גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שורש הישראלית מביאה בשורה לחיילי חי"ר ברחבי העולם

אחרי שהמציאה את הסנדלים הכי מזוהים בישראל ופיתחה מערכות שתייה לטיילים ולספורטאים, שורש חתמה עסקה עם חיילי הוד מעלתה ■ ומה עם צה"ל?

רוני ארזי ויוקי גיל / צילום: תמר מצפי
רוני ארזי ויוקי גיל / צילום: תמר מצפי

רוני ארזי, מנכ"ל חברת שורש, המזוהה יותר מכל עם הסנדלים הפופולריים, הוא התגלמות הפתגם הידוע "הסנדלר הולך יחף". מצד אחד, שורש החלה לאחרונה לספק לצבא הבריטי מערכת מיוחדת, שנועדה להקטין את העומס המושת על לוחמים בגלל כובד הציוד; מצד שני, כבוגר יחידת שדה של חיל האוויר ואוטוטו מילואימניק בדימוס, ארזי עצמו נאלץ עדיין לסבול את הציוד הישראלי הישן והכבד. "הנה", הוא אומר במהלך סיור במפעל שורש בטירת הכרמל, "רק אתמול הייתי במילואים וסחבתי 50 קילו של ציוד על הגב".

המערכת המיוחדת של שורש, שמיד נרחיב עליה, זכתה לאחרונה במכרז ענק של הצבא הבריטי, מה שמציב אותה, לצד חברות ענק גלובאליות, בחזית המערכה הטכנולוגית לשמירה על בריאות החיילים. זוהי מגמה גוברת בצבאות העולם: תנועת מטוטלת שהגיעה לנקודת השיא אחרי עשורים שבהם המחשבה הייתה קודם כול על הציוד ורק אחר כך על הלוחם - ושעכשיו מתחילה לנוע אל הצד השני.

עד כדי כך הבעיה מדוברת, שספר חדש שעוסק בנושא מככב ברשימות רבי המכר בארצות-הברית מאז שיצא לפני כמה חודשים. בתמונה המעטרת את עטיפת הספר, "grunt: the curious science of humans at war", נראה חייל חי"ר אמריקאי שעל גבו מתנוסס ציוד המגיע לכפול מגובהו - מטאפורה לעומס הגופני והנפשי הרב המושת על חיילים בזמן מלחמה, אבל גם ייצוג של נזק בריאותי מוחשי מאוד. בשנים האחרונות, עקומת הפעמון הזו מתחילה את מגמת הירידה חזרה למטה, מפני שאותה התקדמות טכנולוגית שהגדילה את משקל הציוד הצבאי, היא זו שתאפשר לחיילות ולחיילי העתיד לסחוב אותו בלי לפגוע בגופם. שורש, כאמור, היא חלק מהמגמה הזו - בינתיים עבור צבאות זרים.

כאשר המנכ"ל ארזי והבעלים המייסד יוקי גיל נשאלים על המערכת החדשה (במגבלות הסכם הסודיות עם הצבא הבריטי, כמובן), הם מדברים בשפה שעל פניו נראית רחוקה מאוד ממפעל הסנדלים המסורתי שבו אנחנו מסיירים. "זה עניין של ממשק משתמש", אומר ארזי. "כשהייתי במילואים, ראיתי איך הדברים לא מתממשקים - התרמיל לא מתאים לווסט, אין לי מקום למה שצריך ויותר מדי מקום למה שלא צריך, ואין מספיק מיגון. לעומת זאת, האנגלים מתייחסים ללוחם עצמו כאל מערכת שמתאימה את הציוד לאיומים השונים".

גיל, בכיר יותר ומבוגר יותר, מדבר במונחים גדולים יותר: "הפרויקט הזה מבחינתי הוא מהפכה חברתית. זו הפעם הראשונה ש-100% מהכסף מגיע לטובת החייל המשתמש. זה ממש לא דבר טריוויאלי כשזה בא משליחי ציבור".

צבא, טכנולוגיה, ממשק משתמש, משתמש-קצה. זו השפה שמדברים במפעל סנדלים?

גיל: "העולם שלנו - בין אם זה סנדלים, ציוד לטיולים או מערכת צבאית - זה הממשק בין הגוף של הבן אדם לשטח. הנדסת אנוש. תסתכלי רק על כף הרגל, איבר מסובך ומורכב בצורה בלתי רגילה, עם עשרות עצמות, עצבים, גידים וכלי דם. מכשיר ביו-מכני שמחזיק אותנו יציבים. עכשיו, תחשבי מה צריך בשביל לחבר סוליה לרגל באופן שיאפשר לאדם ללכת בשטח ומצד אחד להיות מוגן ויציב, ומצד שני לא להרגיש את הסנדל על הרגל. זה דבר מאוד מורכב. כשזה מגיע לציוד צבאי, זה משהו שיכול גם להציל חיים. היכולת לשפר את רמת החיילות - במקרה הזה, ב-30% - באמצעות דיזיין. זה הסיפור".

אז איך זה עובד, בעצם?

"קודם כול, מדובר במערכת עם הרבה מאוד פריטים - 50 פריטים קבועים ועוד כ-10 ייעודיים פר משימה. החלוקה הרבה הזו לפריטים מאפשרת לה להיות מודולרית ולהתאים את הממשק לצרכים השונים, ושעדיין יישאר חופש תנועה. מה שעשינו זה בעצם לייצר מעין עמוד שדרה חיצוני מחומרים פלסטיים, שכמו עמוד השדרה האנושי, יודע להתארך או להתקצר, ועל-ידי הארכה או קיצור שלו אנחנו מורידים את המשקל מטה ומעלה ומשנים את הוויסות בין המותניים לכתפיים".

הקונספט הידוע שכל תרמילאי מכיר: להעביר את העומס למותניים.

"לא בדיוק. המחשבה בקרב תרמילאים כבר לפני 20 שנה הייתה שצריך להעביר את העומס מהכתפיים לאגן. אבל האמת היא שמבחינה אבולוציונית, הגוף שלנו בנוי לשאת משקל על הכתפיים. הבעיה היא איך להרים את הציוד הזה ולנייד אותו בלי לפגוע בחופש התנועה. וכאן אנחנו נכנסים: הבנו שאותו כוח בכתפיים שלנו, שמאפשר לנו להעיף לרגע את התרמיל באוויר כדי להלביש אותו על הגב - הכוח הזה יכול לשמש כמנוף. אז המערכת בנויה על הבסיס הזה: יש כפתור על התרמיל הצבאי או על האפוד, שמכניס את המערכת למצב של שינוי ברגע שרוצים להעמיס את הציוד או להתנייד איתו. זה מתאפשר באמצעות 'הגמשה' של עמוד השדרה החיצוני. ברגע שעוזבים את הכפתור, עמוד השדרה חוזר למצב 'נעול', ואז הוא זה שמחזיק את הציוד עבור הלוחם, מה שמקטין מאוד מעומס המשקל".

זו מערכת אינטואיטיבית? החיילים יודעים איך להשתמש בה?

גיל: "זו מערכת שמסוגלת להתאים את עצמה אישית. כל חייל או חיילת מקבלים עם המערכת סרט מדידה ומדריך. הם מבצעים מדידות לפי ההוראות ומתאימים את מידת הציוד לגוף שלהם. עכשיו תחשבי על הסיטואציה: אנחנו באים לחיילים בצבא מקצועי, שמשתמשים כבר 12 שנה באותה מערכת, ואומרים להם להתחיל להשתמש במערכת חדשה. התגובה הראשונית והטבעית של כל משתמש היא 'לא תודה'. אבל כשיש לקוח יצירתי, שמוכן לקחת סיכונים ולחשוב מחוץ לקופסה - אז הקדמה הזו מתאפשרת".

מתי זה מגיע לצה"ל?

ארזי: "קודם כול, צריך שינוי בתפיסה. עד היום המחשבה הייתה שפריטי הציוד האלה הם קומודיטי, ושתרמיל או אפוד הם כמו חולצה, ולא ציוד שמציל חיים או משפר יכולת לנצח בקרב. אנחנו היינו צריכים לזכות במכרז באנגליה ולהביא את המשלחת הבריטית לפה כדי שצה"ל ומשרד הביטחון ייפתחו לעניין הזה. עכשיו לך תתגבר על כל הביורוקרטיה, כי זה כספי סיוע. משרד הביטחון וצה"ל זו מערכת גדולה שלוקח לה זמן להתאים את עצמה למציאות, וזה לא צריך להיות ככה".

בואו נדבר רגע על מספרים. מה בעצם כרוך במכרז שבו זכיתם?

"החוזה הוא לשלוש שנים עם אופציית הארכה ל-11. הובטחו כ-9,000 מערכות ראשונות, שזה סדר גודל של 100 מיליון שקלים (בממוצע, כ-10,000 שקלים לכל מערכת). קיבלנו כבר הזמנות בהיקפים של למעלה מחצי מיליארד שקלים".

מה הלאה?

"הטכנולוגיה הזו כרגע במוקד עניין של הרבה מאוד צבאות בעולם. גם הצבא האמריקאי עשה ניסיונות עם חברות אזרחיות ובמעבדות שלו-עצמו, וכיום הם בוחנים את המערכת שלנו. צריך להתרגל וללמוד להשתמש בה, אבל הפידבקים באנגליה מאוד חיוביים".

כבר לא נטל אופנתי

השימוש בצמד המילים "ממשק משתמש" לא תקף רק לטכנולוגיה הצבאית של השנים האחרונות. למעשה, כפי שאמר ארזי קודם לכן, הסנדל שהפך את החברה למותג ענק בניינטיז (בין אם בזכות צעירים בחוגי הסיירות או המורים עם החיבה היתרה לסנדלים וגרביים), הוא תוצר של מחשבה על משתמש הקצה.

שני המאפיינים הכי מוכרים של סנדלי שורש מבטאים את המחשבה הזו: פטנט הרצועות המוצלבות באחורי הסנדל מאפשר להניח אותו על הרגל בקלות, ומצד שני לשמור על יציבות הסוליה. פטנט אחר, אותה נקודה ירוקה בסנדל, נועד להתריע מפני שחיקה של הסוליה. היום, מסביר ארזי, מדיניות האחריות של שורש מחליפה את תפקוד הנקודה הירוקה, אך היא נשארה מפני שכבר הפכה לסימן היכר.

אלא שבמרוצת השנים החלה מגמה שסירבה להשלים עם המחיר האופנתי שמשלמים עבור הפונקציונליות. לאחרונה, גם המגמה הזו מתהפכת, ונעלי הנוחות מקבלות לאחרונה פרשנויות אופנתיות מעניינות ומקוריות - גם בסנדלי שורש. התגובה, על-פי ארזי, באה לידי ביטוי בצמיחה של 19% בשנה האחרונה בשוק המקומי.

"לפני 25 שנים אנשים לא היו מטיילים עם סנדלים", גיל מזכיר. "היו כל מיני הייקינג בוטס, נעלי הליכה. אני זוכר שכאשר הצגנו את הסנדלים לשוק - במחיר של פחות ממאה שקלים לזוג - הסתכלו עלינו כל מיני מפיצים וחנויות ואמרו לנו, 'אין סיכוי, מה זה הדבר המוזר הזה'. היום, כשאתה נכנס לחנות מטיילים או ספורט, אתה רואה קיר שלם של הסנדלים האלה. אז הסיפור של שורש זה גם בין היתר החיבור עם המחוזות האלה שעוד לא גילו אותם".

כדי להמחיש את החשיבה מאחורי כל דגם, השניים מוליכים אותנו לאורך פס הייצור של המפעל (כ-100 פעולות וכ-40 דקות של עבודה ידנית לכל סנדל). מתחילים במה שארזי מכנה "נתיב חומרי הגלם" באולם הגדול של המתפרה: הרצועות מגיעות בגלילים ונחתכות ונתפרות בהתאם לכל דגם. בתחנה הבאה מיוצרות הסוליות מרצועות גומי בתהליך של מכבש בחום, מעין טוסטר-מגהץ בטמפרטורה של 160 מעלות, שבו מוטבעות הסוליות בתבנית יצוקה. משם לחדר ההדבקה, שם מודבקות הרצועות לסוליות, ולאחר מכן לאולם ההרכבות - שם מורכבים ונארזים הסנדלים במספר עמדות של השחלה, דחיסה, שיוף, וכו'. בתום הייצור נארז כל זוג באריזת הבד הקומפקטית של הנעליים, שהפכה גם היא סימן היכר של הסנדלים.

"במפעל הסנדלים ישנם כשבעים עובדים", אומר ארזי, "וכדי לעמוד בקצב של השנה האחרונה, אנחנו עובדים במשמרות יום ולילה. קצב של בין 700 ל-1,000 זוגות ביום. כרגע אנחנו במלאי אפס, כי הייצור יוצא מיד לשוק".

"אנחנו תעשייה מסורתית", גיל ממשיך אותו. "מתפרות, הלחמות, הדבקות, חיתוכים. יש פה הרבה עבודה ידנית והפן האנושי הוא מרכיב חשוב בייצור של המוצרים, וזה גם נותן להם את האופי. אבל זה לא לואו-טק ולא היי-טק. אני קורא לזה 'היי-אנד', והמשמעות של היי-אנד בשבילי זה הישענות על ההון האנושי, יחד עם חדשנות ומיתוג".

ההון האנושי הזה מגולם במפעל בפסיפס אתני מרגש: יהודים, נוצרים, מוסלמים, עולים מרוסיה ומאתיופיה, וגם אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים. אין סוללה אחת או גזיר אחד של בד או גומי שאיננו ממוחזר במכלים מיועדים. בתקנון החברה אף נקבע ש-5% מהרווח הנקי יוקצו כתרומה לנושאים חברתיים בטירת הכרמל, למשל, למעונות יום ולתמיכה בנוער בסיכון. "אני חושב שהפכתי למנהל הרבה יותר טוב בזכות הפעילות הזו", אומר גיל.

לא חושבים על הנפקה

ארזי אמנם מודה שהסנדל הקלאסי הוא המוצר הנמכר ביותר של החברה, אולם הקטגוריה הרווחית ביותר שלה היא דווקא קו מוצרי המים - מימיות ומנשאי שתייה (שאחד מהם, דגם ה"היפסטר" המיועד לריצה, דווקא זכה בשבוע שעבר במדור הספורט של G לביקורת לא מאוד מחמיאה).

"סנדלים זה אמנם מוצר חשוב אצלנו, אבל זה חלק קטן מההכנסות", אומר ארזי. "החלק העיקרי כבר הרבה מאוד שנים זה קו מוצרי המים ואנחנו חלק מהטרנד העולמי שהוא אמנם נישה - שוק הטיולים והספורט - אבל זה בעצם השוק הראשון שהכיר בצורך של שתייה תוך כדי תנועה. זה התחיל בעולמות של אופניים וריצה, ואחריו בא השוק הצבאי. ככה גם נכנסנו לשם: התחלנו כיצרנים של מימיות לשוק האזרחי והבנו שיש המון פוטנציאל גם בצבא, ואני מדבר פה על צבאות בארצות-הברית, בשוודיה, צרפת, סינגפור ובריטניה".

מה מייחד את המוצר שלכם?

"זה בעצם הסוד הכי גדול שלנו: היריעה הפלסטית. לא הגנו עליה בפטנט ואחרי 20 שנה שזה בשוק אנחנו שמחים שלא עשינו את זה, כי אז ההגנה הייתה פוקעת והסוד היה נחשף. בגדול, הטריק הוא חומר כמה שיותר חלק, ואני מתכוון חלק ברמה מיקרוסקופית, כך שאפילו חיידקים לא נדבקים אליו, ואין טעם או ריח רע ולא צריך לשטוף את זה כל הזמן, ובתחום הזה הצרכנים עסוקים באופן אובססיבי איך מנקים את המימיות. אז החומר הזה, מבחינת החלקות שלו, הוא כמו זכוכית".

ההתמקדות הנוכחית של החברה היא במנשאי שתייה ייעודיים לכל ענף, וכרגע, שורש מתמקדת במימיות לשייטים. "עד עכשיו, אף שחקן לא מצא לנכון לצאת עם סדרת מוצרים ייעודית לקטגוריה הזו", אומר גיל. "זו פעילות שמתבצעת בשמש, ללא צל, ואנחנו מתייחסים לזה כקטגוריה נפרדת, כיוון שהמגע של מערכות השתייה עם המים מצריך היערכות נפרדת. יצאנו כבר עם קו של שלושה מוצרים לקטגוריה הזו, שייחשפו בסוף השבוע הזה בתערוכת האאוט-דור הגדולה באירופה".

אז יש סנדלים, מימיות, ומרכז ענק למערכת ציוד מורכבת. אתם ערוכים לעומס הזה?

ארזי: "יש לנו שלוש חטיבות מרכזיות - שוק מקומי, שוק בינלאומי אזרחי וחטיבה טקטית שמתעסקת בעצם בעיקר עם הדברים הממשלתיים. בסוף אנחנו עסק כלכלי, כל שוק מקבל בסופו של דבר משהו שהוא תמהיל בין הצרכים שלו לבין הפוטנציאל. מטבע הדברים, בשוק הממשלתי יש פוטנציאל מאוד גדול לצייד צבא של מדינה שלמה, אבל זה לא מפחית את התיאבון שלנו לעשות דברים בשוק האזרחי. אנחנו רוצים לשמור על הדנ"א שלנו, אבל למנף את ההצלחות באופן שלא נהיה תלויים בשוק אחד".

לפני עשר שנים שקלתם להפוך לחברה ציבורית. אתם לא רואים את הצורך הזה עכשיו?

"היה ניסיון להנפיק את החברה ב-2006, והשוק נפל ואיתו הניסיון, וזה השאיר קצת צלקות. היום אנחנו בוחנים כל מיני חלופות אסטרטגיות לצמיחה, החל מצמיחות אורגניות, דרך רכישות וגיוסי הון. אנחנו עושים את זה בתהליך מאוד שקול ואיטי. המפעל במקום טוב ואנחנו רוצים להחליט מה אנחנו יכולים לעשות ואיך, וזה יושב ברמת הדירקטוריון כרגע. לכי תדעי, אולי נלך לכיוון של רכישות. כרגע אנחנו שמים דגש על פיתוח השוק האזרחי, משקיעים מאוד בבניית המותג בארץ ובחו"ל, ושומרים על המומנטום של החדשנות. מכל אלה מנהלים צמיחה, ובמקביל כמובן נותנים קשב לשוק הצבאי".

איפה אתם עוד חמש שנים מהיום?

גיל: "אם אני מנסה בתמצית לענות על השאלה מה היעד שלנו, אז התשובה היא להפוך לחברה ברת קיימא, חברה מקיימת. המשמעות של זה מבחינתנו זה ארגון שמייצר ביטחון תעסוקתי לעובדים שלו. יש פה 220 משפחות שאנחנו מפרנסים וחשוב לנו להציג מודל עסקי שיוכיח שאפשר לקיים בישראל תעשייה מסורתית".

 ד"ש לאפסנאי

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים