גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המוסדיים עשויים להגדיל החשיפה לבנקים בכ-10 מיליארד ש'

המפקחת על הבנקים הודיעה בשבוע שעבר כי תאפשר למוסדיים להגדיל את החזקותיהם במניות הבנקים עד ל-7.5% במקום 5% כיום ■ האם מניות הבנקים ימשיכו לזנק בעקבות המהלך? ■ מדריך תעודות סל

החלטת המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, לאפשר לגופים המוסדיים להגדיל את החזקותיהם בבנקים מ-5% ל-7.5% עשויה להגדיל את חשיפת המוסדיים לבנקים במעל ל-10 מיליארד שקל.

ביום ה' האחרון, כשעתיים לפני סיום המסחר, פרסמה בר הודעה דרמטית לפיה תאפשר למוסדיים להגדיל חשיפה לכל בנק מ-5% ממניותיו ל-7.5%, בכפוף לקבלת היתר מנגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג. בעקבות ההודעה של בר זינקו מניות הבנקים ב-2.5% עד 6%. גם היום הובילו מניות הבנקים את העליות בבורסה ובסך הכל הוסיף מדד הבנקים כ-4% לשוויו ביומיים האחרונים. עם זאת, במהלך השנה האחרונה הוא איבד כ-7.5%.

לפי הערכות, מרבית המוסדיים הגדולים מחזיקים כיום במניות הבנקים בהיקף שקרוב למגבלה של ה-5%. מדובר בחמש קבוצות הביטוח הגדולות (מגדל, כלל ביטוח, הראל, מנורה-מבטחים והפניקס המחזיקה גם בבית ההשקעות אקסלנס), וכן בבתי ההשקעות פסגות, מיטב-דש, אלטשולר-שחם ובקרנות הפנסיה עמיתים. בהנחה שכל אותם תשעה גופים יגדילו את החזקותיהם בכל בנק ב-2.5%, הרי שמדובר בהגדלת חשיפה של מעל ל-15 מיליארד שקל (כיום שווי השוק המצרפי של הבנקים עומד על 70 מיליארד שקל).

אלא שבפועל לא כל המוסדיים נמצאים היום בחשיפה המקסימלית לכל הבנקים. כמו כן, ישנם מוסדיים שכבר כעת יש בידיהם אישור זמני להגדיל את ההחזקות בחלק מהבנקים ל-6.8%. כיום מתפרסמים נתונים מלאים רק לגבי החזקות המוסדיים בבנקים ללא גרעין שליטה - לאומי ודיסקונט. מנתונים אלה, הנכונים לסוף מארס, עולה כי ישנם 7 גופים הקרובים להחזקה המקסימלית בשני הבנקים הללו. אם אותם גופים יגדילו את החזקתם עד לרף החדש, הרי שהם יזרימו ביקושים של 3.7 מיליארד שקל בלאומי ו-1.1 מיליארד שקל בדיסקונט.

בשורה התחתונה, לפי הערכות ההוראה החדשה של המפקחת עשויה להגדיל את החזקות המוסדיים בכל הבנקים בכ-10 מיליארד שקל. בנוסף, למרות התגובה החיובית בשווקים בשני ימי המסחר האחרונים, בשוק מעריכים כי בטווח הארוך ההקלה של הפיקוח לא תביא לשינוי דרמטי בתמחור מניות הבנקים, הנסחרים כיום לפי מכפיל הון של 0.7.

"שינויים טכניים לא משפיעים על שווי של מניות", אמר היום ל"גלובס" אלון גלזר, מנהל המחקר של לידר. "אם המוסדיים היו מאמינים שמניות הבנקים זולות, הם כבר היו מוצאים דרך להגדיל חשיפה אליהן בין אם באמצעות מנהלי תיקים או שימוש באופציות".

גלזר גם מזכיר כי בעקבות הרפורמה הצפויה במדדי הבורסה, אמור משקלן של מניות הבנקים במדדים לרדת, וכתוצאה מכך יפחת משקלן גם בתעודות הסל, מה שעשוי ליצור השפעה טכנית נגדית, שתקזז את האפקט החיובי של ההקלה של בר. "ההחלטה של המפקחת על הבנקים היא בשורה טובה, אבל היא לא זו שתשנה את שווי הבנקים", מסכם גלזר.

בשורה לבעלי השליטה בבנקים

מי שהחלטתה של בר מהווה עבורם בשורה חיובית במיוחד, הם בעלי השליטה בבנקים, שחלקם (אם לא כולם) עשויים להיפטר מהחזקותיהם. צדיק בינו בבינלאומי וקבוצת ורטהיים-עופר במזרחי טפחות שעשויים להיפרד מהבנקים בעקבות המלצות ועדת הריכוזיות; שרי אריסון שבוחנת הכנסת משקיע או מכירת החזקות בבנק הפועלים; וגם מדינת ישראל, קבוצת עזריאלי ואוצר התיישבות היהודים שעשויים כל אחד מסיבותיו למכור את החזקותיהם בבנק לאומי. כעת נוצרה עוד קבוצה משמעותית שיכולה לקנות מהם את הסחורה מבלי ללחוץ את מחיר המניה יותר מדי כלפי מטה.

נזכיר כי מגבלת ה-5% נקבעה לפני 14 שנים במסגרת ועדת מראני שקבעה כללים להחזקה וניהול של בנק ללא גרעין שליטה (בעקבות ההחלטה להפריט אז את בנק לאומי). הוועדה קבעה כי החזקה של יותר מ-5% ממניות בנק תחייב קבלת היתר שליטה מבנק ישראל. בהמשך, במסגרת ועדת בכר, נקבע כי תתבצע הפרדה בשליטה בין בנקים וחברות ביטוח, מה שסגר סופית עבור המוסדיים את האפשרות להחזיק יותר מ-5% ממניות הבנקים.

אלא שמאז שוק ההון השתנה: במסגרת רפורמת בכר, עברו החסכונות הפנסיונים וקרנות הנאמנות לניהולם של הגופים המוסדיים, המנהלים כיום מאות מיליארדי שקלים מכספי הציבור. בנוסף, התבצעו מספר מיזוגים ורכישות בשוק ההון, בעיקר בענף תעודות הסל, שצמצמו את המספר השחקנים בשוק.

התוצאה היא שנוצרו בשוק ההון מספר גופים גדולים מאד המנהלים מעל ל-100 מיליארד שקל כל אחד. עם היקף נכסים כה גדול, אותם גופים הגיעו בקלות לתקרת החשיפה האפשרית עבורם במניות הבנקים, זאת בעוד היקף הנכסים שהם מנהלים רק ממשיך לצמוח. כבר לפני כשלוש שנים, פנו המוסדיים למפקח על הבנקים דאז דודו זקן, וביקשו ממנו, שיגדיל את ההחזקה המותרת למוסדיים, אך הוא סירב. בבנק ישראל האמינו כי הסוגיה הזו היא רק סימפטום לבעיה האמיתית, והיא הריכוזיות הגבוהה בשוק ההון, ושהגדלת ההחזקות לא תפתור זאת.

לאור התגברות הבעיה, בבנק ישראל וברשות ניירות ערך ניסו למצוא פתרון. לפני כשנתיים הוחלט על מתן אפשרות לחברות תעודות הסל להנפיק תעודת סל "שקופה" על מדד הבנקים, בה ההחזקות במניות הבנקים יירשמו על שם מחזיק התעודה, ולא על שם חברת תעודות הסל כפי שנהוג היום, מה שאמור לאפשר למוסדיים המנהלים תעודות סל להגדיל חשיפה למניות הבנקים. אלא שבפועל תעודות אלה לא נכנסו לשוק בשל סוגיות תפעוליות עד היום.

לדברי גורמים בענף, אמנם סוגיות אלה צפויות להיפתר בזמן הקרוב, אך גם אז הן לא יפתרו את הבעיה, שכן מנהלי התעודות יגיעו מהר מאוד לחשיפה המקסימלית כתוצאה ממעבר מהתכסות בתעודות באמצעות נגזרים כפי שהם עושים כיום (התכסות יקרה עבורם) להתכסות ישירה באמצעות רכישת המניות. על כן נראה שהפתרון הפשוט והמהיר הוא החלטת בר להגדיל את החשיפה של המוסדיים.

האם בשלב הבא הבנקים יחזרו לסחור בבורסה?

המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, נחשבת למקורבת למפקח הקודם, דודו זקן, שהיה מצוי איתה בקשרים טובים עוד בימיהם המשותפים בבנק ישראל. בינתיים, למרות היחסים הטובים, בר מגלה בלא מעט נושאים גישה הפוכה לזו של זקן.

בעשרת החודשים שהיא בתפקיד היא כבר הספיקה ליישם חלק מהעמדות השונות הללו: היא תמכה בהפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים בעוד זקן התנגד לכך; הסכימה להקלות משמעותיות לבנקים חדשים ולאגודות אשראי, כשזקן התעקש כי גם לאגודות אשראי יינתנו דרישות הון מהותיות; וריככה חלק מהאיסורים שקבע זקן בנושא חלוקת מתנות ללקוחות חדשים. כעת, לאחר שבבנק ישראל התנגדו בשנים האחרונות לאפשר למוסדיים להגדיל את החזקותיהם בבנקים למרות ניסיונות שכנוע חוזרים ונשנים, בר נענתה לבקשה.

לאור הגישה הגמישה יותר שמגלה בר, עולה השאלה האם בשלב הבא היא גם תאפשר לבנקים לחזור לסחור בבורסה, 33 שנים לאחר משבר ויסות מניות הבנקים. בשנים האחרונות נעשו ניסיונות מצד הבורסה ורשות ני"ע לשכנע את בנק ישראל לאפשר לבנקים לחזור לבורסה, בעיקר כעושי שוק במניות ובאג"ח קונצרניות, לאור המצוקה בה נמצאת הבורסה הסובלת מירידה במחזורי מסחר ובמספר החברות הנסחרות בה.

"כשמוציאים סקטור כמו הבנקים מהבורסה, מוציאים למעשה 50% מהשוק הפיננסי", אמר בעבר גורם בנקאי. אלא שבעוד הגדלת החזקות המוסדיים היא סוגיה פשוטה וטכנית יחסית, השבת הבנקים אל הבורסה היא סוגיה הרבה יותר בעייתית. אמנם שיטת המסחר השתנתה, ובבנקים לא מתכוונים לעסוק במסחר תוך יומי אלא בעשיית שוק או בהשקעות לטווח ארוך, אך משבר ויסות המניות הותיר במשק, ובמיוחד בבנק ישראל, צלקות. בר, כאמור, מוכיחה בינתיים שהיא לא נרתעת מלהוביל שינויים המנוגדים לתפיסות המסורתיות של הבנק המרכזי, השאלה היא אם תהיה מוכנה לגעת גם בנושא כה רגיש.

החזקות המוסדיים בבנקים ללא גרעין שליטה

עוד כתבות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00