גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרשיחא: לא רק יעד טיול מרתק, גם מיני-מעצמה קולינרית

הכפר הפסטורלי תרשיחא הוא לא רק יעד לטיול גלילי מרתק. בשנים האחרונות הפך גם למיני-מעצמה קולינרית

מראה כללי של הכפר / צילום: יותם יעקבסון
מראה כללי של הכפר / צילום: יותם יעקבסון

ממרומי הגבעה שבראשה נמצא קבר השיח' שיחא ג'מאל א-דין אל-איובי נשקף הנוף לכל עבר. רואים מכאן את הים, מהכרמל ועד ראש הנקרה בואך סולם צור, את קו הגבול עם לבנון ומעבר לו, את החרמון ואת פסגות הגליל העליון: מירון, אדיר, חירם והלאה עד בקעת פקיעין והר חרשים. מקור שמו של הכפר לא לחלוטין ברור. יש הסבורים ששמו נגזר מהמילים "טור" (הר בערבית) ו"שיחא" (לענה שיחנית בערבית, המוכרת כיום כשיבא).

גרסה אחרת מתייחסת לשיח' הקבור כאן, שנחפז להילחם באבירים הצלבנים משאטו דה רואה, כיום מעיליא. כה מיהר לקרב, עד שכמעט עף.

בשנים האחרונות התפרסם הכפר תרשיחא כמיני-מעצמה קולינרית גלילית. מסעדת כמון, שהחלה את דרכה כחומוסייה, צמחה לפיצרייה והפכה לפאב (רחוב מעלה המסגד 32, טל' 04-9976537). המחפשים לחזור אל המקור ולהתענג על חומוס ושאר מאכלים מזרחיים ימצאו את מבוקשם בחומוס עאטף (רחוב מעל השוק, טל' 04-9971713) או בחומוס אל-חיאט (מעל רחבת השוק, טל' 077-9100141). מאפיית שאהין (The Good Bread Bakery) היא מקום קטן וקסום המתמחה בלחמי מחמצת (רחוב האומנים 1, טל' 052-3707068). אפילו בר יש: על גג בניין הסארייה שחולש על הכיכר המרכזית של הכפר, הוקם לאחרונה הבר Meaky's Top View Bar (טל' 054-5202332)

בממתקי אבו ג'ימי הוותיקה יש מיני תופינים לבנוניים; בקלאוות, קדאיף פיסטוק, כנאפה ועוד. יש אפילו כנאפה טבעונית ובקלאוות ללא גלוטן (רחוב השוק 8, טל' 04-9974552). ויש גם קונדיטוריה חדשה ומתוקה בשם סוויט קאפ (רחוב הכנסיות 12, טל' 04-6215648).

גם הסניף הראשון של גלידת בוזה - פשוט גלידה (בוזה = גלידה בערבית) המפורסמת נמצא בתרשיחא (רחוב השוק 1, טל' 04-8738984). הרשת הגדלה היא פרי שיתוף פעולה פורה בין תושב הכפר תרשיחא - עלאא סויטאת לתושב סאסא - אדם זיו.

בכפר יש גם כמה מסעדות: אלומה - ביסטרו גלילי של עלאא סויטאת (רחוב האלון 17, טל' 04-9574477) ומסעדת אל אמיר (רחוב השוק 3, טלפון: 04-9979059) ואפילו סושייה (מעלה המסגד 2, טל' 072-3713217). צריך להביא בחשבון שרוב המקומות סגורים ביום א'.

תולדותיו של הכפר תרשיחא סבוכים ומורכבים. במאה ה-18 ערך שליט הגליל הדרוזי, דאהר אל-עומאר, חילופי אוכלוסין. במקום תושבי תרשיחא המוסלמים יישב נוצרים מלבנון. בהדרגה צמח היישוב כעיירה אזורית וכיישוב על אם הדרך בין עכו לצפת. לא בכדי הקים כאן השיח' הסופי אל-ישרוטי מטוניס, מייסד המסדר השזאלי בעכו, בית מידות למגורים כאן ולא בכדי בסמוך אליו הקים עבדאללה פחה, שליט עכו בראשית המאה ה-19, מסגד נאה כהקדש למען אמו.

הכפר נודע בתעשיית הטבק המשגשגת שלו והיה בו רובע שלם של חרשי ברזל ויצרני סכינים איכותיות שנמכרו בכל האזור. על-פי תוכנית החלוקה, נועד הכפר להימצא בשטח המדינה המוסלמית, אבל לאחר קרבות קשים במסגרת "מבצע חירם" נכבש במלחמת העצמאות. בשנת 1963 אוחד עם מעלות תחת מועצה מקומית אחת.

אפשר, כמובן, לטייל בכפר באופן עצמאי ואפשר לטייל בו גם בסיורים מאורגנים שאליהם יכול הציבור הרחב להירשם.

נורית פורן (www.nuritporan.co.il) החלה לאחרונה לערוך בכפר סיורים בדגש קולינרי. בסיור איתה מכירים את הדמויות ואת הסיפורים שמאחורי המאכלים וכמובן שלא מוותרים על טעימות. עוד מדריך שזה שנים עורך סיורים בגליל המערבי בכלל ובכפר הזה בפרט (לקבוצות סגורות ולבודדים, בהרשמה מראש) הוא מורה הדרך, שדרן הרדיו ומחבר ספרי הטיולים אמנון גופר (לקבוצות סגורות ולבודדים, בהרשמה מראש, www.gofer.co.il). גופר הוא מוותיקי המדריכים בגליל המערבי; מכיר את האזור כאת כף ידו ומקורב לרבים מתושבי האזור.

גופר שולט בפרטים ההיסטוריים ובהשתלשלות האירועים ומלהטט בהם באופן ששב ושובר את המציאות המוכרת לכאורה אצל המאזין. התוצאה היא חוויה עתירה בידע ובועטת, כזו שלוקחים איתה עוד זמן רב הלאה. בסיור שומעים על ג'ריס ג'ריס, מי שהיה ראש מועצת פסוטה בשנים 2001-2003, על ניוד אוכלוסיות בין ישראל ללבנון ובכלל, על התרחשויות פחות מדוברות משני עברי הגבול.

מבקרים באנדרטה פרטית, מטופחת להפליא, שהקים בדואי תושב הכפר בחצר ביתו לזכרו של יצחק רבין, מבינים מעט את הבעיות הניצבות בפני השלטון המקומי בכפרים הערביים, שומעים על מעמד האישה בכפרים ומזילים דמעה לשמע סיפורה של פאטמה הווארי.

הווארי הייתה בת הכפר, שבעקבות הפגזה קשה על ביתה במבצע חירם (1948) נהרגה כל משפחתה והיא עצמה נותרה משותקת בפלג גופה התחתון. פאטמה נודעה ביופייה הרב, אך בעקבות האסון אירוסיה בוטלו. לימים הפכה להיות סמל לערביי הגליל: שלמים למראית עין, אך מרוסקים מבפנים. יתומים מאב ומאם וחסרי בית אמיתי. לימים, מצא אותה טייס צה"ל שהטיל את הפצצה כדי להתנצל בפניה. מי היה הטייס ומה ענתה לו פאטמה - תשמעו בסיור.

דרך הפריזמה הזו הופכת תרשיחא הקטנה והפסטורלית למיקרוקוסמוס של מדינת ישראל או אפילו של המזרח התיכון כולו.

פיקאסו בביקיני

בדרך לים עוצרים לראות אמנות: "מוזיאון על חוף הים", תערוכת חוצות לכל המשפחה, במסלול המשלב אמנות, נופש וים, בלוויית הסברים קצרים ופעילות לילדים. הפרויקט הייחודי מנגיש לציבור הרחב מיצירותיהם של אמנים מפורסמים כמו פיקאסו, רנואר, מאטיס, גוטמן, רובין ועוד. את הפרויקט ייזמה עיריית תל-אביב-יפו בשיתוף מוזיאון תל-אביב לאמנות. על טיילת חוף טרומפלדור (דרומית לחוף בוגררשוב), עד 26.6

עוד כתבות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ: מקווים שנגיע לעסקה עם איראן. אם לא נשיג עסקה - נראה מה יקרה

הנשיא אמר כי נתן דד-ליין לאיראן: "רק הם יודעים אותו" • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"