גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זינוק בשווי עסקאות החסות: דרושה קבוצת כדורגל עם פוטנציאל

מועדוני הכדורגל הגדולים תופסים תאוצה במדיה החברתית ■ יותר ויותר מותגים מעוניינים לתת חסות לקבוצות, אך גם באים בדרישות ותולים חלק מהמימון במקום בליגה שאליו תגיע הקבוצה

דייגו קוסטה / צילום: רויטרס
דייגו קוסטה / צילום: רויטרס

כשלסטר סיטי זכתה במפתיע באליפות הליגה הלאומית בחודש שעבר, היו יחד עמה עוד הרבה זוכים לא-צפויים, ובהם המאמן קלאודיו ראניירי, שהג'וב הקודם שלו הסתיים כשנבחרת יוון הפסידה ליריבתה הנחותה מאיי פארו, וג'יימי ורדי, השוער שובר השיאים, שעבר מהליגה השנייה רק ב-2012.

גם לשותפות התאגידיות הייתה סיבה טובה לחגוג: יצרנית התלבושות וציוד הספורט פומה, ונותנת החסות לחולצות של לסטר King Power. קרוב לוודאי ששתיהן חתמו על עסקות זכויות במחיר מציאה עם המועדון רק כדי למצוא את עצמן נישאות על גל מדהים של כיסוי תקשורתי לאחר שדגי הרקק כבשו את האליפות.

המזל הטוב האיר להן פנים באופן לא צפוי בדיוק כאשר עולות עסקאות התלבושות ועסקאות החסות על החולצות נמצאות במגמה של עלייה מהירה, הודות לגידול האדיר בקהל משחקי הליגה הלאומית ומשחקי כדורגל אחרים.

מנצ'סטר יונייטד השיקה את המגמה כשעברה מציוד של נייקי לציוד של אדידס ב-2013, בעסקה ששוויה השנתי מוערך ב-75 מיליון ליש"ט. ברצלונה הלכה רחוק יותר. באמצעות הארכת עסקת האספקה שלה עם נייקי בחודש שעבר, הכפילה הקבוצה את הכנסתה השנתית מציוד ליותר מ-150 מיליון ליש"ט בשנה.

קבוצות אחרות מיהרו להדביק את השתיים. צ'לסי שילמה קנס כדי לשים קץ לעסקה שלה עם אדידס שש שנים לפני המועד, כדי שיהיה ביכולתה להשיג יותר כסף בעסקאות אחרות. בחודש שעבר הגיעה צ'לסי להסכם עם נייקי על חוזה בשווי הגבוה ביותר מפי שניים מהחוזה עם אדידס.

"אני חושב שעסקאות החסות על חולצות נחתמו במחיר נמוך מדי במשך זמן רב", אומר קרסטן טוד, מנהל אסטרטגיה ראשי ב-Synergy Sponsorship. "אבל בשלוש השנים האחרונות השווי של העסקאות האלה טיפס במהירות".

זן מפרסמים חדש

עלויות עסקות ציוד נמצאות במגמת עלייה כי מספר הצופים נמצא במגמת נסיקה, ועוצמתם של מועדוני הכדורגל במדיה החברתית הולכת וגוברת. מספר העוקבים הכולל בטוויטר של 32 הקבוצות המובילות באירופה מתקרב ל-600 מיליון, לדברי חברת KPMG, בעוד שמספר העוקבים הכולל של נייקי, אדידס ופומה, שלוש יצרניות בגדי הספורט המובילות, אינו עולה על 67 מיליון.

מותגים כמו אנדר ארמור וניו באלאנס, הקוראים תגר על שלוש הגדולות, תורמים גם הם להחרפת התחרות על עסקאות הציוד, מכיוון שהם משתמשים בחסות כדורגל כאמצעי לבניית קשרים עם קמעונאיות חדשות ולהרחבת רשתות ההפצה שלהם.

עסקאות ענק לאספקת ציוד ממשיכות להיות נחלתם של קומץ מועדונים שנהנים מיוקרה בינלאומית. העסקה של ארסנל עם פומה, ששוויה 40-50 מיליון ליש"ט בשנה, גבוהה ביותר מ-100% מהעסקה של יריבתה הצפון לונדונית, טוטנהאם, אף שארסנל הגיעה למקום השני וטוטנהאם למקום השלישי באליפות.

למרות העובדה שמנצ'סטר יונייטד וריאל מדריד יכולות לדרוש סכומים גבוהים הודות לבסיס האוהדים העולמי שלהן, יכולה גם קבוצה טיפוסית בחלק התחתון של הטבלה בליגה הלאומית להעניק את זכויות ייצור החולצה שלה בחינם, ופשוט לקחת לעצמה נתח מתקבולי מכירת החולצות לאוהדים. אך כל הקבוצות מפיקות תועלת מהצמיחה הרחבה בחסות, כגון מיתוג של חלקה האמצעי של חזית החולצה, מכיוון שזן חדש של מפרסמים מבקש להבטיח לעצמו נכסים משובחים בספורט הנצפה ביותר בעולם.

סך דמי חסות על החולצות שהרוויחו מועדוני כדורגל בשש הליגות המובילות באירופה זינק מאז 2010 ביותר מ-100% - ל-830 מיליון אירו, על פי נתוני חברת ייעוץ הספורט Repucon. בשנתיים האחרונות בלבד נסקו ההכנסות ב-45%.

הליגה הלאומית בבריטניה זכתה בנתח הגדול ביותר מכל זה - הוא שווה בערך לכל הנתחים של הבונדסליגה בגרמניה, לה ליגה בספרד וסרייה א' באיטליה גם יחד. הכנסה מסחרית מוגדלת זו, בשילוב עם העלייה המהירה במחירי זכויות הטלוויזיה, אפשרה למועדוני כדורגל בריטיים רבים לעבור לרווח, ומושכת משקיעים מרחבי העולם, בעיקר מארה"ב.

הספונסר דורש הישגים על המגרש

בכירים בענף העוסקים בניהול זכויות אומרים כי כוח המשיכה של הכדורגל כספורט צפייה בזמן אמת, עם בסיס אוהדים עולמי רחב ונאמן, מעניק לכדורגל מעמד מיוחד בתחום השיווק הבינלאומי.

"אם תסתכל על עולם הפרסום, הקהלים הופכים ליותר מפוצלים ומגוונים, ולכן קשה יותר ויותר להגיע לקהל מסיבי", אומר כריסטופר סטרת'ווייט, מנכ"ל Chime Communications, שלקוחותיה כוללים את לה ליגה. "הכדורגל מושך יותר עיניים מכל דבר אחר אי-פעם".

הגלובליזציה של האוהדים משתקפת גם במוזרות הגוברת של העסקאות המסחריות. כך, למנצ'סטר יונייטד יש כעת "שותף משקאות ספורט אינדונזי רשמי", ולאחרונה היא השתתפה בקידום סרטים של גיבורי-על, בהם אקס-מן ודדפול, במסגרת שותפות עם אולפני פוקס המאה ה-20.

יותר מ-80% מסך הכנסות החסות של מועדוני הספורט בליגה הלאומית מגיע כעת מחברות זרות, לדברי חברת הייעוץ Repucom, ולעתים קרובות מגיע הכסף ממותגים שיש להם נוכחות מזערית או שאין להם כל נוכחות בבריטניה. מי שמוכן לשלם הכי הרבה, לדברי טוד, הן חברות שמתייחסות לחולצה "כמו ללוח מודעות" ולחסות כמו ל"קידום מודעות-מותג עולמית".

כך, אף שנותן החסות העיקרי של ליברפול, סטנדרד צ'רטרד, הוא בנק שמנייתו נסחרת בבריטניה, אין לבנק הזה אף סניף במדינה, בעוד ש-King Power היא רשת קמעונית שפועלת מתאילנד - חלק מאימפריית העסקים של ויצ'אי סריואדהאנהפראבה, הבעלים החלקי של לסטר סיטי. בעונה הבאה יתנוססו אותיות סיניות על חולצותיהם של שחקנים משישה מועדונים לפחות.

במקביל לגידול בהכנסות מחסות, כך עולות גם הציפיות. הסכום שתשלם אדידס למנצ'סטר יונייטד יתכווץ ב-30% אם לא תצליח הקבוצה להגיע לליגת האלופות במשך יותר משנתיים רצופות, והסדר זה יוצר דד-ליין קצר למנהל החדש, ז'וזה מוריניו.

אנליסטים אומרים כי סעיפי הישגים כאלה הופכים לשכיחים יותר. "המותגים שעמם אנו עובדים נהיים הרבה יותר תובעניים בעסקאות החסות שלהם", אומר גלן לובט, מנהל אסטרטגיה ראשי ב-Repucom. "המותגים הם האחראים לכך - בייחוד כשהם מוציאים המון כסף - דורשים תמורה ורוצים לדעת מה תהיה התשואה".

NBA פותחת את הדלת בארה"ב

תחומי ספורט אמריקאיים כגון בייסבול ופוטבול כבר מוצפים במיליארדי דולרים של כספי פרסום, אך הצגת פרסומות על מדי השחקנים הייתה אסורה - לפחות עד לאחרונה.

עסקאות עם ספקיות ציוד התבצעו על בסיס של כל הליגה, אך התקבולים חולקו בין הקבוצות הספציפיות, ממש כפי שנעשה עם הכנסות מזכויות שידור. על חולצות הקבוצה התנוסס תמיד רק לוגו תאגידי אחד - של יצרן החולצה.

אך לאחרונה נוצר סדק למסחור במחסום הזה, שנחשב לאיתן. בחודש אפריל הצביעה התאחדות הכדורסל הלאומית בעד מתן היתר לקבוצות החברות בה למכור חסות חולצה, וקבוצת פילדלפיה 76' כבר חתמה על עסקת השותפות הראשונה עם אתר מכירת הכרטיסים המקוונת StubHub.

הקבוצה נמצאת בבעלות אנשי הפרייבט אקוויטי והמיליארדרים ג'וש האריס ודיוויד בליצר, שרכשו אשתקד אחזקה בקבוצת הכדורגל הבריטית קריסטל פאלאס, השייכת לליגה הלאומית.

בריתות צולבות כאלה בעולם הספורט הופכות לנפוצות יותר, מכיוון שבעלי קבוצות מעוניינים בעסקאות פרסום מתוחכמות יותר עם מותגים עולמיים. עסקת החסות של קריסטל פאלאס עם אתר ההימורים המקוונים Mansion סוכמה עוד לפני מכירת הקבוצה.

ברגע שתקנות ה-NBA ייכנסו לתוקף, תהיה לכל הקבוצות אותה הזדמנות - הן יוכלו למכור שטח פרסום של 2.5 אינץ' רבועים על החולצה שלהן החל בעונת 2017-2018. בתקופה זו תעביר הליגה את עסקת אספקת המדים שלה מאדידס לנייקי.

כשקומישינר ה-NBA, אדם סילבר, הכריז על העסקה, הוא ציין כי הליגה מנסה מאז ומתמיד למצוא דרכים "לשמור על התחרותיות בשוק העולמי", וכי חסויות על החולצות יתרמו ל"פיתוח מעורבות עמוקה יותר עם שותפים".

עסקות החסויות של הלבוש

לחסות יש חוקים משלה

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ