גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלאום האנגלי היהיר

האמת ניתנה להיאמר - יורו-סקפטיות רדיקלית אינה פטנט בריטי

ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון / צילום: רויטרס
ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון / צילום: רויטרס

אין זה משאל-העם הראשון בבריטניה על השותפות בקהילייה האירופית. לפני 41 שנים הלכו הבריטים (גם אז תחת ממשלה שמרנית, זו של אדוארד הית') להצביע על השאלה אם להצטרף לקהילייה הכלכלית האירופית EEC, כפי שנקראה אז, ורוב חד-משמעי של שני-שלישים הצביעו בעד.

השבוע הולכים הבריטים להצביע שוב בשאלת שותפותה של בריטניה באירופה, אלא שבמשך 40 השנה השתנתה המסגרת שאליה הם אמורים להיות שייכים או לא שייכים - מדובר עכשיו באיחוד האירופי (EU). רעיון איחוד אירופה התקדם, ואירופה התפתחה והתרחבה. בריטניה מתקשה לעמוד בקצב.

בין אז לעכשיו השתנה לא רק השם - מאז 1990 "אירופה" כבר אינה רק אירופה המערבית. ב-1992 נחתם "הסכם מאסטריכט" בדרך לאיחוד חוקתי ופוליטי הדוק יותר. הפרלמנט האירופי הפך ממוסד לפוליטיקאים שגמרו את הקריירה בארצותיהם, לפרלמנט עם שיניים (זאת רואים גם מישראל) ועם נוכחות של ממש. ועל כל אלה - מאז שנת 2002 נכנס לשימוש המטבע המשותף, היורו.

בריטניה הגיבה לקראת הסכם מאסטריכט בנאום של ראשת-הממשלה מרגרט תאצ'ר נגד היווצרות "מדינת-על אירופית". מסתבר, שבריטניה לא הייתה מוכנה להסכים לאירופה כזאת שמכרסמת בריבונות הבריטית. בריטניה גם לא החליפה את המטבע שלה, רק העבירה את הפאונד-האנגלי (הליש"ט) לשיטה העשרונית. היא סחטה מהאיחוד האירופי הנחות רבות, כולל אלה שהובטחו לה בראשית השנה על-ידי ראשי ממשלות האיחוד האירופי, כדי לסייע לבריטים להחליט שלא לעזוב את האיחוד.

והעיקר, מאז ראשית שנות ה-90 מחלחלת ומתפשטת מלמטה ההתנגדות העקרונית לאיחוד האירופי, המתבטאת בהצלחת ה-ENP, המפלגה הלאומית האנגלית, ועוד יותר בזו של Ukip, מפלגת העצמאות של הממלכה-המאוחדת, שהגיעה להישג שיא של 27% מן הבוחרים הבריטים לפרלמנט האירופי בשנה שעברה.

האמת ניתנה להיאמר - יורו-סקפטיות רדיקלית אינה פטנט בריטי. ישנן רמות שונות של הסתייגות וספקנות ביבשת, החל בחוסר הרצון הפולני להחליף את הזלוטי ביורו, המשך בהתעקשותה של שווייץ להישאר מחוץ לאיחוד, וכלה בעמדות שמבטא הימין הפופוליסטי באוסטריה, בלגיה, צרפת ועוד, בעד פרישה מאירופה. גם בישראל הפך האיחוד האירופי שם נרדף לדבר מגונה, ולו משום שאינו אוהד לרעיון ההתנחלות, מתערב בסכסוך הישראלי-פלסטיני, ופועל באמצעים המקובלים עליו כדי לתת תוקף לעמדותיו.

אלא שאחד היתרונות הגדולים של רעיון אירופה בהתפתחותו, הוא גמישותו. אם דנמרק או נורבגיה אינן רוצות להיכלל בגוש היורו - אפשר ואפשר. אם בריטניה דורשת הסדר מיוחד וחריג לגבי התמיכה בחקלאות - אפשר גם כן. אם מבקשים ליצור אירופה של שני קצבים - אחד איטי ואחד מהיר - יש לכך תקנה. לחתור למדיניות פיסקאלית אחידה - הבה ננסה, ואם רוצה טורקיה להיכנס לאיחוד האירופי - אפשר לנהל על כך מו"מ.

אירופה הגמישה והמסורבלת שנוצרה כך מפעילה מקלות וגזרים לחלופין, ועל השאלה "הרווחת או הפסדת" אפשר לענות רק לאחר חלוף זמן, לא מיד. היוונים הבינו שה"גרקסיט" (יציאת יוון מהאיחוד) יזיק להם יותר מאשר לאירופה, ושינו את הטון. השאלה היא אם האנגלים יעשו כמותם ויקשיבו להתראותיה המפורשות של מנהלת קרן-המטבע הבינלאומית, קריסטין לגרד.

פילוח תוצאות משאלי-דעת הקהל בבריטניה מגלה מי שייך לאיזה מחנה. בקרב המתנגדים לאירופה יש יותר לבנים, פועלים, בעלי השכלה נמוכה ושונאי זרים (כאילו ריבוי בני הקולוניות והמוסלמים באי הבריטי אינם תוצאה של הקולוניאליזם הבריטי); והמעניין ביותר - לאומרי ההן לאירופה יש רוב מובהק בקרב הצעירים. ההתרפקות על האימפריה שהייתה ועל הלאום האנגלי היהיר, היא יותר נחלת המבוגרים (גם בקרבנו נמצאים מי שמתגעגעים למנדט הבריטי). הצעירים יסתפקו בפטריוטיזם של תמיכה בנבחרת הלאומית בכדורגל (כידוע, אין לבריטניה נבחרת).

חריפותו של הוויכוח כיום, מלמדת שהבריטים מתקשים להבין את מקומם בתוך ההתפתחות האירופית והגלובלית. בכך אין חדש. אחרי מלחמת העולם השנייה עדיין חשב רה"מ דאז, ווינסטון צ'רצ'יל במונחים של אימפריה, ולא הבין שזו עברה מן העולם. אבל עוד הרבה לפני כן, בשנת 1887, כבר אפשר היה לראות לאן מובילות הקיבעונות והשמרנות הבריטיות. אז התקינו תקנה, שמוצרים מגרמניה יסומנו בתווית Made in Germany, כדי להתרות בקונה הבריטי מפני איכותו הירודה של המתחרה הגרמני.

לא עבר זמן רב ולא רק הבריטים למדו שטעות בידם, התיוג הזה, תוצרת גרמניה, הפך לסימן מובהק של איכות.מרבית האירופים מקווים שהב נראה, שלוקח לבריטים זמן רב מדי להבין שהזמנים משתנים, שבעיותיהם אינן נובעות מהשייכות לאיחוד האירופי, שהניסיון התאצ'ריסטי להציל את בריטניה לא צלח, ושפרנקפורט מחכה להזדמנות לרשת את לונדון.

ריטים לא יזיקו לעצמם בהחלטת ה"ברקסיט" (פרישה מהאיחוד). מי שעיניו בראשו רואה שבמקום לשמור על בריטניה גדולה יש סכנה שהברקסיט ימריץ את סקוטלנד לחדש את ניסיונות ההיפרדות שלה. וגם מפלגת UKIP אמורה להרהר בשאלה: אם תפרוש בריטניה מן האיחוד, מה יהיה על 27 חברי הפרלמנט האירופי מטעמה שיהפכו למובטלים?

מצד שני - אם הברקסיט יגרום לפרישת סקוטלנד, יהיה זה ראשיתו של תהליך נורמליזציה: האנומליה, שלפיה הממלכה-המאוחדת מיוצגת באופ"א על-ידי ארבע נבחרות כדורגל לאומיות, לא תהיה עוד. לארבע מדינות נפרדות יהיו ארבע חברות באיגוד הכדורגל האירופי, חלקן מחוץ לאיחוד האירופי.

עוד כתבות

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

ראש המל''ל לשעבר, צחי הנגבי / צילום: חיים צח / לשכת העיתונות הממשלתית

מבקר המדינה: למרות האיומים, המל"ל לא השלים את בחינת המיגון במתקנים חיוניים

מדוח מבקר המדינה עולה כי המל"ל טרם השלים את בחינת הצורך במיגון מתקנים חיוניים ותשתיות אסטרטגיות - אף שבמהלך מלחמת "חרבות ברזל" ניכר עד כמה אלה הפכו ליעדי תקיפה מרכזיים ● עוד ב-2020 פרסם המבקר דוח ביקורת בנושא ההיערכות להגנה על מתקנים חיוניים מפני טילים, אך אף ליקוי לא תוקן

פערים במחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות. למה יש פער משמעותי במחיר?

רובעים 3 ו־4, שעברו גל של התחדשות עירונית ומזוהים עם "תל אביב של פעם", נחשבים למבוקשים במיוחד בשוק הנדל"ן ● אך בעוד שמחירי דירות מסוימות נשארים גבוהים, דירות בקומות נמוכות ועורפיות רושמות ירידות משמעותיות ויוצרות פערים גדולים בין דירות סמוכות

הפגנה בירושלים נגד גיוס חרדים לצה''ל / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר נגד מתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

המעקף הגדול של רוסיה: הברית האנרגטית שמתגבשת בין ארה"ב למזרח אירופה

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 מידי קרן KKR בכ-950 מיליון דולר, לאחר שניצחה במכרז וגברה על קרנות ההשקעה הפרטיות בלקסטון ו-CVC

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

מבצעי בלאק פריידיי / צילום: ap, David Zalubowski

המרוויחים הגדולים מהבלאק פריידיי: ענף מוצרי החשמל וענף המחשבים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא מהנפגעים הגדולים בנובמבר, בשל תחרות בינלאומית חזקה

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

מחנה קיץ בארה"ב ב־10,000 דולר: המגייסת החדשה בבורסת ת"א

סימד הולדינגס השלימה גיוס אג"ח של 610 מיליון שקל, שישמשו בעיקר לרכישת נכסים מידי בעליה ולפירעון הלוואות ● החברה מפעילה מחנות קיץ לנוער, בעיקר יהודי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האוצר למשרדי הממשלה: הכינו צעדי התייעלות בשל הגדלת תקציב הביטחון

רה"מ נתניהו הבהיר לאחרונה כי בכוונתו להוביל הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון, ב-250-350 מיליארד שקל במשך עשור ● על רקע זה, באוצר פנו הבוקר למנכ"לי משרדי הממשלה בדרישה להציג צעדי התייעלות שיאושרו יחד עם הצעת התקציב בממשלה בעוד יומיים

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

שלט אזהרת מצלמה לנהגים בנתיבי איילון / צילום: שלומי יוסף

מירי רגב מקדמת קנס של 10 אלף שקל על שימוש בטלפון בנהיגה. מה הסיכוי שזה יתממש?

בזמן שבעולם נהוג קנס של 100-300 דולר, שרת התחבורה בוחרת בקנס גבוה של 10 אלף שקל, "במקום להציג תוכנית רב שנתית", כפי שאומרים בעמותת אור ירוק ● רשת פאפא ג'ונס פותחת עוד ארבעה סניפים ומשיקה תת־רשת חדשה, והמיזוג החדש של משרד עמית פולק מטלון ● אירועים ומינויים

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

מאיה לור, משפיענית ה-AI של סופר פארם / צילום: צילום מסך מאינסטגרם

סופר־פארם השקיעה 2 מיליון שקל בבניית משפיענית AI

מאיה לור היא משפיענית AI שרשת סופר–פארם יצרה לפני חודש ובנתה לה חשבון אינסטגרם שכולל כ–9,500 עוקבים ● "האפיון הזה נבחר כי בעולם, הדור הצעיר עוקב אחרי משפיעניות וירטואליות, הוא פתוח ל–AI ומכיר את זה", אומרים ברשת

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

2025 צפויה להיות שנה חזקה לפנסיה של החוסכים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?

ביצועי הגמל והפנסיה בשנה הנוכחית בדרך לעקוף את שנת 2021 ולהפוך לטובים ביותר מזה עשור וחצי, הרבה בזכות הפריחה בבורסה המקומית ● במסלולי המניות התשואה מתחילת השנה כבר מתקרבת ל־23% ● ובכל זאת יש מי שמציע למשקיעים לעבור לאסטרטגיה זהירה

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

2,452 טון זהב עלולים להצית עימות חדש שיטלטל את כלכלת איטליה

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה