גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכנוני המס הבאים: המס שיוטל על הלוואות במימון המונים

רשות המסים קבעה כי מתן הלוואות ע"י גורמים שלא עוסקים במתן הלוואות - כולל אנשים פרטיים - מהוות עסקה חייבת במע"מ ■ עו"ד ענת שביט: "השוק יחפש מנגנונים להפחית את נטל המס" ■ מדריך הלוואות חברתיות

עו"ד ענת שביט / צילום: תמר מצפי
עו"ד ענת שביט / צילום: תמר מצפי

בשנים האחרונות התפתחה באינטרנט תעשייה מקבילה לעולם המימון המסורתי - תעשיית "מימון ההמונים" (Crowd Funding) וההלוואות החברתיות (peer to peer). מדובר בשיטה למימון פרויקטים, עסקים וארגונים וגיוס הון באמצעות כספים שמושקעים או נתרמים ע"י מספר רב של אנשים פרטיים, והיא משמשת זה מכבר קשת רחבה של ארגונים, מוסדות מוכרים וגם אנשים פרטיים שרוצים להגשים את חלומותיהם, אך אין להם מימון לכך.

כך, לאחרונה החליט בית החולים וולפסון לנסות את השיטה הזו כדי לשדרג את מתקניו, ובמסגרת קמפיין חדש הוא מנסה לגייס כסף מהגולשים כדי לממן מעבדות, לשדרג מחלקות ולשפר את תנאי עובדים. גם המתמחים בתחום הרפואה מנסים לאחרונה לגייס כספים באמצעות האינטרנט לטובת המאבק הממושך שלהם בתנאי העסקתם שצפוי להתנהל בזירה המשפטית, התקשורתית והפוליטית; ואפילו חיילי צה"ל למדו את השיטה, ובמקום לסמוך על הגופים המתרימים של צה"ל, הם פונים בעצמם לגופים שונים בבקשות לתרומות, בין היתר באמצעות האינטרנט בדרך של "מימון המונים" (כפי שעלה ממצאי דוח מבקר המדינה שפורסם לאחרונה). 

יזמים, מהנדסים, סופרים, חוקרים, זמרים ועוד - כולם כבר פנו להמוני הגולשים באינטרנט בבקשה לתמוך ברעיון או במיזם שפיתחו (באמצעות חברות מימון המונים כדוגמת HeadStart, CrowdValue, KickStarter ועוד). וזה עובד. פרויקטים יוצאים לפועל. ספרים רואים אור. סטרטאפים מקבלים מימון ראשוני. הלוואות ניתנות. חלומות מתגשמים. והמון כסף מתגלגל שם.

ובדרך-כלל, במקום שיש כסף יש גם מסים. אז לא רק החולמים, היזמים והמוסדות זיהו את הפוטנציאל הכלכלי של השיטה. לאחרונה החלה גם רשות המסים לבחון את המשמעויות המיסויות של הטרנד המתגבר של מימון המונים והלוואות חברתיות, ובמספר החלטות מיסוי שניתנו לאחרונה היא מבהירה לפועלים בזירות הללו כי יש זווית נוספת לפעילות שלהם - הזווית המיסויית; ובמקרים מסוימים, יכול להיות שהזווית הזאת תשפיע על ההחלטה אם לפעול בזירה הזאת או לא, כאשר המס "מזנק" לאחוזים גבוהים משמעותית המקובלים בשיטות מימון אחרות. 

לדברי ד"ר אבי נוב, מומחה לדיני מסים ומיסוי בינלאומי, "שאלת אופן המיסוי של 'מימון המונים' (Crowd Funding) היא מורכבת, ומעוררת שאלות רבות הן בהיבטי מס ערך מוסף והן בהיבטי מס הכנסה. אין ספק כי מדובר בפעילות כלכלית מבורכת, המאפשרת מימון עסקים בלי לעבור דרך גורמי התיווך המסורתיים כגון בנקים או גופי מימון חוץ בנקאיים. פעילות מימון המונים היא אלטרנטיבה יעילה לשוק המסורתי של ההלוואות, ובצדק מכונה גם 'הלוואות חברתיות'.  ככל שרשות המסים וכן רשויות אחרות ישכילו לפתח הוראות שאינן מחמירות עם הפעילות של מימון המונים, כך יתפתח תחום חשוב זה. החלטות המיסוי שפורסמו עד כה בעניין מימון המונים מחמירות לדעתי יתר על המידה ועשויות לפגוע באטרקטיביות ובהתפתחות של תחום זה". 


עד כה פרסמה רשות המסים שתי החלטות מיסוי בסוגיית מיסוי מימון המונים. ההחלטה הראשונה (החלטת מיסוי 5769/15), עסקה בנושא של קביעת הוראות ניכוי המס במקור ביחס להלוואות מעמית לעמית (P2P) הניתנות באמצעות אתר אינטרנט, ויחולו על החברה המפעילה את האתר בגין העברת תשלומי הריבית למלווים (ראו מסגרת); והחלטת מיסוי נוספת (החלטת מיסוי 3314/16) העוסקת בחיוב פעילות בזירת מימון ההמונים בתשלום מס ערך מוסף. 

לדברי מומחי המס, החלטת המיסוי השנייה, אשר פורסמה לאחרונה, עשויה להשפיע משמעותית על היחסים בזירת מימון ההמונים וההלוואות החברתיות. החלטה זו עוסקת בחברה המפעילה מיזם המאפשר לבעלי עסקים לקבל הלוואות מגורמים אחרים שאינם קשורים לחברה. המיזם מהווה פלטפורמה לרכישת חובות של לקוחות על-ידי מלווים, בין היתר באמצעות האינטרנט, ומבוצע על סמך חשבוניות מס שהוציאו הלווים לחייבים, ואשר מועד פירעונן טרם הגיע. כך, ניתן ללווים סכום כסף על חשבון תשלום עתידי שהם אמורים לקבל מהחייבים בתמורה לתשלום ריבית מוגדרת מראש על-ידי הלווים.

החברה פנתה לרשות המסים בבקשה לקבל את עמדתה לעניין סיווג פעילות החברה על-פי חוק מס ערך מוסף. במסגרת החלטת המיסוי נקבע כי נוכח פעילות החברה בתחום מתן האשראי ונוכח היקף ותדירות פעילויותיה, החברה תסווג כמוסד כספי לעניין חוק מס ערך מוסף, וזאת גם אם הפעילות מבוצעת באינטרנט. משמעות ההחלטה היא למעשה שמתן הלוואות בשיטת מימון המונים והלוואות חברתיות מהוות עסקה חייבת במע"מ.

לדברי עו"ד ענת שביט, מנהלת מחלקת המסים ושותפה במשרד עורכי הדין פישר בכר חן וול אוריון ושות', "מדובר בהחלטת מיסוי ייחודית שעשויות להיות לה השלכות הן על החבות במע"מ של מיזמים למתן הלוואות והן על הסיווג במס הכנסה". 

כך, מסבירה עו"ד שביט, לעניין מע"מ החשיבות של ההחלטה הנה בשני נושאים - "ראשית בעניין סווג המיזם - החלטת המיסוי קובעת כי הקריטריון המנחה בשאלת הסיווג של המיזם היא, האם מהות פעילותו של החייב במס 'קרובה יותר לסוג אחר' של חייבי מס. רשות המסים מסווגת את הפעילות כ'פעילות של מוסד כספי' ולא כפעילות של עוסק. המשמעות היא תשלום מס שכר ורווח, בשיעור של 17% חלף תשלום מע"מ בלבד על הכנסות המיזם". 

עו"ד ענת שביט / צילום: תמר מצפי

נושא משמעותי נוסף, כאמור, נקבע לעניין סווג פעילות המלווים. "לראשונה נקבע כי מתן הלוואות על-ידי גורמים שאין עיסוקם במתן הלוואות - כולל יחידים פרטיים - מהווים עסקה חייבת במע"מ. החריג - סכום ריבית של כ-90 אלף שקל לשנה (עוסק פטור) ניכנס בגדר עוסק פטור ולכן יהיה פטור ממע"מ. המשמעות של ההחלטה הזו היא כי פלטפורמות המתבססות על מימון המונים בהלוואות (המחזקות בישראל בשנים האחרונות) חשופות לתשלום מע"מ".

- מה זה אומר בפועל? שמימון המונים מאבד את האטרקטיביות שלו עקב היבטי המס? 

עו"ד שביט: "אם יש ליחידים חלופה של מימון באמצעות השקעה בהון (crowd funding) לעומת פלטפורמות של מימון הלוואות - הביטי המיסוי הופכים את מימון ההמונים באמצעות הלוואות להרבה פחות כדאי. אם ניקח לדוגמה הלוואה של 100 שקל בשיעור ריבית שנתית של 5%, אזי יחול מס של 25%+ 17% על הריבית. המשמעות היא ששיעור המס עולה ל-42% על הריבית, בעוד בהשקעה בהון יחול רק מס של 25% על דיבידנד המתקבל בידי יחיד".

אך לא רק המע"מ ירדוף את המלווים. גם מס הכנסה נכנס לתמונה. לדברי עו"ד שביט, "עד היום היה מקובל שב'קרנות השקעה' וב'קרנות הלוואה' הסיווג של הקרן הוא סווג של פעילות השקעה פסיבית, לכאורה עמדת מע"מ כפי שבאה לידי ביטוי בהחלטות המס היא בעייתית כיוון שהיא מסווגת את הפעילות כפעילות מעסק, וזה עשוי להשפיע על שיעורי המס הכוללים אשר יחולו על המשקיעים". 

- האם זה עלול לגרום לכך שתחום מימון המונים והלוואות חברתיות שצוברים תאוצה בעת האחרונה ייכחדו?

עו"ד שביט: "אני לא יודעת להגיד אם מימון בקרנות הלוואה או מימון על-ידי יחידים יעלם, אבל לבטח השוק יתאים את עצמו ויחפש מנגנונים להפחית את נטל המס הכולל".

ואלה יהיו, כך נראה, תכנוני המס היצירתיים הבאים שיצטרכו מומחי המס להמציא.

"היזמים הפועלים בקידום מימון המונים ייאלצו 'לעבוד' עבור רשות המסים" 

החלטת המיסוי הראשונה שעסקה בתחום מימון ההמונים דנה בעניינה של חברה פרטית תושבת ישראל המפעילה אתר אינטרנט לתיווך במתן וקבלת הלוואות מעמית לעמית. במסגרת אתר האינטרנט, יחידים תושבי ישראל מגישים בקשה מקוונת לקבלת הלוואה מיחידים אחרים תושבי ישראל או מחברות תושבות ישראל. לכל המלווים נפתח חשבון נאמנות בבנק בו הם רשומים כנהנים בחשבון. חשבון הנאמנות משמש את החברה לצורך העברת תשלומים בין המלווים ללווים. החברה איננה צד להלוואות וכספי ההלוואות אינם חלק מנכסיה או מהתחייבויותיה.

בהתאם להצהרת החברה, הסיכון כי ההלוואות לא יפרעו ותשלומי ההתחייבות בגין ההלוואה לא ישולמו הינו של המלווים בלבד. למלווים אין כל זכות תביעה מול החברה בכל צורה שהיא לגבי פירעון ההלוואה. זכות התביעה למלווים קיימת אך ורק מול הלווים. בעבור השירותים אותם נותנת החברה היא גובה עמלות מהלווים או מהמלווים. עמלות אלה נגבות על-ידי החברה בעת העברת התשלומים בחשבון הנאמנות. 

החברה פנתה לרשות המסים בבקשה לקבוע הוראות ניכוי המס במקור שיחולו על החברה בגין תשלומי הריבית למלווים. רשות המסים קבעה כי ניכוי המס מתשלומי הריבית יהא בהתאם לקבוע בתקנות מס הכנסה (ניכוי מריבית, מדיבידנד ומרווחים מסוימים) בהתקיים מספר תנאים, וביניהם: ההלוואות נושאות ריבית שנתית קבועה מראש ואינה תלויה בגורם בלתי וודאי, ונקבעו מגבלות של סכום קרן ההלוואה ותקופת פירעון קבועה מראש; החברה תשמש כמתווכת בלבד במתן וקבלת הלוואות באמצעות אתר אינטרנט והיא איננה צד להלוואות וכספי ההלוואות אינם חלק מנכסיה או מהתחייבויותיה. 

"השאלה היא כמה מס משלמים על הריבית, או במקרה הזה, כמה מס מפעיל האתר יצטרך לנכות במקור?", אומר ד"ר אבי נוב, ומסביר: "במישור המלווה, הכנסה מריבית שאינה עולה בגדר הכנסה מעסק, חייבת במס מכוח פקודת מס הכנסה, בשיעורי מס מופחתים. התשובה לשאלה כמה מס יצטרך אתר האינטרנט המספק שירותים למלווים וללווים לנכות, היא שזה תלוי בסוג ההלוואה. אם מדובר על הלוואה שקלית, המס המוטל הוא בשיעור של 15% על הריבית, אם מדובר על הלוואה צמודה למדד, שיעור המס יהיה 25% על הרווח הריאלי. בהנחה שמדובר בעסקה או בעסקת אקראי, כהגדרתם בחוק מס ערך מוסף, אזי התמורה תהיה כפופה למס ערך מוסף. אך אם אין המדובר בעסקה או בעסקת אקראי - אזי התמורה תהיה פטורה ממס ערך מוסף". 

- זה מוריד מהאטרקטיביות של שיטת המימון הזאת?

ד"ר נוב: "שיעור המס במימון המונים הוא למעשה אותו דבר כמו בכל הלוואות אחרות, אך יש הבדל אחד מהותי הקשור למערכת המסים שעשוי לפגוע באטרקטיביות של המימון האינטרנטי אשר ללא ספק מהווה רכיב חשוב במשק מודרני. במימון המונים יש מלווים ולווים, אך יש גם את הגוף אשר מספק את הפלטפורמה להלוואות בין עמית לעמית (P2P), ובהחלטת המיסוי נקבע כי הגוף הזה מחויב לנכות מס במקור. כך יוצא שהיזמים הפועלים בקידום מימון המונים ייאלצו 'לעבוד' עבור רשות המסים בניהול מערך גבייה משוכלל עבור אוצר המדינה, אשר מעבר לעלויות הכרוכות בכך, זה גם חושף אותם לאחריות אזרחית ופלילית".

עוד כתבות

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון