גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקסיקו - מעוררת הרפורמות הגדולה; האם טראמפ יקלקל?

הכלכלה השנייה בגודלה באמריקה הלטינית נחשבת לאחד מהשווקים המתעוררים בעלי האופק החיובי והיציב ביותר ■ לכך תורמות שורת רפורמות שמניע הממשל בתחומי חברה, כלכלה ותעשייה

הבורסה המקסיקנית / צילום: רויטרס
הבורסה המקסיקנית / צילום: רויטרס

מקסיקו היא הכלכלה השנייה בגודלה באמריקה הלטינית, עם תוצר של כ-1.1 טריליון דולר ותוצר לנפש (מתואם כוח קנייה) הדומה לממוצע באמריקה הלטינית, ברמה של כ-18 אלף דולר. הודות לקרבתה הגיאוגרפית לארה"ב, ולאור ההתקדמות המשמעותית שנרשמה בשנים האחרונות ברפורמות שבוצעו לשיפור מבנה הכלכלה, מקסיקו נחשבת היום לאחד מהשווקים המתעוררים בעלי האופק החיובי והיציב ביותר במבט לשנים הבאות.

מאז כינונו של הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (NAFTA), כלכלת מקסיקו החלה לצבור תאוצה ולפתח בקצב מהיר יותר את התעשייה המקומית, ולמעשה הפכה ל"שלוחה" של התעשייה האמריקאית שמצאה במקסיקו עלויות ייצור נמוכות יותר. למרות ביקורת רבה שנשמעה לאורך השנים על NAFTA, להסכם זה היו השפעות חיוביות רבות על כלכלת מקסיקו במהלך השנים, ולמעשה מאז היא רק המשיכה וחתמה על הסכמי סחר חופשי נוספים. נכון להיום, יותר מ-90% מהסחר המקסיקני נעשים תחת מטריית הסכמי הסחר החופשי שהיא מקיימת עם לא פחות מ-46 מדינות, אך עדיין הרוב המוחלט של היצוא המקסיקני (מעל 80%) מגיע לארה"ב.

ומה בכלל מקסיקו מייצאת? כלי רכב, מטוסים, מוצרי אלקטרוניקה, וכמובן נפט.

שוק האנרגיה הופרט בדיוק כשהנפט צנח

במהלך השנים האחרונות, ממשלתו של הנשיא אנריקה פנה נייטו (שנמצא בתפקיד מ-2012) שמה דגש ניכר על הנעת רפורמות רבות במשק המקסיקני, כמעט בכל תחומי החברה והכלכלה - חינוך, אנרגיה, פיננסים, תקשורת, בתי המשפט, ופעולות דרמטיות במערכת המסים על מנת להגדיל את בסיס המס, וכל זאת תחת שמירה על אמינות פיסקאלית גבוהה. במוקד הרפורמות (מעבר לטיפול בפשיעה ובסמים) נמצאת התעשייה המקסיקנית, בה נדרשת השקעה רבה על מנת שהכלכלה תוכל ליהנות ממלוא הפוטנציאל שלה, ולפחות בשנים האחרונות המיקוד היה בתשתיות ובאנרגיה. למעשה, השינוי הרדיקלי ביותר שהממשלה עשתה עד כה היה תחילתו של תהליך הפרטת שוק האנרגיה המקסיקני, המהווה עבור הממשלה המקור המרכזי להכנסות ממסים.

לרוע מזלה של מקסיקו, תהליך הפרטת שוק האנרגיה, שאמור למשוך משקיעים זרים רבים לכלכלה, קורה באחת מהתקופות הקשות לחברות האנרגיה הגלובליות. ככה זה כששוק הנפט העולמי מוצף בסחורה שמחירה ירד בשנתיים האחרונות בכ-60%. למרות זאת, הממשלה ממשיכה לדחוף להשקעות פרטיות (בעיקר של זרים) בתחומי הפקת הנפט והגז, התשתיות (הובלת חשמל) ועוד. מקסיקו עדיין לא קרובה למיצוי הפוטנציאל הכלכלי שלה, אך המסלול עליו עלתה בשנים האחרונות מעלה מאוד את הציפיות מהמדינה בעתיד הקרוב, כאשר הקרבה הגיאוגרפית לארה"ב צפויה רק לעזור (בהנחה שדונלד טראמפ, אם ייבחר לנשיא, לא באמת ינהל מלחמת סחר מול מקסיקו).

מרוויחה מהקרבה לארה"ב

בינתיים, הצמיחה הכלכלית במקסיקו בהחלט משביעה רצון כאשר לוקחים בחשבון את הרוחות החזיתיות מולן נאלצה להתמודד בתקופה האחרונה: הירידה במחירי הנפט שהכבידה על סקטור האנרגיה ופגעה במומנטום ההשקעות וההכנסות ממסים מחד, והתכווצות היצוא הכללי לארה"ב מאידך. כמובן שמקסיקו אינה היחידה שחווה קשיים ביצוא לארה"ב, שכן היבוא של הכלכלה הגדולה בעולם מתכווץ כבר מתחילת 2015.

איך בכל זאת הצליחה מקסיקו לשמר קצב צמיחה של 2.5% בשנתיים האחרונות? בעיקר בשל עוצמת הביקוש המקומי. שוק העבודה המקסיקני במצב טוב, עם שיעור אבטלה שנמצא בשפל ברמה של 4.0%, שכר עולה, אך עם האינפלציה מתונה (מה שמגדיל את כוח הקנייה של משקי הבית). זאת ועוד, הקרבה הגיאוגרפית לארה"ב משמעה גם זליגה של אזרחים רבים לשוק העבודה בארה"ב. לפחות על פי הנתונים הרשמיים, העברות הכספים למקסיקו של אזרחים מקסיקנים שנמצאים מחוץ למדינה (בעיקר בארה"ב), נמצאות בעלייה מתמדת בשנים האחרונות, ביחד עם השיפור בשוק העבודה האמריקאי, ועל פי ההערכות ערכן בשנה האחרונה עמד על יותר מ-2% תוצר, דחיפה משמעותית להכנסה הפנויה של משקי הבית המקסיקנים.

הביקוש המקומי צפוי לתמוך בכלכלה גם בשנה-שנתיים הקרובות, אך על מנת לשמר את המומנטום החיובי, הממשלה תהיה חייבת להמשיך לדחוף את הרפורמות ולקוות לסביבה גלובלית תומכת יותר בהמשך, על מנת שמקסיקו תוכל לשמר ואף לשפר את קצב הצמיחה הנוכחי.

שוק המניות המקסיקני (MEXBOL) נסחר כיום בתמחור מלא, ורמת המכפילים שלו משקפת גידול של כ-5% ברווחי החברות. כמובן שהפיחות החד בערכו של מטבע הפזו המקומי מתחילת השנה פגע מאוד במשקיעים הזרים. ה-MEXBOL מאוד מוטה לביקושים המקומיים, כאשר כ-40% מהחברות הנסחרות בו הן חברות צריכה פרטית וכ-20% נוספות שייכות למגזר הפיננסי.

המניה המומלצת: Pinfra

חברת Promotora y Operadora de InfraestructuraSAB de CV, (Pinfra), נוסדה במקור בשנת 1969 ושירתה את תעשיית האספלט המקומית. בתצורתה הנוכחית חברת התשתיות נולדה ב-2005, לאחר ארגון מחדש, ומניותיה החלו להיסחר בבורסה המקסיקנית ב-2006. בעלת המניות המרכזית בה היא משפחת המייסדים, הממשיכה להחזיק כ-30% ממניות החברה דרך קרן הנאמנות המשפחתית.

החברה מחזיקה בבעלות ובתפעול זיכיונות מיזמי תשתיות במקסיקו, הכוללים בין היתר 13 כבישי אגרה, טרמינל ימי ושני גשרים, ובכך מאפשרת חשיפה לרפורמות המבניות במקסיקו בתחום התשתיות. תחום הפעלת התשתיות אחראי ל-50% מהכנסות החברה ול-76% מהרווח הגולמי; בניית התשתיות אחראית ל-45% מההכנסות ול-20% מהרווח הגולמי. בעוד שההכנסות מתחום הפעלת התשתיות צומחות בקצב שנתי של כ-10%, תחום בניית התשתיות צמח מהר בשנים האחרונות, מ-352 מיליון פזו מקסיקני ב-2012 ל-4.7 מיליארד פזו ב-2015. יחד עם זאת, הצמיחה בפעילות זו צפויה להתמתן משמעותית ב-2017 ואילך, לאחר סיום מספר מיזמים (תחת הנחה שלא יתחילו מיזמים חדשים). בנטרול המיזמים, החברה הציגה צמיחה בהכנסות של 12% בשנה האחרונה.

ל-Pinfra חפיר עסקי (יתרון) משמעותי מול מתחרותיה, הבנוי מהיסטוריה ארוכת שנים בבנייה והפעלת מיזמי תשתית במקסיקו, ומקשר חזק עם הממשל. כמו כן, המיצוב הפיננסי החזק של החברה מאפשר לה ללוות כספים בריביות נמוכות יחסית, ובכך לתרום לשיעורי הרווחיות ולאפשר לה להציע תעריפים אטרקטיביים ביחס למתחרים.

החברה מציגה באופן עקבי עלייה בהכנסות וב-EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות), שצפויים לצמוח השנה ב-8.5% ו-15.5% בהתאמה. שיעור ה-EBITDA של החברה כיום הוא כ-51%, ויש לה חוב פיננסי שלילי, קרי יתרת מזומנים-על חוב חיובית המסתכמת בכ-3 מיליארד פזו מקסיקני. בנוסף, לחברה הוצאות הוניות נמוכות יחסית, כך שהתזרים החופשי הוא גבוה ועומד בשלוש השנים האחרונות על כ-4-5.3 מיליארד פזו בשנה. בארבע השנים האחרונות החברה נסחרה במכפיל P/E (רווח) של כ-28 ומכפיל EV/EBITDA של 16.3, לעומת 19 ו-14.7 היום, בהתאמה. התמחור נראה הולם ביחס למיצוב העסקי והפיננסי של החברה וביחס לתמחור הכללי בשוק.

■ הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו, מערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות ומנהל מחלקת מחקר חו"ל. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה צעה לרכישת ניירות ערך. 

היצוא של מקסיקו

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

אות חיים מעזה: חמאס פרסם סרטון של הרש שנחטף מהנובה

ביידן חתם על הסיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים ● שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"