גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוסי ורדי: "אמא שלי תמיד טענה שאני אידיוט - וזה דירבן"

היזם והמשקיע: "ישראל חייבת את ההצלחה שלה בהיי-טק לתרבות האקזיטים" ■ "יש הרבה פעמים שאני נופל. אולי פשוט צריך לנסות הרבה פעמים עד שמצליחים"

יוסי ורדי / צילום:תמר מצפי
יוסי ורדי / צילום:תמר מצפי

יוסי ורדי לא עוצר. ורדי, שנחשב לאחת מהאבות המייסדים של ההיי-טק בישראל קיבל לפני כשבועיים פרס "מפעל חיים" מטעם DUN'S 100 של דן אנד ברדסטריט, אבל מוקדם מאוד לסכם את פועלו. ורדי משקיע בסטארט-אפים, מארגן כנסים ומארח משקיעים זרים שמנסים לפצח את הסוד של ה"סטארט-אפ ניישן".

"יש לי פה מצעד בלתי נגמר", אומר ורדי על האורחים מחו"ל, "יש ימים שבהם יש לי שלוש פגישות שונות, עם כל מיני מבקרים, שבאים לארץ לנסות לעמוד על הסוד הזה, והאמת היא שזה לא ניתן לשכפול אחד לאחד".

- השנים האחרונות הן שנים טובות מאוד לתעשיית ההיי-טק הישראלית.

"בעשור האחרון זה קיבל ממדים גדולים. אני מעורב בהרבה מאוד, ממש עשרות כנסים בעולם. התחלתי להיות מעורב בזה, לבדוק כנסים להשתתף בהם והייתי יו"ר של כנסים ב-2003 ו-2004, והגידול של זה הוא פשוט מדהים. בכנס האחרון שהייתי יו"ר שלו בברצלונה, ב-2014 היו 2,000 איש ב-2015 היו כבר 8,000 איש, ב-2016 היו בו 16,000 איש. אז את יכולה מזה ללמוד על התופעה הזו".

- עושה רושם שבכל העולם מתנהל מרדף אחרי חדשנות.

"לא בכל העולם, זה קורה בכמה מקומות שמפוזרים בכל העולם, אבל הסטארט-אפים יושבים באשכולות-אשכולות, כשישראל היא אשכול מאוד חשוב בעניין. לשמחתי הרבה היה לי מזל להיות על ערש התופעה הזאת. את הסטארט-אפ הראשון שלי, טכם, הקמתי ב-69'. אחרי כמה שנים הוא הפך לחברת התוכנה הכי גדולה בארץ".

"זה לא בגללי"

ורדי התחיל כאמור את הקריירה שלו בגיל צעיר. בגיל 27 הוא כבר מונה למנכ"ל משרד הפיתוח, שהפך בהמשך למשרד האנרגיה והמים.

- כאשר אתה מביט לאחור, יש דברים שהיית עושה אחרת?

"השאלה צריכה להיות ממה אני שבע רצון. בקריירה הארוכה שלי, יכולתי להיות מעורב בכל מיני נושאים - למשל בסקטור הממשלתי".

- המדיניות של ממשלת ישראל לגבי ההיי-טק הייתה נכונה?

"מזל שהייתה מדיניות ללכת לכיוון הזה. זה לא קרה לבד, זה קרה בשל מסע מסודר וארוך של פעילויות לעודד את הדברים האלה. היו שותפים לכך גם אנשים פרטיים וגם הממשלה, למעשה כל הממשלות - כולן שיתפו פעולה עם התעשייה. התהליך הזה התחיל לפנות שנות ה-90, אבל בשנות ה-90 קיבל מפנה רציני כשנכנס הון זר".

- אתה הקמת חברות, למשל את טכם.

"זו לא רק הקמת חברות זה אקו-סיסטם שלם, יש לעניין הזה הרבה מאוד גלגלי שיניים - רק כשהם נכנסים למקום, כשכולם במקום - אז כל המערכת הזו עובדת כמו בארץ. כמו גלגלי שיניים יש כאן גם הרבה מאוד אלמנטים חברתיים ותרבותיים, בלי אקו-סיסטם שתומך, שהוא לא משהו עסקי, שהוא משהו יותר חברתי-קהילתי לא יכול להתפתח מה שקורה בסיליקון וואלי או בארץ".

- השקעת בעשרות חברות וניהלת בעצמך לא מעט. מה הופך מנהל למצוין?

"לא יודע. אני חושב שיש דברים שקיבלתי במשך השנים בגלל הפעילות שלי, לא בגלל המצוינות שלי. יש דברים שאני עושה ויוצאים מאוד מוצלחים, ויש הרבה פעמים שאני נופל. אולי פשוט צריך לנסות הרבה פעמים עד שמצליחים. אני חושב שקשה מאוד להתחיל בכישלון ולשמור על המורל. בדרך כלל אתה מתחיל בהצלחה, ואז אתה שוגה ברעיון שזה לא בגלל המזל אלא בגלל תכונותיך המופלאות, ובהמשך אתה נופל על האף. אבל אני חושב שאנשים שבהתחלה נכשלים, יש להם אמביציה יותר גדולה להצליח".

- הם פחות שאננים?

"הם פחות שאננים ויש להם יותר מוטיבציה. אגב, אמא שלי תמיד טענה שאני אידיוט וזה באמת דירבן אותי".

- ואתה, איך אתה חינכת את הילדים שלך?

"קודם כל את הילדים שלי חינכה אשתי. עם הגדול שלי, היו לי הרבה ויכוחים איתו כי הוא לא כל כך אהב ללמוד, אבל הוא היה מאוד מוכשר, כמו שאחר כך התברר (חברת מיראביליס שאריק ורדי היה אחת ממייסדיה נמכרה ל-AOL תמורת 407 מיליון דולר בשמת 1998 - ש.ד). כשמגדלים את הילדים לא חשובה המצוינות, כמו תכונות האופי. שיצאו בני אדם. זו הפרספקטיבה ממרומי גילי".

- בעבר חשבת אחרת?

"כמובן שבתחילת החיים חשבתי אחרת, אבל עם הגיל אתה משנה את ההבנה שלך, ואת ההעדפות שלך".

- היית מעורב באקזיט המיתולוגי של מיראביליס ואתה בטח מכיר את הטענה שסטארט-אפים ישראליים נמכרים מהר מדי ולא הופכים לחברות גדולות.

"מדינת ישראל חייבת את ההצלחה שלה בהיי-טק לתרבות האקזיטים. אנחנו צריכים להבין את המגבלות שלנו, אנחנו מדינה קטנה, שמוקפת בהרבה ממשלה, ואין לנו שוק מקומי, אנחנו קטנטנים. כשניסינו בעבר להקים חברות גדולות שיעמדו בעצמן, מה שקרה ללא מעט מהן, זה שבאפצ'י הראשון, או השני או השלישי הן פגו, כולל חברות נהדרות כמו סאייטקס. גם. אלסינט לא שרדה ויש לי רשימה של 20 חברות שלא שרדו. כל אחת שנתקלה בבעיה שהיא בעיה לא נורא גדולה במונחים אמריקאים, לא הצליחה להחזיק מעמד.

"יש פתגם שאומר שכשאמריקה מקוררת אנחנו חוטפים דלקת ריאות. ההצלחה של ההיי-טק בישראל היא בשל הסינרגיה המטורפת הזאת, בין חברות אמריקניות גדולות לבין הרבה מאוד יזמים ישראלים קטנים. החברות הגדולות באות לארץ וקונות חברות קטנות ומחברות אותן. יש היום בין 350-400 מרכזי מצוינות של המפוארות שבחברות העולם, החל מאינטל שמחזיקה כאן 10,000 איש, IBM שיש להם 2,200 איש, HP שיש שם איזה 6,000 איש, ברודקום וסיסקו.

"צריך לזכור שרוב הסטארט-אפים לא שורדים, רוב הסטארט-אפים מתים. אז השאלה מה יותר טוב ללכת ולסכן תעשייה שלמה ולנסות לבנות חברות גדולות, ובדרך שישכבו הרבה פגרים, או לקחת את הרעיונות, את הידע, את התכונות המצוינות שיש לנו, שהן מצוינות לסטארט-אפים אבל לא טובות לחברות גדולות ולמקסם אותן. והחיבור הזה לחברות אמריקניות זה מה שיצר כאן את כל המרכזים האלה שגם מכשירים אנשים וגם קולטים אנשים, וגם יצרו מקומות עבודה".

- זה משתלם כלכלית.

"בוודאי, אלה חברות גדולות. אינטל ישראל זו חברה גדולה מאוד בכל קנה מידה. למה החברות שרשומות בבורסה הן חזון יותר מושך מאשר תהיה כאן אינטל ישראל גדולה? אני חושב שהאקזיטים זה נוקיה ישראלית. למה לשים את כל הביצים בסל אחד? אז באמת יש לנו חברות ענקיות, לא יודע, שתיים או שלוש. טבע, היא חברה מפוארת, אבל היא לא הכלל".

"מאותגרים היי-טק"

- מה עשית נכון לאורך הדרך?

"בקריירה שלי עשיתי הרבה מאוד דברים לא נכונים. פה ושם יצא לי בפוקס שעשיתי כמה דברים נכונים. אני חושב שהדבר שבו באמת הצלחתי, יותר מאשר דברים אחרים, זה לשתף פעולה עם הרבה אנשים אחרים, וזה יצר לי מערכת שאני מאוד אוהב אותה. היא נתנה לי הרבה מאוד סיפוק, וגם נותנת לי אפשרות לעזור ולתרום בכל מיני תחומים. זו אמנות לא פשוטה כי הנטייה של כל בן אדם זה להאמין שאיך שהוא רוצה שהדברים יצאו, זאת הדרך הנכונה.

"אם אתה משתף פעולה אז הרבה מאוד דברים לא קורים בדיוק כמו שאתה רוצה, אבל קורים הרבה יותר דברים, ולא פעם יותר טובים ממה שאתה יכול לעשות לבד. היום כל צורת העבודה שלי היא שיתוף פעולה עם אנשים אחרים שאני אוהב לעבוד איתם. אני מביא את הדברים שאני חזק בהם, הם מביאים את הדברים שהם חזקים בהם וביחד אנחנו עושים דברים מאוד מאוד יפים. זה יותר חזק, אבל גם יותר מספק".

- יש בעולם הסתייגות מחברות ישראליות?

"לא בהיי-טק. יש שתי התייחסויות - כל מה שקשור להיי-טק והלאה. אלה שעובדים איתנו, הם עובדים איתנו בגלל שהם רוצים לעבוד איתנו, ואוהבים את מה שאנחנו עושים. ברקע תמיד יש את השאלות הפוליטיות. אני חושב שאם לא נעשה בהקדם הסכם של שתי מדינות עם הפלסטינים זה לא יהיה דבר שיוסיף הרבה לבריאותנו.

"צריך גם לזכור שכל ההיי-טק הזה, שכל כך הרבה מדברים עליו, הוא פחות מ-10% מכוח העבודה. צריך קצת להירגע ולהבין את הפרופורציות. אני חושב שחלק מהתופעות הלא חיוביות שאנחנו רואים זה בגלל הפער בין ה'מהוייטקים' לבין הלא 'מהוייטקים', אלה שהם מאותגרים היי-טק".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.6% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות