גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יהלומים ללא רבב?

הון שחור? עסקאות מתחת לרדאר? רו"ח-עו"ד אמיר רשף, המייצג חברות יהלומים ויהלומנים, שהמשרד שבו הוא שותף התמזג לאחרונה לתוך פירמת רוה"ח פאהן-קנה, מפזר את הערפל

אמיר רשף / צילום: איל יצהר
אמיר רשף / צילום: איל יצהר

שוק היהלומים נחשב לאחד ממקורות ההון השחור העשירים ביותר. מדובר במגזר סגור, אפוף מסתורין, שעקב אופיו וסגנון העבודה בו, מהווה קרקע פורייה לעבריינות כלכלית. אולם בניגוד לתדמית הבעייתית, המוצדקת בחלקה, של שוק שמשגשג במחשכי כלכלת הצללים, חלקים נכבדים מהענף הזה מנוהלים באופן חוקי, גלוי ומדווחים כחוק.

רו"ח-עו"ד אמיר רשף, שותף-מנהל במחלקת יהלומנים במשרד רואי החשבון רשף-בצלאל-אמיר, המתמחה בענף היהלומים, שהתמזג לאחרונה לתוך פירמת רואי החשבון פאהן-קנה Grant Thornton Israel, בטוח שעושים עוול ליהלומנים בהקשר זה.

לדברי רו"ח-עו"ד רשף, "התדמית הבעייתית שדבקה ליהלומנים אינה מוצדקת. כל היהלומנים מנהלים ספרים כחוק. מאחר שמדובר על כ-2,500 יהלומנים, ישנם, כמו בכל מגזר במשק, 'תפוחים רקובים' המסתכמים במספר עשרות בודדים בלבד, וזה מה שמתפרסם לציבור, ומכאן התדמית הגרועה. הרוב המכריע של היהלומנים מדווחים ומשלמים מסים כחוק".

רשף מבהיר עוד כי לא רק התדמית של הענף שגויה, גם התדמית של היהלומן הקלאסי השתנתה בשנים האחרונות. "עד לפני כמה שנים, גם העוסקים וגם הענף נחשבו לתחום שמרני, שפעל פחות או יותר לפי אותה שיטה במשך כ-300 שנים. מאז נכנסו שיטות חדשות, בייחוד בנושא השיווק דרך האינטרנט, והענף שינה את אופן פעולתו.

הטמעת מערכות בקרה ופיקוח

עם זאת, גם היהלומן הקלאסי של היום, בוחן עדיין את היהלומים ב'לופה' (משקפת מיוחדת לבדיקת יהלומים) ובלחיצת יד ובברכת 'מזל וברכה' מבצעים את העסקה של קנייה ומכירה, והכול באמונה ובאמון הדדי".

מבחינת הדיווחים לרשויות - בשנים האחרונות עובר הענף שינויים רבים ותמורות משמעותיות גם בתחום החשבונאי. הבנקים והרשויות עדכנו את האופן שבו חלק גדול מחברות היהלומים צריכות לדווח - נושא שיוביל, על-פי הציפיות, לשקיפות רבה יותר בענף. לדברי רשף, "שיטות הדיווח של הדוחות הכספיים של היהלומנים עברו שינויים משמעותיים לעומת שנים קודמות. כל המוסדות - בנקים, מס-הכנסה, המפקח על היהלומים, חברות 'דה-בירס' ו-'אלרוסה', שהן ספקיות הגלם הגדולות והעיקריות בעולם - כולם דורשים שקיפות מקסימלית מחברות היהלומים. מחלק מהיהלומנים אף נדרשת עריכת דוחות כספיים בהתאם לתקינת IFRS או US GAAP, שיטות שמיושמות על-ידי חברות ציבוריות בבורסה לניירות ערך".

חברת דה-בירס (DE-BEERS) העולמית, היא בעלת כ-50% מיהלומי הגלם המופקים מהמכרות בעולם. ישנן כ-80 חברות יהלומים בעולם שהן בעלי זכות ראשונית - מחזיקי סייט, לקנות ישירות את חומר-הגלם מדה-בירס, מתוכן כ-14 חברות בישראל. דה-בירס דורשת היום שקיפות מלאה בהצגת הדוחות הכספיים של אותן חברות, וקבעה כי החל מינואר השנה הדוחות הכספיים של חברות היהלומים ייערכו לפי תקני IFRS או US GAAP, ויבוקרו על-ידי פירמת ראיית החשבון שקיבלה את אישור דה-בירס לצורך כך.

רו"ח-עו"ד רשף מבהיר מה ידרוש הדיווח החדש מחברות היהלומים: "עבור מחזיקי הסייט, דה-בירס קבעה כללים, קריטריונים וסטנדרטים לדיווח בדוחות הכספיים, וכן לגבי מערכות הדיווח, הביקורת, הפיקוח והבקרה, שיחולו על מחזיקי הסייט בכל העולם. בין היתר, חוות-דעת של רואה החשבון המבקר על הדוחות הכספיים המבוקרים תהיה חלקה וללא הסתייגות; לא יתקבלו דוחות כספיים מבוקרים הכוללים חוו"ד שאינה עומדת בתנאים אלה; רואי החשבון ינקטו את כל ההליכים הנדרשים על-פי תקני IFRS או US GAAP ועל-פי הסטנדרטים המקצועיים, כדי שיוכלו לתת חוות-דעה חלקה ובלתי מסויגת על הדוחות הכספיים".

רשף מציין כי "לצורך כך, על מחזיקי הסייט יהיה להטמיע מערכות בקרה ופיקוח (ERP), כדי שניתן יהיה לעקוב, לבקר ולפקח בצורה מדויקת אחר כלל הפריטים החשבונאיים הכלולים במערכות הכספיות של היהלומנים". 

פקטור חשוב בעולם ראיית החשבון

- במה ואיך מתבטא השינוי של ענף היהלומים?

רשף: "הדוחות הנ"ל מוגשים באותן השיטות שבהן נוהגות חברות ציבוריות בבורסה לניירות ערך. אותם יהלומנים, עיבו את מחלקות החשבונאות והחשבות שלהם, עדכנו את תוכנות המחשב ובמיוחד את מערכות המלאי, ומכאן השקיפות והאפשרות של בדיקת הדוחות עד הפרט האחרון.

"מבחינת ההשלכות על מחזיקי הסייט ועל יהלומנים אחרים שאינם בעלי סייט, אך מגישים דוחות כספיים בהתאם לתקינת IFRS, תהיה להם אפשרות לקבל אשראי נוח יותר ובריבית נמוכה יותר מהבנקים, ואפילו אפשרות לצאת להנפקה בבורסות לניירות ערך בארץ ובעולם, דבר שישפיע באופן משמעותי על עסקי היהלומנים בארץ ובעולם".

הדרישות החדשות מערימות על חברות היהלומים סטנדרטים חדשים שעימם הן לא נדרשו להתמודד בעבר, ומחזקות את חשיבותו של רואה החשבון העובד עימן. ככלל, חברות היהלומים והיהלומנים - שעסקיהם חובקי עולם - יעדיפו לעבוד עם פירמות ראיית החשבון הבינלאומיות המובילות, אשר יש להן התשתית המתאימה לתפעול מערכות הבקרה והפיקוח הנדרשות.

כאן נכנס לתמונה המיזוג שנערך לאחרונה בין פירמת רואי החשבון פאהן-קנה ובין משרד רשף-בצלאל-אמיר, המנוהל על-ידי רו"ח-עו"ד אמיר רשף ורו"ח רשף בצלאל. המשרד הוא אחד הגדולים בישראל בתחום היהלומים, ומבקר את מרב היהלומנים מחזיקי הסייט בישראל. מאז הקמת המשרד בתחילת שנות ה-50, פותחו ברשף ושות' מלבד ענף היהלומים התמחויות בתחומים שונים, ובהם מסחר ושירותים, תיירות, מלכ"רים, נדל"ן, תעשייה, מסעדנות, ביטוח ועוד. המשרד ממוקם במתחם בורסת היהלומים ברמת-גן ומחזיק סניף נוסף בקיבוץ הגושרים בצפון הארץ.

פירמת פאהן-קנה, בניהול רואי החשבון יזהר קנה ומיקי בלומנטל, נמנית עם משרדי רואי חשבון המובילים בישראל. המשרד, המונה כ-280 עובדים, חבר ברשת העולמית Grant Thornton, המאגדת בתוכה משרדים עצמאיים העוסקים בראיית חשבון ובייעוץ ב-100 מדינות בעולם. הפירמה מספקת את כל שירותי ראיית החשבון ללקוחות בתחומים מגוונים, ובכללם פיננסים, שוק ההון, נדל"ן, החזקות, תעשייה, היי-טק, חינוך ותרבות, ותחומים נוספים.

העובדה שפירמת פאהן-קנה מיזגה לתוכה את משרד רואי החשבון רשף, מהווה הכרה בכך שתחום היהלומים הפך לפקטור משמעותי בעולם ראיית החשבון והביקורת. עם השלמת המיזוג, לפני מספר שבועות, הפכו שבעת עובדי משרד רשף לעובדי פירמת פאהן-קנה, ובמסגרת המיזוג הצטרף רו"ח-עו"ד אמיר רשף כשותף מלא לפאהן-קנה.

לאחרונה, אישרה חברת דה-בירס את הפירמה הממוזגת רשף ושות' פאהן-קנה גרנט ת'ורנטון ישראל, כרו"ח-מבקר העומד בכללים המחמירים שהיא קבעה לצורך הכנת הדוחות הכספיים של מחזיקי הסייט. הפירמה כבר הטמיעה את כללי הביקורת, הבקרה, המעקב והפיקוח הנדרשים ממנה על-פי הדרישות החדשות, כך שמחלקת היהלומנים במשרד בישראל, מקיימת את כלל הנהלים החשבונאיים ואת המתודולוגיה בעת הביקורת החשבונאית המבוצעת בחברות היהלומים, ובהתאם לכך ניתנת חוות-הדעת על דוחות כספיים אלה.

לדברי רו"ח מיקי בלומנטל, שותף-מנהל בפירמת פאהן-קנה, "החבירה למשרד רשף היא חלק מאסטרטגיה של הפירמה לאתר ולמנף מנועי צמיחה לפעילותנו באמצעות מיזוגים של משרדים קטנים ובינוניים בתחום ראיית החשבון. אנו בוחרים למזג משרדים בעלי פוטנציאל לסינרגיה עם פאהן-קנה, שתאיץ צמיחה והתרחבות של הפירמה למגזרים נוספים במשק הישראלי, ותביא תועלת רבה ללקוחות קיימים ועתידיים שלנו".

רו"ח בלומנטל הוסיף עוד כי "המיזוג הופך את המשרד ל-One Stop Shop ליהלומנים בישראל, במגוון שירותי חשבונאות ומיסוי, ובהם גם סיוע ליהלומנים בתהליכי 'גילוי מרצון' לאור הכללים המתהווים של רשות המסים בנושא".

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

תיקון והתנצלות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה