גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל תנובה: "בתקופת המחאה מנהלים הרגישו לא נוח לעמוד ברמזור"

מנכ"ל שטראוס, ציון בלס,  בכנס המזון השנתי: "מזון זה דבר אמוציונלי, וכשזה דבר אמוציונלי יש משבר אמון. מפה ועד להגיד שאנחנו מאפיה או אוסף של רמאים יש מרחק גדול"

אייל מליס / צילום: תמר מצפי
אייל מליס / צילום: תמר מצפי

כנס המזון השנתי, שנושאו היה מזון בעידן החדש, עסק לא מעט בנושא החם בכותרות המזון. אחרי שבתחילת החודש הפתיע משרד הבריאות את תעשיית המזון עם קמפיין ציני נגד צריכת חטיפים, היה הרבה פחות דגש על המחיר של קוטג' ומילקי, ויותר על סוכר, נתרן ובריאות.

היום (ב'), בפאנל שעסק באתגרי תעשיית המזון בישראל הודה מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, כי הקמפיין, שהציע להתפנק בפירות ובירקות במקום בחטיפים ובמזון מעובד, יירד מוקדם מהמתוכנן. עם זאת, הוא הוסיף כי לא הופעל לחץ עליו או על שר הבריאות, יעקב ליצמן, להפסיק את הקמפיין.

"העלינו את הקמפיין כי נדרש שינוי עמוק לאור נתוני ההשמנה והמחלות המתלוות לכך. תעשיית המזון היא לא תעשיית טבק", הוסיף בר סימן טוב, "זו תעשייה שצריכה להישאר, אבל אנחנו רוצים שהמזון יהיה בריא יותר משמעותית".

ומדוע הקמפיין נעלם כל-כך מהר? "אני מרגיש שיש נכונות של התעשייה לבצע שינוי, ואנחנו רוצים למצות את האפשרות הזאת. אפשר לצאת למלחמות ואפשר לנצח בהן, אבל אנחנו רוצים לראות מהלך שמשנה מתוך המקום שלנו כרגולטור יחד עם התעשייה".

עם זאת, הוא הוסיף כי "יש אחריות גם לממשלה ולתעשייה, וכל זה לא גורע מהאחריות של הפרט. הצרכן עושה את ההחלטות שלו. הבחירות שלנו הן לא באמת בחירות שלנו. אלא זה דברים שהרגילו אותנו אליהם במשך השנים. אנחנו משועבדים לטעמים ולסביבה שלנו, ואת זה מערכתית חייבים לשנות - ואפשר. המשימה היא לגמול את החך של הציבור מרמות סוכר ומלח, לתת לציבור יותר מידע ולגרום לחברות להרגיש לא נוח עם רמות הסוכר והנתרן שהן מייצרות.

"אני לא מתנצל על הקמפיין, ואני לא רואה בחברות אויב. המטרה היא שאנחנו, הרגולטור, והם, היצרנים, נוביל יחד שינוי שהוא הרבה יותר מלהפחית 25% נתרן במוצר אחד או שניים. לכן המקום של הרגולטור - להחיל תהליך על כל התעשייה - לא יכול להיות שיהיה מישהו אחד שמפחית ואחר שלא עושה כלום, או שיהיו קווי מוצרים שלא ייעשה בהם שינוי".

"פגישה לא סודית ולא לילית"

במשרד הבריאות אמנם לא רצו מלחמה, אבל הם הפתיעו את התעשייה עם קמפיין נועז למדי. ציון בלס, מנכ"ל שטראוס ישראל, סיפר על תחושותיו כשנחשף לקמפיין: "זה לא היה נוח ולא נעים. אחרי כל התהליכים שביצענו בסוגיית הסוכר והמלח, לבוא ערב אחד ולראות את הקמפיין זו תחושה לא נעימה. לא ידעתי שיש קמפיין כזה".

"אין לי טענות לבר סימן טוב", הוסיף בלס. "כל אחד עושה את תפקידו. שמחתי לשמוע שהוא חושב שצריך לשלב זרועות. מבחינתנו הפתרונות הם טכנולוגיים ושיווקיים, והם מאוד מורכבים. יש לנו אחריות לא מבוטלת ומשמעותית למה שאוכל הציבור בישראל, ובכל בוקר כשאנחנו באים לעבודה, אנחנו שואפים שעם ישראל יאכל אוכל יותר בריא. בחלק מהמקומות זה הפחתות רכיבים וחינוך החך. אף אחד לא מנסה לזרוק את האחריות על מישהו אחר. זה מסע שצריך לעשות אותו, והאחריות היא שלנו".

על פוסט המילקי, שעסק במחיר המילקי בברלין והצית מיני מחאה בספטמבר 2014, הוא אמר כי "יש מציאות חדשה בדרך התקשורת בין אנשים, איך מפוסט שעולה בקצה אחד של העולם נהיה בלגן בקצה השני שלו. וזה קורה לא רק במזון ובמילקי. אני חושב שלא צריך לקטר, אלא צריך להבין שזו המציאות, ושצריך לפעול לאורה. מבחינתי אנחנו הולכים עם מצפון שקט בסוף היום הביתה שאנחנו עושים עבודה טובה".

בשבוע שבו הקמפיין עלה לכותרות פורסם כי בכירי תעשיית המזון קיימו פגישה לילית, שעוררה אסוציאציות לאווירת מאפיה. בלס מגדיר את התיאורים הללו כ"עוול שנעשה לנו. הפגישה נקבעה ימים רבים מראש, היא לא סודית ולא לילית. לשם העניין הזה קיים איגוד מזון, שהתכנס מתוך תפיסת עולם. אג'נדת הבריאות היא לא טרנד, ואנחנו עוסקים בזה שנים רבות. סוגיית הבריאות היא הרבה יותר רצינית מהכותרת הזו. אנחנו באמת רוצים לעשות מזון יותר בריא ומזין, ואף אחד מאיתנו הוא לא איש מאפיה.

"מזון זה דבר אמוציונלי. לטוב ולרע", הסביר בלס. "וכשזה דבר אמוציונלי, יש משבר אמון. ב-2011 היה משבר אמון שהתפתח גם אחרי זה. מפה ועד להגיד שאנחנו 'מאפיה' או 'אוסף של רמאים' יש מרחק גדול. חווינו בתעשייה את משבר האמון, ואנחנו במסע שבו עושים שני צעדים קדימה, ואז כותרת בעיתון מחזירה אותך אחורה".

"הצרכנים נוכחים היום בכל דיון"

מנכ"ל תנובה, אייל מליס, התייחס להשלכות המחאה, שהחברה והקוטג' בפרט עמדו במרכזה. "המחאה הייתה כואבת וקשה. אני זוכר תקופות שבה המנהלים בתנובה הרגישו לא נוח לעמוד ברמזור ולקבל קריאות ברחוב. אני לא עוסק בבכי ובנהי. המחאה החברתית גרמה לכולנו לחשוב אחרת. לא רק לתנובה, אלא לכלל המשק ולכלל העסקים. אני לא חושב שרודפים אחרינו, אלא שהצרכן היום יותר רגיש, ואנחנו צריכים לעקוב אחר הדברים האלה. אפשר לומר שהצרכנים נוכחים היום בכל דיון שמתקיים בחברה בעוצמות הרבה יותר גדולות מאשר בעבר.

"לפני 4 שנים קיבלנו החלטה לא פשוטה לאמץ את תוכנית המצפן התזונתי במטרה להפחית את כמות הסוכר והמלח במוצרים. הצרכנים מחפשים יותר ביטחון, ואנחנו צריכים להגיע בחזרה לאמון שלהם דרך פתרונות נכונים בשדה של תזונה נכונה ובריאה, בטח במוצרים בסיסיים. המותג שלנו היה הנאהב ביותר, ואנחנו פועלים להחזיר אותו ללב של הצרכנים".

חנה רדו, המשנה ליו"ר מקאן תל-אביב ויו"רית מקאן ואלי, הציעה הסבר לכך שמזון הוא עניין אמוציונלי כל-כך שמזמן הרבה שיח. היא סיפרה כי "בזכות המחאה החברתית הגעתי למצפה רמון, ואני מובילה שם סניף של מקאן שמגלגל 10 מיליון דולר, ועובדים שם 60 אנשים. הדבר המשותף היחיד למצפה רמון ולתל-אביב זו השפה העברית ומותגי המזון שמגיעים לשם. זהו. כל שאר החברות הגדולות לא מגיעות למצפה רמון.

"לדעתי, הכי קל להתעסק בקוטג', ויותר קשה להתעסק במדיניות של משרד התחבורה על הכבישים העלובים לדרום או למה עיר הבה"דים הולכת להיות שוממת ממשפחות. האזרחים מבינים בסוף את מה שקורה למחיר של הקוטג' - למרות שזה לא מה משמפריע לאיכות החיים שלהם או לעתיד שלהם ואפילו לא משפיע על רמת הרעב שלהם. קוטג' ומילקי כולם יכולים לקנות".

בתגובה לתהייה אם לפרסומאים מתעוררות נקיפות מצפון לגבי פרסום מוצרים פחות בריאים, השיבה רדו: "אני מאמינה בחופש הבחירה של אנשים. בניגוד למה שאמר בר סימן טוב, אותי לא מכריחים מה לאכול. גם אם מוצר לא בריא, אני מסתכלת על חופש הבחירה ועל עולם הפרסום שמאפשר דמוקרטיה להנגיש איזה מוצר שרוצים. אני לא מרגישה שותפה לפשע. אני מרגישה שאני מאפשרת לאנשים להכיר מוצר שהוא יותר טעים, מפנק או בריא. עולם המזון הוא של יצרנים פרטיים, והממשלה היא של כולנו, והיא אמורה לדאוג לחינוך ולהנגשת הספורט, ולא רק להטיף על מזון בריא".

"אני חושב שהדיאלוג יכול לקחת את התעשייה למקומות טובים ונכונים", סיכם מליס. "האחריות נמצאת בכל הגופים ולא רק בתעשיית המזון. מבחינתנו האתגר הגדול הוא איך אנחנו מחזירים את אמון הצרכנים לתעשייה בכלל ולתנובה בפרט".

בר סימן טוב הוסיף כי "המסר הוא שהשינוי הזה, שיוצר אולי תחושה של איום מסוים, מייצר גם הרבה הזדמנויות. אנשים ימשיכו ללכת לסופר ולקנות מזון כשהיצרנים ייצרו להם אלטרנטיבות בריאות באופן בר-קיימא"; ואז פנה לתעשיינים ואמר: "יש פה הזדמנות אדירה בשבילכם, תלכו ותסתערו עליה".

הצמיחה הגיעה

עוד כתבות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב