גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנציבה גרסטל: הפרקליטות לא עומדת בזמנים בתיקים אזרחיים

דוח הביקורת על הפרקליטות מעלה כי רק ב-9% מהתיקים האזרחיים עמדה הפרקליטות במועדים הקבועים להגשת כתב הגנה

השופטת הילה גרסטל  / צילום: בן יוסטר
השופטת הילה גרסטל / צילום: בן יוסטר

"הפרקליטות אינה עומדת במועד הקבוע בדין להגשת כתב הגנה בתיקים אזרחיים (30 יום מיום המצאת כתב התביעה). מתוך כלל התיקים שנבדקו בבדיקה המדגמית (225), נמצא כי רק ב-21 תיקים (9%) עמדה הפרקליטות במועד הקבוע בדין להגשת כתב הגנה. ב-204 תיקים (91%) הפרקליטות לא עמדה במועד הקבוע בדין להגשת כתב הגנה" - כך עולה מדוח נציבות הביקורת על הפרקליטות בנושא עמידת הפרקליטות במועדי הגשת כתבי הגנה בתביעות אזרחיות, שמפרסמת היום (ג') הנציבההילה גרסטל.

שבועיים לפני שהיא מסיימת את עבודתה כנציבת הביקורת על הפרקליטות ועל רקע ניסיונות הממשלה להסדיר את עבודת הנציבות בחוק, מפרסמת גרסטל דוח ביקורת מערכתית ראשונה שביצעה הנציבות מאז הקמתה בפרקליטויות המחוז האזרחיות ודוח שישי של הנציבות בסך-הכול.

למועד הגשת כתבי הגנה יש חשיבות רבה מאד בהתמשכות ההליך המשפטי. אין זה סוד כי ביקורת נוקבת נשמעת על רשויות אכיפת החוק במדינת ישראל בגין סחבת והתמשכות ההליכים. עיכובים בהגשת כתבי הגנה, תהא סיבתם אשר תהא, תורמים משמעותית לסחבת ולהתמשכות ההליכים. בתוך כך, נפגעת זכות התובע להליך הוגן.

הביקורת בדקה את עמידת הפרקליטות במועדים הקבועים בדין ובהחלטות בית המשפט להגשת כתבי הגנה בתביעות אזרחיות שהוגשו נגד המדינה, ואשר הפרקליטות ייצגה בהן את המדינה. הביקורת בדקה הן את עצם העמידה במועדים, הן ובעיקר את תהליכי העבודה והתנהלות הפרקליטות בתחנות הביניים - החל מקבלת כתב התביעה במשרדי הפרקליטות, עובר להעברתו למשרד הממשלתי הנתבע לצורך קבלת התייחסויותיו (ראשונית ומפורטת) וכלה בגיבוש כתב הגנה, העברת הטיוטה להערות המשרד הממשלתי הנתבע ועד להגשת כתב הגנה לבית המשפט.

הביקורת חלה על השנים 2012 ו2013 ביחס לתיקי תביעה אזרחית שההליך המשפטי בהם הסתיים בתקופה זו ואשר הוגש בהם כתב הגנה על-ידי הפרקליטות. לצורך ביצוע הביקורת, בין היתר, קיים צוות הביקורת פגישות עם גורמים שונים ורלוונטיים בפרקליטות המדינה, וכן ביצע בדיקה מדגמית של תיקים, אשר כללה 225 תיקים בחלוקה לפי 45 תיקים לכל אחת מפרקליטויות המחוז (צפון, חיפה, תל-אביב, ירושלים ודרום).

לדברי הנציבות, התברר כי קיים פער משמעותי בין הנתונים שהפרקליטות מסרה לצוות הביקורת לבין נתוני האמת של מספר תיקי תביעות אזרחיות שנפתחו והתנהלו על-ידי הפרקליטות בתקופת הביקורת.

הממצא המרכזי, כאמור, הוא שככלל, הפרקליטות אינה עומדת במועד הקבוע בדין להגשת כתב הגנה, כאשר ב91% מהמקרים הפרקליטות לא עמדה במועד הקבוע בדין להגשת כתב הגנה. לפי הדוח, פרק הזמן הממוצע בו חורגת הפרקליטות מהמועד להגשת כתב הגנה עמד על למעלה מ-3 חודשים. פרק הזמן מקבלת כתב התביעה בפרקליטות המחוז ועד להגשת כתב ההגנה בפועל עמד על כ-4.5 חודשים.

בכמחצית מהמקרים שנבדקו, הפרקליטות אינה עומדת במועד הקבוע בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה להעברת כתב התביעה למשרד הממשלתי הנתבע תוך 24 שעות לקבלת התייחסות. עוד נמצא כי זמן הטיפול של פרקליט ממונה בהקצאת כתב התביעה לפרקליט מטפל עמד על 5 ימים בממוצע.

לפי דוח גרסטל, ברוב המכריע של התיקים שבטיפולה, מגישה הפרקליטות בקשות ארכה להגשת כתב הגנה - מתוך כלל התיקים שנבדקו בבדיקה המדגמית (225), נמצא כי ב-174 תיקים (77%) הגישה הפרקליטות לבית המשפט בקשות ארכה. ב-51 תיקים (23%) לא הוגשה כל בקשת ארכה.

יודגש כי ביחס ל-51 תיקים אלה, נמצא כי במרביתם (61%) כתב ההגנה לא הוגש במועד, מבלי שהפרקליטות ביקשה מבית המשפט בקשה להארכת מועד, וממילא מבלי שבית המשפט התיר לה לעשות כן.

הפרקליטות מגישה בממוצע כשתי בקשות ארכה בתיק, ל-37 ימי ארכה בממוצע לבקשה. מתוך כלל התיקים שנבדקו ואשר הפרקליטות הגישה בהם בקשת ארכה להגשת כתב הגנה (174), נמצא כי הוגשו לפחות 315 בקשות ארכה, המהוות בממוצע כשתי בקשות ארכה לתיק. מספר ימי הארכה שניתנו בבקשות עמד על 37 ימים בממוצע לבקשה. מתוך 174 תיקים שנבדקו ואשר הפרקליטות הגישה בהם בקשות ארכה, נמצא כי ב-83 תיקים (48%) בקשת הארכה הראשונה הוגשה בחלוף המועד הקבוע בדין להגשת כתב הגנה.

הנימוק השכיח להגשת בקשת ארכה הוא "אי-קבלת התייחסות המשרד הממשלתי הנתבע" (67%). גרסטל מציינת כי בתי המשפט נעתרים באופן גורף לבקשות הפרקליטות להארכת מועד להגשת כתב הגנה - מתוך 315 בקשות ארכה שהגישה הפרקליטות בכל התיקים מושא הבדיקה המדגמית, נמצא כי בית המשפט דחה בקשת ארכה אחת.

הדוח ממליץ כי תיערך בפרקליטות המדינה עבודת מטה לגיבוש הנחיית פרקליט מדינה, המסדירה את טיפול הפרקליטות בתובענות המוגשות נגד המדינה, להבטיח עמידה במועדים להגשת כתבי בי-דין ובכללם כתבי הגנה. מומלץ כי ייקבע לוח זמנים קצוב ומוגדר לביצוע עבודת המטה, גיבוש הנחיית פרקליט מדינה ופרסומהּ.

עוד ממליצה גרסטל לפרקליטות לגבש נהלי עבודה פנים ארגוניים בכל פרקליטות מחוז, המותאמים לסדרי העבודה של כל יחידה ולכוח-האדם הקיים בה, להבטחת אחידות ביישום המדיניות והנחיית פרקליט המדינה.

כן ממליצה הנציבות לפרקליטות להקים מאגר ידע ממוחשב ולכונן תהליכי הכשרה והדרכה להטמעת הנחיות ונהלי העבודה. "מומלץ לפעול להקמת מאגר ידע ממוחשב אזרחי, בדומה למאגר ידע פלילי שהוקם בפרקליטות הפלילית בשלהי שנת 2013 לשימוש הפרקליטים, אשר ירכז באופן סדור, מלא ועדכני את כל ההנחיות ונהלי העבודה הרלוונטיים. עוד מומלץ לכונן תהליכי הדרכה והכשרה לסייע בהיכרות ובהטמעה של ההנחיות ונהלי העבודה בקרב הפרקליטים ועובדי הפרקליטות", נאמר בדוח.

מהפרקליטות נמסר בתגובה: "הפרקליטות רואה בביקורת שנעשתה חשיבות והזדמנות לקידום הנושאים המבוקרים. הממצא העיקרי בדוח הוא כי ברוב גדול של התיקים הפרקליטות מגישה בקשות להארכת מועד להגשת כתב הגנה. ממצא זה אינו מפתיע, שכן בתקנות נקבע מועד קצר מאוד להגשת כתב הגנה - 30 ימים בלבד, בעוד שלתובע יש 7 שנים להכנת תביעתו והגשתה. 30 ימים בדרך-כלל אינם מספיקים לצורך הכנת כתב הגנה - המצריך קבלת התייחסות מהמשרד הממשלתי הרלוונטי, בירור יסודי של העובדות וגיבוש עמדה עובדתית ומשפטית".

לפיכך, מסרה הפרקליטות, "נאלצת הפרקליטות בדרך-כלל לבקש ארכה, לרוב בהסכמת התובעים, וכעולה מהדוח, בתי המשפט נענים לכך כמעט בכל המקרים. יתרה מזו, עקב בעייתיות זו, ועדה מקצועית המליצה לאחרונה לשרת המשפטים לתקן התקנות בנושא זה ולהכפיל את משך הזמן להגשת כתב הגנה.

"עוד נוסיף כי הגשת כתב הגנה יסודי המתייחס לכל הטענות שבתביעה, מקלה על בית המשפט לברר את התיק ובסופו של דבר הארכה שניתנת חוסכת זמן ומייעלת מאוד את הדיון בתיק. אשר להמלצות שבדוח, הרי שרובן עוסקות בהיבטים של פיקוח, בקרה, מחשוב וכיו"ב, והן תישקלנה בכובד-ראש במסגרת עבודת מטה המתבצעת בפרקליטות בימים אלה". 

עוד כתבות

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון