גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המספרים שמספרים את סיפורה העגום של בורסת ת"א

אובדן ערך: 6 המניות הגדולות מהוות יותר מ-40% מת"א 100, שווי השוק חברות הפארמה מאפיל על כל השאר, ותוך 15 שנה כמות החברות בבורסה הצטמצמה בכ-30%

הבורסה בתל אביב / צילום: תמר מצפי
הבורסה בתל אביב / צילום: תמר מצפי

המדדים והמחזורים: מחלת הריכוזיות

לא רק המשק הישראלי סובל מבעיית ריכוזיות, גם בבורסה בתל אביב נתקלים המשקיעים בבעיה דומה. משקלן של שש החברות הגדולות בתל אביב 100 (טבע, פריגו, הפועלים, לאומי, בזק ונייס) מהווה 40% מכלל המדד, כששאר 94 החברות מהוות יחד 60% ממנו. וזה עוד אחרי שהמדד מגביל באופן מלאכותי את משקלן של טבע ופריגו שבפועל הוא גדול הרבה יותר, ובזמן שמשקלה של מיילן האמריקאית מוגבל אף הוא בצורה מלאכותית בשל היעדר הזיקה שלה לישראל. אמנם רפורמת המדדים אמורה לצמצם חלק מהעיוותים הללו, אך זו מתעכבת בינתיים.

לדברי ליאור כגן, מנכ"ל סמארט בטא מקבוצת אלטשולר שחם, "כשבוחנים את הנושא הזה מגלים בעיה גדולה, בשל המשקל הגבוה של מניות בודדות במדדים השונים. אמנם מדדים המבוססים על שווי (כמו ת"א 25 או ת"א 100) הם לא מושלמים בשום בורסה, ובדרך כלל במדדים אלה המניות הגדולות יוצרות הטיה מסוימת, אבל בארץ המצב חריג וקיצוני יותר, כי פה ההטיה גדולה הרבה יותר מבבורסות אחרות".

הריכוזיות באה לידי ביטוי גם במחזורי המסחר, שלא רק שהם קטנים בהרבה מהנתונים שנרשמו לפני כעשור, הם גם מתרכזים במספר מצומצם ביותר של מניות. אם בוחנים את מחזור המסחר היומי בת"א 100 מגלים כי הוא עומד בממוצע על כ-800 מיליון שקל, כשמתוך זה שש חברות בלבד (טבע, בזק, לאומי, פועלים, פריגו וכיל) אחראיות למחזור בהיקף של 357 מיליון שקל, כלומר קצת יותר מ-40% מכלל המחזור. מנגד, ב-20 מבין מניות המדד המחזור היומי הממוצע נמוך ממיליון שקל, וב-52 מניות, קצת יותר ממחצית המניות במדד, המחזור היומי נמוך מ-2 מיליון שקל.

"גם כאן המצב הקיים מאוד לא טוב", אומר כגן, "יש היום אולי עשר מניות עם מחזורי מסחר שמאפשרים לגופים מוסדיים לעבוד איתן, ומעבר לזה מאוד קשה לסחור ביתר המניות בבורסה".

חברות הפארמה: מחלת התרופות

התקופה הרעה שעוברות בתקופה האחרונה מניות הפארמה - בהובלת פריגו, טבע ומיילן, שלוש המניות הגדולות ביותר בת"א - שמושכת מטה את הבורסה בתל אביב, הציפה עובדה ידועה: המדדים המרכזיים של הבורסה - ת"א 25 ות"א 100 - מוטים בחדות כלפי ענף אחד, ללא כל פרופורציה למשקל של הענף הזה בכלכלה הישראלית.

הירידות שרשמו מניות הענף בתקופה האחרונה, שמשכו את ת"א 25 ות"א 100 לירידות חדות המתקרבות למספרים דו ספרתיים, משכיחות את העובדה שרק לא מזמן, ב-2014, אותם מדדים דווקא נהנו ממשקל היתר של מניות הפארמה. טבע שזינקה באותה שנה 70%, יחד עם פריגו שעלתה 24% (מיילן לא נסחרה אז בת"א) עזרו לת"א 25 לסיים את אותה שנה בתשואה חיובית נאה של כ-10%. וגם כאן היה מדובר בהשפעה מוגזמת ולא פרופורציונלית לשוק המניות הישראלי או למשק המקומי.

"מגזר התרופות והפארמה מהווה כיום כ-30% ממדד ת"א 100, וכמו שמניות אלה משכו בשנים קודמות את המדדים למעלה, עכשיו הן מכבידות עליהם", אומר כגן. "בכל מקרה, הדומיננטיות שלהן גדולה מדי ולא טובה למשקיעים שנכנסים להשקעה במדדים המובילים, משום שהם מחפשים פיזור ולא מעוניינים בחשיפה לסקטור מסוים. במציאות הם מקבלים דבר אחר".

תעודות הסל: הזנב מכשכש בכלב

תופעה נוספת שבולטת בשנים האחרונות בשוק המניות התל אביבי היא ההיקף הגדל של תעודות הסל, שחלקן במסחר ממשיך לגדול. זה אמנם מסייע להחיות את הבורסה ותומך בהגדלת המחזורים, אך יחד עם זאת ממחיש את בעיית חוסר הנזילות הגדולה שמאפיינת אותה.

מנתוני הבורסה עולה כי כיום ישנן כ-640 תעודות סל הנסחרות בתל אביב, וב-2015 מחזור המסחר היומי בתעודות סל על מדדי מניות (מקומיים ובינלאומיים) צמח ב-28% והגיע ל-465 מיליון שקל. בסך הכל היווה המסחר בתעודות הסל 32% מסך מחזורי המסחר במניות, עלייה לעומת 30% שהיווה המסחר הזה ב-2014.

כגן מסביר כי "אמנם תעודות הסל מעודדות את המסחר ותומכות במחזורים, אבל הדבר נעשה באופן קצת מלאכותי. הרבה מניות שמתנהל בהן מסחר היום בוודאות לא היו מקבלות ביקושים ללא תעודות הסל, משום שהמשקיעים היו מעדיפים להימנע מלרכוש אותן ולהיות מעורבים במסחר בהן".

לדבריו, "יש היום גופים מוסדיים שמחכים לעדכוני מדדים כדי לשנות פוזיציות במניות, כי הם יודעים שבשל פעילות תעודות הסל בתקופה זו תהיה נזילות, מה שלא קורה באופן שוטף. לדוגמה, בעדכון הקרוב, פריגו, טבע ומיילן ייצרו ביקושים בהיקף של מיליארד שקל, בגלל הירידות החדות שרשמו, והיצע בהיקף שכזה ידרוש מכירה בהיקף דומה למניות ת"א 100, וזה אתגר לא קטן. נוצר מצב בו הזנב מכשכש בכלב - תעודות סל שמרכזות היקפי מסחר גדולים ביחס למחזורים הנמוכים יוצרות תופעה של מניות קטנות שמקבלות ביקושים גדולים".

אובדן ערך

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר