גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון: ביה"ח שלא ביטח אחריות מקצועית לרופאים - התרשל

ביטוח אחריות מקצועית נועד לספק כיסוי במקרים של נזקי גוף, רכוש או נזק כספי לצד ג' מצד בעלי מקצוע, בין השאר רופאים ■ כשהמוסד שבו מועסק הרופא לא מוודא שאכן קיים ביטוח כזה - כולם ניזוקים

רופאים / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ
רופאים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ

מטרתו של ביטוח אחריות מקצועית לספק כיסוי ביטוחי במקרים כגון נזק לגופו, לרכושו או לחלופין נזק כספי שנגרם לצד ג', עקב כך שהמבוטח (בעל מקצוע כלשהו כגון רופא, עורך דין, שרברב ומהנדס) הפר את החובה המקצועית המוטלת עליו בתום לב.

הפרת חובה זו מבוססת ככלל על מעשה או הימנעות מעשייה, המהווים התרשלות במסגרת אותה פעילות מקצועית של המבוטח המכוסה בפוליסה. כבר עתה נציין כי המחוקק לא הסדיר חובת ביטוח אחריות מקצועית במקרים רבים שבהם ראוי היה שיחייב עוסקים מסוימים לפעול במסגרת עיסוקיהם עם רשת ביטחון בדמות ביטוח אחריות מקצועית.

נדגיש כי המחוקק השכיל להטיל חובה זו בכמה מקרים, לדוגמה תקנה 6(2) לתקנות רופאי השיניים (מרפאות של תאגידים), התשנ"ג-1993 הקובעת שאחד מהתנאים למתן רישיון למרפאת שיניים שבניהולו, בהחזקתו או בבעלותו של תאגיד, הוא קיומו של ביטוח אחריות מקצועית. דוגמה נוספת שבה הטיל המחוקק חובה חוקית לקיומו של ביטוח אחריות מקצועית היא תקנה 8(ה) לתקנות הרופאים (כשירויות לביצוע פעולות חריגות), התשס"א-2001, הקובעת: "מוסד רפואי אחראי לקיום ביטוח צד שלישי בהיקף ובתנאים שיורה המנהל בכתב, לכיסוי נזקים שעלולים להיגרם כתוצאה מביצוע פעולות חריגות בבית החולה".

עינינו הרואות כי המחוקק מודע לחשיבות קיומו של ביטוח אחריות מקצועית במקרים מסוימים, ואמנם קביעת חובה זו תמה באותם סעיפים קונקרטיים, ואולם כברת הדרך לכיסוי מקרים נוספים אשר אינם מוסדרים בימינו עדיין לא הושלמה. וכך עולה מדוח מבקר המדינה, דוח ביקורת שנתי 62 לשנת 2011: "היעדר חובת ביטוח על מוסדות רפואיים עלול להותיר חולים שנפגעו מרשלנות חסרי פיצוי ולחשוף רופאים, במקרים חריגים, לתביעות אישיות, כאשר מוגשות תביעות נגד רופאים ולעתים נגד עיזבונם או כאשר המוסד הרפואי חדל פירעון. הדבר עלול למוטט בתי חולים שלא יעמדו בתשלום הפיצויים שייפסקו, ולהשפיע על גורמים שאליהם עלולים התובעים לגלגל תביעותיהם".

בהמשך לדברים אלה ראוי להזכיר גם את מסקנותיהן של ועדת קלינג, ועדת אמוראי וועדת חלמיש, המוזכרות בדוח מבקר המדינה, אשר הציעו לקבוע בחוק חובת ביטוח כנגד רשלנות רפואית לכל העוסקים ברפואה ובשירותים רפואיים במערכת הבריאות, וכן לכלל המוסדות הרפואיים.

נדמה כי דרך המלך היא כזו אשר קובעת הסדרה חוקית לביטוח אחריות מקצועית במקרים שבהם אין הדעת סובלת שהסדר כזה עדיין לא קיים. נסקור הפעם מקרים שבהם התרשל רופא, גרם נזקים (מקרה אחד אף הסתיים במוות) והתברר כי אין בידיו פוליסת ביטוח אחריות מקצועית.

אישה שכרעה ללדת הגיעה לבית חולים קטן ליילוד ולגניקולוגיה (להלן: "בית החולים") והצוות הרפואי קיבל אותה. הרופא המיילד הוא ד"ר ס', שעבד בבית החולים כמה שנים, ואולם בתקופה הסמוכה לפני הלידה התבקש ד"ר ס' לצאת ל"חופשה ללא-תשלום". ד"ר ס' בדק את האישה יומיים לפני מועד הלידה וביצע מעקב היריון שיגרתי אשר כלל, בין היתר, הערכת משקל לעובר. הבדיקה נעשתה במרפאה אחרת, ספקית של שירותי בריאות כללית, החיצונית לבית החולים (להלן: "קופת החולים"). באותו ביקור מסר ד"ר ס' לאישה מכתב הפניה ובו כתב כי הוא מבקש ליצור עמו קשר עם קבלת האישה לחדר לידה, וכך אכן היה כמתואר לעיל.

לאחר הלידה התגלו נזקים שנגרמו ליילוד. בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי נקבע כי ד"ר ס' ובית החולים אחראים לנזקים, יחד ולחוד. ד"ר ס' הגיש הודעות צד שלישי נגד בית החולים ונגד קופת החולים בטענה ששני הגופים התרשלו כלפיו בכך שלא סיפקו לו כיסוי ביטוחי. טענה זו נדחתה בבית המשפט המחוזי. לאחר פסק דינו של בית המשפט המחוזי, סגר בית החולים את שעריו והוא אינו פעיל עוד, לאחר שנכנס להליך פירוק על ידי בית משפט, וניתן לו צו פירוק.

במצב שכזה, עמדו האישה ומשפחתה מול שוקת שבורה עת היא אוחזת בפסק דין שניתן לזכותה, אשר מורה על תשלום פיצויים בגין הנזקים שנגרמו ליילוד ובנשימה אחת נדמה, כי אין בצדו השני של פסק הדין כיס עמוק אשר יכסה אחר הנזקים. אין חולק כי את האישה ואת היילוד הפגוע לא מעניין על מי מוטלת החובה לוודא קיומו של ביטוח אחריות מקצועית לד"ר ס', בין אם הוא בעצמו דאג לכך ובין אם החובה תוטל על בית החולים. עניינם של האישה ושל היילוד הוא בקיומו של ביטוח האחריות המקצועית. קיומו של ביטוח כזה נועד לכיסוי ביטוחי של מקרים מעין אלו, קל וחומר שעה שבית החולים סגר שעריו ונכנס להליכי פירוק, ואין ממי להיפרע.

העניין התגלגל לשעריו של בית המשפט העליון, לאחר שד"ר ס' הגיש ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי. הדיון בבית המשפט העליון - שאותו ניהל הרכב של שלושה שופטים - התמקד בשאלת אחריותו של בית החולים בלבד להיעדר הביטוח, דהיינו בהודעת צד שלישי שהגיש ד"ר ס' נגד בית החולים. לפני כמה ימים קבע ביהמ"ש העליון ברוב דעות כי בית החולים לא עמד בסטנדרט הזהירות הסביר, חשף את הרופא לסיכון בלתי-סביר - שהיה צפוי, אשר יכול היה להימנע בהשקעת משאבים מינימלית - ובהתאם לכך הכריע כי ביה"ח התרשל כלפי ד"ר ס' וגם כלפי האישה והיילוד, בכך שלא וידא את קיומו של כיסוי ביטוחי בעבור מי שפועל בשעריו.

ביהמ"ש העליון הוסיף כי במשלוח הודעה לרופא, לדאוג לבטח את עצמו בביטוח אחריות מקצועית, אין כדי לצאת ידי חובה ולספק בכך את הדרישה לנקיטת אמצעי זהירות. על בית החולים לוודא שהרופא פועל בהתאם להנחיות ומבטח את עצמו בביטוח זה. וכדברי העליון: "דרישה לוודא שהרופא בבית החולים הרגיל מכוסה מבחינת ביטוח, בניגוד להטלת חובה לספק לו ביטוח כזה - יוצרת איזון ראוי והוגן בין בית החולים, הרופא והמטופל".

הווה אומר, על בית החולים לא מוטלת אחריות מוגברת של תשלום בעבור כיסוי ביטוח מעין זה, אלא אחריותו של בית החולים מסתכמת בחבות לוודא כי לרופא הפועל בשעריו קיים כיסוי ביטוחי. דעת הרוב סיכמה כי מקרה מעין זה יכול היה להימנע, אילו מלכתחילה הוסדר העניין הביטוחי, כמתחייב וכמצופה, והדגיש כי ראוי שמוסדות רפואיים והמפקחים עליהם יעשו את שנדרש על מנת שמקרה זה לא יחזור על עצמו בעתיד.

מוות לאחר טיפול שיניים

במקרה אחר, ת' מתה לאחר טיפול רפואי שהעניק לה רופא השיניים צ' במרפאתו (להלן: "המנוחה" ו"הנתבע" בהתאמה). בעקבות פטירתה של המנוחה, הוגשה תביעה נזיקית מצד עיזבונה (להלן: "העיזבון") נגד צ' בטענה שהטיפול הרפואי שהעניק למנוחה היה רשלני. הנתבע העיד ואישר שידע על אודות מצבה הרפואי הלקוי מאוד של המנוחה.

העיזבון סמך ידיו על חוות דעת רפואית אשר הסיקה כי למעשה לא היה מקום לעריכת הטיפול במסגרת המרפאה, אלא היה מקום לערוך את הטיפול בבית חולים, וכי זו אכן הפרקטיקה לגבי חולים הסובלים ממחלות רקע, ההופכות את טיפול השיניים במרפאה לטיפול מסוכן.

כמו-כן, מדוח פתולוג מהמכון לרפואה משפטית עלה כי המוות נגרם כתוצאה מכישלון לב חריף על רקע טרשת קשה בעורקים הכליליים, בהוסיפו "לאור סמיכות האירועים סביר להניח שמצב הריגוש בעקבות קבלת חומר הרדמה לעקירת השן סייעו או זירזו את הופעת המוות". כמו כן, ועדה של משרד הבריאות קבעה, בין היתר, כי לנתבע לא היו הידע והיכולת לטפל במנוחה.

לאור כל האמור לעיל קבע בית המשפט שהנתבע נושא באחריות בנזיקין למותה של המנוחה, ובמיוחד לאור סמיכות הזמנים בין הטיפול לבין הפטירה. לפיכך חייב בית המשפט את הנתבע לשלם 400 אלף שקל לפיצוי הנזקים, בתוספת הוצאות. נדגיש כי הנתבע לא היה מבוטח בביטוח אחריות מקצועית, על כל המשתמע מכך (כך שלא ברור אם התובע יזכה לקבל במהירות, אם בכלל, את הכספים שנפסקו לזכותו).

הנה לפנינו מקרה נוסף שבו הנפגע (או יורשיו) אוחז בפסק דין לזכותו, לפיצוי נזקים שנגרמו עקב פעולותיו הרשלניות של רופא, ומתברר אחר כך כי אין בידי הרופא פוליסת ביטוח (אשר הייתה מאפשרת לנפגע לקבל את כספו בוודאות ובמהירות, ומצד שני הייתה "חוסכת" מן הרופא שהתרשל את ההוצאות המרובות הכרוכות בייצוג משפטי ובתשלום פסק הדין).

תביעות רבות מתגלגלות לפתחו של בית המשפט עקב נזקים שנגרמים ללקוח לאחר טיפול רפואי שקיבל. נציין כי מחד גיסא, לא כל נזק שנגרם לאחר טיפול רפואי משמעותו שבהכרח בוצע טיפול רשלני, ואולם מאידך גיסא נזקים שהם תוצאה ישירה של טיפול רפואי רשלני נאמדים בסכומים גבוהים ובסבל רב.

אירועים אלו ממחישים את חשיבותה של הסדרת ביטוח האחריות המקצועית בחוק עצמו וקביעת הוראות ברורות בדבר קיומו של ביטוח אחריות מקצועית בענפים מסוימים, אשר בהם טמון פוטנציאל נזיקי רב.

הכותב הינו מומחה בביטוח ונזיקין, הבעלים של משרד עורכי דין ג'ון גבע ומשמש, בין היתר, כיועץ המשפטי לחברי לשכת סוכני הביטוח

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור