גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממונה על ההגבלים: לא לאשר לרותם אמפרט לעסוק בפצלי שמן

זאת, בנימוק שהחברה לישראל היא גורם ריכוזי עם אחזקות בענפים רבים במשק ■ זאת הפעם הראשונה שבה ועדת הריכוזיות ממליצה לחסום כניסה של גורם ריכוזי ספציפי לתחום עיסוק חדש

מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר
מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר

ועדת הריכוזיות ממליצה למשרד האנרגיה לא לאשר לחברת רותם אמפרט שמקבוצת כיל (כימיקלים לישראל) ובשליטת עידן עופר להרחיב את פעילותה בתחום פצלי השמן במישור רותם שבנגב. זאת, בנימוק שהחברה לישראל היא גורם ריכוזי עם אחזקות בענפים רבים במשק. בראש ועדת הריכוזיות עומדת הממונה על ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין, וחברים בה ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הפרופ' אבי שמחון והכלכלן הראשי של האוצר, יואל נוה.

בחוות דעת מקיפה שחיברה הלפרין, היא התייחסה לבקשה שהגישה רותם אמפרט למשרד האנרגיה להרחיב את כריית פצלי השמן במישור רותם ולקבל לשם כך היתר חקירה. כיום החברה כורה פצלי שמן לשימוש עצמי, בעיקר להפעלת תחנת כוח מיושנת שבבעלותה. אם יינתן לרותם אמפרט אישור להרחבת פעילותה בתחום זה, הנחשב לתחום עיסוק חדש, החברה תיהנה על פי הערכות מכ-15% מעתודות פצלי השמן בישראל לתקופה של 15 שנה. במונחים כספיים מדובר בערך של כחצי מיליארד שקל.

זאת הפעם הראשונה שבה ועדת הריכוזיות ממליצה לחסום כניסה של גורם ריכוזי ספציפי לתחום עיסוק חדש. הוועדה הסבירה זאת בחשש שלאישור שיינתן לרותם אמפרט לקיים פעילות בתחום זה תהיה השפעה שלילית על הריכוזיות במשק הישראלי. הממונה על ההגבלים הלפרין כתבה בחוות הדעת שחיברה כי "נוכח השלב ההתחלתי שבו נמצא ענף פצלי השמן והפוטנציאל הטמון בו למשק - סבורה הוועדה כי יש להקפיד הקפדה יתרה בכל הנוגע לגורמים שיקבלו זכויות, ובפרט ביחס לגורם ריכוזי שמידת הריכוזיות הכלל-משקית שלו גבוהה ביותר".

חשש מ"שבי רגולטורי"

החברה לישראל הוגדרה כאחד הגורמים הריכוזיים במשק על רקע 17 רישיונות שהיא מחזיקה, בתשעה תחומים של תשתיות חיוניות: זיכיון ים המלח, התפלת מים, כריית פוספטים, ייצור של גז בישול (גפ"מ), זיקוק דלקים, ייצור חשמל ושידורי טלוויזיה (באמצעות חברת רשת).

בוועדת הריכוזיות אמרו היום (ב') כי אחד השיקולים שהניעו אותה להמליץ שלא לאפשר את כניסת רותם אמפרט לתחום פצלי השמן הוא הממשקים הרבים של החברה לישראל על הרגולטורים, שכן חלק ניכר מהזיכיונות שהיא מחזיקה ניתנו לה בידי משרד האנרגיה: "עלול להתעורר חשש לפיו נקודות ההשקה הרבות של החברה לישראל עם משרד האנרגיה יקנו לה יתרונות הן על פני חברות אחרות והן על פני הציבור הרחב בהליכים מול משרד האנרגיה", כתבה הממונה על ההגבלים בחוות הדעת שלה והזהירה מפני מצב של "שבי רגולטורי", מצב שנוצר מקשר הדוק של גוף מסוים עם רגולטור מסוים, באופן שיכולת ההשפעה שלו על הרגולטור גדלה, ובהתאם לכך גם ההטבות שהוא עשוי לקבל ממנו.

חוות הדעת מתייחסת גם לעובדה שהחברה לישראל היא הגורם המעסיק הגדול ביותר בדרום, עם כ-4,500 עובדים ויותר מ-24 אלף עובדים עקיפים. הממונה הלפרין הזכירה את מסריה של כיל לפני חברי ועדת ששינסקי 2, שדנה על גובה התמלוגים שהיא תשלם למדינה על כריית מחצבים בים המלח ולפיהם אם תחויב לשלם יותר תמלוגים - מספר העובדים המועסקים על ידה בדרום ירד.

בהתייחס לכך כתבה הלפרין: "מעמדה זה של החברה לישראל כמעסיק משמעותי בדרום עשוי לתת לה יכולת מיקוח והשפעה עודפת מול המדינה אל מול גורמי ממשלה שונים". הלפרין ציינה עוד כי במקרה שרותם אמפרט תפעל בתחום פצלי השמן, עלולה להיות לחברה יכולת מיקוח או השפעה עודפת אל אופן קבלת ההחלטות באותם הליכים, שיקנו לה בין השאר יתרון על פני חברות אחרות שירצו אף הן להפיק נפט מפצלי שמן.

מעט מתעניינים ברישיונות חיפוש

כיום רותם אמפרט היא החברה היחידה בישראל שיש לה זכות כרייה של פצלי שמן, כאמור לשימוש עצמי ולא לשימוש מסחרי. היתרי חקירה לחיפוש פצלי שמן ניתנו כבר לחברת שפיר הנדסה אזרחית וימית בשדה אורון שבנגב ובקרוב עתידה לקבל חברת שובל TTU היתר כזה, שיאפשר לה לפעול במישור רותם. חברת נור'תווד אקספלוריישן וחברת אלדרמין הולדינגס מחזיקות ברישיונות חיפוש של פצלי שמן במישור רותם. היתרים אלה מתייחסים על חלקים מוגבלים באותו אזור.

הלפרין התייחסה במסמך שחיברה למיעוט המתעניינים בקבלת היתר חקירה של פצלי שמן והסבירה מצב זה במחירי הנפט הנמוכים: ניתן לשער שכאשר תהיה כדאיות כלכלית בהפקת נפט מפצלי שמן - יהיו גורמים נוספים שיתעניינו בכך. הימנעות מהקצאת זכות זו לרותם אמפרט תביא לכל היותר לדחייה מסוימת של המועד שבו ניתן יהיה לכרות מחצב זה בשטח הרוולנטי".

בכימיקלים לישראל סירבו להגיב היום על חוות הדעת ועל עמדת ועדת הריכוזיות בנושא.

עוד כתבות

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"