול בישראל ובחרו בבוסטון כמקום הפעילות הראשי שלהן מחוץ לישראל. דוגמה בולטת היא חברת אבטחת הסייבר סייבר-ארק שהחלה לפעול בבוסטון לפני עשר שנים עם עשרה עובדים. כיום, לאחר הנפקתה, החברה בעלת שווי שוק של 1.5 מיליארד דולר ומעסיקה 700 עובדים, מהם שליש בבוסטון ושליש בישראל.

יזם ישראלי בולט נוסף שפעיל בבוסטון הוא משה ינאי, לשעבר בכיר ב-EMC וב-IBM שגייס לאחרונה השקעות הון סיכון בהיק של 150 מיליון דולר לחברת האחסון Infinidat. בסך הכול גייסו החברות הישראליות בין השנים 2013-2015 השקעות הון סיכון בהיקף 1.2 מיליארד דולר, לפי המחקר.

70 חברות ישראליות הפכו "בוסטוניות" לאחר שנרכשו על ידי משקיעים ממסצ'וסטס ושתיים מהחברות הן למעשה חברות זרות שרכשו קניין רוחני שפותח על ידי מדענים ישראלים: חברת EMD-Serono שרכשה את Rebif, תרופה שפותחה במכון וייצמן, וחברת טקדה שרכשה את Velcade, מוצר שפותח על בסיס מחקריהם של המדענים זוכי פרס הנובל אהרון צ'חנובר ואברהם הרשקו מהטכניון.

לדברי דיוויד גודטרי, משקיע פרטי, יוזם המחקר ופעיל בקידום היחסים הכלכליים בין ישראל למסצ'וסטס, התחום ה"ישראלי" הצומח ביותר בבוסטון כיום הוא הסייברשצמח בתוך שנתיים מ-2-3 חברות ל-14 חברות. תחומים נוספים שרושמים צמיחה מואצת הם E-Health, Internet of things, אנרגיה ומים.

"הסייבר הוא תחום צמיחה ענקי שרושם גידול מהיר במכירות ותואם את המאפיינים של בוסטון", אומר גודטרי בשיחה עם "גלובס". "אנחנו לא בקטע של מדיה חברתית. אם אתה מחפש חברת מדיה חברתית - לך לעמק הסיליקון. אבל אם אתה בעניין של אלגוריתמים, הנדסה, תרופות ודברים כאלה - אז מסצ'וסטס היא המקום".

היתרון הבולט של בוסטון וסביבתה הוא במאגר כוח האדם המיומן הזמין. בוסטון מייצרת את המספר הגבוה ביותר של בוגרי תואר ראשון בארה"ב, היא מדורגת ראשונה לא רק בכמות אלא גם באיכות, עם 7 מהאוניברסיטאות בליגה העליונה לעומת 2 בלבד בקליפורניה.

אבל כוח האדם האטרקטיבי הוא רק שיקול אחד. על פי המחקר, יוקר המחיה במסצ'וסטס גבוה אמנם בשליש מיוקר המחיה הממוצע בארה"ב, אך הוא נמוך יחסית לשני המוקדים המתחרים בבוסטון על הישראלים: ניו יורק (59% יותר מהממוצע) ועמק הסיליקון (53%). בעוד שמבחינת נטל המס המדינה ממוקמת במקום ה-25 בארה"ב העדיף על ניו יורק (מקום 49) ועמק הסיליקון (מקום 48). בוסטון מפגרת אחרי עמק הסיליקון במספר חברות ההזנק החדשות המוקמות בה ובמספר ההנפקות אך מובילה בהפרש ניכר על ניו יורק.

יתרון משמעותי נוסף שיש לבוסטון על פני עמק הסיליקון מבחינת הישראלים הוא כמובן המרחק הגיאוגרפי, המתבטא במשך טיסה קצר יותר ב-6 שעות גם לאחר הוספת הטיסה הישירה לסן פרנסיסקו. "אם למשל מנהל בכיר בחברה צריך לנסוע אחת לחודש, המשמעות היא אובדן של יום עבודה שלם בחודש", אומר גודטרי.

הוא מביא את חברת Desalitech המספקת טכנולגיות להשבת מים ומחזור מים לתעשייה ולחקלאות כדוגמה לכך שהקרבה ללקוחות (במקרה זה שווקים הסובלים ממחסור במים - ע"ב) איננה השיקול העיקרי בבחירת מקום הפעילות.

המחקר הנוכחי מיפה 216 חברות שהוקמו על ידי ישראלים או שפעילותן מבוססת על ידע שפותח בישראל הפועלות בבוסטון וסביבתה בתחומי סייבר סקיוריטי, תוכנה, אחסון, הדפסת תלת ממד, ציוד רפואי, פארמה, בריאות דיגיטלית, אנרגיה וטכנולוגית מים.

תרומה של 4% לתמ"ג

לפי המחקר, היקף ההכנסות של חברות אלה הסתכם בשנת 2015 ביותר מ-9 מיליארד דולר. מדובר בהיקף הכנסות השווה ל-4% מהתמ"ג של מדינת מסצ'וסטס, מהמדינות העשירות ביותר בארה"ב. תרומתן העקיפה של החברות לכלכלת האזור, הכוללת רכישת שירותים שונים כגון ייעוץ משפטי, שירותי ראיית חשבון, הוצאות בגין פעילות שיווקית, שכירת משרדים וצרכים עסקיים נוספים, מגיעה ליותר מ-18 מיליארד דולר.

החברות שהוקמו על ידי ישראלים העסיקו עד סוף שנת 2015 כ-9,000 עובדים ותרמו בעקיפין ליצירתן של יותר מ-27,000 משרות. קצב הגידול בתעסוקה בחברות שהוקמו על ידי ישראלים בין השנים 2013-2015 היה גדול פי חמישה לעומת הגידול הכללי בתעסוקה בתקופה זו במסצ'וסטס.

המחקר הקודם שפורסם על ידי לשכת המסחר של ניו אינגלנד וישראל בשנת 2012 הצביע על מכירות בהיקף של 6 מיליארד דולר. ממצאי המחקר מציגים גידול מסיבי בהיקף ההכנסות, ופרמטרים עסקיים וכלכליים נוספים. גידול זה נובע ברובו מהגידול בהיקף הפעילות של החברות בעלות הזיקה הישראלית ובמידה מסוימת גם מגידול במספר החברות עם זיקה ישראלית שלא השתתפו במחקר הקודם שנעשה בשנת 2012.

היקף השקעות ההון סיכון ב-48 חברות שהוקמו על ידי ישראלים הגיע בין השנים 2013-2015 ל-1.2 מיליארד דולר והוא מהווה 10% מהיקף השקעות ההון סיכון שהתבצעו בשנים אלו במסצ'וסטס. היקף עסקאות המיזוגים והרכישות שבוצעו עם חברות בעלות זיקה ישראלית הממוקמות בבוסטון וסביבתה במהלך 17 השנים האחרונות, הסתכם ביותר מ-10 מיליארד דולר.

ההצלחה והתרומה המשמעותית של החברות שהוקמו על ידי ישראלים לכלכלת מסצ'וסטס מביאות את הממשל של מדינה זו לנקוט בפעולות מגוונות להרחבת היחסים העסקיים בין שתי המדינות. זאת, במטרה לעודד חברות ישראליות, בעיקר מתחומי הטכנולוגיה ומדעי החיים, לבסס את פעילותן הגלובלית במסצ'וסטס. אחת הפעולות הבולטות שנוקט הממשל היא ארגון משלחות אנשי עסקים בראשות מושל מדינת מסצ'וסטס לישראל במטרה לעודד את הרחבת הפעילות הכלכלית ושיתופי הפעולה האסטרטגיים בין חברות ומיזמים משתי המדינות.

לדברי מושל מסצ'וסטס, צארלי בייקר, "לעסקים שהוקמו על ידי ישראלים תרומה חשובה לכלכלת מסצ'וסטס הן בתחום היי-טק והן בתחום מדעי החיים", אמר. "העתיד נראה מבטיח וחברות ממסצ'וסטס וחברות ישראליות ימשיכו לפתח חידושים פורצי דרך בזירה הגלובלית".

"מסצ'וסטס היא מודל גלובלי לשיתוף פעולה עם ישראל והיא מהווה יעד מועדף לעסקים ויזמים ישראלים המרחיבים את פעילותם לארצות הברית ולעולם", אמר דן שפירו, שגריר ארצות הברית בישראל. "בין שתי המדינות מתקיימים שיתופי פעולה וחילופי ידע במטרה לקדם שורה של תחומים וביניהם: מדעי החיים, ביו-טכנולוגיה, פארמה, סייבר, טכנולוגית המידע וטכנולוגיית מים".

"לשותפות בין מסצ'וסטס לישראל חשיבות מעבר לרווחים. זו שותפות שנועדה לשיפור איכות החיים לישראלים, אמריקאים ולאנשים בכול העולם", אמר יהודה יעקב, הקונסול הכללי של ישראל באזור ניו אינגלנד.

"כפי שניתן לראות במחקר החדש, היחסים הכלכליים בין מסצ'וסטס לישראל יכולים להיות מודל למדינות נוספות בארה"ב לשיתוף פעולה עם ישראל. אנו נעבוד ללא לאות כדי שבמחקר הבא נראה גידול נוסף בהיקף הפעילות העסקית".

it

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה