גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תוכניות כישרונות מתקבלות בתחושה של 'ראינו את זה כבר'"

ליסה פרין, מנכ"לית פיתוח פורמטים באנדמול-שיין, מסבירה למה הטלוויזיה היא עדיין השליטה הבלתי מעורערת של צריכת הבידור, וכיצד המדיה החברתית משפיעה על פיתוח פורמטים

ליסה פרין / צילום: ג'ון קרטרייט
ליסה פרין / צילום: ג'ון קרטרייט

אדם המצויד בעשרה מפתחות ניצב מול 45 דלתות נעולות שמאחוריהן אפשרות לזכות בהרבה כסף - זה הקונספט מאחורי "נעולים", שעשועון הזוגות של זכיינית ערוץ 2 רשת, שהתוכנית הראשונה שלו תשודר מחר (ב'). אבל נדמה שאפשר להשתמש בדימוי הזה גם בכל הנוגע לפיתוח פורמטים: בסוף הדרך יש פוטנציאל להרבה מאוד כסף, אבל למצוא את המפתח המדויק לטעמו החמקמק של הקהל זה עניין לא פשוט בכלל.

זה האתגר הקבוע שעומד בפני ליסה פרין, מנכ"לית פיתוח, הפקות והפצה של פורמטים בחברת אנדמול-שיין. לאחרונה היא הגיעה לישראל כדי לצפות בפרקים של השעשועון, שהפקתו הייתה מורכבת יחסית.

מדובר ברעיון שנולד בהולנד, ובאנדמול-שיין, המחזיקה ב-33% מרשת (אודי אנג'ל ועידן עופר מחזיקים ב-51%, ומיכאל שטראוס ב-16%), החליטו כי המדינה הראשונה שבה הוא יעלה תהיה דווקא ישראל. אנשי רשת צורפו להפקה וליהקו את המשתתפים הישראלים ואת המנחה גיא זו-ארץ, שהוטסו להולנד, שם נערכו הצילומים.

"זה רעיון מאוד גדול ושאפתני, ואנחנו אוהבים רעיונות כאלה", אומרת פרין, שהייתה אחראית לחיבור בין ההפקה הולנדית לזכיינית. "אנחנו מאמינים שזו תהיה הצלחה, ושמכאן זה יתפשט לשאר העולם. יש לנו כבר גופי שידור במדינות אחרות שהביעו עניין בפורמט על סמך הפרומו שעשו ברשת".

זהו אינו הפורמט הראשון שמבוסס על שיתוף-פעולה בין אנדמול לרשת. קדמו לו "המיזם", שאותו הנחה אברי גלעד, ו"שוברי קופות", גם כן בהנחיית גלעד, אך פרין מציינת כי הפעם "רשת הייתה מאוד נוכחת בפיתוח. אני חושבת שזו הפעם הראשונה שאנחנו עושים יחד משהו שאפתני כל-כך". 

גיא זו-ארץ / צילום: אנדמול-שיין

"תמיד יהיה מקום לטלוויזיה ליניארית"

הראיון עם פרין, בכירה בחברת ההפקות, הוא הזדמנות טובה לשוחח על מגמות בטלוויזיה העולמית ולנסות להבין לאן היא הולכת בעידן שבו הדיגיטל, ריבוי המסכים והרשתות החברתיות הולכים ונוגסים בה ומשנים את מעמדה כשליטה הבלתי מעורערת בכל הנוגע לצריכת בידור, ודאי בקרב הדור הצעיר.

- הז'אנר של הריאליטי שהשתלט על המסכים בכל העולם צפוי להמשיך בשנים הקרובות, או שאפשר להתחיל לדבר על סימנים לדעיכתו?

"קודם כל, צריך לזכור שבתחום של הז'אנרים המתוסרטים, הדרמות והסדרות הן עדיין המנוע המרכזי של התעשייה, והן יישארו איתנו. בז'אנרים הלא מתוסרטים אני עדיין חושבת שריאליטי הוא סופר-פופולרי. אנחנו מפיקים את 'האח הגדול' ואת 'מאסטר שף' (בארץ התוכניות הללו משודרות דווקא אצל המתחרה קשת, אם כי 'האח הגדול' עומדת לעבור לרשת אחרי העונה הבאה - י"כ), ואין סימן שהפופולריות שלהן יורדת.

"אין ספק שקשה לחזות את מגמות, אבל אני חושבת שאפשר להגיד שתוכניות כישרונות כמו 'אקס פקטור' למשל - לפחות בבריטניה, אני לא בטוחה לגבי המצב בישראל - מתחילות להתקבל בתחושה של 'טוב, ראינו את זה כבר'. אבל תוכניות ריאליטי כמו 'הישרדות' ו'המירוץ למיליון' הן עדיין פופולריות מאוד. זה לא עומד להשתנות בקרוב בעולם".

- איך מתמודדים עם העובדה שהטלוויזיה הלינארית נחלשת, ואנשים צופים בתוכניות מתי ואיפה שהם רוצים?

"מבחינתי תמיד יהיה מקום לטלוויזיה לינארית. נכון שנטפליקס והולו ואמזון מספקות שירותי צפייה לפי דרישה בהצלחה עצומה, אבל אני בטוחה שרשתות השידור ימשיכו לגלות חדשנות. אנחנו חלק מ'פוקס המאה ה-21' (שיין, שהתמזגה עם אנדמול ב-2014, נמצאת בשליטת פוקס של רופרט מרדוק - י"כ'), והם תמיד יהיו חדשניים בדרכים להביא עוד צופים לצלרוך את התכנים שלהם".

- יש השפעה בפיתוח התוכניות לכל נושא המסכים השניים ולעובדה שהדור הצעיר צורך את התכנים דרכם?

"בסופו של דבר הם לא צופים בפחות מסכים, הם צופים ביותר מסכים. אני חושבת שזה רק עוד מסך, ובסופו של דבר זה לא באמת משנה אם אתה צופה בתוכנית בטלוויזיה או באייפד או במסך הטלפון. זה רק מסך, וזה דבר שחשוב להבין. מעבר לזה, אני עדיין חושבת שהדור הצעיר צופה בטלוויזיה הלינארית בדרך שהיא יותר קרובה לדרך המסורתית ממה שאולי היית חושב".

- אבל אומרים שגם אם הם צופים בטלוויזיה, הם עושים את זה תוך כדי צפייה במסך אחר, ושזה גם משנה את הדרך שבה הם מתייחסים למה שמשודר שם.

"כן, אבל אתה יודע, אני צופה בבן שלי רואה טלוויזיה תוך כדי שהוא מסתכל באייפד, והוא עדיין נוכח בחדר. זה פשוט דור של מולטי-טאסקינג. יש להם הלך מחשבה אחר, ואנחנו לא צריכים להיות מאוימים מזה. חלק גדול מהזמן הם שולחים תוך כדי הצפייה הודעות טקסט לחברים שלהם על מה שהם רואים או מעלים לאינסטגרם ועל מה שהם רואים בטלוויזיה. כלומר, אני לא רואה בזה בהכרח משהו שמוביל לאובדן של צופים".

- איך הפופולריות הגדולה של הרשתות החברתיות משפיעה על הפורמטים שאתם מפתחים?

"רעיון טוב הוא רעיון טוב. אנחנו לא חושבים לעצמנו 'זה רעיון שירוץ טוב בטוויטר, אז נעשה אותו'. אם אנחנו הולכים על רעיון מסוים, זה בגלל שאנחנו חושבים שהוא מצוין, ושאנשים יתחברו אליו. אבל אי-אפשר להכחיש שפייסבוק וטוויטר ואינסטגרם וסנאפצ'ט הם חלק מהחיים שלנו היום. כרגע הרשתות החברתיות משפיעות הרבה יותר על הדרך שבה אנשים צורכים את החדשות שלהם, ופחות על מה שנכנס בהגדרה של בידור או טלוויזיה מסורתית.

"אבל האם אנחנו נעזרים ברשתות החברתיות? כמובן. ברור שמה שקורה שם מאוד חשוב לנו, כי אנחנו רוצים שאנשים ינהלו שיח על התוכניות שלנו, ואנשים מנהלים היום שיח בטוויטר או בפייסבוק וכו'".

"לכל אחד יש סיפור"

- כשטלוויזיה היא העבודה שלך, עדיין אפשר סתם לצפות וליהנות?

"אני אוהבת טלוויזיה. האמת היא שהתחלתי את הקריירה כעיתונאית, ואני חושבת שהתפקיד שלי הוא לא לעשות טלוויזיה, אלא לספר לסיפורים, גם אם מדובר בתוכניות בידור. זה, אגב, מחזיר אותי ל'נעולים', שבה כשעשינו את הליהוק, היה לנו מאוד חשוב למצוא אנשים עם סיפור מעניין, כלומר הייתה סיבה מסוימת שבגללה הם הגיעו כדי לנסות לזכות בכסף, ואני חושבת שזה באמת חשוב. אני מאמינה שלכל אחד יש סיפור לספר, ואני מוצאת את עצמי כל הזמן מרותקת לסיפורים".

- במה את צופה בימים אלה?

"אהבתי לאחרונה לצפות ב'מיליארדים' (המשודרת בישראל ב-yes) וב'בית הקלפים', אהבתי את 'ניצודה' ('Hunted'). הגילטי פלז'ר שלי זה 'מופע ענתיקות בדרכים' ('Antiques Roadshow'). אני באמת צופה הרבה מאוד בטלוויזיה".

- ואת עדיין יכולה לצפות בזה בלי לחשוב "פה הם היו צריכים לעשות ככה, אני הייתי עושה את זה אחרת"?

"בעלי הוא במאי, הוא זכה לאחרונה באמי על 'Going Clear' (סרט דוקומנטרי עוסק בסיינטולוגיה - י"כ), ואני חייבת להגיד שעדיין לא צפיתי בזה, מה שעושה אותי באמת רעיה לא טובה, אני יודעת, אבל זה גם בגלל שאם אני אראה משהו ואחשוב שהוא לא כל-כך טוב, יהיה לי קשה להגיד את זה. אז ברור שהרבה פעמים אני צופה בדברים שמשודרים בטלוויזיה בעין ביקורתית, אבל זה לא אומר שאני לא נהנית ממנה".

עוד כתבות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים