גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרסטל: תלונת חושף השחיתויות רפי רותם נגד מח"ש מוצדקת

כך קבעה השופטת ביומה האחרון כנציבת הביקורת על הפרקליטות ■ רותם טען כי מח"ש טיפלה באופן לקוי בתלונתו על אלימות שוטרים וטעתה בהחלטתה לסגור את התיק מחוסר אשמה

רפי רותם / צלם: איל יצהר
רפי רותם / צלם: איל יצהר

ביום האחרון לכהונתה כנציבת הביקורת על מערך התביעה, הודיעה השופטת בדימוס הילה גרסטל לחושף השחיתות ברשות המסים, רפי רותם, כי תלונתו בעניין טיפול מח"ש בטענתו לאלימות שוטרים כלפיו, נמצאה מוצדקת.

התביעה המשטרתית מנהלת נגד רותם תיק פלילי בבית משפט השלום בתל-אביב בפני השופט דניאל בארי, בו רותם מואשם ב-23 סעיפים של "העלבת עובד ציבור", וכן בשימוש שלא כדין במתקן בזק ובאיומים על בכירים במערכת אכיפת החוק, במשטרה ובפרקליטות. מדובר בפקסים ומסרונים ששלח רותם בשמונה השנים האחרונות, ובהם אמירות כמו "מושחת", "פושע", "מטייח תיקים" ו"מקומך בכלא". המשפט מתקרב לסיומו.

בגין מסרונים אלה ותלונות נגדו, נעצר רותם 20 פעמים והובא בפני שופטים, שכולם שחררו אותו, תוך שרובם מביעים פליאה על המעצר עצמו. בתלונה לנציבה גרסטל, פירט רותם את האירוע באחד מאותם מעצרים בתחנת תל-אביב צפון, בסוף ינואר 2010. רותם יצא מהמעצר עם ידיים חבולות, בגד עם כתמי דם כתוצאה מדימום באף ואבחנה של בית חולים איכילוב על זעזוע מוח.

בפנייתו לגרסטל, טען רותם כי התלונן במח"ש על אלימות של חמישה שוטרים כלפיו בתא מעצר בלתי-חוקי. לדבריו, הוא ביקש למסור למח"ש את הבגד המוכתם בדם - אך סורב, וכן ביקש ממח"ש לבצע עימות בינו לבין השוטרים - וסורב. עוד טען בתלונתו כי לא נגבתה עדות מקצין שהיה עד לאירוע והביע נכונות להעיד; לדברי רותם, הוא מעולם לא קיבל ממח"ש תשובה על תלונתו, וכי רק מפירסומים בתקשורת שמע כי המחלקה המשפטית של מח"ש סגרה את תלונתו בנימוק של חוסר אשמה. רותם ציין בתלונתו כי מכיוון שלא קיבל הודעה מסודרת על ההחלטה לסגור את התיק, הוא לא יכול היה לערער עליה.

"מכתב גנרי"

בבירור שביצעה הנציבה גרסטל מול פרקליטות המדינה, בעניין תלונתו של רותם, נמסר לה כי לרותם נשלחה ביוני 2010 תשובה ממח"ש, לפיה תלונתו נגד השוטרים נחקרה, והתיק נסגר מחוסר אשמה. הפרקליטות צירפה בתגובתה לגרסטל מכתב, שלדבריה נשלח לרותם. במכתב אין פרטים ואין חתימה של הכותב (ראו צילום מצורף).

גרסטל קבעה בהחלטתה בנוגע לתלונתו של רותם, כי "כפי שניתן לראות, מכתב היידוע שנשלח אליך על-ידי מח"ש הוא למעשה מכתב גנרי, שבו נדרש מקבל ההחלטה במח"ש להשלים פרטים כגון: התאריך בו אירע האירוע נושא התלונה, שם מקבל ההחלטה, האם מדובר בחשוד אחד או במספר חשודים, האם המתלונן הוא זכר או נקבה, וכן - וזה העיקר - התייחסות עניינית ופרטנית לתלונה הספציפית המוגשת ולסיבות הספציפיות שהובילו לגניזתה.

"מכתב יידוע זה, אם נשלח אליך, כשהוא נעדר פרטים המתייחסים לתלונה הספציפית שהגשת, ואשר אף לא נוקב בשמו של מי שקיבל את ההחלטה לסגור את התלונה, אינו מהווה מענה ראוי למתלונן, אינו מבהיר לו מדוע נגנזה תלונתו, ואינו מאפשר לו להעלות טיעוני ערר ענייניים ופרטניים על החלטת הגניזה.

"כמו כן, פרקליטות המדינה לא הכחישה, כי פניות שביצעת למח"ש כדי לקבל את החלטת הסגירה - עליה נודע לך רק מאמצעי התקשורת - לא זכו לכל מענה ענייני, מלבד שהעניין נמצא בטיפול או בבדיקה. למעשה, רק בעקבות העברת פנייתך מלשכת שרת המשפטים ומנבת"ם, קיבלת את מכתב היידוע על החלטת הגניזה של תלונתך, החלטה שהתקבלה על-פי הנטען כבר ביוני 2010, לפני 6(!) שנים. נוכח כל האמור לעיל, אני מוצאת שפנייתך מוצדקת".

כפות 24 שעות

במהלך הדיונים בבית המשפט בתיק המתנהל נגדו, טען רותם כי בחלק מהמעצרים הוא הוחזק כפות בידיו וברגליו במשך 24 שעות בתא מעבר קטן בתחנת תל-אביב צפון. פרשה זו, שנחשפה בבית המשפט, ולגביה נמסרה תלונה נפרדת, לא הייתה חלק מבדיקתה הנציבה של גרסטל.

מדובר בתא בגודל 2.5X2.5 מטרים, שאין בו מים, שירותים או מיטה. החזקת עציר לילה שלם בתא כזה מנוגדת לנהלים. מספר אנשי משטרה העידו מטען התביעה בבית המשפט, כי התא המדובר הוא לכל היותר תא מעבר או תא המתנה לפרק זמן קצר ביותר. בין מוסרי העדות מטעם המשטרה: הקצינים, שלומי רוטמן וזהרירה בר-יהודה, והשוטרים, תומר לביא, דניאל מיכאל, שני שושן, טלי אמזלג, גילי מימון, אריה סמיונוב ואסף כהן.

רפי רותם מכתב מחש

עוד כתבות

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: למרות ביקורת מהמדינה, העליון אישר הליך גישור לפיצוי החוסכים

השופט גרוסקופף קבע כי הדיון בערעור שהגישו חוסכים על הפטור שקיבלו סוכני נטו מתביעות יידחה ל-2026 ● חלק מהחוסכים מתנגדים: "הגישור נועד לחפות על המחדלים וירחיק את הריפוי" ● בהסדר חוב נמכרה פעילות נטו לארבע עונות בכ-50 מיליון שקל

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

אלון שטאובר / צילום: אפרת קופר

"יש תחושה של הזדמנויות בשוק": המנכ"ל שקנה חברת נדל"ן ותיקה בראיון

אלון שטאובר, מנכ"ל ושותף בקבוצת מסד עוז, נכנס לאחרונה גם לתפקיד מנכ"ל משותף בחברת אמריקה ישראל לאחר השלמה של מיזוג בין החברות, וכעת נערך להנפקה בשנתיים הקרובות ● מסד עוז מנהלת כיום פרויקטים בהיקף של 40 מיליארד שקל, ומה שחסר לה זה רק מהנדסים

התחזית של חברות הדירוג / צילום: Shutterstock

הלייזר ישנה את התמונה, הדיור ייתקע - ומה עם יוקר המחיה? תחזית חברות הדירוג ל-2026

לאחר שנה אדירה לתעשיות הביטחוניות, ב־S&P מעריכים מעלות כי "נראה מעבר מייצור התקפי לייצור הגנתי", וכי הלייזר "ישנה את התמונה" ● מידרוג צופה כי מחירי הדירות הגבוהים, יוקר המחיה והצפי להמשך שחיקה במחירים צפויים להגביל את חזרת הביקושים בענף

שכונת הדר יוסף / צילום: ויקיפדיה

השכונה הוותיקה בצפון ת"א משתנה: מגדלים עם הרבה פחות חניה

התחדשות עירונית רחבת־היקף מתקדמת בתל אביב וברמת גן עם מאות דירות חדשות, בהן דיור בהישג יד להשכרה וללא חניה בחלק מהמתחמים ● קטה גרופ נכנסת לשוק ההון עם גיוס אג"ח ראשון ● ורובי קפיטל והפניקס סגרו עסקת מימון בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל לפרויקט מגורים בירושלים ● חדשות השבוע בנדל"ן 

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

רשות החברות: חשש לאיתנות הפיננסית של מקורות בעקבות שינוי רגולציה

רשות החברות הממשלתיות מתנגדת לעדכון מנגנון האסדרה שמקדמת רשות המים וטוענת כי המהלך יסכן פיננסית את חברת מקורות ● עוד נטען כי רשות המים התעלמה מהמלצותיו של יועץ מיוחד שמונה לבחון את השפעת עדכון הרגולציה על החברה ● רשות המים: המהלך יאזן בין הצורך בהשקעות בתשתיות לבין שמירה על אינטרס הצרכנים

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

רומן אברמוביץ' / צילום: ap, Martin Meissner

ממשלת בריטניה לוחצת על רומן אברמוביץ' להעביר 2.5 מיליארד ליש"ט לטובת אוקראינה

עם פתיחת המלחמה באוקראינה, ממשלת בריטניה הטילה סנקציות על אברמוביץ', בעליו של מועדון הכדורגל צ'לסי, הנחשב למקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ● הוחלט לאפשר לו למכור את הקבוצה, בתנאי שכספי המכירה לא ילכו לכיסו אלא למטרות צדקה ● אלא שמאז הכספים מוקפאים ● ראש ממשלת בריטניה: "המסר שלי לאברמוביץ' הוא זה: השעון מתקתק"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מקום שני אחרי ארה"ב: האם ישראל הופכת למעצמת דיפ טק?

הם מפתחים שבבים, מחשוב קוונטי ותרופות מצילות חיים, ולא מחפשים אקזיט מהיר ● מנכ"לית לאומיטק, מיה אייזן צפריר, מסבירה מדוע הטכנולוגיה העמוקה מצליחה לצמוח דווקא כשהשוק מהסס, ואיך קורה שחברות בתחום שורדות פי שניים יותר מסטארט-אפים רגילים

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מי ירוויח ומה זה יעשה למחירי החשמל בישראל: כל מה שכדאי לדעת על עסקת הגז הענקית עם מצרים

עסקת הגז הגדולה בתולדות ישראל צפויה לצאת דרך, לאחר שמשרד האנרגיה אישר את היתר היצוא הסופי למאגר לוויתן ● מי ירוויח מהעסקה, מה זה יעשה למחירי החשמל, ואיך זה ישפיע על מצרים? ● גלובס עושה סדר

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ההורה לא מימש את זכויותיו ונפטר. האם יורש רשאי להגיש תביעה בשמו?

בת הגישה בשם אמה המנוחה תביעה נגד אחיה, בדרישה לבטל עסקת מתנה של מקרקעין שביצע אביהם המנוח ● הבת טענה כי מחצית מהזכויות במקרקעין שייכות לאם מכוח נישואי הוריהם, ולכן האב לא היה רשאי להעניק במתנה זכויות שאינן בבעלותו ● מה קבע ביהמ"ש?

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

האקזיט הענק של פורר וסרצ׳לייט: ביקום מחלקת 2.8 מיליארד שקל לבעלי המניות

כחודש לאחר שהשלימה את מכירת מניותיה בבזק, בי קומיוניקיישן הולכת לפירוק ותחלק את המזומן שבקופתה לבעלי המניות ● קרן סרצ'לייט תקבל 1.86 מיליארד שקל, ודוד פורר יקבל 350 מיליון שקל

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?