גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלאום האנגלי היהיר

האמת ניתנה להיאמר - יורו-סקפטיות רדיקלית אינה פטנט בריטי

ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון / צילום: רויטרס
ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון / צילום: רויטרס

אין זה משאל-העם הראשון בבריטניה על השותפות בקהילייה האירופית. לפני 41 שנים הלכו הבריטים (גם אז תחת ממשלה שמרנית, זו של אדוארד הית') להצביע על השאלה אם להצטרף לקהילייה הכלכלית האירופית EEC, כפי שנקראה אז, ורוב חד-משמעי של שני-שלישים הצביעו בעד.

השבוע הולכים הבריטים להצביע שוב בשאלת שותפותה של בריטניה באירופה, אלא שבמשך 40 השנה השתנתה המסגרת שאליה הם אמורים להיות שייכים או לא שייכים - מדובר עכשיו באיחוד האירופי (EU). רעיון איחוד אירופה התקדם, ואירופה התפתחה והתרחבה. בריטניה מתקשה לעמוד בקצב.

בין אז לעכשיו השתנה לא רק השם - מאז 1990 "אירופה" כבר אינה רק אירופה המערבית. ב-1992 נחתם "הסכם מאסטריכט" בדרך לאיחוד חוקתי ופוליטי הדוק יותר. הפרלמנט האירופי הפך ממוסד לפוליטיקאים שגמרו את הקריירה בארצותיהם, לפרלמנט עם שיניים (זאת רואים גם מישראל) ועם נוכחות של ממש. ועל כל אלה - מאז שנת 2002 נכנס לשימוש המטבע המשותף, היורו.

בריטניה הגיבה לקראת הסכם מאסטריכט בנאום של ראשת-הממשלה מרגרט תאצ'ר נגד היווצרות "מדינת-על אירופית". מסתבר, שבריטניה לא הייתה מוכנה להסכים לאירופה כזאת שמכרסמת בריבונות הבריטית. בריטניה גם לא החליפה את המטבע שלה, רק העבירה את הפאונד-האנגלי (הליש"ט) לשיטה העשרונית. היא סחטה מהאיחוד האירופי הנחות רבות, כולל אלה שהובטחו לה בראשית השנה על-ידי ראשי ממשלות האיחוד האירופי, כדי לסייע לבריטים להחליט שלא לעזוב את האיחוד.

והעיקר, מאז ראשית שנות ה-90 מחלחלת ומתפשטת מלמטה ההתנגדות העקרונית לאיחוד האירופי, המתבטאת בהצלחת ה-ENP, המפלגה הלאומית האנגלית, ועוד יותר בזו של Ukip, מפלגת העצמאות של הממלכה-המאוחדת, שהגיעה להישג שיא של 27% מן הבוחרים הבריטים לפרלמנט האירופי בשנה שעברה.

האמת ניתנה להיאמר - יורו-סקפטיות רדיקלית אינה פטנט בריטי. ישנן רמות שונות של הסתייגות וספקנות ביבשת, החל בחוסר הרצון הפולני להחליף את הזלוטי ביורו, המשך בהתעקשותה של שווייץ להישאר מחוץ לאיחוד, וכלה בעמדות שמבטא הימין הפופוליסטי באוסטריה, בלגיה, צרפת ועוד, בעד פרישה מאירופה. גם בישראל הפך האיחוד האירופי שם נרדף לדבר מגונה, ולו משום שאינו אוהד לרעיון ההתנחלות, מתערב בסכסוך הישראלי-פלסטיני, ופועל באמצעים המקובלים עליו כדי לתת תוקף לעמדותיו.

אלא שאחד היתרונות הגדולים של רעיון אירופה בהתפתחותו, הוא גמישותו. אם דנמרק או נורבגיה אינן רוצות להיכלל בגוש היורו - אפשר ואפשר. אם בריטניה דורשת הסדר מיוחד וחריג לגבי התמיכה בחקלאות - אפשר גם כן. אם מבקשים ליצור אירופה של שני קצבים - אחד איטי ואחד מהיר - יש לכך תקנה. לחתור למדיניות פיסקאלית אחידה - הבה ננסה, ואם רוצה טורקיה להיכנס לאיחוד האירופי - אפשר לנהל על כך מו"מ.

אירופה הגמישה והמסורבלת שנוצרה כך מפעילה מקלות וגזרים לחלופין, ועל השאלה "הרווחת או הפסדת" אפשר לענות רק לאחר חלוף זמן, לא מיד. היוונים הבינו שה"גרקסיט" (יציאת יוון מהאיחוד) יזיק להם יותר מאשר לאירופה, ושינו את הטון. השאלה היא אם האנגלים יעשו כמותם ויקשיבו להתראותיה המפורשות של מנהלת קרן-המטבע הבינלאומית, קריסטין לגרד.

פילוח תוצאות משאלי-דעת הקהל בבריטניה מגלה מי שייך לאיזה מחנה. בקרב המתנגדים לאירופה יש יותר לבנים, פועלים, בעלי השכלה נמוכה ושונאי זרים (כאילו ריבוי בני הקולוניות והמוסלמים באי הבריטי אינם תוצאה של הקולוניאליזם הבריטי); והמעניין ביותר - לאומרי ההן לאירופה יש רוב מובהק בקרב הצעירים. ההתרפקות על האימפריה שהייתה ועל הלאום האנגלי היהיר, היא יותר נחלת המבוגרים (גם בקרבנו נמצאים מי שמתגעגעים למנדט הבריטי). הצעירים יסתפקו בפטריוטיזם של תמיכה בנבחרת הלאומית בכדורגל (כידוע, אין לבריטניה נבחרת).

חריפותו של הוויכוח כיום, מלמדת שהבריטים מתקשים להבין את מקומם בתוך ההתפתחות האירופית והגלובלית. בכך אין חדש. אחרי מלחמת העולם השנייה עדיין חשב רה"מ דאז, ווינסטון צ'רצ'יל במונחים של אימפריה, ולא הבין שזו עברה מן העולם. אבל עוד הרבה לפני כן, בשנת 1887, כבר אפשר היה לראות לאן מובילות הקיבעונות והשמרנות הבריטיות. אז התקינו תקנה, שמוצרים מגרמניה יסומנו בתווית Made in Germany, כדי להתרות בקונה הבריטי מפני איכותו הירודה של המתחרה הגרמני.

לא עבר זמן רב ולא רק הבריטים למדו שטעות בידם, התיוג הזה, תוצרת גרמניה, הפך לסימן מובהק של איכות.מרבית האירופים מקווים שהב נראה, שלוקח לבריטים זמן רב מדי להבין שהזמנים משתנים, שבעיותיהם אינן נובעות מהשייכות לאיחוד האירופי, שהניסיון התאצ'ריסטי להציל את בריטניה לא צלח, ושפרנקפורט מחכה להזדמנות לרשת את לונדון.

ריטים לא יזיקו לעצמם בהחלטת ה"ברקסיט" (פרישה מהאיחוד). מי שעיניו בראשו רואה שבמקום לשמור על בריטניה גדולה יש סכנה שהברקסיט ימריץ את סקוטלנד לחדש את ניסיונות ההיפרדות שלה. וגם מפלגת UKIP אמורה להרהר בשאלה: אם תפרוש בריטניה מן האיחוד, מה יהיה על 27 חברי הפרלמנט האירופי מטעמה שיהפכו למובטלים?

מצד שני - אם הברקסיט יגרום לפרישת סקוטלנד, יהיה זה ראשיתו של תהליך נורמליזציה: האנומליה, שלפיה הממלכה-המאוחדת מיוצגת באופ"א על-ידי ארבע נבחרות כדורגל לאומיות, לא תהיה עוד. לארבע מדינות נפרדות יהיו ארבע חברות באיגוד הכדורגל האירופי, חלקן מחוץ לאיחוד האירופי.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

ההכנסות ממסים קפצו - והגירעון ב-2025 הפתיע לטובה

דוח ביצוע התקציב ל־2025 מציג גירעון נמוך מהתחזית של 4.7% ● הירידה בגירעון נובעת מעלייה בהכנסות ממסים, שהסתכמו השנה בכ-520 מיליארד שקל

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתלבטים באיזה פיקדון לשים את הכסף? אלו הפערים בין הבנקים

הריבית על הפיקדונות בדצמבר בבנקים הגדולים והקטנים נעה בטווח רחב יחסית, בין 3.6% ל-5.5% ● הריבית הממוצעת על הלוואה צרכנית ירדה ל-8.96% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מזה שנה וחצי

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

גורם איראני רשמי: כ-2,000 בני אדם נהרגו במחאות

הרפובליקה האסלאמית נכנסה ליום ה-17 של המחאות שהולכות וצוברות תאוצה • על רקע הודעת טראמפ כי יסייע למפגינים מול אלימות המשטר, אתר אופוזיציה באיראן מדווח על 12 אלף הרוגים מאש המשטר בדיכוי המחאות • מוקדי מחאות מרכזיים - ורף האיום שרק עולה ● עדכונים שוטפים 

יצחק תשובה ועידן וולס / צילום: גדעון לוין ורון קדמי

מאלברטה לת"א: חברת הקידוחים הקנדית של קבוצת דלק מגיעה לבורסה

חצי שנה אחרי שהקבוצה של יצחק תשובה הפכה לבעלת המניות הגדולה בה, מקדמת חברת הנפט והגז אינפליי מהלך לגיוס חוב ורישום מניותיה בבורסה בת"א, במקביל לבורסת בטורונטו ● הערכות: היקף גיוס האג"ח צפוי לעמוד על כ-300 מיליון שקל

חנן שמש ואבי כץ, מייסדי קרן הגשמה ומנהליה / צילום: תמר מצפי ואילן בשור

מתי חייבים לשתף במידע? הפסיקה החדשה בפרשת קרן הגשמה

השופטת סיגל יעקבי שדנה בכללים של שותפויות מוגבלות ציבוריות, ובראשן קרן הגשמה, התמקדה בשאלה עקרונית: מהי מידת האחריות של הנאמן והמפקח

שיא משכנתאות בדצמבר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

יותר מ־11 מיליארד שקל: משכנתאות דצמבר שוב בשיא – ואליהן מצטרפות גם ההלוואות לכל מטרה

היקף המשכנתאות החדשות בחודש האחרון לשנת 2025 הוא הגבוה ביותר בשנה החולפת • ההלוואות לכל מטרה הסתכמו ב־791 מיליון שקל בדצמבר – הנתון הגבוה אי פעם • הלוואות הבולט והבלון גם הן ברף גבוה

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

שינוי גישה? אירופה מאיימת בסנקציות על ארה"ב עקב הצהרות על סיפוח גרינלנד

דיווחים והדלפות לתקשורת מצביעים על כוונת אירופה להחריף את הטון מול וושינגטון ● על הפרק: הגבלות על ענקיות הטכנולוגיה ודיונים על עתיד נוכחות צבא ארה"ב ביבשת ● בזמן שטראמפ מצהיר כי האי "נחוץ" להגנה מפני רוסיה וסין, האיחוד שוקל להקים צבא משותף במקום נאט"ו

הפגנות הרפתנים בשבוע שעבר / צילום: מטה מאבק החקלאים והרפתנים

פיצוי של מיליוני שקלים: האוצר מציע לרפתנים לפדות מכסות חלב

ע"פ הודעת משרד האוצר, רפתנים שיהיו מעוניינים למכור את מכסות החלב שלהם יקבלו מיליוני שקלים כפיצוי ● זאת, כדי לאפשר להם להסתגל לשינויים המבניים בענף בעקבות הרפורמה במשק החלב ● בינתיים, הקולות החריפים מהקואליציה מתגברים

דרור בין מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

450 מיליון דולר ל"מוצר מוחשי": כך מנסה רשות החדשנות לעודד יזמים לוותר על חלום הסייבר

השיעור הגבוה למדי של יזמים ישראלים שבוחרים להקים או לעבוד בחברת סייבר הביא להצלחות כבירות בתחום - אבל הוא הגיע בהכרח על חשבון הקמה של סטארט-אפים חדשים בתחומי תעשייה אחרים ● כעת מודיעה רשות החדשנות כי הפעילה בשנה באחרונה תוכנית לעידוד השקעה בחברות שמייצרות מוצרים מוחשיים

מימין: פרופ' אמנון שעשוע, מייסד שותף של AI21; פרופ' יואב שוהם, מנכ''ל שותף ומייסד שותף; ואורי גושן, מנכ''ל שותף ומייסד שותף / צילום: עומר הכהן

AI21: "מכחישים משא ומתן על רכישה על ידי אנבידיה"

למרות דבריהם של המייסדים פרופ' אמנון שעשוע והמנכ"ל אורי גושן על "משא ומתן עם אנבידיה", בחברה מכחישים כל דיונים על רכישה אפשרית ● בשבועיים האחרונים שמרו ב-AI21 על שתיקה, אז מה קרה דווקא עכשיו?

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?

נמל אילת / צילום: תמר מצפי

למרות תוכניות הממשלה: נמל אילת נותר שומם

שער הכניסה הימי של ישראל מים סוף, שהיה במשך שנים שער מרכזי ליבוא רכב, נותר שומם בימים אלה ● בוועדת הכספים הוחלט כי בשבוע הבא יכריעו בעניין ● אלו האפשרויות שעומדות על הפרק

שלי שמיר-קינן / צילום: איל יצהר

מנכ"לית משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עוזבת "לפרק הבא"

שלי שמיר-קינן, מנכ"לית משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי מבית פובליסיס, עוזבת אחרי 4.5 שנים ● היא תוחלף ע"י שני שאול-ואנגוש, שכעת תהיה אחראית על משרדים - באומן-בר-ריבנאי וליאו ברנט

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

יו"ר הפד תחת חקירה: המאבק בין טראמפ לפאוול מסלים לקראת בחירות האמצע

משרד המשפטים הודיע כי בכוונתו לחקור את יו"ר הפד בנוגע לשיפוץ מטה הבנק ● בתגובה, הנגיד האשים את הנשיא בלחצים בשל סירובו להאיץ את קצב הורדת הריבית ● המהלך מגיע ברקע בחירות האמצע שאמורות להתקיים בהמשך השנה, כשנושא יוקר המחיה עומד במרכזן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חברה שכנעה חוסכים למשוך את הפנסיה מוקדם - ותשלם קנס של 2.3 מיליון שקל

רשות שוק ההון הטילה קנס של 2.3 מיליון שקל על חברת אלמוג פתרונות פיננסים, שגרמה לחוסכים למשוך כספים מוקדם מהפנסיה תמורת עמלה גבוהה וללא רישיון פנסיוני ● לטענת הרשות מדובר בקנס הגבוה ביותר שהוטל על חברה בשל סיבה זו ● לאחרונה נחשף בגלובס כי ישראלים מושכים בכל שנה מיליארדי שקלים מחסכונות הפנסיה

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

סערת וויקס: מודל העבודה מהבית עומד למבחן

ההחלטה הדרמטית של וויקס מסמנת מפנה אפשרי בשוק המעסיקים, כשיש מי שצופים שחברות נוספות יאמצו את המודל כדי לשקם את הפרודוקטיביות והתרבות הארגונית ● מנגד, מומחים מזהירים כי מדובר בפגיעה באיכות החיים של העובדים, שתקשה על גיוס טאלנטים ועלולה להוביל לגל עזיבות ● מה קורה בשאר חברות ההייטק בארץ?

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: שלומי יוסף

מסלול עוקף: העברת הכספים לחינוך החרדי חשפה בעיה מבנית עמוקה באוצר

דיון על העברת מיליארדי שקלים חולל סערה, שהובילה לתגובה חריגה מצד החשב הכללי באוצר ● לדברי יהלי רוטנברג, "מדובר בבחירה מקצועית בין נזק ודאי לאזרחי מדינת ישראל ובין סיכון מנוהל" ● אבל מתברר שזו רק דוגמה אחת: כך עוקפים את הכנסת פעם אחר פעם

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"