גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ והטלפון ב-3 בלילה

האמריקאים יכריעו בין חובבן קצר פתיל לבין פוליטיקאית מנוסה עם בעיות יושרה

 

 

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

רק ימים ספורים מפרידים בין רצח שלושה שוטרים בבאטון-רוז', לואיזיאנה, קטילתם של חמישה שוטרים בדלאס, טקסס, ניסיון הפיכה כושל אך עקוב מדם בטורקיה ופיגוע המוני מחריד בניס, בצרפת, לבין המופע של דונלד טראמפ, שידוע גם בשם ועידת המפלגה הרפובליקאית.

האירוע מתקיים בקליוולנד, אוהאיו, תחת שמיכת מגן בעובי חסר תקדים, בתקווה שהכוכב זהוב השיער ואלפי הסטטיסטים במיצג שלו לא ישמשו מטרה לטרוריסט הבא, בין אם זה מוסלמי שוחר בתולות בגן עדן, שחור שיש לו חשבון ארוך עם לבנים או לבן שיש לו בעיות עם שחורים. זה טרוריסט וזה טרוריסט וזה טרוריסט. לזה או לזה לא תהיה בעיה לקנות כחוק רובי סער בחנות הנשק השכונתית ולשאת אותם בגלוי במרכז העיר, במרחק הליכה מהוועידה, כי אוהאיו מתירה לכל אחד להפגין את נשקו ברבים. חירות מעל לכל.

אבל מעטפת הביטחון סביב הכנס וההצהרות של ראשי המשטרה המקומית שכל דבר עלול להתרחש ייבאו אל תוך אולם הוועידה את תחושת העצבנות וחוסר הביטחון הלאומי והנואמים שם שקדו ושוקדים ללבות אותה. לאחר הכל, המפלגה הרפובליקאית היא מפלגת הביטחון, החוק והסדר והשילוש הזה תמיד מנצח בתקופות של חרדה ציבורית.

פריס, איסטנבול, ניס, דלאס - קליוולנד? כשקוטלים שוטרים לאור היום בערים אמריקאיות, כשדורסים מאות בטיילת מרכזית לאורך חוף הים התיכון, האין זה סימן שהסדר החברתי מתחיל להתפרק, בבית ומחוצה לו? טראמפ הוא כמו טיל שמתביית על הלכי רוח כאלה. זה סוד הצלחתו. הרי בין הדברים שמניעים את באי הוועידה, את רוב הרפובליקאים בעצם, בולטות החרדות הקיומיות: גם אם הוועידה בקליוולנד תעבור בשלום, מי יודע מה יקרה בעיר שלי במיניסוטה, עם אלפי האתיופים שחיים בה, או בטקסאס עתירת ההיספאנים; הרי כולנו שמענו מטראמפ שהם אנסים.

וכך, אולי באמת צריך גבר עם אגרוף ברזל בבית הלבן כדי לעשות סדר באמריקה ובעולם, כפי שגורסים הטראמפאים; או, בדיוק להיפך, אם ניתן פתחון פה לצד האחר: אולי צריך לדחות על הסף חובבן עם פתיל קצר ולהכריע בעד פוליטיקאית מנוסה למרות החטוטרת של בעיות יושרה שהיא נושאת על גב?

המלך עירום ולא רק ילד קטן אחד רואה זאת

עם פתיחת הוועידה הרפובליקאיתה עלה צוות הקמפיין של הילארי קלינטון, המועמדת בפועל של המפלגה הדמוקרטית, תשדיר שמדגיש את החשיבות הגורלית של הבחירות לנשיאות ב-8 בנובמבר. בסרטון נראה צ'אק טוד, הכתב הפוליטי הראשי של NBC, שואל את דונלד טראמפ מהיכן הוא שואב את המידע שלו על מה שמתרחש בבית ובעולם. "אני רואה תכניות בטלוויזיה", משיב המיליארדר. "אני באמת רואה המון תכניות מצוינות. כאשר רואים את התוכנית שלך ואת כל האחרות אפשר לראות את הגנרלים..." קאט לקטעי וידיאו שמתעדים את פעילותה של קלינטון במוקדי הפעילות הפוליטית הגלובלית בכהונתה כשרת-חוץ. ברקע אומר קריין: "תכניות טלוויזיה? באמת?"

ובאמת, המסר של התשדיר נוגע בעצב החשוף של קמפיין טראמפ: המלך עירום ולא רק ילד קטן אחד רואה זאת. כי התנהלות טראמפ מעוררת שאלות מטרידות (אמנם לא אצל תומכיו): האם הקבלן מניו-יורק, שמודה שהוא כמעט אינו קורא ספרים ("אין לי זמן"), בכלל מסוגל לשאת בנטל האינטלקטואלי שכרוך במשרת נשיא המעצמה הגדולה בתבל? האם ייזום בתי-קזינו או בתי-מלון, או הפקת תחרויות של מיס תבל מקנים לו כישורים לנהל מדינה ענקית, כלכלת טריליונים והצבא הגדול בעולם? האם הוא מצויד באיתנות נפשית, בקור רוח מובנה לקבלת החלטות שקולות? האם הפרסונה הציבורית שמציג המועמד לעולם כולו מזה חודשים היא אכן הפרסונה האמיתית שלו, כלומר של אדם חמום מוח, גס נפש ומחרחר מדון בין גזעי? ואם אכן כן, האין זה סימן מובהק שהבוחרים צריכים לנוס ממנו? האם תוכנית האב שלו לארה"ב, שמורכבת מחמש מילים (בתרגום לעברית) - "בואו נחזיר את הגדולה לאמריקה" - היא מעט המכיל את המרובה או מעט שמכיל לא כלום, כלומר סתם סלוגן קליט שהגה קופירייטר?

כמעט כל נשיא אמריקאי היה צריך לקבל החלטות ששינו את מהלך ההיסטוריה: פרנקלין דילאנו רוזוולט הכניס את ארה"ב למלחמת העולם השניה בעקבות פרל הארבור; ג'ון קנדי לא מצמץ בעימות עם הסובייטים על הטילים בעלי ראש-חץ גרעיני בקובה ב-1962; רונלד רייגן היה ארכיטקט קריסתה של אימפריית הרשע הסובייטית (אם כי היא התמוטטה שלוש שנים לאחר שעזב את הבית הלבן); ג'ורג' וו. בוש השיק את המלחמות באפגניסטאן ובעיראק, שמוסיפות לשאוב לתוכן חיילים וממון מאמריקה, שנה אחר שנה עד עצם היום הזה; ברק אובמה מנסה לצמצם את הזליגה הזו ולהחזיר את החיילים הביתה. נשיאותו של הדייר/ת הבא/ה בבית הלבן תעמוד בסימן מאמץ לנתץ את עמוד השדרה של הטרור הפנימי והגלובלי או לפחות לכרות כמה שיותר ראשים של ההידרה הזו.

לא ברור אם טראמפ חושב על תוצאות רעיונותיו

האם טראמפ יוכל להרים משא כזה? האם הוא בכלל ראוי להיכלל בליגה הזו? האם הוא מסוגל להבין את המורכבויות של משברים בינלאומיים סבוכים? כשהתבקש להגיב בסוף השבוע על התקוממות הנפל של חלק מהצבא בטורקיה הוא אמר: "אנו מאחלים להם כל טוב... צריך לקוות שהכל יסתדר". כשהוא כבר מבטא רעיון מורכב יותר, לא ברור האם הוא חשב על תוצאותיו. כשהוא מצהיר שיטיל מכסים בשיעור 35% על יבוא ממקסיקו, כדי לאלצה לממן את החומה שהוא מדמיין לאורך הגבול בינה לארה"ב, ובשיעור 45% על יבוא מסין, כתגמול על הצפת השוק האמריקאי בפלדה זולה, האם הוא חשב על גורל היצוא האמריקאי למקסיקו (236 מיליארד דולר ב-2015) ולסין (116 מיליארד), על גורל רבבות מקומות העבודה שתלויים ביצוא למדינות אלה ועל גורל המשק האמריקאי בכלל? כאשר הוא הכריז על החלטתו להיות נייטרלי בסכסוך הישראלי-פלסטיני, בפברואר השנה, האם הוא ידע שכעבור שלושה חודשים הוא יודיע על תמיכתו בהתנחלויות בגדה? האם יש לו בכלל משנה סדורה בנושאי מפתח?

באחרונה, לאחר שהתבטאויותיו הפומביות נעשו פחות ופחות קוהרנטיות, ויותר ויותר ממוקדות בצרכי האגו שלו, יש שמטילים ספק ביציבותו הנפשית של טראמפ, וזו באמת תופעה חסרת תקדים. "האם לעוד מישהו יש תחושה שדונלד טראמפ יורד מהפסים?" - שאל אתמול דייוויד ברוקס, בעל הטור ב"ניו יורק טיימס" ובשר מבשרו של הממסד הרפובליקאי. "... זה רגע ייחודי בהיסטוריה הפוליטית של ארה"ב כאשר יציבותו הנפשית של מועמד לנשיאות של אחת משתי המפלגות הגדולות נעשית נושא דומיננטי על סדר היום".

מבוסס בשלוליות של לעג, השפלה ושמחה לאיד

אבל ייתכן, שהעלבון הגדול ביותר מבחינת המועמד הרפובליקאי הטרי  אמש הוא נבחר רשמית-- טמון בפיאסקו של הנאום שנשאה אשתו השלישית, מלניה, בערב הגאלה של הוועידה. הצוות של טראמפ בנה ציפיות גדולות לנאום הזה. הנואמת אכן היתה מצודדת, אבל בתוך שעות ספורות התברר שחלקים מנוסח נאומה הועתקו, מילה במילה, מנאום ישן של מישל אובמה. טראמפ היה צריך להיות עתה בפסגת האולימפוס, והוא מוצא עצמו מבוסס בשלוליות של לעג, השפלה ושמחה לאיד - לא לאידה של מלניה (שכמעט לא נשרטה מפני שעד עתה לא חשד בה איש שהיא כתבה את הנאום) אלא לאיד בעלה, שאמור להיות מנהל-על.

איך נאום כזה הצליח לעבור מערכת בקרה מינהלית בקמפיין של מועמד לנשיאות? האם לקמפיין של טראמפ יש בכלל מערכת כזו? האם הוא קימץ בהוצאות לרכישת תוכנה לאיתור תכנים מועתקים? האם הוא איבד את השליטה בקמפיין? ומדוע צוותו לא הצליח לגבש תגובה מהירה ומתואמת לשערוריית ההעתקה? האם אין שם קבוצת תגובה מהירה, כמו בצוותי בחירות אחרים? מדוע סרבו דוברים שונים מטעם טראמפ להודות בעצם ההעתקה והתעקשו לטעון כי למישל אובמה אין מונופול על מילים? התגובה הזו רק העמיקה את החטטנות של המדיה בסיפור, גזלה מטראמפ שעות של סיקור חיובי ושמה את הקמפיין שלו ואותו עצמו ללעג ציבורי, לא של דמוקרטים בלבד. האם היובריס של טראמפ, סלידתו הידועה מהתנצלויות, הן מקור השראה לצוותו? אם טראמפ אינו יכול לנהל צוות קטן כהלכה, איך הוא אמור לנהל את המעצמה הגדולה בעולם? דיווחים רבים במדיה מסרו על תסכול ואכזבה במחנה הרפובליקאי בעקבות המחדל.

טול מטראמפ את יכולתו הניהולית המוצהרת, את המוניטין שלו כמנהל-על - ומה נשאר לו להציע? הבוחרים האמריקאים יצטרכו להחליט אם זה האיש שיהיה עלול לקבוע את גורל העולם כשיקבל אותה שיחה טלפונית מחדר המצב בבית הלבן ב-3 לפנות בוקר. אפילו הרפובליקאים קולטים זאת, ולכן הוועידה שלהם ממוקדת הרבה יותר בקלינטון ובקשר שלה לסיטרא-אחרא (כן, כן, היו נואמים שגינו אותה בגין הערצתה ללוציפר ימ"ש) מאשר במועמד שלהם. כך היה לפחות בשני הימים הראשונים של הוועידה, וזה מובן. די קשה למכור אותו, אבל לפחות ילדיו ואשתו ניסו.

עוד כתבות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח בקטאר: חמאס השיב בחיוב להצעה - עם תיקונים קלים

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם