גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופט שנלר משך את מועמדותו לנציבות ביקורת הפרקליטות

זאת לאחר שהבוקר הורתה השרה שקד על החזרת הדיון בעניין מועמדותו לוועדת האיתור, נוכח הודעתו של שנלר כי בנה של רעייתו, לה נישא לפני שבוע, מכהן כפרקליט במחוז חיפה

השופט ישעיהו שנלר. "פנייה לעורך דין לא תהווה בגדר 'מקלט'" / צילום: דוברות בתי המשפט
השופט ישעיהו שנלר. "פנייה לעורך דין לא תהווה בגדר 'מקלט'" / צילום: דוברות בתי המשפט

לא כך רצה סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ישעיהו שנלר (67), לסיים את הקריירה המשפטית המוצלחת שלו. לא כך רצתה שרת המשפטים, איילת שקד, לנהל את הליך הבחירה לתפקיד החשוב של נציב הביקורת החדש על הפרקליטות, שיחליף בתפקיד את הילה גרסטל, שהקימה את נציבות הביקורת. לא כך קיוותה ועדת האיתור לתפקיד הנציב, בראשות מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, לבצע את תפקידה.

יממה לאחר שוועדת האיתור הוציאה לתקשורת (ביום ג') הודעה חגיגית, שלפיה היא ממליצה לשרת המשפטים למנות לתפקיד נציב הביקורת על הפרקליטות את שנלר, נאלץ היום (ד') שנלר, ששוהה בירח-דבש בחו"ל, להודיע כי הוא מוותר על התפקיד. זאת, לאחר שמוקדם יותר היום הודיע שנלר לוועדה, לראשונה ובדיעבד, כי בנה של רעייתו הטרייה עובד כפרקליט במחוז חיפה.

לאחר שהתברר כי שנלר לא דיווח בזמן אמת על הקרבה המשפחתית לפרקליט, הורתה השרה שקד על החזרת הדיון בעניין מועמדותו לוועדת האיתור. אבל במקביל הפעילו גורמים בוועדה ובמשרד המשפטים לחץ על שנלר, שיסיר את מועמדותו כדי לחסוך את הסיטואציה המביכה-משהו של דיון מחודש בוועדה בעניינו, נוכח הנסיבות החדשות.

בסופו של דבר נמסרה הערב הודעה מעודכנת לכלי התקשורת, ולפיה: "השופט ישעיהו שנלר הודיע הערב על משיכת מועמדותו מתפקיד נציב הביקורת על הפרקליטות ועל גופי החקירה".

לפי מידע שהגיע לידי "גלובס", במהלך הליכי המיון של הוועדה נדרשו שלושת המתמודדים על תפקיד הנציב, ובהם שנלר, למלא טופס הצהרה על קרובי משפחה שעובדים בפרקליטות. שנלר מילא את הטופס, אך לא ציין בו את הקרבה המשפחתית לפרקליט. עם זאת, הוא ציין כי הוא עומד להינשא לרעייתו הטרייה.

חברי ועדת האיתור שהמליצו על שנלר הם מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור; המשנה ליועמ"ש, אבי ליכט; נציגת האקדמיה, פרופ' גבריאלה שלו; מנכ"ל משרד המשפטים לשעבר, שלמה גור; ונתי לויט מנציבות שירות המדינה.

גורמים המקורבים לוועדה אמרו ל"גלובס" כי חבריה פגועים מהתנהלותו של שנלר, שהביאה לכך שעבודתם המאומצת ירדה לטמיון, וכי הם "אוספים היום את השברים".

בשלב זה לא ברור מה גרם לשנלר שלא לדווח לוועדת האיתור כי בנה של רעייתו השנייה עובד בפרקליטות. האם הדבר נעשה במודע - או ששנלר פעל בתום-לב ופשוט לא ייחס לכך חשיבות מספיקה בזמן אמת.

לטובתו של השופט הוותיק יש להניח כי האפשרות השנייה היא הנכונה, ויש לכך גם מספר אינדיקציות. ראשית, הקריירה השיפוטית המפוארת של שנלר מעידה על כך שהוא אדם ושופט ישר והגון, ללא רבב.

שנית, הקשר המשפחתי בין הפרקליט לשנלר נוצר רק לאחרונה בעיצומו של הליך האיתור, עם נישואיו לאמו, ולא מדובר בבן משפחה שהיה איתו בקשר במשך שנים ארוכות.

שלישית, הדיווח של שנלר על כך שבנה של אשתו הוא פרקליט במחוז חיפה, הגיע לאחר שוועדת האיתור הודיעה כי היא לא בחרה בשופטת דבורה ברלינר, הנשיאה לשעבר של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, לנציבת הביקורת, בשל ייעוץ משפטי, שכן בתה של ברלינר, דפנה, עובדת כפרקליטה בפרקליטות המדינה - מה שעשוי להטיל מגבלות רחבות על תפקודה של ברלינר-האם כנציבה.

כאשר קרא שנלר את נימוקי הוועדה באשר לברלינר, הוא נזכר, או הבין, כי עליו לדווח על הקשר המשפחתי החדש שיש לו עם הפרקליט ממחוז חיפה.

המפסידה המרכזית מפרשיית שנלר, מלבד השופט עצמו, היא שרת המשפטים שקד. שנלר הפסיד לאחרונה לשופט איתן אורנשטיין במירוץ על נשיאות בית המשפט המחוזי בתל-אביב; ושקד הייתה מעוניינת לפצות אותו על התבוסה בקרב על נשיאות המחוזי, באמצעות מינויו לנציב הביקורת על הפרקליטות.

השופט שנלר נחשב למועמד מאוד ראוי. הוא שימש בבית המשפט המחוזי כחבר ההרכב הדן בתיקי פשע חמור, כאב בית הדין בהרכב ערעורים אזרחיים, כאחראי על מחלקת הערעורים האזרחיים וכאחראי על המחלקה האזרחית. הוא נחשב לשופט מצטיין וזכה לדירוג גבוה ב"משוב השופטים".

משיחות עם גורמים המקורבים לעבודת ועדת האיתור עולה כי אילו שנלר היה מדווח בזמן אמת על הקשר המשפחתי לפרקליט, שהוא קשר חדש ורחוק יותר מזה של ברלינר לפרקליטה שהיא בתה, הדבר לא היה מונע בהכרח את בחירתו לנציב. אולם מבחינתה של הוועדה, אי-הדיווח של שנלר הוא הדבר החמור, ומרגע שהדבר התגלה - לא היה מנוס מפסילת מינויו.

ומה עכשיו? בפני השרה שקד והמנכ"לית פלמור עומדות שתי אפשרויות: הראשונה - להמליץ לתפקיד נציב הביקורת על הפרקליטות על אילן שילה, השופט המועמד השלישי מלבד שנלר וברלינר, שעניינו נדון בוועדה. האפשרות השנייה היא לנסות ולאתר מועמדים חדשים לתפקיד ולנהל את הליך הבחירה מחדש - אפשרות שהיא מועדפת על הוועדה ועל שקד.

לפי מידע שהגיע לידי "גלובס", שקד החלה במאמצים לאתר מועמדים ראויים נוספים. רוב הסיכויים כי בדומה לשלושת המועמדים הקודמים, גם מועמדים אלה יבואו מקרב ציבור שופטי בית המשפט המחוזי ובית המשפט העליון.

בעקבות הנסיבות, בשבועות ובחודשים הקרובים תתכנס ועדת האיתור שוב ותדון בעניינם של מועמדים חדשים לתפקיד החשוב של נציב הביקורת על הפרקליטות. יש לקוות כי אם למי מהמועמדים הצפויים החדשים יש קרובי משפחה שעובדים בפרקליטות, המועמד ידווח על כך בזמן אמת לחברי ועדת האיתור.

לאחר שיושלם הליך בחירת הנציב/ה החדש/ה - בין שאם יהיה זה השופט אילן שילה, ובין שיהיה זה מועמד חדש ואחר - שקד מקווה להעביר סוף-סוף בכנסת את החוק שיסדיר את עבודת נציבות הביקורת. לפי הצעת החוק, הנציבות תמשיך לפעול בשנה הראשונה במתכונתה הנוכחית, והנציב יהיה אחראי הן על ביקורת מערכתית על הפרקליטות והן על ביקורת פרטנית על הפרקליטים.

שנה לאחר כניסת החוק לתוקף, יועבר אגף הביקורות המערכתיות של הנציבות ליחידת ביקורת פנים חדשה, שתוקם במשרד המשפטים. בנוסף, לראשונה תבקר הנציבות גם את עבודת היועץ המשפטי לממשלה.

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה