גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גילעד אלטשולר: "מנהל השקעות צריך לחשוב הפוך"

בזמן שבית ההשקעות שבבעלותו אחראי ל-63 מיליארד שקל של נכסים מנוהלים ותחומי פעילות שנפרשים מתיקי השקעות ועד לפנסיה, פגשנו את גילעד אלטשולר לראיון עם זווית ראיה רחבה על המתרחש בשוק ההון

גילעד אלטשולר בעלים ומנכ"ל משותף באלטשולר שחם / צילום : אייל יצהר
גילעד אלטשולר בעלים ומנכ"ל משותף באלטשולר שחם / צילום : אייל יצהר

*** הכתבה בשיתוף אלטשולר שחם

כמעט שמונה שנים אחרי המשבר הגדול של 2008, הרוחות בשוקי ההון בעולם שוב סוערות. השנה החלה בדאגה מהאטה בכלכלה העולמית בשל משבר שמתפתח בסין ושנתן אותותיו בשוקי המניות ובמחיר הנפט, שצנח בשנתיים האחרונות וממשיך להיות תנודתי. הריביות בארה"ב, באירופה וגם אצלנו עדיין נמצאות בשיעורים נמוכים מאוד ומסמנים חשש גדול. וכמובן תוצאות משאל העם בבריטניה, שיובילו ככל הנראה לפרישתה מהאיחוד ומוסיפות עננת אי ודאות באשר להתפתחויות נוספות.

גילעד אלטשולר (54), בעלים ומנכ"ל משותף בבית ההשקעות אלטשולר שחם, סבור כי החששות מוגזמים: "אני לא חושב שמה שקורה היום זה משבר. כל הדברים שקרו לאחרונה הם עדיין בגדר רעשים, לא היה איזשהו אירוע בעל משמעות שאני יכול לציין אותו חוץ מהחשש מסין, שהוא עניין מרכזי באשר לתחזיות לעתיד. אני לא חושב שבשנה האחרונה חווינו איזשהו אירוע נקודתי מכונן כמו 9/11, לצורך העניין, או התמוטטות ליהמן ברדרס ,שאלו דברים שלא הכרנו. אולי היו כאן ניצוצות של שבר אבל לא פאניקה מוחלטת, מה שאומר שזה רחוק ממשבר, למרות שחלק מאגרות החוב אכן ירדו. באשר להתפתחויות באיחוד האירופאי, אני נוטה להאמין שיציאה של מדינות נוספות מהאיחוד לא תקרה בקרוב, מכיוון שהזעזוע שהבריטים חווים יהווה סוג של תמרור אזהרה לאחרים".

גילעד אלטשולר ת.ז/ צילום: אלטשולר שחם

- השוק היום לא יקר?

"אני לא חושב שהשוק מתומחר יקר מדי ולא זול מדי. הוא נמצא עכשיו בשיווי משקל מסוים שבקלות מושפע מחדשות, ככה שאם נשמע חדשות טובות יותר השוק יעלה כלפי מעלה ואם נשמע חדשות פחות טובות השוק ייקח כיוון כלפי מטה.

"באסטרטגיה הכללית אני חושב בכל זאת שהכיוון הוא למעלה. מספר העסקים שיש בעולם שהם באמת טובים הוא מצומצם. יש כסף ענק שמשתוקק להיות מושקע בעסקים טובים לכן לדעתי בסופו של יום הכיוון של השווקים יהיה בכל זאת קדימה ולא אחורה. הסחורה הטובה היא מועטה וכסף יש, ככה שבמניות הטובות אני חושב שהמחירים יעלו".

דברים שרואים משם

נשאר רגע במשבר של שנת 2008. משבר יכול להיות הרסני, אך טומן בחובו גם הזדמנויות רבות, לאלטשולר שחם זו הייתה השנה בו התבסס כאחד מבתי ההשקעות המובילים בישראל. "יצאנו מחוזקים מהמשבר כי ניתחנו נכון את שוק אגרות החוב, הבנו לאן הולך שוק האג"ח הממשלתי וההצלחה הזו דחפה אותנו קדימה", מסביר אלטשולר, "זה נתן לנו תובנות לגבי החברה מבחינת ניהול סיכונים והבהיר שהמטרה אינה רק רווח, אלא שצריך לנהל סיכונים גם ברמה של החברה וגם ברמה של הלקוחות".

בואו להתייעץ עם המומחים של אלטשולר שחם

- הייתה אז תחושה של סוף העולם הפיננסי כפי שהכרנו אותו, שהכל מסביב קורס

"בשיא המשבר של 2008 תחושות החרדה נדדו למקומות הרבה יותר רחוקים ממה שצפוי למחירי המניות והאג"ח. היה חשש אמיתי שכללי המשחק כמו שאנחנו מכירים אותם עלולים להשתנות - שמערכות כמו בנקים, שאמורות להישאר יציבות בכל מצב, יקרסו. כשאתה מתעמק במחשבה הזו, אתה כבר מדמיין את העולם אחרי קריסה כזו. וזה לא פשוט, הרי בלי מערכת פיננסית נחזור לסחר חליפין.

"ברגע שאתה מבין שזה השלב הבא, אז אתה גם מבין שמכירת מניות ואג"ח לא תשפר את מצבך, כי בנק שקורס עלול למחוק איתו גם את המזומן שלך. זה ממחיש כמה החרדה גורמת למחשבות להקצין ברגעי משבר. וזה בדיוק מצב שבו בדרך כלל עדיף להימנע מפעולה. ואכן המחיר ששילם מי שנכנע אז ללחץ ומכר את התיק שלו, היה עצום.

"מנהל השקעות כשלעצמו וגם מול העובדים שלו תמיד צריך לחשוב קצת הפוך מהמצב הקיים. צריך להסביר שבזמן משבר כאשר רואים את השמיים מעוננים ויש גשם גדול וסערה, האביב יגיע; ובתקופות של אופוריה ואביב צריך להזכיר שהחורף יגיע ולא להיות זחוחים כשהכול נהדר וטוב. מנהל השקעות צריך להפנים את זה ולשדר את זה החוצה. יש תקופה פחות סימפטית? היא תעבור ונמשיך הלאה. יש תקופה נהדרת? יגיעו גם זמנים קודרים".

- איך משכנעים את הציבור לחזור ולהשקיע אחרי משבר כל כך גדול?

"בדרך כלל, אחרי משבר צריך להרגיע את הציבור - להגיד לו העולם עומד במקומו, אנשים שותים, אנשים אוכלים, אנשים מבלים, אנשים מדברים בטלפון החיים ממשיכים והכסף ממשיך לזרום בחברות, כלומר העסק חי ועובד".

אלטשולר טוען כי הרגעת הציבור בזמני משבר היא התרומה הכי גדולה שיכולה להיות למנהל השקעות באשר הוא: "ב-2008 לשכנע אנשים לא לצאת מהמשחק, היה הרבה יותר משמעותי מאשר אם, למשל, כמנהל השקעות בחרתי להשקיע באג"ח עם מח"מ של עשר שנים או שבע שנים. החשיבות הגדולה היא בפן הפסיכולוגי לנסות לשכנע את הלקוח לא לבצע החלטות רגשיות שבאות מהבטן.

"מי שקיבל אז החלטה לצאת מהשוק וחזר אחרי כמה שנים, הפסיד תשואה שלא ניתן לתקן. אני זוכר שיחות שעשיתי עם לקוחות שלא הצלחתי לשכנע אותם להישאר והנזק שלהם הפך לעצום, זה קשה מאוד וכואב הלב".

איך מאתרים השקעה?

אלטשולר מסביר כי סוחר טוב הוא כזה ש"יורד לשטח". "אני חושב שכדי להבין חברה יצרנית, לא משנה איזו, חשוב להבין את הביזנס ואיך העסקים חיים. צריך לראות את הכלכלה זזה מעבר למספרים. השטח תורם לזה הרבה ונותן כאן יתרון. להכיר את החברות שאתה משקיע בהן, להכיר את ההתנהגות הספציפית שלהן כמו גם את ההתנהלות הפנימית והמנהלים". אמרה זו מתייחסת להשקעות בישראל. כשמדובר בהשקעות בחו"ל, ה"ירידה לשטח" אינה זמינה כמו בארץ.

ת.ז אלטשולר שחם/ צילום: אלטשולר

את החשיפה לאגרות חוב ומניות בחו"ל מבצעת אלטשולר שחם לרוב באמצעות מדדים של סקטורים, מדינות ואזורים ופחות על ידי בחירת מניות ספציפיות. "הזדמנות לא חייבת להיות ברמת המנייה הבודדת, אלא יכולה להיות ברמת סקטור, אזור גיאוגרפי או מדינה ספציפית. מנהל השקעות צריך להחליט באיזה סקטור להשקיע ובאיזה שיעור חשיפה. האם להיחשף יותר לסקטור הרפואה, לסקטור הפיננסי או לסקטור האנרגיה. למשל, סקטור הסחורות התרסק לאחרונה, האם הוא יעשה קאמבק גדול ואז מדובר במציאה והזדמנות או שלא?

- אלו ענפים ותחומים מומלצים היום בחו"ל?

"בחו"ל אנחנו רואים שני סקטורים שיש בהם התחזקות - התרופות ותחום תרבות הפנאי והתיירות על כל הנגזרות שלו. בעולם המערבי תוחלת החיים עולה וצריך לבחון מי מרוויח מהתופעה הזו. אנחנו סבורים שחברות התרופות ירוויחו מזה.

"גם כל תחום תרבות הפנאי והתיירות מתפתח יותר ויותר ומבחינתי תיירות זה בתי מלון, חברות תעופה, יצרניות מטוסים וכל הנגזרות של העולם הזה. אלו התחומים שבהחלט צפויים לצמוח יותר. בשנים הקרובות סביר להניח שסקטור הטכנולוגיה יהיה ענף מוביל, רק שקשה לדעת מי מתוך התחום הזה יפרוץ".

- ומה מומלץ בארץ?

"למרות עליות המחירים הנאות שהיו בשנתיים האחרונות בכל סקטור הנדל"ן המניב בישראל, אני עדיין חושב שהתחום הזה הוא המועדף בארץ. מחירי שכירות המשרדים וחנויות המסחר לא כל כך יורדים בשנים האחרונות. למרות הגידול העצום בהיצע, הכל נמצא בתפוסה מלאה במחירים סבירים. העלויות של החברות הללו ירדו והרווחיות גבוהה. זה סקטור יחסית יציב, מין טרקטור שהולך לאט לאט ובסופו של דבר מספק את הסחורה".

בנוסף, אלטשולר מסמן את סקטור הבנקים וחושב שהמניות בו מעניינות: "מחירי מניות הבנקים נמוכים היסטורית. מה שאולי מאיים על הסקטור הזה הוא כל ההתפתחות של הבנקאות שעוברת לאינטרנט. יכול להיות פה תהליך ענק שאנחנו עדיין לא מזהים שיגרום למהפכה בתחום הזה, אבל בכל מקרה הבנקים נראים לנו יחסית זולים ברמות המחירים האלו".

- והייטק?

"הסקטור הסחיר של תחום ההייטק לא קיים פה בארץ כל כך וזה חבל. אם בעבר היו פה קרנות הון סיכון שנסחרו בשוק, היום הסקטור הזה כבר איננו ואולי כדאי לחזור לשיטה הישנה שבה קרנות הון סיכון היו נסחרות בבורסה ומגייסות גם מהציבור הרחב. אני חושב שיש פוטנציאל בשוק של ההנפקות הצעירות בהייטק. זה אמנם תחום מסוכן מאוד אבל עם פוטנציאל".

להשקיע בחוכמה, לנצל הזדמנויות ולגדול עם אלטשולר שחם. לפרטים לחצו כאן >>

הערות משפטיות:
*האמור בכתבה הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך האמור החלטות השקעה כלשהן *המידע מבוסס על מידע פומבי שדווח לציבור וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל *אין באמור לעיל בכדי להוות תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתוניו וצרכיו המיוחדים של כל משקיע *אין באמור לעיל בכדי להוות התחייבות לתשואה עודפת כלשהי *אלטשולר שחם ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג.

עוד כתבות

נועם שזיר / צילום: מתוך כנס של WeCNLP ביוטיוב

מדען המחשב היהודי-אמריקאי מאשים: "זו לא ביקורת על ישראל, זו אנטישמיות"

נועם שזיר, ממייסדי Character.AI ואחת הדמויות הבולטות בעולם הבינה המלאכותית, נמצא בחודשים האחרונים במוקד של אחת הסערות הפנימיות הסוערות בגוגל ● הסערה כוללת בין היתר עימותים פומביים עם עובדי חטיבת הבינה המלאכותית DeepMind סביב עמדותיו על המלחמה בעזה ועל סוגיית הזהות המגדרית

חניות נכים באשקלון / צילום: Shutterstock

לכל רכב חמישי יש תו נכה? הצעד שישים סוף לחגיגה

לנוכח הזינוק החריג במספר תוי הנכה, שהוצמדו כבר ל־18% מכלי הרכב, חוק ההסדרים מציע מספר צעדים להתמודד עם התופעה: להעביר את סמכות האישור מרשות הרישוי לגופים רפואיים מוסמכים ולבצע בדיקה מחודשת של תוי נכה קיימים ● האוצר טוען כי הליכי בדיקה מקלים הולידו ניצול לרעה הפוגע בנגישות של נכים שזקוקים לתו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק בשבוע הגרוע מאז תחילת אפריל

נעילה אדומה בבורסות אירופה ● היצוא של סין ירד באוקטובר לראשונה כמעט מזה שנתיים ● בעלי המניות של טסלה אישרו את חבילת השכר ההיסטורית של המנכ"ל אילון מאסק, שעשויה להגיע לטריליון דולר במניות בעשור הקרוב ● הנשיא דונלד טראמפ הודיע אתמול בערב על הסכם סחר עם אוזבקיסטן

פרופ' בועז המאירי / צילום: יח''צ אוניברסיטת תל אביב

החוקר שקיבל 2 מיליון דולר כדי לגלות איך אפשר לפתור סכסוכים אלימים

פרופ' בועז המאירי, ראש התוכנית לניהול סכסוכים וגישור באוניברסיטת ת"א, קיבל לאחרונה מענק יוקרתי ממועצת המחקר האירופית ● המטרה: לבחון אילו התערבויות מועילות בסוגי סכסוכים שונים בין קבוצות אוכלוסייה ● המחקר ייערך בין השאר בקולומביה, בניגריה ובארה"ב ● האם ממצאיו יוכלו להועיל גם לחברה הישראלית?

BYD דולפין סרף / צילום: יח''צ

עודף מ־120 אלף שקל: כמעט ולא תמצאו מכונית חדשה במחיר הזה

לעירונית החשמלית של BYD, דולפין סרף, יש מחיר של "פעם", עיצוב צעיר ותא נוסעים מרווח ומאובזר לארבעה נוסעים. הטווח מוגבל יחסית אבל עונה על הצרכים היומיומיים והביצועים זריזים ● מבחן דרכים

השיבה מקנדה

6,000 ישראלים עברו לשם במלחמה. עכשיו הם נאלצים לחזור: "מרגישים מהגרים"

חינוך טוב, הזדמנויות תעסוקה, קהילה מחבקת ומדיניות הגירה מקלה במיוחד הביאו יותר מ־6,000 ישראלים לעבור לקנדה מאז תחילת המלחמה ● אלא שבשטח חולפים חודשים עד שהם מורשים לעבוד, זכויות בסיסיות נמנעות מהם, האנטישמיות גואה - ו־30% מהם כבר התייאשו וחזרו ● כך נגוז חלום הרילוקיישן הנוצץ בטורונטו

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

האוצר מציע: הגבלות דרמטיות על יצוא גז

משרד האוצר מנסה לקדם את שיטתו דרך חוק ההסדרים, למרות התנגדות משרד האנרגיה ● בין השאר, תוגבל כמות היצוא היומית כך ש-15% מהביקוש המקומי יישאר באדמה ● שני הצדדים מסכימים שיש לשמור על מחיר גז נמוך עבור המשק המקומי, אל מול חשיבות היצוא שמכניס מיליארדי שקלים בשנה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הם הפסיקו לשלם שכר דירה בגלל ליקויים. מה הכריע ביהמ"ש?

בית המשפט הכריע כי חופשת לידה ושירות מילואים עשויים להצדיק הארכת מועדים הקבועים בחוק ● יונייטד אירליינס חויבה לשלם פיצוי למשפחה שטיסתה נדחתה בשעתיים וחצי ● והאם החוק בישראל מאפשר לשוכרי דירות לא לשלם במקרה שיש ליקויים בדירה? ● 3 פסקי דין בשבוע 

יאיר הבן של בנימין נתניהו / צילום: שלומי יוסף

כשלהיות ישר זה להיות פראייר: השבוע שבו הנורמות המקולקלות היכו בנו

מחלוקת ג'ובים במוסדות ציוניים ועד פרשת הפצ"רית: השבוע נוכחנו בעוצמה יתרה שהנורמות מתפוררות, והדרך לשחיתות מתקצרת ● כשאנשים מפסיקים להאמין שמישהו שומר על השיטה, הם מפסיקים לשמור עליה בעצמם

78 שנים של שחיתות / צילום: לע''מ

78 שנים של שחיתות: איך הסתיימו הפרשות שהתפוצצו ברעש גדול?

"יד לוחצת יד" הרעישה את ישראל, אבל זאת לא הפעם הראשונה שפרשות שחיתות פרצו לחיינו בקול נפץ אדיר ● חלקן שלחו את בכירי השלטון לכלא, באחרות היו מי שהעדיפו לשלוח יד בנפשם - והיו גם כאלה שנגמרו בלא כלום ● ומי היה נביא השחיתות בהסתדרות? ● חשד לשחיתות בהסתדרות, פרויקט מיוחד   

פרויקט דירה להשכיר בלוד / צילום: Arceffect

האוצר ורמ"י רוצים לשים סוף לייעוד קרקעות להשכרה ארוכת טווח

מטיוטת התוכנית הכלכלית ל-2026 עולה כי קידום עידוד פרויקטים להשכרת ארוכת טווח יעוכב בשנים הקרובות ● אם הטיוטה תאושר – יגיע לקצו עידן התמיכה הממשלתית בפרויקטים לשכירות, ופעילות החברה הממשלתית "דירה להשכיר" תצומצמם משמעותית

האם הוועדים ממלאים את תפקידם / צילום: שלומי יוסף

כוח פוליטי לפני הכול: האם הוועדים ממלאים את תפקידם?

פרשת "יד לוחצת יד" שבמרכזה עומד החשד כי בכירים בהסתדרות כולל היו"ר, קיבלו טובות הנאה, החזירה את הדיון על כוחם ונחיצותם של הוועדים הגדולים ● האם הם שמים לנגד עיניהם קודם כל את הדאגה למקורבים ועד כמה הם באמת פועלים עבור העובדים ● חשד לשחיתות בהסתדרות, פרויקט מיוחד 

בר־דוד, מנכ״ל משרד האוצר הייזלר והממונה על השכר מלכין, במעמד חתימה על הסכם ב-2023 / צילום: דוברות ההסתדרות

שולחן המשא ומתן הריק: ההסתדרות מחוץ לתקציב 2026, מה עכשיו?

שנה חלפה מאז הפגישה הגורלית בין ארנון בר־דוד לסמוטריץ', בה נחתם תקציב 2025, שכלל גזרות לציבור העובדים עקב המלחמה ● עכשיו, עם התפצוצות פרשת "יד לוחצת יד", למדינה נותר לקבוע: האם חולשתה הפתאומית של ההסתדרות היא הזדמנות לרפורמה ● חשד לשחיתות בהסתדרות, פרויקט מיוחד

הביטויים שאנחנו אומרים כדי להישמע חכמים אבל מפספסים בענק / צילום: Shutterstock

הביטויים שאנחנו אומרים כדי להישמע חכמים אבל מפספסים בענק

פרשת ההסתדרות שהסעירה השבוע את המדינה קיבלה את השם "יד לוחצת יד" - גרסה משובשת (ובמקרה הזה מכוונת) של הביטוי "יד רוחצת יד" ● בעקבות כך, יצאנו לחפש את הביטויים שאנחנו אומרים כדי להישמע משכילים ורהוטים, אך בפועל משתמשים בהם באופן עקום למדי

הדר גולדין ז''ל / צילום: N12

ישראל נערכת להשבת חלל חטוף, משפחת גולדין: "זה לא נגמר"

מקור בחמאס טען כי גולדין אותר באזור רפיח, יותר מ-11 שנים אחרי שנפל • לא ברור אם הגופה תועבר עוד היום לישראל ● מוקדם יותר היום הושלם הליך הזיהוי של החלל החטוף ליאור רודאיף ז"ל, שגופתו הושבה אתמול לישראל ● חמישה חטופים חללים עדיין מוחזקים ברצועת עזה ● דיווח: ארה"ב תחליף את ישראל כגורם המפקח על כניסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה ● עדכונים שוטפים

נשיא לבנון, ג'וזף עאון / צילום: ap, Bilal Hussei

למורת רוחם של חיזבאללה וטורקיה: ממשלת לבנון אישרה את הגבול הימי עם קפריסין

חיזבאללה ומקורביהם טוענים כי ההסכם "נטול לגיטימיות חוקתית" ● ממשל טראמפ מעוניין לנצל את ההזדמנות ולייצב את ביירות, ולהרחיק את חיזבאללה ממוקדי ההשפעה ●  ד"ר גליה לינדנשטראוס, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי: ההסכם עשוי לגלגל מהלכים אזוריים שיפגעו באינטרסים הישראליים

צ'ארלס, מלך הממלכה המאוחדת / צילום: Associated Press, Frank Augstein, Pool

מיהן שתי ענקיות הטכנולוגיה שהכריזו על שותפות להרצת עומסי עבודה של AI?

מי כתב וביים את הסרט "מפגשים מהסוג השלישי", למה המלך צ'רלס הודיע כי יסלק את אחיו אנדרו ממעונו הרשמי, ואיזה בעל חיים מופיע על דגלה של אקוודור? ● הטריוויה השבועית

קופלן. ברקע: פרסום של סקר פולימרקט על הבחירות בניו יורק, השבוע / צילום: AP, Richard Drew, Olga Fedorova

כך נער הקריפטו מניו יורק הפך את חוכמת ההמונים לאימפריה של מיליארדים

בתחילת ימי הקורונה, שיין קופלן המרושש פיתח מחדר האמבטיה בדירתו את פולימרקט - פלטפורמת חיזוי שמנהלת הימורים על המציאות ● הוא רתם משקיעי־על ושווי החברה זינק למיליארדים, תוך איום על תעשיית הסקרים המסורתית ● בקרוב גם טראמפ ינסה להתחרות בו

דירת גן בדרום ירושלים / צילום: רימקס שירז מרכז ירושלים

"השוק רותח": בכמה נמכרה דירת גן עם בריכה בירושלים?

דירה בת 5 חדרים ברחוב אליעזר שילוני בירושלים, עם גינה בשטח של 195 מ"ר, נמכרה תמורת 5.8 מיליון שקל ● "יש ביקוש חזק מאוד לדירות בירושלים, השוק ממש רותח" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הסוכרייה שמחכה לחברות הביטחוניות בחוק ההסדרים

היצוא הביטחוני הגיע ב־2024 לשיא של כ־14.8 מיליארד דולר, למרות המלחמה והחרמות, אך יכול היה להיות גבוה יותר אילו רגולציית היצוא הותאמה לשוק המודרני ● טיוטת חוק ההסדרים כוללת רפורמה מקיפה לשיפור הפיקוח על יצוא ביטחוני: קיצור זמני טיפול, פרסום החלטות, פטורים למוצרים בעלי רגישות נמוכה, הטמעת אמצעים דיגיטליים ומנגנוני סיווג שקופים