גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזמי האג"ח החברתיות במסר לממשלות: שלמו תמורת תוצאות

מיזמי האג"ח החברתיות - סיכום ביניים: המנגנון עדיין מסורבל, התשואות לא תמיד אטרקטיביות אבל המסר לממשלות ברור

בית ספר בבריטניה / צילום:באדיבות Social Finance
בית ספר בבריטניה / צילום:באדיבות Social Finance

בשנת 2012 השיקה ממשלת בריטניה תוכנית לטיפול בבני נוער בסיכון באזור העיר ליברפול. התוכנית, שזכתה לשם ניו-הורייזון, הייתה שונה מתוכניות אחרות. ההון לתוכנית גויס מתורמים פרטיים והיא בוצעה על ידי עמותה לא-ממשלתית. החידוש השני הייתה שהצלחת התוכנית נמדדה בהתאם למספר התוצאות החיוביות שהושגו בקרב הנערים בשלושה תחומים: השתלבות במערכת החינוך, הכשרה מקצועית ומציאת מקום עבודה קבוע. תחשיב מדוקדק קבע את השווי הכלכלי של כל תוצאה חיובית למדינה ואת התשלום שתקבל תמורתה העמותה המבצעת (ראו טבלה).

כל אחד ואחד מ-4,000 הנערים שהשתתפו בתוכנית זכה לליווי אישי בהתאם לצרכיו, במטרה לסייע לו להתמודד עם אתגרי ההשתלבות בשוק העבודה בקורסים של הכשרה מקצועית או במערכת החינוך התיכונית. בסיכום שלוש שנים נמדדו 4,270 תוצאות חיוביות בקרב כ-4,000 בני הנוער קבוצת היעד. העמותה המבצעת קיבלה תשלום של 4.5 מיליון ליש"ט - סכום שאיפשר לה להחזיר את ההשקעה בפרויקט למשקיעים בתוספת תשואה שנתית חד-ספרתית. המדינה מבחינתה הרוויחה תועלות שאותן העריכה בסכום כפול של כ-9 מיליון ליש"ט. הפרויקט זכה בפרסים והממשלה החליטה להמשיך בו לשלוש שנים נוספות. בסיבוב השני כבר נרשם שיפור אחד לפחות, בקיצור הליכי המכרז לבחירת העמותה המבצעת - אלה נמשכו 13 חודשים לעומת 17 חודשים בסיבוב הראשון.

יזמי האג"ח החברתיות שהחלו לפעול לפני שש שנים בבריטניה ערכו בשבוע שעבר סיכום ביניים גלובלי. 60 פרויקטים של אג"ח חברתיות מתנהלים כיום בבריטניה, ארה"ב, קנדה, ישראל ומדינות נוספות. 12 מהפרויקטים כבר החלו להחזיר למשקיעים בהם את השקעתם הראשונית וארבעה פרויקטים סיימו להחזיר את מלוא הכסף בתוספת תשואה. רק פרויקט אחד מתוך ה-60 רשם כישלון והמשקיעים איבדו את הכסף שהשקיעו בו. אך גם בכישלון היחיד רואים יזמי האג"ח החברתיות הזדמנות. "המשקיעים הפסידו אבל הם והממשלה יוכלו ללמוד מהכישלון שלא עלה אגורה למשלם המסים", הם אומרים.

מודל ממוקד תוצאה

המשקיע הגדול והמוכר ביותר בתחום האג"ח החברתיות הוא סר רונלד כהן, שיזם את הקמתו של Social Finance ארגון ללא כוונת רווח המפעיל כיום שלוש שלוחות קבועות בעולם: בבריטניה, בארה"ב ובישראל. בשבוע שעבר נפגשו בלונדון מנהלי השלוחות למפגש סיכום לשש שנות הפעילות הראשונות. בשיחה עם "גלובס", שנערכה בלונדון בהזמנתם, הם הסבירו את הרקע, ההתפתחות והתובנות שצברו בשש השנים האחרונות ואת תחזיותיהם לעתיד.

"הפעילות של האג"ח החברתיות נולדה על רקע מציאות מתסכלת", אמר טובי אקסלס מהשלוחה הבריטית של Social Finance, "ארגונים חברתיים רבים עשו עבודה שהם חשבו שהיא טובה אבל הם נדרשו לתת דין וחשבון לא על תוצאות אלא על התהליכים, על המתודולוגיה, על התשומות - כי ככה מתנהלת הממשלה. באותו זמן אנחנו היינו מתוסכלים מכך שלא ראינו שיש ידע אמיתי במערכת על העלויות והמון כסף מושקע בניהול ולא בחדשנות. המודל של האג"ח החברתיות הוא ממוקד תוצאה ומאפשר לקבל מידע מרבי על העלויות והתועלות של הפעילות".

Social Finance בריטניה הוקמה ב-2007. הדגש הראשוני של התוכנית היה מניעה מוקדמת - תחום שההשקעה בו נמצאת תמיד בעדיפות נמוכה מבחינת מקבלי ההחלטות בממשלה. "במקום לשלוח אמבולנס לתחתית התהום עדיף לשים גדר על ראש הצוק שמעליה", הגדיר זאת אחד המייסדים. לצד המניעה התמקדו האג"ח החברתיות בעידוד חדשנות בסקטור החברתי. "אנחנו מגדירים את עצמנו סוכנים של שינוי", אומר אסלס.

מיזם האג"ח החברתי הראשון יצא לדרך ב-2010. 5 מיליון ליש"ט גויסו ממשקיעים פרטיים למימון פרויקט של חמש שנים בשם פיטרבורו (על שם בית הסוהר שבו היו כלואים האסירים) לשיקום אסירים משוחררים במטרה לצמצם את שיעורי החזרה (Reoffending) של אסירים אלה לבתי הכלא. הספק שנבחר לבצע את הפרויקט העניק לאסירים מגוון רחב של שירותי תמיכה, שכלל טיפולי גמילה, ייעוץ משפחתי ושירותי בריאות הנפש. מאמץ נוסף הושקע בפיתוח מערך בקרה מתקדם שנועד לשפר את התיאום בין שירותי הרווחה השונים ולזהות סימני מצוקה בקבוצת הטיפול. התוצאה הייתה ירידה של 8.4% בשיעורי ההרשעות החוזרות של קבוצת הטיפול, בהשוואה לקבוצת הביקורת. כתוצאה מהצלחת המיזם החליטה ממשלת בריטניה להלאים אותו ולהרחיב אותו לכל בתי הסוהר במדינה.

לעומת ההצלחה בפיטרבורו רשם פרויקט אחר שעסק בשיקום אסירים בניו יורק, בכלא רייקרס, כישלון מוחלט. גיוס הכספים הופסק והמשקיעים איבדו את השקעתם. טרייסי פלנדג'יאן, מנהלת השלוחה האמריקאית של Social Finance, סבורה שהכישלון ברייקר אינו מעיד על בעיה במודל. "זה נכון ששני הפרויקטים מגיעים מאותה משפחה של טיפול באסירים פליליים, אבל מכל שאר הבחינות רייקר היה שונה לחלוטין: סוג ההתערבות ואוכלוסיית היעד. בפיטרבורו ההתערבות הייתה בשורה של תחומים וברייקר נבחן רק היבט אחד מאתגר, שנעשה יותר ויותר קשה", היא אומרת.

סיכון גבוה למשקיעים

ענף האג"ח החברתיות בעולם גייס עד כה כ-220 מיליון דולר, ומהם יותר מ-100 מיליון דולר גויסו על ידי Social Finance על שלוחותיה השונות. את הפעילות מובילה השלוחה בבריטניה ואחריה השלוחה בארה"ב, שהוקמה ב-2010 והשלוחה הישראלית שהוקמה ב-2013.

השלוחה הישראלית, המנוהלת על ידי ירון נוידורפר, מקדמת שני מיזמי אג"ח חברתיים: מיזם לצמצום הנשירה של תלמידי מדעי המחשב מאוניברסיטת חיפה ומכללת יפו תל אביב ומיזם לצמצום התחלואה בסוכרת מבוגרים (ראו מסגרת). "הפרויקט של מניעת נשירה מוצלח במיוחד בישראל", אומר דיוויד האצ'יסון, מנכ"ל שלוחת Social Finance בבריטניה, "כי האוניברסיטאות מפסידות כסף על סטודנטים שנושרים. בבריטניה האוניברסיטאות לא מפסידות מנשירה ולכן אנחנו מסתמכים על הניסיון שיצבור הפרויקט הישראלי".

גם פרויקט הסוכרת אינו ניתן כיום לביצוע בבריטניה. "איכות בסיסי המידע בישראל מאפשרת לכם לזהות את קבוצת הסיכון המתאימה - משהו שכמעט בלתי אפשרי לבצע בבריטניה", אומר אסלס, "המידע אצלנו לא מגובש ולמעשה יש הפרדה בין סוגי המידע הרפואי השונים".

בעולם של חוסר אמון גובר מצד הציבור בממשלות, איזה תפקיד יכולות למלא האג"ח החברתיות?

אסלס: "בעיית חוסר האמון נוצרה אצל קהילות וקבוצות שמרגישות שהגלובליזציה השאירה אותן מאחור. התחושה הזו מתחזקת בגלל איכות השירותים שהמגזר הציבורי מספק לאותם אנשים ולכן אם תחום האג"ח החברתיות מצליח לשפר את השירותים האלה ולהתאים אותם לצרכים מיוחדים של אותן קבוצות - אז הוא בהחלט מסייע להגברת האמון".

האם קידום מיזמים חברתיים צריך להיות לבסוף בידי הממשלה?

אסלס: "יש ציפייה שהממשלות ייקחו על עצמן את קידום הפרויקטים החברתיים, שלא יהיה צורך בגופים מתווכים כמו שלנו. אבל כשאתה מקדם תהליכים של שינוי בממשל, מעצב מודלים חדשים, מגייס משקיעים והון, ויוצר את מבנה ההשקעה - אלה לא דברים שממשלות יודעות לעשות בקלות. צריך לקבל את זה שיש עלות ליזמות של שינויים. בהיבט היזמות, האג"ח החברתיות הן עוד כלי בארגז הכלים הממשלתי. הממשלה יכולה לבוא ולומר, 'יש לי פער, בואו נראה אם זה מתאים לאג"ח חברתית' והיוזמה יכולה לבוא גם מגוף חיצוני כמו שלנו, שיבוא ויגיד, 'מהניסיון שלנו בעולם אנחנו יכולים לומר שזה נושא שעשוי להתאים מאוד לאג"ח חברתית'".

"לגוף חיצוני יש הגמישות להביא Best practices מהעולם וגם לייצר שותפויות בארץ בין גופים מתמחים שמסוגלים לספק את הסחורה לבין גורמים בתוך הממשלה. בסופו של דבר צריך להיות איזשהו שילוב שותפות בין ממשלה שתשלם על התוצאות לבין משקיעים שייתנו את המימון הראשוני לבין גוף כמו שלנו שיודע לתכלל הכול".

נטען שמודל האג"ח החברתיות סובל ממורכבות יתר ומסורבלות.

"המודל הזה הוא אולי מורכב מאוד אבל אנחנו מקבלים רוח גבית מכך שהעלויות של עיבוד מידע יורדות. כך נראה יותר אג"ח חברתיות ובמגוון רחב יותר של פעילויות ממשלתיות".

ביקורת נוספת על האג"ח החברתיות גורסת שהשימוש במונח אג"ח הוא מטעה - היזמים חשופים לאובדן מלוא ההון שהשקיעו ולכן מדובר למעשה בהשקעת הון-סיכון או במוצר מובנה. "זה אכן מוצר שיש בו סיכון פרויקט ומהבחינה הזו הוא יותר דומה להון-סיכון", אומר האצ'יסון. מה שמעצים את הבעיה מבחינת המשקיע הוא שהתשואה המובטחת במקרה של הצלחה איננה במאות ואלפי אחוזים - כמו בהשקעות הון-סיכון - אלא "מספר חד-ספרתי גבוה" כהגדרת האצ'יסון. משום כך מודים גורמים ב-Social Finance שההשקעה בו מתאימה יותר למי שרואים גם ערך חברתי בהשקעתם.

אתם מנסים לעניין משקיעים מקרב גופים מוסדיים כמו קרנות פנסיה?

פלנדג'יאן: "אנחנו עדיין לא בשלב של בשלות להשקעה של גופים מוסדיים, מבחינת הרקורד המוכח וניהול הסיכונים. הסיכונים עדיין גבוהים והתשואות אינן מפצות על כך. בארה"ב אנחנו מעניינים בעיקר משקיעים פרטיים גדולים, קרנות משפחתיות".

לדברי האצ'יסון, "מבחינת המיזמים עצמם, ייתכן שהמשקיעים המקוריים יהיו מעוניינים למכור את חלקם לאחר שלב ההקמה, כשהמיזם יתחיל לייצר תזרים קבוע - ואז זה יהיה רלבנטי למוסדיים. באוסטרליה, אגב, נוצר מודל שמאפשר לגופים מוסדיים להשקיע כשחברת הביטוח לוקחת עליה את הסיכון והמבוטח מסכים להפנות 25% מהפרמיה למטרות חברתיות".

האם האג"ח החברתיות יהיו סחירות? מה לגבי הנפקה?

האצ'יסון: "כדי שאג"ח חברתיות יהיו סחירות יש צורך בשוק עמוק ושקוף מבחינת המידע לאג"ח חברתיות ואנחנו עדיין לא שם, אבל זה יכול להגיע לציבור לא רק דרך השקעות ישירות אלא גם דרך משקיעים מוסדיים. יש כבר כאלה, יש התחלה, אני מכיר לפחות מקרה אחד".

מהם האתגרים המרכזיים שלכם לשנים הקרובות?

האצ'יסון: לקצר את לוחות הזמנים עד להנפקה ולפשט את ההליכים, לעשות מיזמים גדולים יותר, לפתח שוק לאג"ח חברתיות".

מיזם הדגל של השלוחה הישראלית: צמצום התחלואה בסוכרת

"הצלחת האג"ח החברתיות בישראל תלויה בכך שיותר משקיעים יראו בו כלי שמשלב השקעה עם ערכים", אומר ירון נוידרפר, מנכ"ל השלוחה הישראלית של Social Finance. ואכן משיכת משקיעים להשקעה באג"ח החברתיות היא אחד האתגרים המרכזיים שעמם מתמודד המיזם בישראל. מצד משרדי הממשלה נרשמו שיתוף פעולה וגישה חיובית, אך עדיין נותרו מעט חסמים בנושא המיסוי שיוטל על רווחי המשקיעים.

השלוחה הישראלית של Social Finance הוקמה ב-2013 כגוף ללא כוונת רווח שמטרתו לקדם מיזמי אג"ח חברתיות בדרך של יצירת שיתופי פעולה בין משרדי הממשלה, משקיעים פרטיים ועמותות שמבצעות את הפעילות החברתית.

המיזם הראשון שהושק באוקטובר אשתקד הוא למניעת נשירת סטודנטים למדעי המחשב מאוניברסיטת חיפה והמרכז האקדמי תל אביב יפו. המיזם גייס הון ראשוני של 8 מיליון שקל משני משקיעים פרטיים ובנק לאומי והתמורה תשולם על ידי המכללה והאוניברסיטה בהתאם להיקף הצמצום בשיעורי הנשירה. אבל מיזם הדגל של השלוחה הוא הפחתת התחלואה בסוכרת מבוגרים הנמצא כיום בשלב גיוס המשקיעים.

העבודה על המיזם החלה לפני שלוש שנים ובמהלכה אותרו 2,250 איש ברחבי הארץ הנמצאים במצב טרום סוכרתי, שבו ערכי הסוכר בדמם קרובים מאד לסף התחלואה בסוכרת. המיזם מבוסס על מחקרים המראים כי שינוי באורחות החיים של טרום סוכרתיים מצליח לעכב במקרים רבים את התפרצות המחלה ב-10 עד 15 שנים.

הגופים שצפויים לתועלת כספית ישירה מכך - קופות החולים (חיסכון בתרופות ובטיפולים) והביטוח הלאומי (חיסכון בקצבאות נכות) - הסכימו לשלם למיזם על בסיס הצלחה שתיקבע לפי פרוטוקול מחקר ומדידה שהוכן על דעת רופאי הקופות, הביטוח הלאומי ומשרד הבריאות. נוידרפר מאמין שהמיזם יצליח להפחית ב-50% את מקרי ההתפרצות של סוכרת מבוגרים בקבוצת המיקוד לעומת קבוצת הביקורת. היקף ההשקעה הנדרש הוא 21 מיליון שקל על פני חמש שנים. מעבר לכך יש להצלחת המיזם גם פוטנציאל אדיר בשוק העולמי - סוכרת מבוגרים נחשבת אחת המגפות הגדולות בעולם: העלות הכלכלית שלה בארה"ב לבדה מוערכת ב-322 מיליארד דולר בשנה, לפי האגודה האמריקאית לסוכרת.

"מעבר לחיסכון בעלויות יש למגזר הציבורי הרבה מה להרוויח ממיזמי אג"ח חברתיות", אומר נוידרפר, "המיזמים מאפשרים טיפוח חדשנות חברתית, מספקים ניסיון חשוב על מה עובד ומה לא עובד, מגבירים את שיתוף הפעולה בין המשרדים השונים ומכניסים לעבודת המשרדים שפה של מדידה ותוצאות".

המחירון של ממשלת בריטניה

איך מחושב ערך כלכלי

 

כך עובד מודל האגח החברתיות

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר