גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בודפשט: "אי-אפשר לפתח עיר בכסף של משקיעים זרים"

"כשנכסי עיר נמכרים לזרים, את המחיר משלמים התושבים" ■ מתיוס אסטבן, אדריכל רובע 6 בבודפשט הצמוד למרכז העיר ומושך אליו משקיעים, מדבר על העיר

מתיוס אסטבן / צילום: מירב מורן
מתיוס אסטבן / צילום: מירב מורן

שיחת העיר בבודפשט היא המשפט של סגן ראש רובע 6, העומד לדין באשמת מעילה בהיקף של 10 מיליון אירו בכספי העירייה, באמצעות העברת הכנסותיה מגביית דמי חניה לגורם שלישי.

האיש, גיאורגי פרוסט, הצליח לחמוק בינתיים מאישום כבד אחר: מכירה של נכסי נדל"ן בבעלות העיר למשקיעים זרים בשווי נמוך מדי. אנשיו של פרוסט מנמקים את המהלכים בשאיפה לעודד פיתוח של מבנים אייקוניים העומדים בהזנחתם, בהיעדר כסף ציבורי לשיפוצם.

מנגד, טוענים התובעים, כי הנכסים נקנים בתמורה הנמוכה באופן קיצוני מערכם האמיתי, וכי העיר מוכרת את עצמה לטייקונים זרים. הם רומזים, כצפוי, לכספים בלתי-חוקיים שעוברים מיד ליד מתחת לשולחן בעסקאות נדל"ן אלה.

ובאמת, גם עין בלתי מזוינת תבחין בפאר העירוני שמחכה לגואל בבודפשט, שקפיצת ההתפתחות שלה היתה בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה העשרים, אז נחשבה לעיר הצומחת ביותר בעולם אחרי שיקגו. היא גם מזכירה את שיקגו בבנייני האר-נובו היפיפיים שבה.

העיר לתושבים

"כשנכסי עיר נמכרים לזרים, את המחיר משלמים התושבים", אומר מתיוס אסטבן, אדריכל רובע 6. "עיר צריכה לשרת את תושביה. לכן יש להשתמש בהתעוררות נדל"נית כדי שתועיל להם, ולנהל אותה לפי צרכי הציבור הכללי בהווה ובעתיד. אי-אפשר לפתח עיר על ידי אנשים שקונים נכסים כדי לעשות 'סיבוב'".

הבעיה עם הפאבים

"רובע 6 הצמוד למרכז העיר התיירותי הוא החלק שההתחדשות העירונית מתחילה להתעורר בו עכשיו. בעבר הוא ריכז אליו, גם בזכות מחירי נדל"ן נמוכים במיוחד, את המועדונים והברים, ועד היום הוא מושך אליו צעירים מכל אירופה לבילויי סוף שבוע. פה הוקם פאב החורבה הראשון ביבשת, שנהפך למודל שהועתק בערים אחרות".

"כשמו כן הוא: פאב הממוקם בקומת הקרקע של בנייני מגורים נטושים, או נטושים למחצה. בהתחלה, שהייתה לפני יותר מעשור, בודפשט עודדה אותם. בהיעדר שימוש אחר, כל דבר עדיף משום דבר. הבעיה שהפאבים רוצים להישאר גם היום 'חורבות', ואנחנו רוצים שבניינים ישופצו ויהפכו למקומות נעימים ומתאימים לחיי שגרה. ריבוי פאבים ומועדונים הוא לא האידיאל לשכונת מגורים עירונית רגילה".

הטבות מיסוי לפרבור

"מערכת המס נותנת העדפה ברורה לבנייה חדשה: מס קנייה שנגבה על דירה במבנה משופץ הוא 27%, לעומת 5% במבנה חדש, אבל זה לא עוצר את הדור הצעיר, שמחפש מגורים בעיר וסולד מתלות במכונית, מלחזור העירה מהפרברים".

האוכלוסיה מצטמצמת

"רוב בנייני המגורים בבודפשט בנויים כבלוק המקיף חצר סגורה שסביבה כמה עשרות דירות בקומות, שמרפסות מחברות ביניהן. בתקופה הקומוניסטית הדירות היו בבעלות ציבורית ובמקרים רבים סבלו מתחזוקה ירודה, ועם ההתפרקות בסוף המאה ה-20 נמכרו במחיר נמוך לדיירים. מי שהיה לו די כסף, עבר לגור בשכונות חדשות שנבנו מחוץ לעיר, ובתוך העיר נשארה האוכלוסייה החלשה, שאף הלכה והצטמצמה בעשרים השנה החולפות, ורק לאחרונה גדלה".

אין כסף לשיפוץ

"ברובע 6 רשומים בין 35 ל-38 אלף תושבים, ויש בו בין 20 ל-25 אלף דירות, ולא כולן מאוכלסות, וחלקן משמשות כמשרדים. כמעט כל המבנים זקוקים לשיפוץ ולחידוש תשתיות, אבל רק לשליש יש יכולת לעמוד בהוצאות הכרוכות בכך. לעירייה אין סמכות לחייב שיפוץ, אלא במקרה של סכנה לציבור. לפיכך, ועדי בתים מציעים למכירה את זכויות תוספת בנייה על המבנה הקיים, בתמורה לשיפוץ חזית הבניין והדירות שתחתיו".

"הרבה זרים מתעניינים בזכויות כאלה, באים לכאן סינים וישראלים וגם הונגרים שלא חיים פה, קונים את הדירות למטרת השכרה. טמונה בכך סכנה, כי תהליך כזה יכול להוסיף לרובע דירות רבות, שיתאכלסו בדיירים זמניים שהדירות לא בבעלותם, ושוב נהיה בבעיה דומה של הזדקנות בניינים ותשתיות בלי יכולת לטפל בהן".

טעות אורבנית

"המוזיאון הלאומי החדש מתוכנן לקום בשטח הפארק הגובל בשולי רובע 6. זו טעות. לפני שמתחילים בנייה חדשה, צריך להשתמש בקיים. האוצר של המוזיאון רוצה להשיג תהילה בינלאומית מבניין חדש שיתוכנן על ידי משרד אדריכלים מפואר, והוא צודק בטענה שמוזיאון צריך שטחים גדולים. אבל בבודפשט עומדים כבר מבנים עצומים שיכולים להכיל תערוכות, הם נמצאים בתוך העיר, ברחובות הבנויים, במקומות שבהם כבר יש תנועה של אנשים ורוצים למשוך עוד".

"כדי להקים מבנה מונומנטלי חדש, צריך שטח פתוח, אבל בינתיים עומדים פה מבנים מונומנטליים מוזנחים, בטענה שאין כסף לשפץ אותם. זו טעות אורבנית, עוד לפני אפילו שמביאים בחשבון את העובדה שהבנייה תיעשה על שטח ירוק. זו חשיבה לטווח קצר".

שלד של תחבורה ציבורית

"לבודפשט יש שלד טוב של מערכת תחבורה המונית: אוטובוסים חשמליים, מסילות רכבת תחתית ורכבות קלות. בתקופת השלטון הקומוניסטי התחבורה תוחזקה בכספי ציבור ביד נדיבה ככל שהמדינה יכלה לאפשר לעצמה. אולם ב-25 השנים האחרונות, אחרי שהתפשט בהונגריה השימוש במכונית פרטית, התחבורה הציבורית הוזנחה. כיום מוחזרים תקציבים לתחבורה ההמונית, וכך למשל מוחלף בהדרגה צי האוטובוסים".

ותודה לחברת הדלק

"במקביל לשיפור בתחבורה הציבורית נפרשה בעיר רשת השכרת אופניים ציבורית, הממומנת על ידי חברת הדלק הלאומית, מה שמוסיף לדימוי המעודכן של העיר, והוא זול בהרבה מהשקעה הנדרשת לשיפוץ המסילות או טיפול בתחנות התחתית המיושנות ותחנת הרכבת הגדולה".

אוהבים לחנות ברחוב

"הצמצום בשימוש ברכב פרטי כבר יקרה מעצמו. בעבר נבנו חניונים תת קרקעיים, שעומדים היום ריקים, כי אנשים עדיין מעדיפים לחנות ברחוב. חניונים חדשים לא ייבנו פה, כי חניונים רק גורמים לעוד מכוניות להגיע, ולעוד פקקים. תקן הבנייה בבודפשט עדיין מכתיב חניה לכל דירה, אבל במשרדים שנמצאים במרחק עד חצי קילומטר מתחנת רכבת, לא מקצים חניות".

עיר בילויים

"בודפשט היא עיר בילויים לבני הדור הצעיר באירופה, שרגילים לשכור דירה ולא חדר במלון. השוק הפורח גרם לכך שבעיר התפתחו עסקים שזו התמחותם: מתקשרים עם המזמינים באתר, דואגים לקבלת פנים ומסירת מפתחות, ומפעילים צוותי ניקיון".

"בעל הנכס מקבל את חלקו - והם את חלקם. בבודפשט העירייה מוכנה לקבל את השימוש, בתנאי שמדווחים עליו לרשויות. כיום אין הבדל בין המסים השוטפים שמשלמים עבור דירת מגורים לבין מסים שמשלמים תמורת דירה המושכרת כמלון".

לשים גבולות לאיר בי אן בי

"בשוק הדיור בבודפשט היום, הרבה יותר משתלם להשכיר דירה לתיירים על בסיס יומי מאשר להשכיר אותה לשוכר קבוע. בקרב מקבלי החלטות כבר דנים בדרכים למתן את התופעה. איר בי אנד בי יכול לתרום לפיתוח, אבל צריך לשים לו גבולות רגולטוריים".

דייר זה לא תייר

"אם משקיע קונה כמה דירות בבניין במטרה להשכיר אותן, זה פוגע בדיירים האחרים. דברים שחשובים לתושב, לא חשובים לתייר ולהיפך. ואם יש יותר ויותר דירות כאלה באותו בניין, הדיירים הקבועים הופכים למיעוט, וסובלים".

 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"