גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק לאומי מציג: פורשים בנוחות

גם בלאומי יש עובדים שנהנים מהסדרי פנסיה תקציבית, המקשים על התייעלות

סניף בנק לאומי בת"א שנסגר לאחרונה / צילום: שלומי יוסף
סניף בנק לאומי בת"א שנסגר לאחרונה / צילום: שלומי יוסף

1. בעקבות המאמר שלנו על פרופ' מרדכי קרמניצר ("שיעור בצביעות", 26.5.2016), שלחה לנו מנהלת מערך תקשורת ושיווק של המכון הישראלי לדמוקרטיה מייל נזעם. כזכור, הצבענו על השתיקה הרועמת של בכירי האוניברסיטה העברית, בעבר ובהווה, על מצבה העגום של האוניברסיטה, על העובדה שהיא נמצאת בפועל בפשיטת רגל, ממומנת מהזרמות הולכות וגדלות מתקציב המדינה, המימון הגדול ביותר במערכת ההשכלה הגבוהה. הצבענו על העובדה שהיא משלמת יותר מ-600 מיליון שקל בשנה רק לפנסיה תקציבית, שתנאי הפנסיה התקציבית הם חריגים ביחס לסקטור הציבורי.

וגולת הכותרת: הצבענו על כך שהאוצר דורש מהאוניברסיטה, כלומר מעובדיה, הן בגמלאות והן הפעילים, להחזיר במצטבר סכום ענק של כמיליארד שקל, כיוון שהאוניברסיטה, למעשה, עברה על החוק כשהיא "תפרה" לעובדיה תנאי פנסיה תקציבית המנוגדת לכאורה לחוק. כל בכירי האוניברסיטה מקפידים לחלק, במקביל, ציונים לכל דיכפין, גם בהקשרים כלכליים, אך מתעלמים מאי-הסדרים לכאורה אצלם בבית.

יועצת התקשורת של פרופ' קרמניצר כינתה את המאמר "מרושע", "פוגעני", "ציני" ו"זריית חול בעיני ציבור הקוראים של 'גלובס'". היא הוסיפה כי תבדוק אם פרופ' קרמניצר ירצה להגיב להכפשה האישית, ובמידה וכן - מן הראוי שנפרסם זאת בטור הבא.

המתנו שבוע, המתנו שבועיים. מאמר התגובה לא הגיע.

אנחנו חושבים שהוא לעולם לא יגיע. פרופ' קרמניצר הוא אחד מאלו שמקבלים מהאוניברסיטה העברית פנסיה תקציבית מוגזמת, שחלקה, על פי האוצר, היא בניגוד לחוק. והוא לא היחיד. יש עוד כמה וכמה פרופסורים מוכרים, במיוחד בתחום הכלכלי, שקולם הצלול והברור, שנשמע לא אחת בסוגיות כלכליות בוערות, שלא מסוגלים להוציא הגה על הנושא השערורייתי של פנסיה תקציבית. הנה רשימה קצרה ובהחלט לא מייצגת: פרופ' אבי בן בסט, לשעבר מנכ"ל האוצר; פרופ' יוסי זעירא; פרופ' יוג'ין קנדל, לשעבר יו"ר המועצה הכלכלית, פרופ' דוד לבהרי, פרופ' שאול לאך (בעלה של נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג) ופרופ' מישל סטרבצ'ינסקי.

נשמח מאוד לקבל לפחות מאחד מהם התייחסות לעבריינות לכאורה של האוניברסיטה העברית, עבריינות שמתבטאת בעודפי כספים בכיסיהם.

2. סוגיית הפנסיה התקציבית, וזאת אמרנו כבר בעבר, מצליחה להפתיע אותנו בכל פעם מחדש. וכל פעם לרעה. בכל פעם אנחנו מגלים כי ארגונים מסוימים, בין אם הם ציבוריים לחלוטין ובין אם נתמכים ציבורית, כמו האוניברסיטה העברית, פשוט הצליחו לארגן לעצמם תנאים חריגים, מעבר למה שהיה מקובל בסקטור הציבורי: קצב צבירה מואץ בתחילת העבודה, מענקים שונים ומשונים ("מענק שנים עודפות"), פרישה מוקדמת עם פנסיה נדיבה ועוד. תוצאה בולטת מאוד של התנאים החריגים הללו היא "סידורי" הפנסיה לפני פרישה, במטרה אחת בלבד: להקפיץ את היקפי הקצבאות. מעלים פתאום בדרגה ובתואר או משתמשים בכל טריק אחר כדי לזכות את הפורש בעוד תוספת לפנסיה.

הסדרי הפנסיה התקציבית בצבא עלו ויעלו לכותרות בכל פעם שעולה לדיון תקציב הביטחון, אבל זו לא הפעם הראשונה שאנחנו כותבים זאת: ההתמקדות באנשי הקבע (חלקה אמנם בצדק) עושה לכל העניין של הפנסיה התקציבית עוול גדול מאוד. זה לא פלא שבעלי אינטרסים, לכאורה עיתונאים בתחפושת, אבל מסיתים בכל רמ"ח אבריהם, מעדיפים להסיט את האש לעבר אנשי הקבע ולהסית נגדם (ובמקביל, כמובן, מגיעה הצביעות: הם אלו שקופצים ומדברים על הסתה של אחרים).

אין פלא שנושא האוניברסיטה העברית כמעט שאינו קופץ בכל מיני תוכניות רדיו שמשרתות את האליטות, שמראיינות בנחת את חברי הסגל האקדמי של האוניברסיטה העברית. אין פלא שהתנאים החריגים של הפנסיה התקציבית במערכת המשפט כמעט שלא עולים לדיון ציבורי. מי שעולה לדיון זה הצבא, ושוב הצבא, ושוב הצבא, אף שהוא מהווה שליש בקושי מההיקף הכולל הפנסיה התקציבית במשק הישראלי, הכולל, כאמור, לא רק גופים ציבוריים טהורים, אלא גופים נתמכים בתקציב המדינה, חברות ממשלתיות וגם חברות פרטיות, לפחות כיום.

3. הנה שאלה: איפה אפשר לפרוש בגיל 55 ולקבל "פנסיית גישור", מושג המבטא קבלת פנסיה מגיל הפרישה, עוד לפני גיל הפרישה הרשמי (67 לגברים, 62 לנשים)? התשובה, ודאי תגידו, היא כמובן בצבא ובמערכת הביטחון כולה, הכוללת את המשטרה, השב"ס, השב"כ והמוסד.

במאבק על תקציב הביטחון האחרון כיכבה "פנסיית הגישור" בעיתונות הכלכלית ולא בכדי, זו הרי הטבה שאפשר רק לחלום עליה בימינו. אז זהו, שלא רק. "גלובס" חשף בעבר שגם בכירי הסקטור הממשלתי, מנכ"לים ובכירים נוספים, כולל חברי כנסת וממשלה, רשאים לכך אם "נכנסו" לתחולת הפנסיה התקציבית שעברה מן העולם בתחילת שנות ה-2000.

ויש עוד ארגון שיש לו "פנסיית גישור" וכמובן פנסיה תקציבית, ואיתו נעשה היום היכרות: בנק לאומי. כן, הבנק הוותיק מזכיר מאוד את ההתנהלות של האוניברסיטה העברית: הסדרים מיוחדים שנתפרו לפני עשרות שנים למיטיבי לכת וליודעי דבר, שמאוחר יותר התגלגלו לפתחם של משלם המסים, או במקרה של בנק לאומי, לפתחם של העובדים הצעירים יותר.

בעמוד 3, תוכלו למצוא את כל תנאי העובדים בפנסיה תקציבית וגם בדור ב' שזכה רק לפנסיה צוברת. על גבו של הבנק יש תיק כבד מאוד, של כ-16 מיליארד שקל, בגלל הפנסיה התקציבית, שכוללת קרוב ל-7,000 עובדים. לא המצאנו שום פרט, הכול כתוב בדוחות הכספיים השנתיים של הבנק ובדוח האקטואר הנלווה אליו, שאיש לא טרח כנראה להציץ בו, לבד מרואי החשבון של הבנק ומנהליו.

התנאים, ללא ספק, מעוררי קנאה: קצב צבירה מואץ של הפנסיה, מענקי שנים עודפות נדיבים, מלגה ממוצעת לכל ילד ללימודים אקדמיים בהיקף של כ-50 אלף שקל ועוד ועוד. שוטטו בעיניכם לעבר התנאים - לצעירים שבינינו זה עשוי להיות שיטוט מתסכל מאוד.

ולדובדבן שבקצפת: "פנסיית גישור". כן, המונח הזה מופיע בדוח האקטואר של בנק לאומי שחור על גבי לבן, בדיוק כמו בצבא. מתבררים שני דברים: לבנק יש רשות להוציא עובד בפרישה מוקדמת ולשלם לו פנסיית גישור. לבכירים בין העובדים, למשל סמנכ"לים, עוזרים בכירים למנכ"ל ועוזרי מנכ"ל, יש פנסיית גישור במקרה של פיטורים (כמובן, פיטורים הם מונח נזיל במקרה הזה. אתה יכול לעזוב ולהיחשב מפוטר כדי לקבל את התנאים הללו). בפועל, ישנה בהחלט אפשרות לפרוש מבנק לאומי בגיל 55 (ואף לפני כן), להגיע כבר בגיל הזה ל-70% צבירה, ולקבל במשך 12 שנה הבאות, עד לגיל הפרישה הרשמי, פנסיית גישור, קצבה שמנמנה, בדיוק כמו בצבא, בשינוי אחד. על הצבא כותבים בלי סוף, על בנק לאומי, הסקטור הממשלתי והאוניברסיטה העברית - כמעט לא כותבים. עוד שיעור בהסתה ובצביעות.

4. העובדה שבנק לאומי הוא הבנק היחיד שבו הונהגו הסדרים של הפנסיה התקציבית רק הופכת שם את מלאכת ההתייעלות לקשה שבעתיים בהשוואה לבנקים אחרים ובמיוחד לבנק הגדול השני בישראל - בנק הפועלים. זה כמובן אתגר הרבה יותר קשה להנהלה הנוכחית, בראשות רקפת רוסק-עמינח. לכן אנחנו רואים הסדרים עם העובדים שממירים חלק מהזכויות הפנסיוניות למניות, או הסדרים לפרישה מוקדמת, והכול כדי להתמודד, או לפחות לנסות להתמודד, עם התיק הכבד הזה.

דבר אחד בטוח אפשר לומר: ההתייעלות הזאת לא תגיע לצרכן. היא בעיקר נועדה "לנקות" את ה"לכלוך" של הסדרים מנופחים בפנסיה התקציבית.

eli@globes.co.il

תגובות:

תגובה 1

קראתי בעיון את כתבתך, ואני מעריך את תובנותיך הכלכליות. למען הגילוי הנאות, גם אני מהנהנים מפנסיה תקציבית (מהאוניברסיטה העברית בירושלים), אבל בראייתי הכלכלית אני מתנגד, מאז ומתמיד, להסכמי תגמול הכוללים פנסיות תקציביות. לא כאן המקום להרחיב על נימוקיי כנגד הסכמי עבודה כאלה, אך לעניות דעתי יש לכבד הסכמי עבר הכוללים מרכיבי פנסיה תקציבית. תהיה זו שגיאה וחוסר צדק לפגוע בזכאים לפנסיות התקציביות. פגיעה בזכאים היא הפרת חוזה בין המעסיק לעובד.

ראוי לציין שבמקרים רבים בעבר היו ניסיונות לגייס לשורות אוניברסיטאות המחקר בארץ חוקרים ישראלים שהיה להם או שהוצע להם מינוי באוניברסיטאות הטובות בעולם (למשל באוניברסיטאות האיי וי ליג בארה"ב). שכרם בחו"ל היה כזה שלא הצריך דאגה לרווחתם הכלכלית. בארץ השכר היה נמוך באופן משמעותי, ובין גורמי השכנוע היה גם היתרון של הפנסיה התקציבית. היוון הפנסיה התקציבית לתשלומים בזמן ההעסקה מצמצם את הפער בשכר. פגיעה בתנאי הפנסיה התקציבית תהיה ללא ספק הפרת חוזה עם העובדים שהצטרפו לשורות האוניברסיטאות בתקופה שבה הייתה הפנסיה הזאת אחד ממרכיבי התגמול.

כמו כן, להפרות חוזים יש השלכות רוחביות שליליות על הכלכלה הישראלית. אני שומע שוב ושוב ממשקיעים (זרים) פוטנציאליים כי הם נמנעים מהשקעה במשק הישראלי לאור אי היציבות הרגולטורית והחקיקתית בישראל. יתר על כן, אני שומע ממשקיעים (זרים וישראלים) המושקעים במשק הישראלי על רצונם "לצאת" מהשקעות בארץ. כמובן שלשינוי תנאי הפנסיה התקציבית לזכאים אין נגיעה ישירה למשקיעים אלו, אך תהיה לכך תרומה לראיית החוזים בארץ כזמניים בלבד.

אסיים בתובנה שנגזרת מציוריו של אשר. בציורים רבים שלו רואים שביל עולה אך סיומו מגיע בנקודה הנמוכה יותר מנקודת ההתחלה. כך גם לגבי שינויי החוקים והפרת ההסכמים הרווחת לאחרונה, לצערי, בארץ. ייתכן שכל שינוי בודד בחוק או הפרה בודדת של הסכם נראים כמשפרי הרווחה הכלכלית, אך במצטבר הם מפחיתים את הרווחה הכלכלית בישראל.

בכבוד רב,

פרופסור אלמוני

תגובה 2

אינני מומחה לכלכלה ולא בקיא ברזי הסכמי הפנסיה. אני פרופסור באוניברסיטה העברית בתחום המיקרוביולוגיה שעובד קשה מאוד כל ימי חיי כדי לשמר את המצוינות המדעית של מדינת ישראל בתחום זה.

להלן כמה עובדות שכדאי שתהיה בקיא בהם. הפנסיה התקציבית נכפתה על האוניברסיטה העברית אחרי מלחמת ששת הימים. האוצר דרש מהאוניברסיטה להשתמש בקרנות הפנסיה הצוברת שלה כדי לבנות את קמפוס הר הצופים תוך כדי הבטחה שעבור כל שקל שנלקח יינתן שקל מתקציבו (כמובן שלא עמד בזה) וכך עברה האוניברסיטה מפנסיה צוברת לפנסיה התקציבית. הסכם הפנסיה נחתם על ידי האוצר והממונים הקודמים שלו.

אכן הפנסיה תקציבית היא מעמסה על תפקוד האוניברסיטה והופסקה ביוזמתה לפני כ-16 שנה וכיום קיימת פנסיה צוברת.

כדאי מאוד להפנים את העובדות הללו לפני שמשמיצים את "האליטות". סך הכול סגל האוניברסיטה הצטמצם באופן ניכר וקשה לאייש את התקנים הקיימים כי הדרישות למצוינות הן גבוהות ביותר. לא בכדי האוניברסיטה העברית מדורגת במקום 67 בדירוג האוניברסיטאות הטובות בעולם, וזה בכלל לא טריוויאלי. בלי מצוינות מדעית בתחומים השונים (מדעי המחשב, רפואה, מתמטיקה, פיזיקה, הנדסה, מדעי החיים ואחרים) לא תהיה פנסיה לאף אחד במדינה הזאת ברבות הימים.

אז לפני שמשמיצים, כדאי לפחות לספר בצורה אמינה את סיפור הפנסיה של האוניברסיטה העברית.

עמנואל הנסקי

לאומי / איור: גיל ג'יבלי

תיק הפנסיה התקציבית בבנק לאומי

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי