גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

"פעם איש חכם אמר שקשה לנבא, במיוחד את העתיד"

באירוע "כלכלה על הבר" שנערך בשבוע שעבר התארח ד"ר חיים שפירא שהציג את הקונפליקט בין הרצון לפרש ולנבא את העתיד לבין המציאות

חיים שפירא / צילום: איל יצהר
חיים שפירא / צילום: איל יצהר

"אין בעולם אמת מוחלטת. הכול אמת. לא משנה מה הדעה שלך, תמיד תקשיב לכל הדעות", זה היה המסר המרכזי בהרצאתו של ד"ר חיים שפירא, מומחה לחשיבה אסטרטגית ותורת המשחקים.

שפירא היה אורח אירוע "כלכלה על הבר" של "גלובס" ובנק לאומי שנערך בשבוע שעבר בתל-אביב, מפגש שעסק בהשקעות בעידן של אי-וודאות.

בהרצאה מתובלת בהומור רב, הסביר שפירא באמצעות דוגמאות איך קורה שככל שבני האדם לא מבינים בנושא מסוים, כך מידת הביטחון שלהם בנושא הזה גבוהה יותר.

קודם להרצאה, פתח את הערב פול קליין, ראש אגף השקעות ופנסיה בבנק לאומי, שדיבר על הסיכונים בשוק ההון. קליין הסביר שניבוי ההשקעות בשוק ההון אינו מדויק. "שוק ההון הוא לא מדע מדויק. גם אנחנו הכלכלנים חושבים שאנחנו יודעים לחזות, אבל האמת היא שאנחנו יודעים להגיד במדויק ולנתח מה היה", אמר קליין.

פול קליין / צילום: איל יצהר

הצלחה בהשקעות בשוק ההון היא כמו הצלחה בדיאטה

"בכל סוף שנה מתפרסמות בעיתונים תחזיות מה יהיה בשנה הבאה בשווקים", סיפר קליין, "ותמיד מופיעה אותה התשובה - 'השוק יעלה, אבל פחות מהשנה הקודמת'. מי שמתיימר לחזות סתם מקשקש. אי אפשר לדעת מה יהיה", הוא אמר.

קליין ציין שהסיכון האמתי בשווקים נובע מההתנהגות האנושית שלנו. "גם מנהלי השקעות הם בני אדם, ואם אנחנו לא מצליחים להתעלות מעל הרגשות, אנחנו מפסידים כסף", אמר קליין.הוא הדגים את ההשפעה הפסיכולוגית על החלטות: "נניח שיש לנו 3 מניות בתיק: אחת עלתה ב-10%, אחת נותרה ללא שינוי ואחת ירדה ב-10%, וצריך למכור את אחת המניות. הרוב ירצו למכור את המניה שעלתה כדי לממש רווח - אבל זה לא רלוונטי. מה שחשוב זה מה שיהיה בעתיד, ולא מה שעשתה בעבר המניה ממועד הרכישה", הוא אמר.

קליין הוסיף שהצלחה בהשקעות בשוק ההון היא כמו הצלחה בדיאטה - הדבר תלוי ביכולת שלך להתמיד לאורך זמן. "אפשר לשמור על משקל תקין אם מקפידים לעשות ספורט, ונמנעים מאכילת מתוקים. אבל בפועל, קשה לקום בחורף בחמש בבוקר גשום ולצאת לרוץ, וגם קשה לעבור ליד מאפיה ולהתעלם מהריחות. אותו הדבר בהשקעות - קשה להתעלם כשאנחנו רואים שיש אירוע חריג או מפולת. העניין הוא שכמעט בכל שנה שוק המניות חווה ירידה משמעותית של 12%-15%. השנה לדוגמה, השוק כבר הספיק במהלך ינואר לרדת ביותר מ-11%, ורוב האנשים לא מסוגלים להתעלם מאירוע שכזה", אמר קליין.

"האפקט הכמעט בלעדי שמשפיע על שוק ההון זה התנהגות בני האדם. אם אני רוצה לדעת מה יהיה בשוק אני אקרא את ידיעות אחרונות וישראל היום כדי להבין מה האווירה הציבורית", הוא אמר. לסיכום המליץ קליין למי שלא מסוגל להתמודד עם ירידות שלא להיכנס להשקעות בשוק ההון. "השקעה בבורסה צריכה להיות במדדים רחבים מאוד, לטווח ארוך של לפחות 10 שנים, ואז סיכויים רבים שתראה בממוצע תשואה שנתית של 9%, אבל בדרך יהיו מהמורות. זה כמו נוצה שעפה באוויר - בסוף היא תגיע לרצפה, אבל בדרך היא תתנופף לכל מיני כיוונים", אמר קליין.

"אנשים רואים סרטון בפייסבוק ומגבשים דעה"

בסיום דברים אלה, עלה לבמה ד"ר חיים שפירא. "בעבר פורסם מחקר בארה"ב בו עלה שככל שאנשים מבינים פחות בתחום כלשהו, כך מידת הביטחון לגבי הדעה שלו גדלה. בספר הראשון שלי קראתי לזה אשליית נהג מונית. הסיבה לכך היא שבעבר נסעתי מראשל"צ עד לחיפה עם נהג מונית שהרצה לי במשך שעה וחצי. בסופה של הנסיעה כעסתי על המדינה, כי אמרתי איך יכול להיות שהבן אדם היחיד שיודע לפתור את כל הבעיות במדינת ישראל נוהג במונית", אמר שפירא.

שפירא סיפר שפעם ראה שפורסם בישראל סקר על דעתו של הציבור לגבי הסכם הגרעין של המעצמות עם אירן. "כמה אנשים באמת קראו את ההסכם הזה לפני שהביעו דעה? אולי שניים", הוא אמר, "לכולם יש דעה, אבל אני חושב שרוב האנשים לא יודעים מה ההבדל בין אורניום לגרניום, ובכל זאת יש להם דעה נוקבת בנושא".

שפירא ציין כי רשת הפייסבוק רק גרמה להקצנה של תופעת הדעות בכל נושא. "אנשים רואים סרטון בפייסבוק, וכבר מגבשים דעה. אני חושב שאני האדם היחיד שלא משוכנע שהוא יודע מי רצח את תאיר ראדה. אבל כל אחד אחר ראה סרט בנושא, בטוח שהוא יודע את התשובה, ויודע לנתח את הטביעות רגליים שמצאו בזירה", אמר שפירא.

הוא גם העיד שהוא אוהב לקרוא את מעריב בשל מגוון הדעות שבו: "מעריב הוא עיתון מדעי. יש בו מגוון דעות מימין ועד שמאל קיצוני. אני אוהב לאזן. לעומת זאת, רוב האנשים אוהבים לקרוא את הדעות של עצמם. אני לא מבין את זה, זה כאילו שאתה מדבר עם עצמך. ואתם יודעים מה בסוף קורה לאנשים שרק מדברים עם עצמם - מגיע סניטר ולוקח אותם. אני קורא לכם לקרוא מגוון דעות, ולא רק מה שאתם מסכימים אתו".

לדברי שפירא, בכל נושא יש נתונים רבים, שצריך להכיר אותם כדי להבין את התמונה המלאה. "למשל, בעבר פורסם שישראל ממוקמת במקום לפני אחרון בקרב מדינות ה-OECD במספר מכשירי MRI על אלף חולים. תהיתי למה דווקא להדגיש את הנתון הזה, והתייעצתי עם ידידי פרופ' שוקי שמר, שהסביר לי שהנתון נכון ושזו בדיקה חשובה. יחד עם זאת, הוא הציע לי להסתכל גם במדד יעילות מערכת הבריאות של בלומברג. הלכתי לבדוק, וראיתי שבמדד זה ישראל היא במקום הרביעי, זאת בעוד ארה"ב היא במקום ה-46. שני הנתונים האלה הם נכונים, אבל זה מראה שאין אמת אחת, אלא הרבה אמיתות", אמר שפירא.

יש פה גם דברים נפלאים

"אין ספק שלישראל יש בעיות קשות, בעיקר בתחום אי השוויון והשחיתות - הרי אפשר לבנות ממשלה אלטרנטיבית רק ממי שיושב בכלא", אמר שפירא, "ועדיין יש פה גם דברים נפלאים. למשל, נבחרת הילדים של נתניה שזכתה במקום הראשון באליפות העולם ברובוטיקה - אבל את המידע הזה לא תמצאו מובלט בתקשורת. לכן, בשורה התחתונה, אין אמת מוחלטת, הכול אמת".

שפירא ציין שיכולת החיזוי והניבוי לא באמת קיימת, גם לא בידי המומחים. "הפרשנים המקצועיים לא שונים מנהגי המוניות בדעות המוצקות שלהם. נכון שיש אנשים עם ידע עצום, והתמחות בנושאים מסוימים אבל מה זה אומר על היכולת שלהם להתנבא? כמה פרשנים ניבו את ניסיון ההפיכה בטורקיה? מי מהפרשנים לא הסביר שמובראכ לא ייפול, ובסוף הוא כמעט הוצא להורג, ומנגד הרבה פרשנים הסבירו שאסד נופל אוטוטו, והוא עדיין בשלטון", אמר שפירא.

שפירא גם נתן לכך דוגמה מעולם הספורט: "ראיתי בעבר בטלוויזיה משחק של מכבי נתניה ומכבי חיפה. בדקה ה-85 הכניסו בחילוף את יוסי בניון, והפרשן הסביר כמה זה חילוף מטופש כי בניון לא בכושר ולא יספיק להתחמם. תוך כדי שהוא מדבר, בניון הבקיע גול ואז הפרשן אומר מיד שכולם יודעים שיוסי זה יוסי. כלומר הוא לא מתבייש לשנות ברגע את דעתו. אם פרשני הספורט באמת היו יודעים לחזות את מה שצפוי, הם היו ממלאים טוטו".

"פעם איש חכם אמר שקשה לנבא, במיוחד את העתיד", אמר שפירא בהומור. "לעומת זאת, קל לנתח מה שהיה. מנהלת הבנק אמרה לי להשקיע במניה מסוימת, שעלתה בשנה האחרונה ב-87%. אמרתי לה אין בעיה רק תחזירי אותי לאחור בזמן. את מי מעניין מה קרה בעבר? השאלה היא אם יודעים לנבא את העתיד".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

לילי מקדימה את נובו בהבאת גלולת הרזיה לישראל - כמה זה יעלה?

איליי לילי מקדימה את נובו נורדיסק ותשיק בישראל כבר ב-15 בספטמבר את גלולת ההרזיה "פאונדאיו" • התרופה תימכר במרשם רופא במחירים שבין 691 ל-1,146 שקל בהתאם למינון • איך היא משתווה למתחרה מבחינת תוצאות ויעילות, האם קופות החולים יסבסדו אותה, ולמי היא מיועדת?

תערוכת MSPO שנה שעברה / צילום: מתוך מצגת האירוע

צרפת לא רוצה? היעד החדש של החברות הביטחוניות באירופה

הזינוק הדרמטי בהוצאות הפנטגון הגיע לשיאים חדשים ● לא פחות מ־21 חברות ביטחוניות ישראליות מציגות השבוע בתערוכה גדולה בפולין ● דוח שפרסמה לאחרונה מזכירות ההגנה האמריקאית ממחיש את המשמעויות של רכישת ה-F-35 על ידי סינגפור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרויקט חנה וסע בשפיים שבנתה דניה סיבוס. גייסה אג''ח לראשונה מאז שחזרה לבורסה ב־2021 / הדמיה: נתיבי איילון

גיוסי האג"ח של חברות הנדל"ן בשיא: מה אומרים הפערים בריביות

בזמן שענף הנדל"ן מתמודד עם האטה במכירות ועם מדדי מניות בירידה, חברות הבינוי והיזמות מזניקות את היקפי החוב במיליארדים ומומחים מזהירים מפני שאננות המשקיעים בשוק

תקיעה בשופר לראש השנה / צילום: Shutterstock

המיתוסים שהשתרשו במסורות ראש השנה

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: מהתפוח בדבש, דרך השופר ועד לגרעיני הרימון: מה אומרת המסורת, ומה הפער מהמציאות

ראסל אלוונגר / עיבוד: AI, מקור: ענבל מרמרי

המקום הראשון: לפני 20 שנה הוא הציל את החברה. השנה היא שילשה את שווייה

ראסל אלוונגר כבש את פסגת הדירוג ● בשנה החולפת זינקה מניית טאואר בחדות, והחברה אף הפכה לזמן קצר לישראלית הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ● היא הרחיבה את ייצור השבבים בטכנולוגיה חדשנית והגדילה את יעדי ההכנסות ● המנכ"ל, שכבר 22 שנה בראש, מגלה מה הדרך המקורית שלו לשמר טאלנטים ומיהי אשת סודו במשרד ● 30 המנהלים והמנהלות הטובים 2026

שר החינוך יואב קיש / צילום: מארק ישראל סלם/ג'רוזלם פוסט

האם אפשר להתאושש מנפילת פיזה?

איפה אנחנו ואיפה ביטחון מזון ● היכולת לשקם את החינוך בישראל ● והמשבר שיצר מסמך ה"עוגיות" ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילן רביב / עיבוד: AI, מקור: רועי מזרחי

מקום 14 - מנכ"ל בית ההשקעות הגדול בישראל בטוח שאשתו עובדת יותר קשה ממנו

אילן רביב קיבל את מיטב כבית השקעות בינוני והפך אותו לגדול בישראל, שגם רשם תשואה של 900% בשלוש שנים ● בראיון חושפני הוא מדבר על תחלופת הבעלים הצפויה בעקבות המכירה של משפחת ברקת, התוכנית להפוך לבנק קטן, למה הוא נוסע למשרד ברכבת קלה ואיך זה להיות נשוי למחנכת בתיכון: "קשה בהרבה מניהול חברה ציבורית" ● 30 המנהלים והמנהלות הטובים 2026 

חוות שרתים בארה''ב / צילום: Shutterstock

איפה משקיעי קרנות הריט השיגו את התשואות הטובות ביותר

השוק האמריקאי הניב את הביצועים הטובים ביותר לקרנות השקעה בנדל"ן (REIT) בעשור האחרון, בהובלת קרנות המתמקדות במרכזי נתונים

מגדל רוטשילד 10 בתל אביב. כבש את צמרת עסקאות המגה־יוקרה / הדמיה: סטודיו 84

הבועה של האלפיון העליון: שוק המגה־יוקרה מתנתק מהמשבר

בזמן ששוק הדיור הכללי מדשדש, עסקאות ב־10 מיליון שקל ויותר רשמו זינוק • כך הפך רובע שדה דב למנוע הראשי של גל הרכישות

סכנת האשראי שמסתתרת בענף הנדל''ן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האשראי החוץ בנקאי מתנפח ותתפלאו לגלות מי אחראי לרוב הכספים שם

הבנקים מלווים ליזמי נדל"ן שמתקשים למכור דירות, וכשהאשראי הישיר נגמר - רבים מהם פשוט מעבירים את הכסף לחברות חוץ־בנקאיות, שמעבירות אותו בחזרה לאותם קבלנים ● כך הציבור ממשיך לממן בסיכון כפול את בועת החובות של ענף הבנייה

הרכבל של חיפה / צילום: Shutterstock

איזו עיר ישראלית הצליחה להיכנס לרשימת הערים המאושרות בעולם?

בכמה יגדל תקציב הביטחון הטורקי בשנים הקרובות ● איזו עיר ישראלית יחידה הצליחה להיכנס לרשימת הערים המאושרות בעולם? ● וגם: מי נבחר במקום הראשון בפרויקט המנהלים והמנהלות הטובים של גלובס? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

קיה נירו הייבריד 2026 / צילום: יח''צ

177 אלף שקל לפני הנחה: המכונית שיש לה קהל יציב ונאמן

הדור המחודש של ההיברידית רבת המכר של קיה מציג עיצוב פנים וחוץ נאה ובוגר, אבזור משודרג, מרחב פנים סביר והתנהגות כביש מפתיעה לטובה ● אבל מעבר לפינה מחכות לה היברידיות סיניות מאובזרות וזולות משמעותית

המנהלים והמנהלות הטובים 2026

המנהלים והמנהלות הטובים לשנת 2026

לראשונה בגלובס: 30 מנכ"לים ומנכ"ליות מקרב תל אביב 125 נבחרו על פי מתודולוגיה שנבנתה בשיתוף קוגנום ייעוץ כלכלי, בהתבסס על דירוג של כ־70 אנליסטים ומנהלי השקעות וביצועי המניה ● אז מי המנהל שהזניק את המניה ב־600%, בני הזוג שסוגרים עסקאות של מיליארדים עם ענקיות הטק ובעל השליטה שמגלה: "עד ההנפקה הייתי עני" ● פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; מחירי הנפט ותשואות האג"ח שוב זינקו

נאסד"ק נפל ב-0.5% ● לקראת פרסום מדד המחירים מחר, וול סטריט איבדה גובה אחרי זינוק במחירים ליצרן ● תשואות האג"ח בארה"ב בשיא מ-2007 • הנפט לא עוצר וטיפס ל-107 דולר לחבית ● הלילה הדוח של אורקל

האם חגיגת ההשקעות מצליחה להניע את המשק? / אילוסטרציה: Shutterstock

אפקט העושר: כמה התעשרנו השנה וכמה מזה על הנייר?

תיק הנכסים של הציבור הישראלי המריא בסיכום שנת תשפ"ו לשיא פנומנלי של 7.5 טריליון שקל, והתיאוריה הכלכלית מבטיחה ששגשוג כזה אמור להצית חגיגת צריכה ● בפועל, מול הבורסה הדוהרת עומד משק שמתמודד עם ריבית חונקת, עלייה במסים ושוק נדל"ן מדשדש ● כלכלנים ומומחים מנתחים: איך מתבטא אפקט העושר במציאות הישראלית המתוחה?

התחדשות עירונית בדרך חברון בירושלים. שינוי משמעותי בדירוג העיר בסקר לעומת השנה שעברה / הדמיה: סטודיו יגאל לוי אדריכלים

סקר הקבלנים 2026: ירושלים ותל אביב מובילות, רמת גן בתחתית הרשימה

ירושלים כבר לא בקונצזוס בקרב היזמים, אבל עדיין ראשונה ברוב הפרמטרים ● רמת גן ממשיכה לבלוט לשלילה ● 160 קבלנים השתתפו בסקר גלובס והתאחדות הקבלנים שנערך בפעם השנייה והוצג בוועידת ישראל לנדל"ן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; קצב האינפלציה השנתי באוגוסט עלה ב-3.4%

קצב האינפלציה השנתי באוגוסט עומד על 3.4% - בהתאם לצפי ובדומה לנתון של חודש יולי. האינפלציה החודשית עלתה ב-0.4%, בהתאם לצפי גם כן ● ה-WTI נפל מתחת ל-100 דולר ברקע תחזיות פסימיות של סוכנות האנרגיה • אירופה עלתה ברקע התוצר הבריטי; אסיה ננעלה באדום

דניאל גולד, ראש מפא''ת / צילום: כדיה לוי

"עובדים על פס ייצור של הפתעות": מפתח כיפת ברזל על איראן, הלייזר והעתיד

ד"ר דני גולד, האיש שאחראי על פיתוח מערכת כיפת ברזל, מתייחס בראיון חג לגלובס לאתגרים מול איראן ("מנסים ללמוד אותנו ולעקוף"), לעיכוב בהפיכת מערכת קרן הלייזר למבצעית ("זה לא תלוי רק בנו") ולעתיד כספי הסיוע של ארה"ב ("עומד להיות הרבה ייצור משותף")

עידן מועלם, ראש הרשות לתחבורה ציבורית / צילום: תמר מצפי

הגישו תביעה על 34.6 מיליון שקל נגד המדינה - ומשכו אותה אחרי יום

15 חברות תחבורה ציבורית הגישו אתמול תביעה נגד משרד התחבורה בטענה לקנסות שהוטלו עליהן שלא כדין – והערב החליטו למשוך אותה • זאת, לאחר שברשות לתחבורה ציבורית טענו היום כי בידיהם עדויות והקלטות המצביעות לכאורה על הונאה שיטתית, במסגרתה נהגים נדרשו לבצע נסיעות חלקיות במטרה לקבל תשלום מלא מהמדינה

מצלמות אכיפה / צילום: Shutterstock

כמה המדינה הרוויחה ממבצע האכיפה הנרחב בכבישים?

4,269 דוחות ניתנו במבצע האכיפה הארצי של אגף התנועה והרלב"ד, שנערך במסגרת המאבק בקטל בכבישים • מתוכם, 485 ניתנו על שימוש בטלפון סלולרי ו-421 על עבירות מהירות • בחישוב גס, הקנסות בעבירות המרכזיות שנאכפו במבצע עשויים להניב למדינה לפחות מיליון שקל