גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסדרת שוק התקשורת: יש לשים דגש על תשתיות מתקדמות

ראוי שכולנו - צרכנים, מצביעים ומשתתפים בדיון הציבורי בסוגיית אסדרת תקשורת - ניתן את הדעת על עידוד תשתית ברגולציה ולא רק על המחירים לצרכן

טל ז'רסקי/ תמונה פרטית
טל ז'רסקי/ תמונה פרטית

תחרות בתחום התקשורת היא אמצעי, ולא מטרה. מנטרה זו מוכרת היטב לכל העוסקים בתחום ובאסדרתו. אך מהי המטרה אותה התחרות ואסדרתה אמורים להגשים? שתי תשובות מרכזיות לכך הן מחירים נמוכים לצרכנים והקמת תשתיות תקשורת מתקדמות ויציבות.

מבין שתי האופציות האמורות - זו האחרונה היא החשובה יותר וזו שצריכה ללכוד את עיקר תשומת-לבו של הגורם המסדיר. אבל דווקא זו זוכה למעט מדי תשומת-לב, ולא במקרה. ראוי שכולנו - צרכנים, מצביעים ומשתתפים בדיון הציבורי המתפתח בישראל בסוגיית אסדרת תקשורת - ניתן על כך את הדעת ונשנה את התנהלותנו בהתאם.

לקיומן של תשתיות תקשורת מתקדמות יש השלכות מקיפות. בשפת הכלכלנים יש להקמת התשתיות החצנות חיוביות משמעותיות. השפעות חיוביות אלה מתנקזות לכל חלקי האוכלוסייה. הן מקדמות חדשנות אשר מיתרגמת לצמיחה ומשרות. החדשנות וההתקדמות הנגזרת מבניית תשתיות נוגעות לתחומים החשובים ביותר בחברה.

לדוגמה, תשתיות תקשורת מתקדמות מאפשרות שיפור הוראה מקוונת ורפואה מרחוק, כמו גם מעודדות עבודה ללא נסיעה בדרכים, ובכך ניכרת ההשפעה על תחומי החינוך, הבריאות והתחבורה. השיפור בתשתיות מחזק לא מעט את החלשים ומביא שירותים ברמה גבוהה גם לפריפריה. כמו כן, אם נרצה להמשיך להיות אומת סטארט-אפ, נצטרך למצוא דרכים להכניס יותר מוחות לשוק זה - מוחות אשר עשויים להיות בפריפריה ובשכבות המוחלשות של החברה.

תשתיות התקשורת מתקדמות הן מרכיב חיוני בכל תוכנית להשלמת מטרה זו, וכל זאת מבלי שדיברנו על החשיבות הרבה בתשתיות תקשורת לקידום חופש הביטוי והשיח הדמוקרטי הפתוח. ובכוונה נאמר "תשתיות" בלשון רבים. נראה כי אין די בבנייתה של תשתית בודדת. למרות שהפתרון קוסם, היעדר תחרות בין התשתיות יוביל לקיבעון. ואל לנו לסמוך על הגורם המסדיר שיידע לכוון את הגוף החזק שייווצר לכיוון החדשנות הראויה. סביר יותר להניח כי הרגולאטור הוא זה אשר יובל לפי פחת בידי השחקן המסחרי החזק, הבודד והמשפיע.

אך ישנם, כאמור, אינטרסים אחרים אשר ניתן לקדם במדיניות תקשורת, בין היתר על-ידי קידום תחרות, כמו הורדת מחירים. אכן, ההוצאה הממוצעת למשק-בית כוללת מרכיב משמעותי הנוגע לתקשורת. באם זו תקטן יתפנו סכומים לצריכה חיונית אחרת ואף חיסכון. ההשפעה גם כאן ככל הנראה תהיה משמעותית עוד יותר לשכבות הנמוכות ומוחלשות, ולכן הדבר יקדם יעדים פרוגרסיביים. האין בכך מספיק בכדי לפעול לקידום יעד זה דווקא?

לא תמיד נידרש להכריע. לעתים תחרות משוכללת תעודד את חברות התקשורת להוריד מחירים ואף להרחיב את תשתיותיהן. אך לא תמיד הדבר הוא כך. הכלכלנים חלוקים בשאלה מתי היעדים של תחרות וקידום תשתיות סותרים, והממצאים לא בהכרח אינטואיטיביים. קשה מאוד לבנות מודל לפתור שאלה זו בתיאוריה, והשווקים במציאות משתנים כל-כך מהר, שקשה להסיק מהם מה הקשר בין מבנה השוק להצלחה או כישלון בתחום התשתיתי.

לא ניתן להתעלם מכך שבמקרים רבים תידרש הכרעת מדיניות איזה משני יעדים חשובים אלה ראוי להעדיף, וההכרעה צריכה להיות לכיוון קידום התשתיות. הדבר עשוי להתבטא בהגדרת מספר שחקנים, החובות שיושתו עליהם והמשאבים שיוקצו להם. לעתים עידוד הקמת התשתיות משמעותו העמסת חובות על בעל רישיון, אך לעתים הוא מתבטא בהקלה דווקא והקטנת מספר המתחרים ומחויבויות בכדי להבטיח הפניית משאבים לפיתוח.

המפתח להכרעה בין שתי מטרות אלה (מחיר נמוך או תשתית מתקדמת) היא בבדיקת החלופות לגופן. המדינה, לפחות בתיאוריה, יכולה לחפות על מחירים אשר אינם נמוכים מספיק במתן סובסידיות לאלה שראוי שיקבלו אותם ואף לדרוש את הסכומים שניגבו ביתר מספקי השירותים. ישנם קשיים פרקטיים ופוליטיים לעשות כן - אך האפשרות לעשות זאת אינה מופרכת.

מה שכן מופרך הוא מצב שבו המדינה דווקא תחפה על היעד התשתית, בכך שתשלים את בניית תשתית התקשורת שהשוק התחרותי איננו מספק. אמנם על פניו המדינה יכולה לפעול בעצמה לבניית התשתיות, והיא עושה כן בהקשרים לא מועטים. אך המדינה נמצאת בנחיתות משמעותית בהקשר של תשתיות טלקומוניקציה, היות וחסרים לה ידע ומומחיות להוציא זאת אל הפועל.

ההכרעה בדבר העדפת פיתוח התשתיות תהיה קשה ליישום בהקשר הפוליטי. הבוחרים רגישים יותר למחירים גבוהים. קל גם למדוד את היקף הבעיה. הבוחרים פחות מודעים לפיגור בתשתיות. אך זוהי עוד סיבה להתמקדות האסדרה בסוגיה זו. יש סיכוי מסוים שלחץ ציבורי ישפר את המחירים, אך את השיפור בתשתיות כנראה נצטרך להניע באמצעות מהלך רגולטורי מתוכנן יותר.

והמהלך הזה מחויב המציאות בישראל. התשתיות שלנו, אם להתבטא בעדינות, יכלו להיות במצב טוב יותר. הסיבים האופטיים עדיין לא מגיעים לכל הבתים ואף לא לשכונות, והדור הרביעי עדיין לא כאן עבור כולם. וזה עוד לעניין הדברים אותם אנו יודעים ומבינים. את היקף השימוש האופטימלי בתדרים בישראל אנו מתקשים לאמוד נוכח היעדר נתונים בדבר השימושים בהם, למרות החלטות ממשלה שניתנו בסוגיה זו.

התוצאה הזו איננה מפתיעה. רפורמת הסלולר שהורידה את המחירים לא התמקדה בשיפור התשתיות. השוק הסיטונאי ופרויקט הסיבים הארצי בוצעו במקביל, מבלי שתינתן מחשבה (לפחות לא בפומבי) כיצד הפרויקטים ישפיעו אחד על השני בעיקר ככל שהדבר נוגע להקמת תשתית מקיפה. מה עוד שרבות מההחלטות הנוגעות לתקשורת בישראל מגיעות בכלל מהרשות להגבלים עסקיים אשר במוצהר לא עוסקת בשאלת פיתוח התשתיות, דבר שלעתים מוביל לסתירות בין החלטותיה ליעדי משרד התקשורת.

וככל שהדבר נוגע להתפתחויות האחרונות ממש - החשיבות של פיתוח התשתיות לא זכתה לתשומת לב בדוח פילבר, ואל לנו לומר שהדוח עסק בשידורים, ועל כן הוא מנותק מסוגיה זו. סוגיית התשתיות תמיד רלוונטית וצריכה לעלות בכל הקשר. יצוין שבמקרים מסוימים הסוגיה דווקא כן נדונה, כמו לעניין סוגיות איחוד התשתיות בסלולר ומיזוג גולן-סלקום, אך היעדרה של פרספקטיבה כללית על הנושא עדיין חסרה.

אך במקום להלין על העבר, נסתכל קדימה לעתיד. בשנים הקרובות יעבור שוק התקשורת תמורות רבות. קשה לדעת בוודאות אילו מהצעדים שינקוט הגורם המסדיר יקדמו את פיתוח התשתיות, אבל ראוי שיקפיד לתת דעתו לשיקול האמור בהחלטותיו ואף יעמיד אותו בראש מעייניו.

■ פרופ' ז'רסקי מאוניברסיטת חיפה ייקח חלק בוועידת MAD של "גלובס" שתתקיים ביום רביעי הקרוב, 13.7, בתל-אביב. לפרטים נוספים ולהרשמה - לחצו כאן

עוד כתבות

דירות / צילום: Shutterstock

העסקאות באשקלון זינקו יותר מפי 2: כמה דירות חדשות נמכרו ברבעון הראשון?

על פי נתוני הלמ"ס, מספר העסקאות ברבעון הראשון קפץ ב-90% לעומת רבעון המלחמה הראשון ● באשקלון כמות העסקאות קפצה ב-155% ● מלאי הדירות החדשות למכירה עומד על כ-66,700 יחידות דיור סך הכל, כשליש ממנו מרוכז במחוז תל אביב וכרבע במחוז המרכז ● המשמעות: אזורי הביקוש הפכו גם לאזורי ההיצע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח הוריש את כל רכושו לעורך הדין. למה בית המשפט ביטל את הצוואה?

חברה רכשה מגרש באזור התעשייה בטמרה, מבלי לבקר בו קודם לכך, ולאחר קבלת הזכויות, גילתה שחברה אחרת כבר מחזיקה בחלק ממנו ● עו"ד ביקש לקיים את הצוואה האחרונה של לקוחו, לפיה הוא יורשו הבלעדי ● חברה המשכירה מחסנים דרשה תשלום ארנונה מופחת, וסורבה בטענה שמדובר בשטחי מסחר ● שלושה פסקי דין בשבוע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בנעילה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 טיפס בכ-1.4%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● בשבוע הקרוב המסחר יהיה מקוצר בשל יום הזיכרון ויום העצמאות, ומדד המחירים לצרכן לחודש אפריל יפורסם במהלכו ● במוד'יס החליטו להותיר את דירוג האשראי בישראל ללא שינוי, על A2 ● בארה"ב צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה של חודש אפריל ● למרות שהציגה דוח חלש, בבנק אוף אמריקה אופיטימיים לגבי חברת השבבים ARM

השקעה של 100 דולר, תשואה של 50 שנה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המחקר שמגלה: למה רוב האנשים לא נהנים מ"תשואה משוגעת״

בדיקה חדשה של ביצועי אפיקי השקעה מרכזיים, שבוצעה באוניברסיטת ניו־יורק, מגלה: 100 דולר שהושקעו במדד S&P 500 בשנת 1970 הפכו ל־22.4 אלף דולר - והניבו רווח של פי כמה וכמה מהשקעות בזהב, אג"ח או נדל"ן ● אז למה רוב האנשים לא נהנים מהתשואה המשוגעת של שוק המניות, ומה הסיכונים בדרך להיות "עשירים משחשבתם"

פגיעה בבית בצפון / צילום: ap, Hassan Ammar

הותר לפרסום: אזרח ישראלי נהרג כתוצאה מפגיעת טיל נ"ט בצפון

שלושה לוחמי צנחנים נפצעו קשה כתוצאה מהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה, לוחם גבעתי נפצע קשה מפיצוץ מטען בדרום הרצועה ● צה"ל ושב"כ חיסלו יותר מ-10 מחבלים בבית ספר של אונר"א במרכז הרצועה • טנקים של צה"ל נצפו בנקודה המערבית ביותר מאז הכניסה לרפיח • ראש ממשלת קטאר: פערים משמעותיים בין ישראל לחמאס על שחרור חטופים • מטוסי קרב של חיל האוויר יירטו הלילה כטב"ם שהגיע לישראל, ככל הנראה מעיראק • עדכונים בולטים מכל החזיתות

ורנון היל וכלבו סר דאפילד בפתיחת סניף חדש של מטרו בנק בלונדון, ב-2010 / צילום: Reuters, PA Images

המנכ"ל שהעסיק את אשתו, נתן לכלב שלו תואר והפיל בנק

ורנון היל, המייסד של בנק קומרס ומטרו בנק, שניהם הסתבכו בשל עבירות רגולטוריות, היה גם מי שעמד מאחורי בנק רפובליק פירסט שנפל ● להבדיל ממנהלי בנקים אחרים, היל ראה עצמו בראש ובראשונה כקמעונאי, אך נראה שדווקא גישה זו, בסופו של דבר, הכשילה את מיזמיו

מיזם ''אבנים עם לב אדם'' / צילום: פרויקט אבנים עם לב אדם

המגזר העסקי זוכר: יוזמות ההנצחה האזרחיות

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת חיילים וחיילות שנפלו במערכות ישראל ונפגעי פעולות איבה, ובהם נופלי מלחמת חרבות ברזל

עימאד חבקה באירוע ב''גלובס'' לזכר בנו סלמאן ז''ל / צילום: תמר מצפי

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל: הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית והקשר האמיץ עם המדינה

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל, עליו סיפר נשיא המדינה בערב יום הזיכרון, נפל ברצועת עזה בתחילת נובמבר ● במפגש מיוחד שנערך לזכרו במערכת גלובס, לקראת יום הזיכרון, סיפר אביו, עימאד, על הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית, הורי החיילים שהגיעו לנחם והקשר האמיץ עם המדינה

איסטנבול / צילום: Shutterstock

למרות הפסקת המסחר: ישראל החזירה דיפלומטים לשגרירות באנקרה

בחודש האחרון החלה ישראל להחזיר דיפלומטים ישראלים לטורקיה ● זאת למרות התקררות היחסים בין המדינות, והחלטת אנקרה להפסיק את הסחר עם ישראל עד להפסקת אש בעזה ● מה עומד מאחורי ההחלטה הישראלית?

הריסת הבניין הישן / צילום: קטה גרופ

3 שנים בלבד להריסה: כך קידמתי פרויקט תמ"א במהירות שיא

גיא ליברמן עמד למכור את הדירה שלו בפתח תקווה אך שיחה מיזם שינתה את דעתו והוא החליט לקדם פרויקט התחדשות עירונית בבניין ● מה הוא למד ומה חשוב שאתם תדעו לפני שאתם חותמים ליזם ● האזינו

ג'ים סימונס / צילום: Reuters, Reuters

"המשקיע הטוב בעולם" הלך לעולמו. מה למדנו ממנו?

ג'ים סימונס, המשקיע האגדי ומייסד חברת מחקר השווקים רנסנס, הלך לעולמו בסוף השבוע האחרון כשהוא בן 86 ● גלובס צולל לסיפורו של משקיע העל היהודי, שניצח את התשואות של וורן באפט, המציא שיטה חדשה לניהול השקעות, ובכלל חלם בילדותו להיות רב. "מזל שזה בא והלך", סיפר באחד מראיונותיו

סם אלטמן, מנכ''ל OPEN AI / צילום: ap, Patrick Semansky

אירוע החשיפה של Open AI: דגם חדש של ChatGPT

OPEN AI חשפה הערב מספר יכולות חדשות במוצריה ● סם אלטמן כתב בחשבון ה-X שלו: "לא GPT-5, לא מנוע חיפוש, אבל אנחנו חושבים שאנשים יאהבו"

קייטנה של הקרן לנפגעי טרור / צילום: הסוכנות היהודית

מאז פרוץ המלחמה הצטרפו כ־8,500 משפחות לנתמכי הקרן לנפגעי טרור

הקרן העניקה בשבעת החודשים האחרונים סיוע בהיקף כולל של 36 מיליון שקל ● לצד מענקי חירום כספיים למשפחות שבתיהן נפגעו מטילים, ניתנים גם טיפולים אישיים וקבוצתיים, וקייטנות לילדים נפגעי טרור

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

עליות קלות בוול סטריט; פאוול: "אני כבר לא בטוח שהאינפלציה תרד"

נאסד"ק עולה בכ-0.2% ● פאוול: "היו סבלניים בקשר להורדת הריבית" ● גיימסטופ ו-AMC מזנקות שוב בעשרות אחוזים ● מלחמת הסחר: ביידן מעלה מכסים על היבוא הסיני, מכוניות חשמליות, שבבים ועוד - טסלה מזנקת ב-3.5% ● מדד מחירי הייצור בארה"ב עלה מעל הצפי ● הום דיפו יורדת בעקבות דוח מאכזב ● שינויים פרסונליים באמזון: אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן, פורש

ענבל קנקה, הממונה על הליך ההפקעות בנת''ע, וכיכר מגן דוד בתל אביב / צילום: כדיה לוי

"זו גם ציונות וגם משתלם לבעלי הבתים": עורכת הדין שמפקיעה נכסים לטובת תוואי המטרו

"ההפקעות יוצאות משתלמות מאוד לבעלים", אומרת עו"ד ענבל קנקה, הממונה על הליך הפקעות הנכסים בחברת נת"ע שאחראית על הקמת המטרו ● בראיון לגלובס היא מספרת על המבצע הגדול מסוגו בתולדות המדינה והודפת טענות ללחצים פוליטיים ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: ap, Adel Hana

דיווח: יחיא סינוואר מסתתר במנהרות בח'אן יונס

עם פתיחת אירועי יום הזיכרון הופעל צבע אדום בעוטף עזה ● פעמיים בתוך זמן קצר נשמעו אזעקות בשדרות: חלק מהרקטות יורטו וחלק נפלו בשטחים פתוחים • בצה"ל מעדכנים על התקדמות הלחימה בג'באליה, רפיח וזייתון: יותר מ-150 מטרות טרור הושמדו ביממה האחרונה ● עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla

מטוסי צה"ל תקפו משגרי חיזבאללה מוכנים לשיגור בדרום לבנון

4 חיילים נפצעו בינוני וקל מפגיעת טיל נ"ט סמוך לקיבוץ יפתח שבגליל העליון ● שני כטב"מים פגעו באזור בית הלל שבאצבע הגליל מבלי שהופעלה אזעקה • בטקס הקראת השמות בהיכל הזיכרון בהר הרצל, אמר שר הביטחון כי "המלחמה תימשך עד שנשיב את חטופינו ונפרק את שלטון חמאס" • התרעות בעוטף עזה ובגליל • עדכונים בולטים 

ספינת מכולות יוצאת מטורקיה / צילום: Shutterstock

הפרצה שמאפשרת להוביל סחורות מטורקיה לישראל

למכס הטורקי הותר לאפשר יציאת סחורות לעבר ישראל, בתנאי שמקבל הסחורה רשום בשטחי הרשות הפלסטינית ● המשמעות היא שדי בשיתוף פעולה עם איש עסקים פלסטיני או חברת קש פלסטינית כדי לשחרר סחורות מטורקיה לישראל

הציבור לווה החודש משכנתאות בשווי 5.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק המשכנתאות חוזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי הציבור לווה 5.91 מיליארד שקל בחודש אפריל האחרון ● הסקירות של הלמ"ס, בנק ישראל והכלכלן הראשי באוצר מורות על התאוששות משמעותית שחלה בשוק הדירות

מחאה שקטה בעת דבריו של שר הביטחון גלנט בטקס יום הזיכרון בקריית שאול / צילום: דן בר דוב

"פושע, מה אתה עושה פה": צעקות לעבר בן גביר בבית העלמין באשדוד

עשרות בני משפחות שכולות עזבו את בית העלמין במחאה על הגעת בן גביר, וצעקו לעברו: "החטופים עכשיו" • בני משפחות שכולות אחרות התפרצו לדברי המוחים - ובמקום פרצה מהומה • מחאה גם בזמן נאום גלנט בקריית שאול: "הדם שלהם על הידיים שלך", רגב ושרים נוספים ספגו קריאות "בושה"