גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העברית שתקה המון שנים, ולכן מותר להמציא ולהדביק בין ישן לחדש"

אלי ביז'אווי, מהמתרגמים הפוריים בתיאטרון, רוצה לחבר את הקהל אל המחזות הקלאסיים עם תרגומים מעודכנים בסדרת ספרים חדשה. ראיון

בטקס האחרון של פרסי התיאטרון הושיבו את אלי ביז'אווי, אחד המועמדים לפרס מתרגם השנה, בכיסא הראשון, בשורה הראשונה. ביז'אווי, שבע אכזבות, אחרי שמונה מועמדויות ללא זכייה לאורך השנים, חשב לעצמו שאו שהושיבו אותו במיקום כל-כך אסטרטגי כדי שלא יוכל להימלט מהאולם מול המצלמות, אחרי עוד הפסד, או שסוף-סוף ייצא מהאולם עם פסלון. כששמו הוכרז מעל הבמה כזוכה על תרגום "רומיאו ויוליה" לתיאטרון באר שבע, נדרש לו רגע לעכל את הבשורה המשמחת, להתעשת ולשאת שם נאום ספונטני ושובה לב, שנשמע כאילו עבד עליו שלושה ימים. "הסיטואציה הייתה מאוד מצחיקה", הוא מחייך, עוצר בברקס את שטף הדיבור האסוציאטיבי, ממלמל פה ושם ש"נו, את כבר תסדרי את זה אחר כך", וממשיך לשעוט בקצב. "אפשר להגיד שהורדתי קוף מהגב, כי כבר חשבתי שאצליח להגיע לבמה הזאת אולי כשיעניקו לי פרס על מפעל חיים. באתי לבוש ככה, בג'ינס וטי-שירט, כדי לא לעשות מזה עניין, כי, סליחה על הקלישאה, הפרס האמיתי בשבילי הוא העשייה".

וביז'אווי אכן חזק בעשייה. הוא עומד מאחורי תרגום שני מחזות הזמר הגדולים של השנה עד כה ("בילי אליוט" ו"סיפור הפרברים"), הצגות חדשות בקאמרי ובהבימה, ובמקביל יוצאת כעת סדרה של שישה מחזות קלאסיים כרוכים של "לוקוס במה" - ארבעה מהם בתרגומו שלו, שניים בתרגומו של דורי פרנס. "ואני מרגיש צורך לסייע דווקא לספרים האלה, שיצאו בהוצאה קטנה שקוראת תיגר על ההוצאות הגדולות והחנויות הגדולות".

מאיפה זה נולד? מצאת שיש לזה קהל? שוק?

"זה התחיל כשהגעתי יום אחד לארכיון הקאמרי וראיתי ערימת שכפולים של התרגום שעשיתי ל'בית ספר לנשים' של מולייר. כשהתעניינתי למה זה מיועד, אמרו לי שבתיכון אלון ברמת השרון לומדים אותו לבגרות; ואיך שיצאתי, החלטתי שזה צריך לצאת בדפוס, כי חשוב שלתרגומים טובים וחדשים, שעברו פיות של שחקנים ואוזניים של קהל, יהיה אורך חיים גם אחרי שההצגה יורדת.

"התרגומים הישנים הם של סופרים ושל משוררים מצוינים, שלא הבינו שצריך לשחק את הטקסט שהם מתרגמים, לחיות אותו ולא להרגיש חצץ בפה. כיום, תלמיד שלומד את מולייר בתרגום אלתרמן, לא נהנה לא מהקומדיה ולא מאלתרמן".

אתה בעצם אומר שתרגום הוא אמנות נטו.

"לגמרי. זאת יצירה שצריכה לעמוד בפני עצמה".

ועדיין, התרגום יהיה נחות מול המקור, לא?

"אני מזמין אותך לראות את רומיאו ויוליה. יושב קהל צעיר וצופה בהצגה לא מתפשרת, שיוצרת חוויה שלמה. הגישה שלי היא ליצור משהו חדש בעברית, על בסיס מה שיצר היוצר המקורי, תוך שימוש במטען התרבותי של המקום והשפה שבה אני יוצר".

סלח לי על התעוזה, אבל אתה לוקח יצירה מקורית ומקלקל אותה.

"יש פה דבר תהליכי. לא מיד ישבתי ותרגמתי את שייקספיר ואת מולייר. קודם כול הייתי בקפיאה של חודש עד שניגשתי אליהם. חלק מהמעשה התרבותי הוא מערכת היחסים של היוצר והמתרגם, המתרגם והבמאי, והבמאי והשחקנים. אני עושה הפרדה בין עיבוד לתרגום. כשאני מתרגם, אני מזהה משהו ומחליט מה יהיה הפילטר של העבודה, עושה כל מאמץ לשמור על המקור ולתווך אותו לקהל - כל זה בלי לצמצם את העושר התרבותי שיש בו".

אתה נוהג לשנות את שמות הגיבורים?

"לא, כי אני מאמין בהרחקה. האינפוט של הסיפור יהיה גדול יותר אם לא אזרוק אותו בפרצופו של הצופה. אם אתה מעמיד מול הקהל מראה מגדילה, זה יצור אצלו התנגדות. מה שמקרב זו השפה, ההקשרים התרבותיים והאקטואליים. העברית היא שפה צעירה, שמשתנה ומתפתחת כל הזמן - זאת מתנה אדירה. העברית שתקה המון שנים והיא עדיין מתעצבת, ולכן מותר להמציא ולהדביק בין ישן לחדש, גבוה ונמוך.

"בתרגום קלאסיקה יש לי נטייה לשמור על משקל וחריזה כדי להרשות לעצמי גמישות בתוכן, כמו שאני נאמן למה שאומרת הדמות, אבל לא מילה במילה. בתרגום לתיאטרון, המילה היא המעטפת. אתה מתרגם את הדרמה והפעולה, את האספקטים התיאטרליים ולא המילוליים".

זאת הסיבה שאתה לא מתרגם פרוזה ושירה?

"אני בא מתיאטרון והאמביציה והלב שלי נמצאים בהתרחשות האנושית, בהתנהלות שלהם. חוץ מזה, הייתי קורא מאוד בינוני. הייתי בעמוד 17 ועדיין הייתי תקוע בעמוד חמש. לקראת סוף התיכון נוצר אצלי הצורך למלא פערים ולבנות עולם ויזואלי. ספרי המחזות שיצאו בזכות אורלי חפר מזיקית, הם חיבור נפלא בין ספרות לתיאטרון. שש הקלאסיקות שהוצאנו בדפוס, משוחקות על הבמה. אגב, המכון הצרפתי, ששותף להוצאת הספרים, לוחץ לדעת מה הלאה. אנחנו רוצים לפתוח את זה לעוד מתרגמים".

פועל יוצא מכך הוא שאתה מביים פחות.

"אני בוגר בימוי והוראת תיאטרון בסמינר הקיבוצים. כשנולדו הבנות שלי, התרגום תפס מקום יותר גדול, כי הבימוי מצריך השקעת זמן גדולה יותר".

והתרגום גם משתלם יותר כלכלית.

"זה ברור. תרגום הוא ממלכה מתגמלת, אבל יש בי בעירה ליצור תוכן בעצמי. אני אינדיבידואליסט ויש לי מה להגיד בעצמי".

אמרת שתרגום הוא יצירה בפני עצמה. תמיד תהיה בו חתיכה ממך.

"הברכה הגדולה היא שכבר 15 שנים אני עובר מדבר לדבר, מתרגום לעיבוד, וכמעט לא הייתה לי האפשרות לעצור וליצור משהו משלי - ברקס שקשה לי לעשות. יש בזה סיכון מחושב והימור. אם הכול כלכלי, אוכל לתרגם בהנאה עוד שנים רבות ולהתפרנס יפה. אבל אני חי פה, ופתאום לא מספק אותי לתווך תרבות אחרת למציאות שלנו, ונראה לי שמצאתי את הדרך המפתיעה לבטא את הקול שלי. זה בחיתולים לחלוטין, אבל אני עוסק בפיתוח של מיני סדרה להוט".

כתבת את התסריט לסרט "בננות" בעבר, כך שהתנסית כבר בכתיבה מהסוג הזה.

"כן, כתבתי את הסרט לאיתן פוקס. הצטרפתי בהנאה גדולה להרפתקה שלו. עכשיו אני רוצה להוביל, להגיד מה שיש לי לומר. הבחירה במדיום אחר, ולא בתיאטרון, קשורה בלצאת מהמקום שבו מצפים ממך להיות".

על מה הסדרה?

"ארמוז בעדינות שהיא עוסקת בדמות תנ"כית שמתכתבת עם המציאות של היום ובאופן שבו ההיסטוריה מוצגת".

אתה בא מבית מאוד פוליטי.

"וגם הסדרה שאני כותב פוליטית. אני אדם מאוד מעורב".

בתור "חצי מזרחי", אתה מרוצה מהייצוג שלך על-ידי השרה מירי רגב?

"הדרך לתקן עוולות היסטוריות, היא לא ליצור עוולות בהווה, לא לשסע ולסכסך אלא לחבר. יגידו שאני בר מזל שאני בן לביז'אווי מצד אבא ופוגל מצד אימא. אני נהנה משני העולמות, מחבר אותם והם בשבילי עולם אחד. ההפרדה השיטתית הזאת הורסת. אני בחיים לא אגיד, קחו תרגום שלי כי אני ביז'אווי. קחו אותו כי הוא טוב".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס