גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מריסה מאייר לא לבד

חבילת השכר של מנכ"לית יאהו היא עוד דוגמה עד כמה מופרך שכר הבכירים

מריסה מאייר, מגוגל ליאהו / צילום: בלומברג
מריסה מאייר, מגוגל ליאהו / צילום: בלומברג

1.

אחד הקוראים שלנו נוהג לשתף אותנו במחקרים ובתובנות מעניינות. השבוע הוא הפנה אותנו למחקר שפורסם בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" על שכר המנהלים, שתיכף נגיע אליו. "ברמה האישית", הוא כותב לנו, "אני מתנגד נחרצות להתערבות רגולטורית בשכר של עובדים. אם אנחנו חיים ומתפקדים בשוק חופשי, אי-אפשר לבוא ולשנות את החוקים כי הם לא מתאימים לנו או כי זה צעד מאוד פופולרי. כפי שאיש חכם אמר פעם, השיטה הקפיטליסטית היא רעה, אבל אין טובה ממנה".

"מאידך גיסא", הוא ממשיך וכותב, "אני גם נגד השכר שיצא מפרופורציה, לא ברמה האבסולוטית - אף אחד לא יודע להגיד אם 10 מיליון שקל בונוס זה מוגזם או לא, הכול יחסי גם בתחום הזה - אלא ברמה הטכנית, כלומר האם שכר מנופח אכן מחזיר את עצמו לבעלי המניות שאישרו לאותם בכירים את השכר הזה? ולשם העניין, צירפתי לך כתבה מהבוקר ב'וול סטריט ג'ורנל', שמתארת מחקר חדש של MSCI, ומביא (שוב) הוכחה ברורה לקשר הלא-קיים בין שכר בכירים לביצועי החברות. אז המסקנה שלי היא שהרגולטורים שלנו, במקום לחוקק חוקים פופוליסטיים שיכריחו כל דירקטור בוועדות השכר בחברות לחתום על זה שהוא קרא אותו לעומקו והבין את מסקנותיו".

ובכן, אנחנו מסכימים בסך הכול עם הקורא שהשיטה הקפיטליסטית היא רעה והיא מנוע לחזירות ולהרחבת פערים, אבל איש עדיין לא מצא שיטה טובה ממנה. אבל אנחנו לא מסכימים עם הקביעה שקריאת חובה לדירקטורים של מחקרי שכר אכן תתקן את עיוותי השכר. וזה בדיוק העניין: השיטה הקפיטליסטית מעודדת את הדירקטוריונים לשיטת אשמור לי-אשמור לך, שיטת התן וקח ושלח לחמך על פני המים, ושום חומר קריאה לא יצליח לפרק את השיטה. כמו בכל שיטה שיוצאת משליטה, כדי לתקן את העיוותים, את ההפרזות וגם את השחיתותיות הנלוות אליה, צריך רגולציה כדי להגביל אותה.

בכל מקרה, המחקר שתמציתו פורסמה ב"וול סטריט ג'ורנל", בחן את השכר של כ-800 מנהלים ב-429 חברות גדולות ובינוניות בעשור שהסתיים ב-2014. על פי הממצאים, הממש לא מפתיעים, ב-20% מהחברות שהמנכ"לים שלהן זכו לתגמול הגבוה ביותר, כל 100 דולר שהושקעו הניבו 265 דולר במהלך העשור. אותו סכום הניב 367 דולר כאשר הושקע בחברות שהמנהלים שלהן קיבלו את השכר הנמוך ביותר. העיתון מוסיף את הברור מאליו: שהתוצאות מטילות ספק באחד מעקרונות היסוד של שכר המנהלים בעידן המודרני - הרעיון שערימות גדולות של אופציות למניות או מניות חסומות, בעיקר כאשר גובה התגמול מקושר גם לביצועי החברה בדרכים אחרות, מסייע לשפר את ביצועי החברה, ובתורו את ההחזר למשקיעים. בארה"ב, מזכיר העיתון, תמריצים בדמות תגמולים במניות מהווים 70% משכר המנכ"לים.

אז המסקנה שהמנהלים בעלי השכר הגבוה ביותר מציגים את הביצועים הגרועים יותר ובהפרש גדול כבר לא מפתיעה איש, ולמרות הכול, איש לא מצליח לרסן אותה. אכן, הביקורת כעת גדולה, נוקבת, אבל עולם כמנהגו נוהג, לפחות בארה"ב.

2.

השבוע הגיעה יאהו לקצה עם מכירת פעילותה לוורייזון בסכום מצחיק של כמה מיליארדי דולרים בודדים. שימו לב לחבילת השכר של מריסה מאייר, מנכ"לית החברה, שהגיעה מגוגל לפני ארבע שנים בקול תרועה רמה. הנכס המרכזי של יאהו הוא אחזקתה, כ-15% במניות עליבאבא, ומאייר, בשורה התחתונה, לא הצליחה להשביח את עסקיה המקוריים של יאהו, ואפילו דרדרה אותם.

בתמורה לזה היא צברה בארבע שנות כהונתה קרוב ל-200 מיליון דולר ברוטו. אנחנו מדגישים כי מאייר היא לא חריגה בחבילות השכר הללו. מועדון הגברים של וול-סטריט, אלו שמנהלים לאורך עשרות שנים את המוסדות הבנקאיים, צברו סכומים אף יותר גדולים ממנה והובילו את המוסדות בניהולם לתוצאות הרבה יותר גרועות ממנה ולמעשה לפשיטת רגל של חלק מהמוסדות הפיננסיים, לתמיכה ענקית על ידי ממשלת ארה"ב ולטלטלה עזה בכלכלות העולמיות.

שימו לב לפרט הכי מעניין בחבילת השכר של מאייר, ושוב, זה אופייני מאוד בארה"ב וחלחל גם לישראל. מצנח זהב בגובה 55 מיליון דולר! למה מנהל צריך "מצנח זהב" אם החברה נמכרת? לפצות אותו על ההרגשה הרעה במכירה? מה, הוא לא תוגמל מספיק עד שהמצנח נפרש?

כן, זו השיטה הקפיטליסטית הרעה, ורק רגולציה תוכל להגביל את מצנחי הזהב הללו.

עלויות השכר של מריסה מאייר

eli@globes.co.il

עוד כתבות

סכום שיא שעבר ליורשים המיליארדרים / צילום: Shutterstock

"משימור הון להעצמת הדור הבא": הטרנד החדש של המיליארדרים

מנהלת ההון הגלובלית, UBS, פרסמה היום (ה') את דוח המיליארדרים שלה לשנת 2025, שמצביע על עלייה של 8.8% במספר האולטרה-עשירים בעולם ● מלבד אלו שיצרו את הונם בעצמם, 91 יורשים הפכו למיליארדרים כאשר ירשו סכום שיא של 297.8 מיליארד דולר ● ומה קורה בישראל?

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

''לולו - קיבוצטריה''. מפלט לנפש ולבטן / צילום: אסף קרלה

המסעדה הגלילית שמוכיחה שאיטליה יכולה להיות גם בקיבוץ

ב"לולו - קיבוצטריה" שבקיבוץ עמיר יש קסם מצטבר וכובש. מהמיקום, דרך העיצוב החם ועד לאוכל המנחם - זו פשוט מסעדה נהדרת

רכבים באירופה / צילום: Shutterstock

היבואניות הישראליות כובשות את אירופה עם זיכיונות לרכבים מסין

יבואניות הרכב הישראליות מרחיבות את פעילותן באירופה עם שורה של זיכיונות חדשים לייבוא מותגי רכב סיניים, ובראשם צ’רי וג’ילי ● קרסו, כלמוביל, גרנד אוטו, סמלת ויוניון מתבססות בשווקים כמו אוסטריה, רומניה ויוון - וצפויות להתרחב לשוויץ ולבולגריה ב־2026 ● וגם: הנחות חריגות לסוף השנה ומגוון דגמים חדשים שהושקו בישראל ● השבוע בענף הרכב

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הדיווח שהקפיץ את מניית מטא

S&P 500 ונאסד"ק ננעלו בעליות בציפייה לפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● מטא זינקה לאחר דיווחים על צמצום המשאבים המוקצים ליוזמות המטא-וורס של החברה ● תשואת האג"ח בארה"ב התחזקו ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 92.4 אלף דולר ● עלייה במחירי הנפט

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

הפצ"רית לשעבר שוחררה מביה"ח לאחר חודש באשפוז

יפעת-תומר ירושלמי שוחררה מאיכילוב לאחר שנטלה כדורים ואיבדה את ההכרה ● תנאי המעצר שלה הסתיימו, המשטרה צפויה לבקש להחמיר אותם ● גורמים המעורבים בחקירה: "היא תזומן לחקירה - ותעומת עם עדויות וגילויים חדשים בפרשה"

ד''ר גלית קאופמן / צילום: יונתן בלום

כינו את המינוי שלה "יום שחור". עכשיו היא מגיבה למבקרים

ענף הבריאות סוער בימים האחרונים לאחר שלראשונה בישראל נבחרה אחות לנהל בית חולים, ובהסתדרות הרפואית אף כינו זאת "יום שחור" ● אבל לד"ר גלית קאופמן יש תוכניות גדולות לאסותא אשדוד ● עכשיו היא עונה למבקרים: "מי שמאוים לא מכיר את הרקע שלי" ● ראיון

מנה בקפה נחשון / צילום: טל בדרק

100 אלף בקבוקים בשנה: היקב הישראלי שירגיש לכם כמו ביקור בצרפת

קפה עם מאפים מושחתים וגרניטה, סיור יין טבעוני, מיני-גולף בהשראת שבעת המינים וארוחה כורדית-תימנית במרפסת של בית ● יש מה לעשות ביישובי עמק איילון ● חגית אברון תופרת יום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

757 מיליון דולר: עסקת הענק החדשה של אלביט

לפי דיווח ברויטרס, ועדת הביטחון של הפרלמנט היווני אישרה אמש רכישה של 36 מערכות PULS מתוצרת אלביט תמורת 650 מיליון אירו ● מדובר ברכישה יוונית משמעותית ראשונה מבין כמה שצפויות בקרוב, כחלק מתוכנית ההצטיידות של יוון שכוללת רכש בסך כ־32.66 מיליארד דולר עד 2036

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

ענקית הלואו קוסט מודיעה: תחזור לטוס לישראל בסוף מרץ 2026

חברת התעופה הבריטית איזי ג'ט מאותתת על חזרה לישראל, וזאת לאחר שהפסיקה לטוס לארץ בקיץ 2023 ודחתה מאז פעם אחר פעם את חידוש הטיסות ● ההיערכות כוללת בחינת קווים קיימים לצד פתיחת קווים נוספים