גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התייעלות אנרגטית היא טרנד מהחזקים בעולם, אסור להתעלם"

ראדה רודריגז, סגנית הנשיא בתאגיד שניידר אלקטריק העולמי, מבקרת בישראל וקובעת: התייעלות אנרגטית יכולה לחסוך נפט, להקטין את זיהום האוויר ולהוריד עלויות למדינה ולצרכנים ■ וגם: מכרז גדול לאספקת גז טבעי לבתי החולים הממשלתיים ולחיבורם לגז נסגר היום

הפגנה נגד זיהום מתחנות כוח / צילום: רויטרס
הפגנה נגד זיהום מתחנות כוח / צילום: רויטרס

"התייעלות אנרגטית היא אחד הטרנדים החזקים היום בעולם שלא ניתן להתחמק מהם, ומדינות חייבות להעלות אותו לראש סדר העדיפויות שלהן", אומרת ראדה רודריגז, סגנית הנשיא בתאגיד שניידר אלקטריק העולמי ואחראית אזור מרכז ומזרח אירופה. רודריגז הגיעה לארץ לביקור ובשיחה עם "גלובס" היא רומזת למה שצריך עוד להיעשות בישראל.

התייעלות אנרגטית, נסביר, היא בעצם חיסכון בצריכת החשמל. באמצעות שורה של פעולות וצעדים (שהראשון בהם הוא החלפת המכשור למכשור יעיל וחסכוני), ניתן להפחית את הצריכה ברמה כזו שאף תייתר את הצורך בהקמת תחנות כוח נוספות, מה שכמובן מוזיל את העלויות למדינה ולצרכנים, וכך גם חוסך בזיהום אוויר. דוח של סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) קבע שהתייעלות אנרגטית יכולה להפחית את הגידול בצריכת הנפט ב-23 מיליון חביות בשנה. רק לצורך השוואה, מדובר בכמות שוות ערך להפקת הנפט של ערב הסעודית ורוסיה יחד ביום בשנת 2015.

בישראל, הנושא הזה מתקדם לאטו. בשנת 2011 תוקן חוק מקורות אנרגיה, ובו נקבע כי בתוך שלושה חודשים תאשר הממשלה תוכנית לאומית רב-שנתית להתייעלות אנרגטית, שתכלול יעדים מדידים או כמותיים לחיסכון באנרגיה. תוכנית כזו לא הוגשה, ומבקר המדינה כבר מתח ביקורת על גרירת הרגליים של המדינה בגיבוש התוכנית ועל כך ש"חלק מכספי הציבור ירדו לטמיון בשל הליקויים השונים".בעמותת אדם טבע ודין טוענים שהנזק הסביבתי והפגיעה בבריאות הציבור הישראלי עקב היעדרה של תוכנית כזאת נאמדים מדי שנה ב-10 מיליארד שקל למשק הישראלי, נזק שרק צפוי לגדול בשנים הקרובות לאור הגידול באוכלוסייה והגידול בפעילות המשקית.

"להפוך את הרשת לחכמה"

"התייעלות נכונה יכולה להיות משמעותית עבור מפעלים ששוקלים לעבור למדינה אחרת, כי היא יכולה להוזיל את עלויות האנרגיה שלהם בעשרות אחוזים", אומרת רודריגז, "זו אחת הסיבות העיקריות שאירופה שמה על זה עכשיו דגש חזק. היא לא רוצה שהתעשייה שלה תעבור לארצות הברית שם האנרגיה היא זולה יותר".

- מהי התייעלות אנרגטית נכונה?

"הדבר החשוב מכל הוא להפוך את רשת החשמל לחכמה. רק כך ניתן לפקח על הביקוש וההיצע ולהתייעל". נסביר, כי להבדיל מרשת חשמל שמאפשרת זרימת נתונים בכיוון אחד (כמו בישראל), רשת חשמל חכמה מאפשרת זרימה דו-כיוונית - מהספק ללקוח, ומהלקוח לספק. במצב אידיאלי, לכל בית פרטי ולכל בניין יהיה צג שבו יופיע מידע על נתוני צריכת החשמל והעלות של כל מכשיר בבית. בצורה זו, יוכלו הלקוחות לנהל את הצריכה שלהם וכך לחסוך בחשמל.

"גרמניה היא המדינה המתקדמת ביותר בכל מה שקשור להתייעלות אנרגטית, משום שהחשמל אצלה הוא יקר", טוענת רודריגז ומסבירה שאחרי האסון בפוקושימה שביפן החליטה גרמניה לסגור את כל מתקניה הגרעיניים ולהקים במקומם מתקנים לייצור חשמל מאנרגיה ירוקה. זו אחראית היום על ייצור של כ-30% מהחשמל במדינה. "המעבר לאנרגיות מתחדשות עולה כסף, וכך גם הפיכת רשת החשמל לחכמה, אך בטווח הארוך זה הכרחי ומשתלם", היא אומרת "וכל מדינות אירופה מבינות את זה היום".

לטענתה, דרך נוספת ועיקרית להתייעל היא לעודד ייצור מקומי של חשמל, כמו למשל באמצעות התקנת גגות סולאריים על מפעלים או על בתים. "בצורה כזו", היא מסבירה, "גם ניתן לחסוך הרבה מהאנרגיה שהולכת לאיבוד בדרך". נסביר כי תחנת כוח של חברת החשמל שמייצרות חשמל מפחם מצליחה לנצל כ-35% בלבד מהאנרגיה (בגז טבעי מדובר על 45%). כל יתר האנרגיה מתפזרת כחום ואינה מנוצלת. לאחר שהחשמל מופק הוא מובל לבתים, ובסופו של דבר נשארים כ-27%-37% מהאנרגיה המקורית. "זהו גם טרנד שתופס עכשיו חזק, ובשביל ישראל שטופת השמש זה פתרון מעולה".

- אז איך מעודדים בניינים ומפעלים להתייעל?

"תמריצים, חוקים וסנקציות. לכל בניין בצרפת יש היום תעודה שמתארת כמה הבניין יעיל, ובגרמניה יש כמות מקסימלית של אנרגיה למטר רבוע שהבניין יכול לצרוך. מעבר לזה הוא מקבל קנס".

היום: מכרז לחיבור בתי החולים הממשלתיים למאגר הגז תמר

מכרז גדול לאספקת גז טבעי לבתי החולים הממשלתיים ולחיבורם לגז נסגר היום (ב').

ל"גלובס" נודע כי ארבע חברות, ביניהן דורגז, סופרגז, דלק של תשובה ועושרד של עופר עיני ושרגא ברוש, הגישו הצעות במכרז של משרד הבריאות, המתנהל בשיטה שמכונה מכרז דינמי מקוון.

מדובר במכרז להסבת 13 בתי חולים - 11 כלליים ושניים פסיכיאטריים - שעלות צריכת האנרגיה שלהם מסתכמת ב-150-200 מיליון שקל בשנה.

לפי נתוני משרד הבריאות, העלות הצפויה להסבה של כלל בתי החולים הממשלתיים הינה כ-66 מיליון שקל, עוד בערך 50 מיליון שקל בשנה לחמש שנים - יעלה הגז הטבעי עצמו.

המעבר לגז צפוי לחסוך כ-60 מיליון שקל לכל 13 בתי החולים. בית החולים תל השומר צפוי לחסוך כ-8 מיליון שקל בשנה, ויתר בתי החולים 2-3 מיליון שקל בשנה.

הפריסה האיטית של צנרת החלוקה (הונחו כמאה ק"מ של צנרת מתוך אלף שתוכננו), היא אחת הסיבות העיקריות לעיכוב ב"מהפכת הגז".

חברות החלוקה נשאו עיניהן אל חוק ההסדרים שאמור היה לפתור, חלקית לפחות, את החסמים להנחת הצנרת, אך גם חודשים לאחר שהוא חוקק, דבר לא מתקדם. האם שבע וחצי שנים אחרי שהתגלה מאגר הגז תמר, יוכלו בתי החולים הממשלתיים ליהנות ממנו?

שפה משותפת: כך מצליחים ערים ובניינים לחסוך באנרגיה

מטה הנהלת שניידר אלקטריק בפריז, השוכן בבניין HIVE, נחשב לבניין היעיל ביותר בעולם מבחינה אנרגטית והראשון שזכה בתקן ISO 50001 לניהול מערכות אנרגיה. הבניין פועל כולו באמצעות מערכות החברה, ובעקבות ניהול נכון ירדה צריכת האנרגיה הממוצעת של הבניין ב-47% בתוך שלוש שנים. על פי דיווחי החברה, בשנת 2009 עמדה הצריכה הממוצעת למטר מרובע על 150 קילוואט, שנה לאחר מכן ירדה הצריכה ל-110 לקילווואט ובשנת 2012 היא כבר עמדה על 78 קילוואט.

כיצד הושגה הירידה המשמעותית הזו בצריכת האנרגיה? במבנים בסדר גודל כזה יש רשתות ומערכות רבות (חשמל, תקשורת, הסקה, מיזוג וקירור וכדומה), וכל אחת מהן "מדברת בשפה שונה". על ידי יצירת "שפה משותפת" לכלל המערכות, כלומר בכך שכינסה את כל המערכות למערכת שליטה ובקרה אחת - יצרה שניידר אופטימיזציה של צריכת האנרגיה.

בישראל החל בינתיים המשרד להגנת הסביבה ליזום תכניות של התייעלות אנרגטית ברשויות המקומיות ובחודש שעבר הכריז על מתן מענקים של 70 מיליון שקל לטובת העניין. בפרויקט שבו השתתף המשרד להגנת הסביבה בעבר, הפכה העיר מעלות-תרשיחא ליעילה ביותר בישראל מבחינה אנרגטית, לאחר שהחליפה 7,000 עמודי תאורה לנורות LED והצליחה לחסוך 1.8 מיליון שקל בשנה. המועצה האזורית מעלה עירון הצליחה גם היא לחסוך 1.3 מיליון שקל בשנה לאחר שהחליפה 1,450 עמודי תאורה לנורות LED.

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד