גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו שואפים לייצר 'תאום דיגיטלי' לכל אחד"

סמנכ"ל הטכנולוגיה ב-GE Healthcare מספר על תוכנה שתקבל עדכונים על תאונות מרשתות חברתיות, אלגוריתם שיעזור לחסוך בחומרי הרדמה וחישובים שיעזרו להשתלת איברים

"אנחנו רוצים להיות התנור שאופה עוגה אחת, עבור אדם אחד", כך אומר כריס לרקין, סמנכ"ל הטכנולוגיה בחברת GE Healthcare, בהתייחס לעתיד הרפואה. החברה, שמזוהה עם מכשירי הדמיה וציוד מעבדה, התרחבה בשנים האחרונות לתחומים של ביג דאטה רפואי, שירותי ניהול בתי החולים ושירותי ענן (בדומה לחברת פיליפס, שאת משנתה בעניין הבאנו כאן לפני כשבועיים). לרקין מאמין כי ההתפתחות הזו תאפשר לחברה להציע שירותי רפואה מותאמים אישית, ברמה שלא נראתה עד כה.

"אנחנו יכולים לבנות היום 'תאום דיגיטלי' של כל אדם על-ידי חיבור גנומיקה עם מידע מהקליניקה, עם מידע על התרופות שאתם נוטלים, מידע מחיישנים רפואיים וכן צילומי הדמיה", הוא אומר, "באמצעות מערכות הביג דאטה אנחנו יכולים למצוא בכל העולם אנשים שלא נראים דומים, אבל הם דומים אחד לשני מבחינת הגנטיקה ומצבם הרפואי המדויק. כאשר מוצאים עשרת אלפים אנשים כאלה, אפשר ללמוד האחד מהשני לגבי טיפולים רפואיים שבאמת עוזרים, מינונים מדויקים, תזונה מתאימה וממה כדאי להימנע".

התאמה אישית היא רק אחד התחומים שבהם הביג דאטה משנה את עולם הרפואה. לדברי לרקין, "בתחום הנוירולוגיה אנחנו יכולים להתחיל למפות את ההיסטוריה של חולי אלצהיימר. מרגע שאנחנו רואים בהדמיה את המוח מתחיל להשתנות באופן שמזוהה עם מחלת האלצהיימר, אנחנו יכולים לרוץ אחורה על כל המידע הקליני של החולים מהעשור הקודם, ולראות איך המחלה התחילה להתפתח. אם נסרוק מספיק חולים כאלה, אפשר יהיה לזהות בעתיד, מי מהחולים סובל מ'סתם' ירידה קלה ותלוית-גיל בקוגניציה ומי באמת עומד על סף המחלה, ומתאים לטיפול מוקדם יותר. כנראה, ככל שמטפלים באלצהיימר מוקדם יותר, יש יותר סיכוי להאט את המחלה.

"בקרדיולוגיה אפשר להתאים בין מושתלים פוטנציאליים לבין האיבר הכי מתאים למושתל או להיפך, המושתל המתאים ביותר לאיבר. למשימה הזו יש זמן מוגבל, אז חייבים יכולות חישוב גבוהות. בזכות טכנולוגיית הענן אנחנו יכולים היום לשמור מידע ולחשב. מה שלקח בעבר שבוע לעבד, דורש היום ארבע שעות.

"עוד תחום הוא הרדמה. היום מרדימים משתמשים במינון גבוה יחסית של חומרי הרדמה, ליתר ביטחון, ויש לזה השלכות לא חיוביות גם על החולה, וגם עבור בית החולים משום שחומרי ההרדמה הם יקרים. אנחנו משתמשים במערכת כדי לחשב בדיוק כמה חומר הרדמה אדם מסוים צריך לפי המאפיינים האישיים שלו, ואפילו אם לכך מוסיפים רכיב של 'ביטחון יתר', עדיין ניתן להוריד את הכמות ולחסוך כ-100 אלף דולר בשנה לכל חדר ניתוח".

היישום המיידי ביותר של הענן של GE, קשור כנראה לתחום הניהול הלוגיסטי של בתי החולים. "אנחנו יודעים לומר מה התפוסה של המיטות בבית החולים ומי נמצא בתורים ולפי זה לנבא מה יהיה מצב בית החולים ברמת תפוסת המיטה הספציפית, בעוד 6 שעות, 12 שעות ו-18 שעות. זה נתון שקשה לנבא. אנחנו מקבלים 18 זרמי מידע שונים, למשל: ממנקי המיטות, ממנהלי המחלקות, מחדר המיון, מהאחראים על המסוקים שמטיסים פצועים וכן מהחדשות והרשתות החברתיות לגבי תאונות או אירועים רבי נפגעים. מול זה אנחנו עובדים עם תקנות לגבי איך ניתן לנצל כל מיטה: לא ישימו בשום אופן חולה לאחר ניתוח ליד חולה עם מחלה זיהומית, ואם אפשר יעדיפו לא לשים אדם צעיר במחלקה מלאה קשישים עם מחלות סופניות.

"היום לבתי חולים גדולים יש 23-24 אנשים בצוות שמנהל את הקצאת המיטות, ואולי יש שם מישהו נהדר בזה אבל הוא אולי עייף ומישהו אחר עדיין חדש. האלגוריתם לא מתעייף, והוא מעלה את ניצולת המיטות מ-93% ל-97%. זה שינוי אדיר עבור בית החולים".

ההתפתחויות הללו מולידות איש מקצוע חדש, ה-Data Scientist. היום אמנם אלגוריתמים "לומדים" לבד, אולם המדען אחראי להנחות את המכונה כיצד ללמוד. "כדי ללמד מחשב, למשל מהו תא חריג החשוד כסרטני, קודם כל צריך ללמד אותו מהו בכלל תא, להסביר לו שלתא יש גבולות ורק אחר כך להסביר לו שיש תא חריג, ואיך נראה תא חריג. רק אז המחשב יכול לרוץ על דגימות קיימות וללמוד לבד שתא חריג כזה הוא סרטן ואילו תא חריג אחר איננו סרטן. ה-Data Scientist הוא כמו מורה, אבל של תלמיד מסוג מאוד בעייתי - המחשב".

גם מפתח האפליקציות על גבי הענן הוא איש מקצוע שמחפשים ב-GE. "הכוונה היא להיות האחראים על הענן ולפתח 20% מהיישומים על גבי הענן, כאשר מפתחים חיצוניים יהיו אחראיים על ה-80% הנותרים", אומר לרקין.

- אתם פועלים גם בתחום החיישנים הלבישים?

לרקין: "הינו שם לפני כולם. GE יצרה את ההולטר (מכשיר נייד לניטור פעילות לב) הראשון. כרגע אנחנו לא פעילים בשוק מכשירי הניטור הלבישים החדשים, ולהערכתי נעדיף גם הלאה לפתח תוכנה לצמיד ניטור ולא את הצמיד עצמו. עד כמה הצמידים הללו ימשיכו להיות פופולריים? תלוי באיכות התוכנה שתהיה על גבי הצמיד והאם חברות הביטוח ידרשו מהצרכנים לענוד אותם".

- צרכנים יסכימו שחברת ביטוח תחייב אותם לענוד צמיד ותעקוב אחריהם דרכו?

"זאת שאלה טובה, אבל לעומת זאת אם רופא אומר לך לענות צמיד, היחס הוא אחר. חברת הביטוח יכולה להציע לצרכן לענוד את הצמיד או לשלם פרמיה יותר גבוהה, כפי שהיא מציעה כבר היום לנהגים הנחה בעבור הכללת תוכנות ניטור בתוך המכונית הפרטית שלהם".

- המון חברות מתחומים שונים מתחרות על הבעלות העתידית ועל הניהול העתידי של המידע הרפואי שלנו. מי ינצח?

"מי שיהיה לו את המוצר האמין ביותר, שסומכים עליו. יש מותגים שסומכים עליהם במדינות מסוימות ולא באחרות, אז אולי לא תהיה מנצחת גלובלית אחת".

"נשתדל לא להפחיד חברות צעירות"

קונצרן GE וספציפית GE Healthcare פעילים מאוד בישראל. לחברה השקעות בחמישה סטארט-אפים ישראלים בתחום הרפואי: אינסייטק, המפתחת מערכות לצריבה של רקמות לא רצויות באמצעים לא פולשניים כתחליף לניתוח; צ'ק קאפ שמפתחת גלולה לצילום רנטגן של המעי הגס; Medaware - מערכת למניעת טעויות במתן תרופות בבתי חולים; Headsense, המפתחת מכשיר למדידת לחץ דם תוך מוחי באופן לא פולשני וחברת אורנים, המפתחת מכשיר למדידת רוויון חמצן בדם ברקמות המוח באופן לא פולשני. כמו כן יש ל-GE שיתוף פעולה עם חברת ארינטה, המפתחת מכשיר CT ייעודי ללב, ו-GE צפויה להיות המפיצה של המכשיר אם וכאשר יגיע לשוק.

לדברי ינון דולב, מנהל הפיתוח העסקי של המרכז הטכנולוגי של GE בהרצליה. "כעת אנחנו מחפשים בפעם הראשונה בהיסטוריה של GE, שיתופי פעולה בשלבים מוקדמים הרבה יותר, וספציפית חברות תוכנה. אנחנו עוזרים לחברות הללו להסיר חסמים בדרך לשוק. גם אם מדובר בחברות תוכנה שממוקדות לא רק בבריאות, באמצעות שיתוף הפעולה איתנו הן יכולות להשתמש בסקטור הבריאות כדלת הכניסה שלהן לכלל השוק. עבור חברות שכבר יש להן מוצר אנחנו יכולים לעזור להגיש לשוק ול-10 הלקוחות הראשונים. נשתדל לא להפחיד חברות צעירות: אנחנו לא ממתגים אותם בשם GE, לא נדרוש מהן בלעדיות וכן ניתן להם מהקשרים שלנו והניסיון. אנחנו מאמינים שזה יחזור אלינו בצורת שיפור המוצרים שלנו, הפלטפורמה שלנו ויצירת אקו-סיסטם של בריאות דיגיטלית ומכשור רפואי.

"אנחנו מחפשים שיתופי פעולה עם חברות בתחום של ניהול בתי חולים, אדמיניסטרציה, ניהול תנועת הפציינט דרך שרשרת הטיפול בבית החולים, וכן ניתוח אוטומטי של תמונות הדמיה באמצעות תוכנה. כמו כן אנחנו מחפשים חברות ביג דאטה טובות גם אם כרגע הן לא ממוקדות בעולם הרפואי, וגם חברות סייבר".

לרקין: "וגם חברות אבטחת מידע. בכל פעם שאנחנו מדברים על ביג דאטה, חולים וענן, אנחנו חייבים לדבר גם על סייבר. הדבר שלא היינו רוצים לעשות הוא להקים ענן בטוח ולפתוח אותו עם אפליקציה לא טובה".

ביג דאטה בבית החולים

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים