גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסותא הקימה "מיון פרטי" בלי היזמים - ותשלם להם מיליון ש'

ביהמ"ש: "ניתן להגיע למסקנה חד-משמעית כי ניהול המו"מ מצד אסותא לקה בחוסר תום-לב" ■ הטענה לגזילת סוד מסחרי נדחתה, אך ישולמו פיצויים בגין נזק ממוני ועוגמת-נפש

בית חולים אסותא ברמת החייל / צילום: תמר מצפי
בית חולים אסותא ברמת החייל / צילום: תמר מצפי

מי שיקרא באתר של בית-חולים אסותא ברמת-החי"ל אודות היחידה לאבחון ובירור מהיר, שהיא מעין חדר מיון פרטי למקרים שאינם דחופים במיוחד, עשוי לחשוב כי הרעיון כולו נולד במוחם של אנשי אסותא ובעיקר בזה של ד"ר יונתן ריק, מנהל היחידה.

"בתקופה שהייתי סגן מנהל המחלקה לרפואה דחופה בתל-השומר", הוא מצוטט שם, "הגיע אלי יום אחד בחור בן 42 עם תלונות על ירידת משקל, כאבי בטן ושינויים בהרגלי היציאות ב-3 החודשים האחרונים. אלה הסימפטומים הקלאסיים של סרטן המעי הגס, והאינסטינקטים שלי צעקו: לבצע בדיקת קולונוסקופיה דחוף! חשד לסרטן המעי הגס!".

הבעיה, כפי שמתואר באתר, היא שריק ידע כי בבתי-החולים הציבוריים לא ממהרים לבצע בדיקה כזו, אלא שולחים את המטופל לבצע אותה בקופת-החולים, בתהליך שיכול לקחת לעתים חודשים ארוכים, תוך חשש שהפוליפ הקטן יתפשט לכדי סרטן גרורתי ומסוכן.

"אז נבט במוחי הרעיון, והבנתי שיש שורה ארוכה של מקרים שהם לא פצוע מדמם מתאונת דרכים שחייב לקבל טיפול עכשיו ומיד, מצד אחד, ולא דברים קלים וטריוויאליים כמו שפעת וצינון, מצד שני. אלה הם מעין מקרי ביניים שאתה צריך לשלוף אותם מהמערכת ולעשות להם בירור מהיר. כך נולד הקונספט".

ואולם, מי שיקרא את פסק הדין שעליו חתמה בשבוע שעבר שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, אביגיל כהן, יגלה תמונה אחרת. מסתבר כי היחידה לאבחון מהיר נפתחה ב-2011, חצי שנה בלבד לאחר שאסותא סיימה משא-ומתן ארוך עם ד"ר אן גורביץ' וחברת אורתופון, שהציעו לחברה מודל דומה והגישו בעניין תוכנית עסקית, לבקשת יו"ר אסותא, פרופ' שוקי שמר.

המפגשים בין הצדדים כללו עשרות פגישות, והוחלפו מספר טיוטות בהן גובשו שיטות העבודה ואפילו אופן חלוקת הרווחים ביניהם, אלא שאז הודיעה אסותא כי משיקולים פנימיים ומקצועיים היא בוחרת שלא להוציא לפועל את המיזם המשותף ולא להקים את היחידה.

בפסק הדין חויבה אסותא לשלם לתובעים כ-800 אלף שקל פיצויים בגין נזק ממוני ועוגמת-נפש ועוד 200 אלף שקל בגין הוצאות משפט.

"לאחר שמיעת עדויות הצדדים ניתן להגיע למסקנה חד-משמעית, ולפיה ניהול המשא-ומתן מצד אסותא לקה בחוסר תום-לב באופן מובהק", קבעה השופטת.

לדבריה, ייתכן כי אסותא לא עשתה זאת בזדון אלא בשל חוסר רצון לעמוד מול התובעים בזמן אמת ולומר להם ישירות כי החברה לא מעוניינת להתקשר עימם במיזם משותף, אך בעניין זה היא מבהירה: "חוסר רצון שכזה אינו יכול להתקבל כלגיטימי. מצופה מגורם עסקי אשר אינו מעוניין לעשות עסקה עם גורם אחר לומר לו זאת במפורש, ולא ליתן לו אשליית-שווא תוך גרירתו לבזבוז זמן, כסף ומשאבים נוספים".

על-פי השופטת, מן העדויות שנשמעו בתיק ניכר כי אסותא המשיכה לנהל משא-ומתן גם כשראשיה כבר ידעו מזה חודשים רבים כי אין להם כוונה לבצע התקשרות בעניין. "רצונה של אסותא להציג את התובעים כ'נודניקים', תאבי-בצע או חסרי הבנה ברפואה, כפי שנכתב בכתב ההגנה ובתצהירי העדות הראשית, לא צלח", הוסיפה השופטת. לדבריה, העדויות של ד"ר גורביץ' ושל ד"ר מוטי בכר מטעם אורתופון אמינות עליה ולא נסתרו.

"תשאלו את שמר"

למעשה, על-פי האמור בפסיקה, אפילו השם "היחידה לאבחון ובירור מהיר" גובש במהלך ההתנהלות שבין אסותא לבין התובעים, שנה לפני הפתיחה הרשמית של היחידה.

אבל זה לא הכול: מהפסיקה עולה כי מי שכיהן כמנכ"ל אסותא באותם ימים, ד"ר איתן חי-עם, התנגד באופן מוחלט וגורף להקמת היחידה, לפחות במתכונת עליה דיברו אז עם היזמים (התובעים). חי-עם העיד כי המיזם המדובר נחזה כדומה מדי לחדר מיון, דבר שאינו עולה לכאורה בקנה אחד עם האופי והיכולת של אסותא בתל-אביב, ואילו הוא עצמו העדיף ואף הוביל בהמשך את המתכונת הנוכחית של מרכז לאבחון מהיר.

כשנשאל במהלך המשפט מדוע אם כך נמשך בכל זאת המשא-ומתן עם היזמים, הוא השיב באופן מדהים למדי: "תשאלו את פרופ' שמר".

פרופ' שמר העיד מצידו כי המשא-ומתן התנהל בתום-לב לאורך כל הדרך וללא שום "תרגילים", וכי ההחלטה שלא להתקשר עם היזמים נבעה בסופו של דבר גם מאי-הסכמתו שלו למתכונת שהוצעה.

השופטת פסקה את הפיצויים לאור התרשמותה כי אכן קיים דמיון בין אופי היחידה עליו דובר עם התובעים לבין היחידה שנפתחה בפועל בלעדיהם, וכי אסותא ניהלה משא-ומתן שלא בתום-לב, אולם דחתה את טענת התובעים לגזילת סוד מסחרי.

השופטת ביססה את החלטתה זו על העובדה כי ההצעה המקורית של התובעים הייתה שונה מאוד, וכי רק בהמשך המשא-ומתן נעשו שינויים במודל המוצע, וזאת לבקשת אסותא - מה שמבטל לכאורה את הטענה לסוד מסחרי. התובעים, אגב, תבעו במקור 4 מיליון שקל.

את ד"ר אן גורביץ' ייצג עו"ד יגאל קווה ממשרד רון גזית, רוטנברג ושות'; את חברת אורתופון ייצגו עורכי הדין רועי אייז וניר מנחם ממשרד ליפא מאיר ושות'; ואת אסותא ייצג עו"ד גיא שניאור ממשרד ויסגלס אלמגור ושות'.

מאסותא נמסר בתגובה: "התביעה התקבלה באופן חלקי. קיבלנו את פסק הדין לפני כמה ימים, ואנחנו לומדים אותו, על כן טרם גובשה החלטה אם לערער".

באסותא סירבו לענות לשאלת "גלובס" האם החברה הפרישה בעוד מועד סכום כסף כלשהו לצורך תשלום הפיצויים.

עוד כתבות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש