גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את אפליקציית המסרים שאי-אפשר להסתדר בלעדיה בסין

אפליקציית המסרים הסינית WeChat אומצה ע"י למעלה מרבע מיליארד איש ושינתה מהקצה אל הקצה את החיים בערים הגדולות בסין, כשהתושבים עושים באמצעותה פשוט הכול

אפליקציית WeChat. יצרה יעילות שלא תיאמן / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
אפליקציית WeChat. יצרה יעילות שלא תיאמן / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

התקנתי את WeChat בסמארטפון בחופשה בבייג'ין בשנה שעברה, כשחברים בעיר ממש ציוו עליי להוריד את האפליקציה. יותר מ-760 מיליון בני אדם ברחבי העולם משתמשים ב-WeChat באופן קבוע. זו בעצם הדרך שבה אנשים בסין מתקשרים כיום. האמת היא שזו טרחה עצומה לא להשתמש ב-WeChat כשנמצאים בסין, וזה גם נחשב למוזר מבחינה חברתית - כמו לסרב לנעול נעליים.

90% ממשתמשי האינטרנט בסין מתקשרים באופן מקוון באמצעות מכשיר נייד, והם מבלים בממוצע יותר משליש מזמנם באינטרנט ב-WeChat. מדובר באפליקציה למשלוח מסרים, אבל היא מספקת רבות מהפונקציות של פייפל, yelp, פייסבוק, אובר, אמזון, ספוטיפיי, טינדר ועוד. אנשים משתמשים ב-WeChat כדי לשלם שכר דירה, לאתר מקום חניה, לבצע השקעות, לקבוע תור לרופא, למצוא סטוץ או לתרום לצדקה. המשטרה בשנזן משלמת פרסים כספיים לאנשים שמלשינים על עברייני תנועה - באמצעות WeChat כמובן.

בהשוואה לאפליקציות אחרות, WeChat לא נראית מיוחדת בשום צורה. המסך הראשון שנפתח הוא הצ'אט. בתחתית הדף יש תפריט שמוביל אותך לאזורים אחרים, כגון ארנק WeChat וזרם "רגעים" לפוסטים דמויי-פייסבוק. חברות, אמצעי תקשורת, סלבריטאים ומותגים פותחים חשבונות רשמיים, וניתן לעקוב אחריהם כדי לקבל עדכוני חדשות ופרסומות. העיצוב בולט רק בפשטותו היחסית ובאופיו הרגוע. האתרים הפופולריים בסין מלאים וגדושים במלכודות הקלקה ובקובצי גרפיקה שמשתוללים כמו משוגעים.

ז'נג שיאולונג, יוצר WeChat שנהנה ממעמד של דמות קאלט בסין, מתאר את WeChat כסגנון חיים. גלגלתי את עיניי כששמעתי את זה לראשונה. ואז חזרתי לבייג'ין באפריל.

מביך לשלם בכסף אמיתי

הקולגה שלי, לולו צ'ן, שמסקרת את החברה-האם של WeChat, טנסנט, שלחה לי מספרי טלפון של כמה אנשי קשר פוטנציאליים, אבל למה לטלפן כשהרבה יותר קל להשתמש ב-WeChat? השתמשתי בצ'אט כדי לקבוע פגישות במהלך ביקורי. אחד מאנשי הקשר שלי הזכיר כנס WeChat למחרת הגעתי לעיר, וכך קרה שביום ראשון אחר הצהריים התייצבתי בבניין מרכז שירות העיצוב, במרכזה ההיסטורי של העיר. מרבית הקהל צעיר - תמהיל של סינים וזרים - ומצב הרוח חגיגי.

אני חולפת ליד מצגי חברות ומוצאת את עצמי בשולחן של חברת יולי, שמציעה סוג של דייטינג זריז ללומדי השפה האנגלית: 15 דקות שיעור, על-פי דרישת התלמיד, עם דוברי אנגלית ברמת שפת אם באמצעות WeChat. שני דפים מודפסים מודבקים לשולחן ועל כל אחד מהם מופיע קוד QR מפוקסל. סורקים את אחד הקודים כדי להפוך למורה, ואת השני כדי להפוך לתלמיד.

המונח הסיני לטקס הזה - "סאו יי סאו" - הופך במהירות למונח מוכר מאוד. לכולם וכמעט לכל דבר ב-WeChat יש קוד QR, וביצוע סאי יי סאו באמצעות מכשיר הטלפון היא פעולה שמבצעים ללא הרף ושמניבה גם סיפוק מוזר.

ג'יימס, אמריקאי שזוף בעל שיער בלונדיני פרוע, נמצא כאן כדי להעביר סדנה בשם "כיצד בנינו אפליקציה ל-WeChat והחזרנו את עלויות הפיתוח שלנו תוך 24 שעות". הוא סורק את הקוד שלי, שמספק לו את פרופיל ה-WeChat שלי, וגם מייצר את המקבילה של בקשת חברות. אני מסכימה, ואנחנו קובעים להיפגש במהלך השבוע, ומדלגים על דקדוקי העניות המיושנים של שמות משפחה וכרטיסי ביקור עסקיים.

הפרזנטציות עומדות להתחיל, ואני מתחילה להרגיש את הג'ט לג. אני ממהרת לדלפק הקפה כדי לשתות קפה קר. קוד QR משובץ במסגרת פלסטיק שמשמשת בדרך-כלל למסגור צילומים. האישה שעומדת לפניי בתור סורקת את הקוד. אני מנסה גם כן, ו-WeChat נכשל. אני מכניסה כרטיס אשראי ל-WeChat, אבל זה לא עובד, וארנק ה-WeChat שלי ריק. אני חשה מבוכה רצינית כשאני נאלצת לפשפש בתיק כדי למצוא מטבעות. ביליתי יום אחד בלבד בסין בעידן WeChat, והשימוש במטבעות פיזיים כבר מעורר בי מבוכה.

ביום שני אני לוקחת את הרכבת התחתית כדי לפגוש את ז'ו שיאשיאו, שהקים עסק המבוסס על WeChat לטיפוח הכושר. ז'ו בן ה-25 עזב את סין כשהיה ילד כדי ללמוד באנגליה, וחזר ב-2012 בתור בחור מורעל לכושר גופני עם תוכנית לייצר ולמכור אבקת פרוטאין. הוא שיתף פעולה עם ידיד בפיתוח הפורמולה, בהשקת פעילות ייצור ובהקמת אתר אינטרנט, והחל לשווק את המוצר ברשת.

בסוף 2013 הוא החל לחפש משקיעים, ובפברואר 2014 הוא קיבל 2 מיליון יואן - כ-300 אלף דולר - מקרן הון סיכון בבייג'ין. על-פי דרישת המשקיעים, הוא הפסיק למכור את אבקת הפרוטאין והתמקד בבניית קהילה של חובבי בריאות. הוא פתח חשבון רשמי ב-WeChat שקידם מאמרים על פעילות גופנית ותזונה, עם המון תמונות של קוביות בבטן. החברה, פיט-טיים, צברה במהירות 400 אלף עוקבים, גרפה מימון נוסף בסך 9.8 מיליון יואן ואף השיקה אפליקציה עצמאית.

ז'ו גם פיתח מיזם כושר ב-WeChat - חלופה לאימון עם מדריך כושר אישי ויקר בחדר כושר אמיתי. תחתמו ותצורפו לצ'אט עם 15 אנשים בעלי גובה ומשקל דומה, ומאמן אישי שנמצא שם כדי להפיח בכם מוטיבציה (באמצעות מסרים ואימוג'י) לדבוק במשטר התזונתי ובתוכנית האימונים בווידיאו. פיט-טיים גובה 1,000 יואן עבור 28 ימים, ויותר מ-5,000 אנשים כבר חתמו לתקופה של חודש אחד לפחות.

"קיבלת מעטפה אדומה!"

אפילו אנשים שאינם מוכרים מוצרים באופן ישיר או מנהלים חשבונות רשמיים ב-WeChat, משתמשים באפליקציה כל הזמן לצורכי העבודה. יולי, חברת לימודי השפה, לוקחת עד את מודל WeChat לקצה. ג'יימס, האמריקאי שפגשתי ביום ראשון, עבר לבייג'ין כדי להקים חברת גיימינג ב-2011. באוגוסט שעבר הוא החליט לשלב את העניין שלו בלימודי שפה עם ניסוי ביצירת עסק שמנוהל לחלוטין אך ורק ב-WeChat. זה היה הגיוני. הוא בלאו הכי כמעט שלא יצא מהאפליקציה.

הוא פגש פנים אל פנים את לוק פרידי, אחד משני המייסדים הנוספים של העסק שלו, רק פעמיים. פרידי חי בניו-יורק, ומתאם את צוות המורים ההולך וגדל. זמן ההמתנה הממוצע לשיעור הוא 20 שניות. הסיסמה למורים היא "Teach on the Beach". פרידי ערך פעם שיעור בעודו צף בבריכה.

WeChat הפך את בייג'ין למקום שונה מאוד מהעיר שבה חייתי בשנים 2006-2009. יש פחות עמידה בתור והמתנה, בייחוד בבנק. בעבר שלטו המזומנים בכיפה. שילמתי את שכר הדירה ואת כל החשבונות במזומן. גם במסעדות ובחנויות התשלום היה במזומן. כיום אנשים יורים כסף לכל הכיוונים באמצעות הטלפונים שלהם (לא הכול באמצעות WeChat, אבל חלק ניכר).

אין מישהו שהוא יותר מדי מגניב או יותר מדי לא-מגניב מכדי להשתמש ב-WeChat. משפחות שלמות שומרות על קשר באמצעות האפליקציה. מנהל חברת טכנולוגיה סיפר לי שאמו בת ה-80 ומשהו משתמשת ב-WeChat לכל דבר. יזם שיווק סיפר כי הוריו, שאינם יודעים כיצד להשתמש במחשב, וגם בנותיו בנות ה-3 וה-5, משתמשים ב-WeChat.

ביום חמישי בבוקר ויתרתי על האפשרות להשתמש בכרטיס האשראי שלי. הוא "הוכר" בידי WeChat, ואני פתחתי מספר זהות אישי וכל מה שצריך, אבל הוא לא יכול לשנות את העובדה שמעט מאוד עסקים מקומיים מכבדים כרטיסי אשראי בינלאומיים. WeChat יצר יעילות שלא תיארתי לעצמי. אבל לתיירת זרה כמוני, לפחות, עדיין מדובר בתהליך שנמצא בעיצומו.

אני שולחת מסר לידיד סיני שנמצא בארה"ב, ומבקשת הלוואה. בתוך דקות ספורות הוא שולח לי שתי "הונג באו", או מעטפות אדומות - משחק מילים שמתייחס למעטפות האדומות ששימשו באופן מסורתי להענקת מתנות כספיות. הן הגיעו כהודעות צ'אט: "שיהיה בהצלחה ומזל טוב! קיבלת מעטפה אדומה". ברגע שאני מקליקה עליהן, יש לי 200 יואן בארנק WeChat שלי.

בדרך-כלל מוסרים מעטפות אדומות מלאות במזומנים לקרובים צעירים ולידידים לרגל שנת הירח החדשה, וגם לזוגות שנישאים ולילדים לרגל ימי ההולדת שלהם. כיום אנשים משתמשים בהונג באו לא בהכרח מכורח המציאות, אלא סתם בשביל הכיף.

בזכות מרכיב המזל

קשה לקבוע איזה תפקיד שיחקה האסטרטגיה המעולה ואיזה תפקיד שיחק המזל בהצלחת WeChat, אבל שיטת ההונג באו הזו היא גאונית. החברה לא הייתה הראשונה שהשתמשה בהונג באו אלקטרוניות - הראשונה הייתה עליפיי, פלטפורמת התשלומים של עליבאבא. אך כש-WeChat השיקה את המערכת שלה ממש לפני השנה הסינית החדשה ב-2014, היא הוסיפה אלמנט של גיימינג.

כשאתה שולח כסף לקבוצת אנשים, יש זוכה מאושר אחד בקבוצה שמקבל סכום גדול יותר מהשאר, ומספר קטן מאוד של אנשים בקבוצה עלולים לא לקבל דבר. נראה שאנשים אוהבים את מרכיב המזל, מכיוון שיותר מ-8 מיליון בני אדם השתמשו בפונקציה החדשה תוך קצת יותר משבוע. מספרם עלה כעת ל-300 מיליון. לרגל השנה הסינית החדשה ב-2016, שלחו 512 מיליון אנשים 32 מיליארד מעטפות אדומות.

למחרת אני חוזרת לכנס כדי לשוחח עם אי האו, מנכ"ל משותף של הקבוצה שארגנה את הכנס. במעלית פוגשת אותי אישה צעירה שמזהה שאני תיירת זרה, מסבירה שהחברה שלה מארגנת חילופי עובדים עם חברות זרות, ודורשת לסרוק את קוד ה-QR שלי. "נעים לפגוש אותך", היא מזמרת וצועדת לה הלאה בלי שטרחה אפילו לומר לי את שמה או לשאול מה שמי.

אי האו צרוד לאחר שבילה עד השעות הקטנות של הלילה בנשף גאלה באצטדיון. להקת ההבי מטאל שלו, CXO, שאותה הקים עם מנכ"לים עמיתים, עלתה להופיע לראשונה בתולדותיה. הוא מראה לי זרם מסרי WeChat - 3,015 מסרים שלא נקראו עדיין.

הוא מספר כי השתמש בהונג באו כדי להודות ולתמרץ את עובדיו, שכרעו תחת הנטל בימי העבודה הארוכים לפני האירוע, וכי לעתים שלח 1,000 יואן בכל פעם. הוא שולח גם לי 100 יואן לצורך ההדגמה. אני לא בטוחה מה מכתיב קוד הנימוסים וההליכות במקרה כזה. האם זה רק לצורך ההדגמה? האם עליי לשלוח בחזרה את הסכום? בסופו של דבר, זה מה שאני עושה.

Wechat - אמצעי התקשורת הראשי של סין

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה