גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תוכניות כישרונות מתקבלות בתחושה של 'ראינו את זה כבר'"

ליסה פרין, מנכ"לית פיתוח פורמטים באנדמול-שיין, מסבירה למה הטלוויזיה היא עדיין השליטה הבלתי מעורערת של צריכת הבידור, וכיצד המדיה החברתית משפיעה על פיתוח פורמטים

ליסה פרין / צילום: ג'ון קרטרייט
ליסה פרין / צילום: ג'ון קרטרייט

אדם המצויד בעשרה מפתחות ניצב מול 45 דלתות נעולות שמאחוריהן אפשרות לזכות בהרבה כסף - זה הקונספט מאחורי "נעולים", שעשועון הזוגות של זכיינית ערוץ 2 רשת, שהתוכנית הראשונה שלו תשודר מחר (ב'). אבל נדמה שאפשר להשתמש בדימוי הזה גם בכל הנוגע לפיתוח פורמטים: בסוף הדרך יש פוטנציאל להרבה מאוד כסף, אבל למצוא את המפתח המדויק לטעמו החמקמק של הקהל זה עניין לא פשוט בכלל.

זה האתגר הקבוע שעומד בפני ליסה פרין, מנכ"לית פיתוח, הפקות והפצה של פורמטים בחברת אנדמול-שיין. לאחרונה היא הגיעה לישראל כדי לצפות בפרקים של השעשועון, שהפקתו הייתה מורכבת יחסית.

מדובר ברעיון שנולד בהולנד, ובאנדמול-שיין, המחזיקה ב-33% מרשת (אודי אנג'ל ועידן עופר מחזיקים ב-51%, ומיכאל שטראוס ב-16%), החליטו כי המדינה הראשונה שבה הוא יעלה תהיה דווקא ישראל. אנשי רשת צורפו להפקה וליהקו את המשתתפים הישראלים ואת המנחה גיא זו-ארץ, שהוטסו להולנד, שם נערכו הצילומים.

"זה רעיון מאוד גדול ושאפתני, ואנחנו אוהבים רעיונות כאלה", אומרת פרין, שהייתה אחראית לחיבור בין ההפקה הולנדית לזכיינית. "אנחנו מאמינים שזו תהיה הצלחה, ושמכאן זה יתפשט לשאר העולם. יש לנו כבר גופי שידור במדינות אחרות שהביעו עניין בפורמט על סמך הפרומו שעשו ברשת".

זהו אינו הפורמט הראשון שמבוסס על שיתוף-פעולה בין אנדמול לרשת. קדמו לו "המיזם", שאותו הנחה אברי גלעד, ו"שוברי קופות", גם כן בהנחיית גלעד, אך פרין מציינת כי הפעם "רשת הייתה מאוד נוכחת בפיתוח. אני חושבת שזו הפעם הראשונה שאנחנו עושים יחד משהו שאפתני כל-כך". 

גיא זו-ארץ / צילום: אנדמול-שיין

"תמיד יהיה מקום לטלוויזיה ליניארית"

הראיון עם פרין, בכירה בחברת ההפקות, הוא הזדמנות טובה לשוחח על מגמות בטלוויזיה העולמית ולנסות להבין לאן היא הולכת בעידן שבו הדיגיטל, ריבוי המסכים והרשתות החברתיות הולכים ונוגסים בה ומשנים את מעמדה כשליטה הבלתי מעורערת בכל הנוגע לצריכת בידור, ודאי בקרב הדור הצעיר.

- הז'אנר של הריאליטי שהשתלט על המסכים בכל העולם צפוי להמשיך בשנים הקרובות, או שאפשר להתחיל לדבר על סימנים לדעיכתו?

"קודם כל, צריך לזכור שבתחום של הז'אנרים המתוסרטים, הדרמות והסדרות הן עדיין המנוע המרכזי של התעשייה, והן יישארו איתנו. בז'אנרים הלא מתוסרטים אני עדיין חושבת שריאליטי הוא סופר-פופולרי. אנחנו מפיקים את 'האח הגדול' ואת 'מאסטר שף' (בארץ התוכניות הללו משודרות דווקא אצל המתחרה קשת, אם כי 'האח הגדול' עומדת לעבור לרשת אחרי העונה הבאה - י"כ), ואין סימן שהפופולריות שלהן יורדת.

"אין ספק שקשה לחזות את מגמות, אבל אני חושבת שאפשר להגיד שתוכניות כישרונות כמו 'אקס פקטור' למשל - לפחות בבריטניה, אני לא בטוחה לגבי המצב בישראל - מתחילות להתקבל בתחושה של 'טוב, ראינו את זה כבר'. אבל תוכניות ריאליטי כמו 'הישרדות' ו'המירוץ למיליון' הן עדיין פופולריות מאוד. זה לא עומד להשתנות בקרוב בעולם".

- איך מתמודדים עם העובדה שהטלוויזיה הלינארית נחלשת, ואנשים צופים בתוכניות מתי ואיפה שהם רוצים?

"מבחינתי תמיד יהיה מקום לטלוויזיה לינארית. נכון שנטפליקס והולו ואמזון מספקות שירותי צפייה לפי דרישה בהצלחה עצומה, אבל אני בטוחה שרשתות השידור ימשיכו לגלות חדשנות. אנחנו חלק מ'פוקס המאה ה-21' (שיין, שהתמזגה עם אנדמול ב-2014, נמצאת בשליטת פוקס של רופרט מרדוק - י"כ'), והם תמיד יהיו חדשניים בדרכים להביא עוד צופים לצלרוך את התכנים שלהם".

- יש השפעה בפיתוח התוכניות לכל נושא המסכים השניים ולעובדה שהדור הצעיר צורך את התכנים דרכם?

"בסופו של דבר הם לא צופים בפחות מסכים, הם צופים ביותר מסכים. אני חושבת שזה רק עוד מסך, ובסופו של דבר זה לא באמת משנה אם אתה צופה בתוכנית בטלוויזיה או באייפד או במסך הטלפון. זה רק מסך, וזה דבר שחשוב להבין. מעבר לזה, אני עדיין חושבת שהדור הצעיר צופה בטלוויזיה הלינארית בדרך שהיא יותר קרובה לדרך המסורתית ממה שאולי היית חושב".

- אבל אומרים שגם אם הם צופים בטלוויזיה, הם עושים את זה תוך כדי צפייה במסך אחר, ושזה גם משנה את הדרך שבה הם מתייחסים למה שמשודר שם.

"כן, אבל אתה יודע, אני צופה בבן שלי רואה טלוויזיה תוך כדי שהוא מסתכל באייפד, והוא עדיין נוכח בחדר. זה פשוט דור של מולטי-טאסקינג. יש להם הלך מחשבה אחר, ואנחנו לא צריכים להיות מאוימים מזה. חלק גדול מהזמן הם שולחים תוך כדי הצפייה הודעות טקסט לחברים שלהם על מה שהם רואים או מעלים לאינסטגרם ועל מה שהם רואים בטלוויזיה. כלומר, אני לא רואה בזה בהכרח משהו שמוביל לאובדן של צופים".

- איך הפופולריות הגדולה של הרשתות החברתיות משפיעה על הפורמטים שאתם מפתחים?

"רעיון טוב הוא רעיון טוב. אנחנו לא חושבים לעצמנו 'זה רעיון שירוץ טוב בטוויטר, אז נעשה אותו'. אם אנחנו הולכים על רעיון מסוים, זה בגלל שאנחנו חושבים שהוא מצוין, ושאנשים יתחברו אליו. אבל אי-אפשר להכחיש שפייסבוק וטוויטר ואינסטגרם וסנאפצ'ט הם חלק מהחיים שלנו היום. כרגע הרשתות החברתיות משפיעות הרבה יותר על הדרך שבה אנשים צורכים את החדשות שלהם, ופחות על מה שנכנס בהגדרה של בידור או טלוויזיה מסורתית.

"אבל האם אנחנו נעזרים ברשתות החברתיות? כמובן. ברור שמה שקורה שם מאוד חשוב לנו, כי אנחנו רוצים שאנשים ינהלו שיח על התוכניות שלנו, ואנשים מנהלים היום שיח בטוויטר או בפייסבוק וכו'".

"לכל אחד יש סיפור"

- כשטלוויזיה היא העבודה שלך, עדיין אפשר סתם לצפות וליהנות?

"אני אוהבת טלוויזיה. האמת היא שהתחלתי את הקריירה כעיתונאית, ואני חושבת שהתפקיד שלי הוא לא לעשות טלוויזיה, אלא לספר לסיפורים, גם אם מדובר בתוכניות בידור. זה, אגב, מחזיר אותי ל'נעולים', שבה כשעשינו את הליהוק, היה לנו מאוד חשוב למצוא אנשים עם סיפור מעניין, כלומר הייתה סיבה מסוימת שבגללה הם הגיעו כדי לנסות לזכות בכסף, ואני חושבת שזה באמת חשוב. אני מאמינה שלכל אחד יש סיפור לספר, ואני מוצאת את עצמי כל הזמן מרותקת לסיפורים".

- במה את צופה בימים אלה?

"אהבתי לאחרונה לצפות ב'מיליארדים' (המשודרת בישראל ב-yes) וב'בית הקלפים', אהבתי את 'ניצודה' ('Hunted'). הגילטי פלז'ר שלי זה 'מופע ענתיקות בדרכים' ('Antiques Roadshow'). אני באמת צופה הרבה מאוד בטלוויזיה".

- ואת עדיין יכולה לצפות בזה בלי לחשוב "פה הם היו צריכים לעשות ככה, אני הייתי עושה את זה אחרת"?

"בעלי הוא במאי, הוא זכה לאחרונה באמי על 'Going Clear' (סרט דוקומנטרי עוסק בסיינטולוגיה - י"כ), ואני חייבת להגיד שעדיין לא צפיתי בזה, מה שעושה אותי באמת רעיה לא טובה, אני יודעת, אבל זה גם בגלל שאם אני אראה משהו ואחשוב שהוא לא כל-כך טוב, יהיה לי קשה להגיד את זה. אז ברור שהרבה פעמים אני צופה בדברים שמשודרים בטלוויזיה בעין ביקורתית, אבל זה לא אומר שאני לא נהנית ממנה".

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם