גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיפורו של הנזיר הבודהיסטי שהוא גם מנכ"ל חברת רובוטיקה

היסאשי טניגוצ'י משתף פעולה עם סוני, מתכונן להנפקה בספטמבר ולא שוכח את השורשים: "האמונה מלמדת אותך שאם אתה זורח, אתה יכול להפיץ אור על הסובבים אותך"

רובוט אנושי / צילום: רויטרס
רובוט אנושי / צילום: רויטרס

היסאשי טניגוצ'י יצא לשנת שבתון מעבודתו בפיתוח תוכנה עבור מוניות ללא נהג ומזל"טים כדי לעלות לרגל למקדש בודהיסטי במערב יפן. הוא גילח את ראשו, עטה גלימה שחורה ושקע בלימודים כדי להפוך למנהיג של המקדש. הוא עבר את המבחן בהצלחה, אך בתוך שבוע חזר למשרדים של חברת ZMP בטוקיו כדי לפקח על חברת הרובוטיקה שלו, הפעם בלבוש יותר טיפוסי לאנשי היי-טק - ג'ינס ונעלי קונברס אדומות. 

כמייסד וכמנכ"ל של ZMP, הוא מנסה לקשור את התורה הבודהיסטית בת אלפי השנים עם המאמצים להפוך בינה מלאכותית לחלק מחיי היומיום. "האמונה מלמדת אותך שאם אתה זורח, אתה יכול להפיץ אור על הסובבים אותך", אומר טניגוצ'י בן ה-52, "כך זה גם בעסקים: מוצרים שימושיים מפיצים אור לאנשים אחרים".

ב-ZMP, מדובר במוניות ללא נהג, במדי דופק ניידים, במזל"טים המבצעים משלוחים ובמריצות אוטומטיות להובלת משאות כבדים. טניגוצ'י הקים מיזמים משותפים עם DeNA ועם חברת סוני. ZMP מתכננת לצאת להנפקה ראשונה לציבור בטוקיו כבר בחודש ספטמבר, כך על פי אדם המקורב לחברה.

מתכוננים לאולימפיאדה

שוקו ניאינו, דוברת מטעם ZMP, מסרה כי החברה מסרבת להגיב על הידיעה. מיווה אאונומה, דוברת של יפן Japan Exchange Group Inc, החברה המנהלת את הבורסה בטוקיו, סירבה לספק מידע לגבי הנפקות ספציפיות.

קוג'י אנדו, מנכ"ל בחברת המחקר העצמאית Advanced Research Japan, העריך כי החברה תגייס בהנפקה 300-200 מיליארד ין (2.9-1.9 מיליארד דולר). זאת, בהסתמך על ההנפקה שביצעה בשנת 2014 חברת Cyberdyne, המייצרת שלדים מכניים אשר מסייעים לאנשים שאינם יכולים ללכת. בחודש נובמבר, ZMP ערכה פיצול מניות ביחס של 2,000 ל-1. המניות של החברות ArtSpark Holdings ו-Macnica Fuji Electronics Holdings, אשר חשפו בעבר כי הן מחזיקות מניות ב-ZMP, זינקו מעלה.

ZMP שואפת להתקין תוכנה לנהיגה עצמית וחיישנים במוניות עד לשנת 2020, שבה ייערכו המשחקים האולימפיים בטוקיו. ראש ממשלת יפן שינזו אבה, שנפגש עם טניגוצ'י, הבטיח ליישם שירותים לנהיגה אוטונומית במשחקים האולימפיים, והוא אמר כי התשתית הבסיסית תהיה מוכנה כבר בשנה הבאה. טניגוצ'י נפגש עם אבה בינואר 2015 כדי לקדם את השינויים הללו.

טניגוצ'י למד כימיה לפני שהחל לעבוד אצל יצרן בלמים. הוא החל לעבוד על רובוטים דמויי אדם והחליט שהוא רוצה ליצור "רובוט מוזיקלי" שיעקוב אחריו. אז הוא הקים את ZMP ויצר רובוט כזה. כיום, מעסיקה החברה כ-100 עובדים ומחזור המכירות שלה מגיע לכ-3 מיליארד ין. טניגוצ'י צופה כי המכירות יגיעו ל-100 מיליארד ין עד לשנת 2020.

"בהתחלה ייצרתי דברים שרציתי עבור עצמי", אמר טניגוצ'י, כשהוא מתרווח על ספת עור לבנה, "אבל הרגשתי שזה לא נכון. כעת אני מתמקד ביצירת מוצרים שאנשים זקוקים להם".

העסק של טניגוצ'י השתנה בשנה שעברה לאחר שפגש את הירושי נקג'ימה, סגן נשיא בחברת DeNA, המנהל את עסקי הרכב של החברה. DeNA מפעילה פלטפורמה למשחקים מקוונים בשיתוף עם חברת נינטנדו.

"משהו שיועיל לחברה בקנה מידה גדול יותר"

בחודש מאי, הם הקימו את חברת Robot Taxi. DeNA, אשר יצרה את היישום הנייד, מחזיקה כשני שלישים מהמיזם ונקג'ימה משמש בתפקיד המנכ"ל. בבדיקות שערכו בחברה למיניוואנים בנהיגה עצמית, לא אירעו תאונות כלשהן.

"התרשמתי במיוחד מהתשוקה של טניגוצ'י ואנשים אחרים בחברה לא רק לפתח טכנולוגיה חדשה לשמה, אלא דווקא ליצור משהו שיועיל לחברה בקנה מידה גדול יותר", כך מסר נקג'ימה בהודעת דוא"ל.

ההתמקדות של טניגוצ'י במוניות התפתחה במקדש, שבו מתפללים רבים הם קשישים שאין ברשותם כלי רכב. אוכלוסיית יפן צפויה להצטמצם ב-32% עד לשנת 2060, ולכלול 86.7 מיליון איש, כש-40% מהם יהיו בני 65 ומעלה, ופירוש הדבר, לדבריו, שיהיו פחות נהגי מוניות.

"קשישים באזורים הכפריים, ילדים ונכים - הם הרי אינם יכולים לנהוג, ויש צורך ברור בטכנולוגיה הזאת. כשראיתי עד כמה גברים ונשים קשישים מתקשים בהגעה ממקום למקום, רציתי לעזור להם", אמר נקג'ימה.

התזמון שלו נכון. ראש ממשלת יפן מקדם את הרובוטיקה - המסחרית והתעשייתית - כעתיד הטכנולוגי של ארצו, ועל פי הערכות הממשלה, שווי המגזר יגיע ל-9.7 טריליון ין (93.1 מיליארד דולר) עד 2035, זאת לעומת 1.6 טריליון ין ב-2015.

עד אז, עשויים להימכר ברחבי העולם כ-12 מיליון כלי רכב אוטונומיים לחלוטין, ושווי השוק נאמד ב-77 מיליארד דולר, כך על פי Boston Consulting Group. טסלה מוטורס וחברת Alphabet של גוגל נמנות על חברות המפתחות כלי רכב כאלה.

מוגדר כ"אג'ארי" - נזיר בכיר

לדברי טניגוצ'י, כתבים בודהיסטים על חוסר אנוכיות וחסד הם חלק בלתי נפרד מהפילוסופיה העסקית שלו. אביו המנוח היה נזיר, למרות שרק לפני כעשור החל לקבל את ההסמכה הדרושה כדי לשמש ככזה. כעת הוא מוגדר כ"אג'ארי" - נזיר בכיר. "ZMP והמקדש - הם קשורים זה לזה", אמר טניגוצ'י, שעושה מדיטציה כשיש לו בעיה עסקית, "חלק גדול מהצוות שלי נוטה להישאר רגוע ולהתנזר מטקטיקות מכירה אגרסיביות".

עם היווסדה, התמקדה החברה בפיתוח רובוטים הולכים, ושמה הוא ראשי תיבות של המונח Zero Moment Point, מושג מפתח בתחום. ישנן 141 חברות הרשומות באיגוד הרובוטיקה בטוקיו, לצד כמה מהרובוטים דמויי האדם המוכרים ביותר - כולל "פפר" של חברת סופטבנק ו"אסימו" של חברת הרכב הונדה.

כשטניגוצ'י נשאל מה מבדל את ZMP, הוא הדגיש את עבודתו על חיישנים אופטיים ועל תוכנה - על העיניים והמוח - במקום על המכוניות עצמן. זה מתאים ליצרניות רכב מקומיות כמו ניסאן והונדה, שנוטות לקנות סוג כזה של טכנולוגיה מספקים, כך אמר אנדו. "כוחה של ZMP הוא במה שניתן לכנות בשם הליבה של הנהיגה הממוחשבת: המוח, או בינה מלאכותית", אמר אנדו, "הטכנולוגיה של ZMP עדיפה בהרבה על זו של המתחרות".

טניגוצ'י, שאוסף את שערו ב"גולגול" בהשראת התסרוקות של לוחמים סמוראים, לוקח מבקרים לראות את המיניוואן ההיברידי של חברת טויוטה, הנמצא בקרבת מקום. עדשות וחיישנים קטנים מפוזרים על השאסי הלבן, וצג מחשב מוצב על מושב הנוסע.

לדברי טניגוצ'י, ניתן להתקין את המערכת בכל כלי רכב - בדיוק כמו שניתן להתקין את תוכנת אנדרואיד של גוגל כמעט בכל טלפון חכם - כלומר, חברות מוניות שיהיו מעוניינות במכוניות ממוחשבות לא ייאלצו להיות תלויות ביצרן אחד.

התוכניות של ZMP לטווח הארוך כוללות הרחבת עסקי המוניות ללא נהג לסין. סוני רוצה להשתמש במיזם המזל"טים המשותף לה ול-ZMP, שנקרא Aerosense, כדי להציע שירותים מסחריים לענפי הבנייה, הלוגיסטיקה והחקלאות, וטניגוצ'י צופה שהתחום יניב לחברה מכירות בהיקף של 10 מיליארד ין עד לשנת 2020. כמו כן, ZMP תוציא בקרוב לשוק מריצות ממוחשבות, שיוכלו להוביל משלוחים מחנויות.

"ישנם הרבה נזירים בעולם הזה", אמר טניגוצ'י, "אין הרבה אנשים שמנסים לשנות את העולם בעזרת רובוטים. אני אחד האנשים הבודדים שיכולים לתרום לעולם בדרך זו".

מזל"ט / צילום: רויטרס

עוד כתבות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל