גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיגעון המוזיקה: שתי חברות ענק השתלטו על הפסטיבלים הבולטים

החברות לייב ניישן ו-AEG לייב רכשו בעשור וחצי האחרונים פסטיבלים מסביב לעולם ■ בעוד האמנים מקבלים תשלום גבוה במאות אחוזים - מחירי הכרטיסים מזנקים, והפסטיבלים העצמאיים נפגעים

פסטיבל קואצ'לה 2015 / צילום: רויטרס
פסטיבל קואצ'לה 2015 / צילום: רויטרס

כשפסטיבלי המוזיקה החלו לתפוס תאוצה, היו ההתכנסויות בוודסטוק שבארה"ב, באי ווייט שבתעלת למאנש ובגלסטונברי שבבריטניה אירועי תרבות-נגד רוויים ברוח ההיפית. מאז חלפו 40 שנה, ומופעי מוזיקה מתחת לכיפת השמיים הפכו לתעשייה שמגלגלת מיליארדי דולרים ונשלטת בידי שתי חברות ענק אמריקאיות: לייב ניישן ו-AEG לייב.

במקרים רבים מדובר באותם אמנים, אך ההיבט הכלכלי השתנה. בוב דילן, The Who, ניל יאנג, האבנים המתגלגלות ופול מקרטני - כולם הופיעו בפסטיבלים של שנות ה-60 וה-70, שרבים מהם היו חינמיים. באוקטובר יופיעו כל הרוקרים המזדקנים האלה בפסטיבל קואצ'לה באינדיו, קליפורניה, ומחיר כרטיס ל-3 ימים הוא 399 דולר.

פסטיבל קואצ'לה מופק בידי Goldenvoice, אחת החטיבות של AEG לייב, שנמצאת בבעלות המיליארדר פיליפ אנשוץ. על-פי המגזין בילבורד, אשתקד נמכרו לו 198 אלף כרטיסים, והכנסות המכירה הסתכמו ב-84.3 מיליון דולר - שיא עולמי לפסטיבל.

ארבעת הפסטיבלים הבאים בעלי שיעור ההשתתפות הגבוה ביותר בארה"ב שייכים ללייב ניישן, ששווי השוק שלה עומד על 4.6 מיליארד דולר, ושבעלת המניות הגדולה ביותר שלה היא ליברטי מדיה של המיליארדר ג'ון מאלון.

פסטיבל גלסטונברי, שצפוי למשוך קהל של 175 אלף איש בסוף השבוע הבא, ממשיך להיות עצמאי ומנוהל באופן משפחתי. אך הפסטיבל הזה, הגדול ביותר בעולם מתחת לכיפת השמיים, יוצא מהכלל במובנים רבים.

ב-10 השנים האחרונות רכשו לייב ניישן ו-AEG לייב עשרות פסטיבלים ברחבי העולם, כולל Summer Sonic בטוקיו ופסטיבלי הערים רידינג ולידס בבריטניה. AEG לייב רכשה אשתקד את גרעין השליטה בפסטיבל Hangout Music באלבמה. המודל העסקי של שתי החברות הוא הפיכת אירועים בעלי מקדם סיכון גבוה, התלויים במזג האוויר, למיזמים בני-קיימא ורווחיים. שתי החברות מסוגלות להביא את האמנים הגדולים ביותר בעולם ממקומות מרוחקים, ויש להן האמצעים לספק לאלפי אנשים מזון, שירותי תשתית וביטחון במשך כמה ימים.

"לא גילינו זה עתה את תעשיית הפסטיבלים", אומר ג'ו ברכטולד, סמנכ"ל התפעול של לייב ניישן. "זה עמוד התווך של עסקי המופעים שלנו ב-10-15 השנים האחרונות".

מושכים את דור ה-Y

לדומיננטיות הגוברת של שתי החברות יש השלכות מעמיקות על האמנים, אוהבי המוזיקה ופסטיבלים מתחרים. "יש השואלים אם ההשתלטות של התאגידים על התחום היא דבר טוב או דבר רע", אומר כריס קארי מחברת המחקר Media Insight Cosulting. "התשובה היא: תלוי. במובנים מסוימים פירוש ההשתלטות הוא שאתה יותר יעיל. אתה מקבל עמדות מיקוח טובות יותר. אתה יכול לעשות עסקאות עולמיות שמביאות תועלת לאירועים קטנים".

אך הקונסולידציה יוצרת גם סיכון של דחיקת היצירתיות אל מחוץ למגזר. בתארו את השפעת לייב ניישן ו-AEG, אמר אחד האנליסטים המתמחים בתעשיית המוזיקה: "הסיכון הוא שהם קונים פסטיבלים מעניינים והופכים אותם לפחות מעניינים".

לייב ניישן ו-AEG ביצעו רבות מהוצאותיהן בארה"ב, שבה נדבקו הקהל ומקדמי המכירות בקדחת הפסטיבלים רק בתחילת שנות האלפיים, הרבה לאחר שאירועים שאורכים סוף שבוע שלם הפכו לתופעה נפוצה באירופה.

לייב ניישן אמרה כי תמשיך לתור אחר הזדמנויות רכישה, וציינה כי בארה"ב ובאירופה נותרו רק "קומץ" יעדים מעניינים, אך "אסיה ואמריקה הלטינית בשלות במיוחד ליותר, ביחס למה שכבר יש להן".

פול ריד, מנכ"ל איגוד הפסטיבלים העצמאיים בבריטניה (AIF), אומר כי AEG לייב ולייב ניישן הופכות "לעוצמתיות ואגרסיביות יותר" במקביל לרכישת פסטיבלים אטרקטיביים קטנים יותר.

מקדמי פסטיבלים עושים כסף בכמה דרכים. מרבית ההכנסות ממכירת הכרטיסים משמשת לתשלום לאמנים, אך מפעילי הפסטיבלים מגדילים את שולי הרווח שלהם באמצעות מכירות באתר הפסטיבל עצמו ובאמצעות מכירת חסויות לתאגידים.

לדברי ברכטולד מלייב ניישן, 10% מ-63 מיליון בני האדם שלקחו חלק ב-2015 באירועי החברה, השתתפו בפסטיבלי מוזיקה. שיעור ההוצאה לאדם בקרב משתתפי הפסטיבלים גבוה יותר מאשר בקרב הקהל במופעי מוזיקה בודדים, מכיוון שהם קונים מזון, משקאות ומוצרים אחרים במשך כמה ימים רצופים.

לייב ניישן מפעילה כ-70 פסטיבלים ברחבי העולם. ב-2014 היא שילמה על-פי דיווחים 125 מיליון דולר עבור גרעין השליטה ב-C3 Presents, המפעילה פסטיבלים בארה"ב, כולל לולהפלוזה ו-Austin City Limits.

החברה אמרה כי אחת הסיבות להתמקדותה באירועים אלה היא שהם מושכים קהל מבני דור המילניום, שמתמקדים יותר ברכישת חוויות מאשר ברכישת מוצרים. עובדה זו מושכת נותני חסות תאגידיים שמנסים להגיע לקהל צעיר יותר, בתקופה שבה עובר קהל זה מצפייה בטלוויזיה לבילוי זמן במדיה החברתית.

Barclaycard, כרטיס האשראי של ברקליס, מעניקה את החסות לפסטיבל British Summer time של AEG לייב בהייד פארק בלונדון. באדוויזר מעניקה את החסות לפסטיבל Made in America שמפעילה לייב ניישן, ושהושק ב-2012 בידי הראפר ג'יי זי. קוקה-קולה, חברת המשקאות הבלגית-ברזילאית אנהאוזר-בוש ופפסיקו נמנות עם נותנות החסות הגדולות ביותר של פסטיבלים. "מטרתנו היא לזכות באהדתו של דור הצרכנים החדש - בגירים צעירים שכבר הגיעו לגיל שבו מתיר להם החוק לצרוך אלכוהול", אומרים באנהאוזר-בוש.

לפי חישובי חברת הייעוץ IEG, תפחו ההוצאות על חסות למופעי מוזיקה בצפון אמריקה מ-1.09 מיליארד דולר ב-2010 ל-1.34 מיליארד דולר ב-2014.

ההוצאות תופחות, והרווח מצטמק

לייב ניישן ו-AEG לייב גם הרימו את הרף לפסטיבלים באמצעות הגדלת התשלומים לאמנים, ובאמצעות עריכת אירועים נלווים למופעי המוזיקה, כגון מופעי בידור של קומיקאים, תיאטרון ואירועי אמנות. לדברי גורם שמקדם את הפסטיבלים ברידינג ובלידס, ב-2014 חל זינוק של 400% תוך 10 שנים בתשלומים לטאלנטים בולטים.

סקר הקהל שערך ב-2015 איגוד הפסטיבלים העצמאיים בבריטניה, העלה כי 54% מהקהל בפסטיבלים בודקים קודם כל את אופיו הכללי של הפסטיבל לפני שהם רוכשים כרטיס, בעוד ש-7.7% בלבד מחליטים להשתתף בפסטיבל רק על סמך אירועים בולטים המתקיימים במהלכו.

"אנשים צעירים יותר רוצים לבחור את ההרפתקה שלהם יותר מאשר סתם לעמוד באיזה שדה ולצפות בלהקה החביבה עליהם תוך לגימת סיידר", אומר ריד, מנכ"ל האיגוד.

מגמות אחרות, כגון הצורך ליצור אופציות "קמפינג מותרות" ואופציות ספא למשתתפי שרוצים לחסוך לעצמם מגורים באוהל והתבוססות בבוץ, הגדילו גם כן את עלויות ארגון הפסטיבלים.

כל זה מגביר את הלחץ על הפסטיבלים העצמאיים. אפילו גלסטונברי, שמופק בידי מייקל איוויס ובתו אמילי במחוז סומרסט שבבריטניה, עשה רווח לפני מס בסך 86 אלף ליש"ט בלבד על הכנסות של 37.3 מיליון ליש"ט ב-2014. "שולי הרווח צרים מאוד. ההוצאות תופחות לכולם. אם אתה מפעיל פסטיבל עצמאי, תראה בעצמך בר-מזל אם תצליח להגיע לנקודת האיזון תוך 4-5 שנים", אומר ריד.

לייב ניישן צופה שהפסטיבלים ימשיכו להיות פעילות עסקית אדירה ברחבי העולם. "אחד הדברים שהשתנה באופן מהותי הוא שפייסבוק, יוטיוב ואינסטגרם מאפשרות למעריץ בקולומביה לשמוע על מוזיקה חדשה ממש באותו הזמן כמו המעריצים בלוס אנג'לס ובלונדון", אומר ברכטולד. "כשביונסה השיקה את אלבומה החדש, 'לימונדה', זה היה אירוע עולמי. מעריצים בפרו, בפורטוגל ובפולינזיה האזינו למוזיקה, ויש ביקוש עולמי. האופן שבו מעריצים לומדים על יצירות חדשות ורוצים לראות את האמן משתנה, ופסטיבל הוא דרך נפלאה לקשר ביניהם".

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות